Ενδοοικογενειακή Βία σε βάρος ηλικιωμένων

Ερώτηση απαντημένη από τη δικηγόρο Μαρίνα Μπούζη: έμπρακτη συμπαράσταση

Ο άντρας της ξαδέλφης μου που ζουν δίπλα μου, χτύπησε την μητέρα της και θεία μου πολύ σοβαρά. Εγώ δεν θέλω να τον ξαναδώ αλλά φοβάμαι ότι θα ότι θα παρεξηγηθούν αν δεν τους επισκέπτομαι. Τι μπορώ να κάνω;

 

Αντιλαμβάνομαι ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, η θεία σου εν προκειμένω, είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και μάλιστα σοβαρής. Δεν ξέρω το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από το περιστατικό και εάν μπορείς να το καταγγείλεις σε αυτή τη φάση. Ενδεχομένως να μην μπορεί να αποδειχτεί, λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος. Πιστεύω όμως ότι εντοπίζεις εσφαλμένα την αντίδρασή σου. Κατά την άποψή μου όταν είμαστε μάρτυρες σε τέτοια περιστατικά η αντίδραση μας θα πρέπει να προσανατολίζεται σταθερά στην αρωγή των θυμάτων και στην αντιμετώπισή παρόμοιων περιστατικών.  Εάν σταματήσεις να τις επισκέπτεσαι δεν θα τις βοηθήσεις καθόλου. Μία τέτοια κίνηση ίσως να τις κάνει να νιώσουν απομονωμένες και κοινωνικά στιγματισμένες. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δυστυχώς εκτός από τη βία πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον κοινωνικό στιγματισμό. Το σημαντικό είναι να είμαστε δίπλα στα θύματα  για να τα βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους και να αντιδράσουν.

Για αυτούς τους λόγους την επόμενη φορά (γιατί συνήθως και δυστυχώς αυτά τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα) θα σε παρακαλούσα να τηλεφωνήσεις και να καταγγείλεις το περιστατικό (μπορείς και ανώνυμα) είτε στο 100 είτε στο τοπικό τμήμα είτε στην 24ωρη γραμμή του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης (197). Νομίζω ότι ως ενεργοί πολίτες και ως άνθρωποι οφείλουμε να καταγγέλλουμε άμεσα ΟΛΑ τα περιστατικά βίας που αντιλαμβανόμαστε γιατί πολλές φορές τα θύματα διστάζουν ή είναι ανυπεράσπιστα λόγω ηλικίας (βρέφη ή ηλικιωμένοι). Εκτός από τη νομική προσέγγιση θα σου έλεγα να σταθείς δίπλα στις δύο γυναίκες συγγενείς σου και να τις ενημερώσεις για τον πιθανό τρόπο αντίδρασής τους. Αυτά μπορεί να σου φανούν χρήσιμα:

Νέα στήλη: Ο νόμος 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία

και

Ενδοοικογενειακή βία (η συνέχεια)

Επαναλαμβάνω ότι ο καθένας μας πρέπει να συμπαραστέκεται στα θύματα βίας και όχι απλά να αγνοεί το πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να σταματήσεις να τις επισκέπτεσαι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
CobalttürkisLouk Ritia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πιάνεται η ψυχή μου όταν διαβάζω για βία σε άτομα που αδυνατούν να υπερασπιστουν τον εαυτό τους ή σε ζωάκια. Νόμιζα πως θα ήταν αυτονόητο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατευτεί το θύμα. Προφανώς δεν είναι. Φίλη της ερώτησης, μη γυρνάς την πλάτη στη βία και μην εθελοτυφλεις. Σήμερα είναι η θεία σου που της συμβαίνει κάτι τέτοιο, αύριο εσύ ή ακόμα και το παιδί σου.

Cobalttürkis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πραγματικά ανατριχιαστικό αυτό που έγινε και για εσένα και για τη θεία αλλά και για την ξαδέρφη σου.Νομίζω οτι πρέπει να σταθείς δίπλα τους με τους τρόπους που η κυρία Μπούζη υπέδειξε.Καλό κουράγιο και καλή δύναμη ,ευχομαι να γίνουν τα δέοντα .