in

Υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις ένα άτομο με ανορεξία;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις ένα άτομο με ανορεξία; Και αν ναι, πως; Εξηγώ: παιδική φίλη -όχι κολλητή- πάσχει από την Α’ Λυκείου από ανορεξία, τώρα έχουν περάσει 4 χρόνια. Αυτό κλιμακωνόταν από το δημοτικό ακόμα, μέχρι που έφτασε στην κορύφωση. Δεν έχει νόημα για την ερώτησή μου να αναλύσω τους λόγους, αν και θα έπρεπε για να κρούσουμε τον κώδωνα κινδύνου. Η κοπέλα ζυγίζει πλέον 38 κιλά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2486774653185552 e1529920969741

Το θέμα μου είναι το εξής: Υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις ένα άτομο με ανορεξία; Και αν ναι, πως; Εξηγώ: παιδική φίλη -όχι κολλητή- πάσχει από την Α’ Λυκείου από ανορεξία, τώρα έχουν περάσει 4 χρόνια. Αυτό κλιμακωνόταν από το δημοτικό ακόμα, μέχρι που έφτασε στην κορύφωση. Δεν έχει νόημα για την ερώτησή μου να αναλύσω τους λόγους, αν και θα έπρεπε για να κρούσουμε τον κώδωνα κινδύνου. Η κοπέλα ζυγίζει πλέον 38 κιλά. Το πρόβλημα είναι ότι εγώ και μια άλλη φίλη ΘΕΛΟΥΜΕ να τη βοηθήσουμε και έχουμε προσπαθήσει, της έχουμε σταθεί αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Γνωρίζω από τον χώρο ψυχικής υγείας λόγω την οικογένειάς μου, και ξέρω ότι τα ίδια τα άτομα ΠΡΕΠΕΙ να το συνειδητοποιήσουν… Αυτή η κοπέλα κυριολεκτικά δεν έχει πλέον ενδιαφέροντα, όλη μέρα κάθεται σπίτι και είναι χαμένη, αλλά ταυτόχρονα, δεν καλυτέρευσε. Δεν έχει πλέον άλλους φίλους και πραγματικά, το μόνο που κάνει είναι να είναι εγκλωβισμένη στην εικόνα της και να ανεβάζει stories στο instagram (με ψευδή κιόλας γεγονότα-μεγάλη ιστορία). Αλήθεια δεν μπορώ να πω στη θέση της γιαυτό ίσως μιλάω έτσι, όμως νιώθω ότι χάνεται… Και θέλω να τη βοηθήσω αλλά δεν ξέρω πως. Σε κέντρα έχει πάει κατά καιρούς αλλά δεν έχει βοηθηθεί, οι γονείς απλά της κάνουν όλα τα χατίρια. Δεν ξέρω πως και αν πρέπει να δράσω. Εγώ σκέφτομαι τι θα έκανα αλλά μήπως δεν έχω καν το δικαίωμα; Είμαστε κοντά, αλλά δε τη θεωρώ κολλητή μου. Νιώθω πως χάνεται ένας άνθρωπος και κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει. Οπότε ρωτάω εσένα, Λένα: Υπάρχει κάποια ύστατη λύση να τη βοηθήσω; -Απελπισμένη φίλη(;)

 

Οι διατροφικές διαταραχές είναι τρομερά δύσκολο να αντιμετωπιστούν από άτομα του πολύ στενού περιβάλλοντος, πόσο μάλλον από απλές γνωστές/φίλες. Μην το παίρνεις προσωπικά, μιλάμε για μια τρομερά δύσκολη κατάσταση, ακόμα και για τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Το ζήτημα της διατροφικής διαταραχής είναι τόσο προσωπικό και βαθύ που μόνο αν ήσουν αδερφή ή αυτοκόλλητη φίλη, ίσως να είχε νόημα να σου δώσω κάποιες συμβουλές για το τι μπορείς να κάνεις και να μην κάνεις. Αλλά μιας και ρώτησες, θα  αναφέρω κάποιες συμβουλές προς πάσα ενδιαφερόμενο, προς τα άτομα που έχουν ανορεξία:

  1. Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για τη διαταραχή από επιστημονικά συγγράμματα και από ειδικούς.
  2. Επέλεξε μια ήσυχη και ιδιωτική στιγμή να θέσεις το θέμα.
  3. Δείξε την ανησυχία σου με ειλικρινές και ζεστό ενδιαφέρον και απόφυγε πάση θυσία το επιθετικό ύφος, όσο και αν σε πονάει η συγκεκριμένη κατάσταση.
  4. Χρησιμοποίησε πρώτο ενικό σε αυτά που λες. “Παρατηρώ ότι έχεις χάσει βάρος… τελευταία έχω δει ότι δεν τρως…”.
  5. Πες στο άμεσα ενδιαφερόμενο άτομο πως θα είσαι εκεί για αυτό και δεν θα το εγκαταλείψεις, αν είσαι σίγουρος ότι θα το τηρήσεις. Δείξε την αγάπη σου.
  6. Απόφυγε τις απειλές ή τις κούφιες υποσχέσεις.
  7. Προέτρεπε το πάντα να επισκεφτεί έναν ειδικό.
  8. Μην σχολιάζεις το σωματικό βάρος και την εμφάνιση επιθετικά ή προσβλητικά, είτε πρόκειται για εκείνο είτε για σένα ή για άλλο πρόσωπο.
  9. Μην το πιέζεις να φάει.
  10. Μην προσπαθήσεις να δώσεις απλές λύσεις ή να κάνεις διάγνωση, πχ “το πρόβλημα σου είναι αυτό”, “αν έκανες αυτό όλα θα άλλαζαν”,
  11. Δείξε του ότι είναι αποδεκτό όποια και αν είναι η εμφάνιση του- εν προκειμένω εξαιρετικά αδύνατο.
  12. Προσπάθησε να το περιλαμβάνεις σε δραστηριότητες, μην παραιτείσαι.
  13. Έχε υπομονή. Τα άτομα με ανορεξία μπορεί να μην παραδέχονται ή να μην βλέπουν καν το πρόβλημα με το σωματικό τους βάρος. Μπορεί να δείχνουν αντίσταση στη θεραπεία. Μπορεί να υποτροπιάσουν, ακόμα και μετά από “επιτυχημένη” θεραπεία.
  14. Δέξου ότι δεν μπορείς εσύ να το σώσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
idril
idril
5 χρόνια πριν

Εξαιρετικές συμβουλές Φαίνια. Θα έλεγα ότι η 4 είναι κάπως επικίνδυνη… αλλά το λες σωστά επισημαίνοντας να χρησιμοποιήσει το πρώτο πρόσωπο. Έκανα την διατριβή μου στο θέμα των διατροφικών διαταραχών, με πρωτότυπο πείραμα και συμμετέχοντες άτομα υπό ψυχιατρική εποπτεία που έπασχαν από μία ή και περισσότερες (προσμετρώντας τη δυσφορία εικόνας σώματος ως μία). Η μελέτη ήταν σχεδιασμένη γύρω από τις εικόνες και τα ερεθίσματα που προκαλούν αρνητικές σκέψεις και δυσφορία στους ασθενείς, καθώς και το βαθμό δυσφορίας. Σκεφτείτε ότι ένα άτομο με διατροφική διαταραχή, και δη ανορεξία, αντιδρά το ίδιο άσχημα στην εικόνα ενός σώματος κανονικού βάρους/υπέρβαρου, ή μιας ζυγαριάς,… Διαβάστε περισσότερα »

Rachelάκι
Rachelάκι
5 χρόνια πριν

Ευχαριστώ πολύ παιδια για τις Συμβουλές! Αυτά προσπαθώ και κάνω ήδη, εννοείται πέρα από τις 1ες φορές δεν έχω ξαναναφερθει στο θέμα αυτό και της συμπεριφέρομαι όπως και σε κάθε άλλη φιλη, μιλάμε για όλα θέματα και μόνο αν αυτή μου ανοιχτεί θα μιλήσουμε για αυτο. Σας ευχαριστώ

Bakaliaros
Bakaliaros
5 χρόνια πριν

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, είναι βοηθητικό όταν το θέμα “φαγητό” βγαίνει από το τραπέζι και στη θέση του μπαίνουν άλλα θέματα που αφορούν το άτομο που πάσχει. Για παράδειγμα, όπως λέει και η Φαίνια, μπορεί να αντικατασταθεί από προτάσεις για εξόδους, βόλτες, περιπάτους, από συζητήσεις γύρω από θέματα που ενδιέφεραν την κοπέλα παλιότερα (γιατί λες ότι έχει αποσυρθεί και πλέον δεν έχει ενδιαφέροντα- άρα κάποτε όμως είχε, ποια ήταν αυτά;) ή και τώρα (πχ αν είδε καμια ωραία ταινία τελευταια, αν διάβασε κανένα ωραίο βιβλίο κτλ) . Γενικώς η λίστα είναι μεγάλη, αρκεί να σκεφτείς αυτό το άτομο ως… Διαβάστε περισσότερα »