in

Γιατί δε φεύγει;

«Μα γιατί δε φεύγει, εγώ στη θέση της θα έφευγα μόλις έπεφτε το πρώτο χαστούκι»

«Μα γιατί δε φεύγει, εγώ στη θέση της θα έφευγα μόλις έπεφτε το πρώτο χαστούκι» ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

46ccf998a16231385a625cb063c65d8c

Αναδημοσίευση απ’το 2019 με αφορμή την γυναικοκτονία της Κάρολαιν.

Συχνά ακούμε και διαβάζουμε ειδήσεις για άντρες που δολοφόνησαν τις γυναίκες τους. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αποκαλύπτεται πως η γυναίκα βίωνε μακροχρόνια λεκτική ή/και σωματική κακοποίηση στο γάμο/σχέση της. Η ερώτηση που σχηματίζεται στο μυαλό των περισσότερων όταν ακούνε τέτοιες ιστορίες είναι «Αφού τη χτύπαγε και την κακοποιούσε γιατί έμενε; Γιατί δεν έφευγε;»

Υπάρχει πληθώρα λόγων – ψυχολογικοί και πρακτικοί – οι οποίοι καθιστούν δύσκολο έως αδύνατο το εγχείρημα του να απομακρυνθεί από μια κακοποιητική σχέση ένα άτομο που υπόκειται κακοποίηση. (Στο παρόν άρθρο μιλώ για γυναίκες αλλά αυτά που λέω ισχύουν και για άντρες που υπόκεινται κακοποίηση.)

Για να καταλάβουμε το γιατί δε φεύγει μια γυναίκα από μια κακοποιητική σχέση πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τη φύση της κακοποιητικής σχέσης κι έπειτα την ψυχοσύνθεση ενός ατόμου που κακοποιείται συστηματικά.

Ας ξεκινήσουμε με τη φύση της κακοποιητικής σχέσης. Όσοι αναρωτιούνται «Μα γιατί δε φεύγει, εγώ στη θέση της θα έφευγα μόλις έπεφτε το πρώτο χαστούκι» δεν καταλαβαίνουν πως η κακοποίηση δεν ξεκινά με τον έντονο τρόμο και την πιθανή βία τα οποία το θύμα βιώνει στο σήμερα μετά από χρόνια σχέσης. Η κακοποίηση ξεκινά σχεδόν πάντα με «άκακα» λεκτικά και μη-λεκτικά μηνύματα. Ένας «αθώος» καγχασμός/μορφασμός εν είδει αστείου όταν η γυναίκα μιλά για ένα της επίτευγμα, σχόλια του τύπου «Πώς είσαι έτσι, μωρέ» όταν η γυναίκα φορέσει τα καινούργια ρούχα που αγόρασε, ή «άσε να το χειριστώ εγώ, ξέρουμε πως δεν είσαι και η πιο έξυπνη» ειπωμένα δήθεν χαριτωμένα, είναι αυτά που βιώνει η γυναίκα λίγο μετά το ξεκίνημα της σχέσης. Φυσικά αυτά τα λεκτικά και μη-λεκτικά μηνύματα συνοδεύονται από πληθώρα γλυκών εκδηλώσεων αγάπης, που σε συνδυασμό με τα συναισθήματα της γυναίκας προς τον σύντροφό της, θολώνουν την κρίση της μπερδεύοντάς τη, και τα παραβλέπει. Αυτό που όμως δεν μπορεί να αντιληφθεί είναι πως όλες αυτές οι λεκτικές και μη συμπεριφορές σιγά-σιγά δηλητηριάζουν και εν τέλει διαβρώνουν τον ψυχισμό της. Η γυναίκα αρχίζει να χάνει την αυτοπεποίθησή της, αρχίζει να νιώθει ανασφάλεια για την προσωπικότητά της και τον χαρακτήρα της, και αρχίζει να πιστεύει πως αυτό που της λέει ο σύντροφός της για την ίδια και την αξία της μάλλον είναι αλήθεια δεδομένου πως, όπως λέει, την αγαπά και θέλει το καλό της. Με αυτόν τον τρόπο σιγά-σιγά ο σύντροφος αποκτά πάτημα για να προχωρά σε όλο και χειρότερες λεκτικές και μη συμπεριφορές (ύβρεις και χειροδικία).

Ένα καλό παράδειγμα/παρομοίωση για να καταλάβουμε πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, είναι να σκεφτούμε την καρέκλα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας (συνήθως στο υπνοδωμάτιο) η οποία είναι γεμάτη ρούχα. Τις πρώτες μία, δύο, τρεις φορές που θα πετάξουμε ένα ρούχο μας πάνω στην καρέκλα, όλα είναι εντάξει. Η καρέκλα έχει τρία μπλουζάκια πάνω. Προτού όμως το καταλάβουμε η καρέκλα έχει μια στοίβα ρούχα πάνω της και απορούμε πως έφτασε το πράγμα σε αυτό το σημείο! Πως ξέφυγε. Εμείς μόνο ένα μπλουζάκι πετάξαμε πάνω στην καρέκλα!

Η κακοποίηση έχει παρόμοια, ύπουλη εξέλιξη. Ξεκινά με ένα μισο-αστείο, μισο-υποτιμητικό σχολιάκι και πριν το καταλάβεις βρίσκεσαι στο πάτωμα, μετά από καυγά, έχοντας φάει ένα χαστούκι, με τον σύντροφό σου να κλαίει και να ορκίζεται πως σε αγαπά, πως δε θα το ξανακάνει ποτέ, πως θόλωσε, του είπες κι εσύ εκείνο το πράγμα που τον εξαγρίωσε (ωπ να την και η μετάθεση ευθύνης για το χαστούκι που μόλις έφαγες), αλλά καταλαβαίνει το λάθος του και δε θα το επαναλάβει. Παρατηρούμε πως ακόμη και τη στιγμή που ο θύτης απολογείται, πλημμυρίζοντας το θύμα με δηλώσεις αγάπης και μεταμέλειας, θα φροντίσει να προσθέσει ένα φευγαλέο μικρό σχόλιο για την ευθύνη που φέρει η ίδια η γυναίκα για το ξέσπασμά του, που οδήγησε στο χαστούκι που της έριξε. Η μετάθεση της ευθύνης στο θύμα της κακοποίησης είναι μια συνήθης πρακτική η οποία αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τη γυναίκα διότι ενισχύει την πεποίθηση πως το φταίξιμο γι’ αυτό που της συμβαίνει είναι δικό της. Η ενοχή είναι κάτι που νιώθει κατεξοχήν το θύμα και όχι ο θύτης. Η ενοχή που νιώθει η γυναίκα μπορεί να γίνει κατανοητή ως μια προσπάθεια του θύματος να βγάλει ένα χρήσιμο συμπέρασμα από την καταστροφή την οποία μόλις έζησε (την κακοποιητική συμπεριφορά) και να ανακτήσει μια αίσθηση δύναμης και ελέγχου. Το να πιστέψει πως θα μπορούσε να είχε κάνει εκείνη κάτι διαφορετικά και καλύτερο ώστε να υπήρχε καλύτερη έκβαση στον καυγά (όχι χαστούκι) μπορεί να είναι πιο υποφερτό σαν σκέψη από το να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που είναι πως είναι αβοήθητη.

Το αίσθημα ανημποριάς της γυναίκας εντείνεται λόγω της αποσύνδεσής της από ένα υποστηρικτικό, φιλικό ή συγγενικό, περιβάλλον. Πολύ συχνά ο σύντροφος κάνει κινήσεις οι οποίες οδηγούν στην αποκοπή της γυναίκας από τους φίλους και τους συγγενείς της. Στην αρχή αυτές οι κινήσεις μοιάζουν άκακες («ας δούμε τους δικούς μου συγγενείς/φίλους αντί για τους δικούς σου») έως και κολακευτικές («ας βγαίνουμε πάντα μαζί», «δε μου αρέσει να βγαίνεις μόνη σου, θέλω να είμαστε πάντα μαζί»). Σύντομα όμως η γυναίκα βρίσκει τον εαυτό της χωρίς ένα δίκτυο ανθρώπων στο οποίο να μπορεί να στραφεί στην ώρα ανάγκης της για ψυχολογική, ηθική, ή και πρακτική υποστήριξη.

Για να αντιληφθούμε την ψυχοσύνθεση ενός ατόμου που κακοποιείται συστηματικά, πρέπει να εστιάσουμε στις πράξεις του θύτη. Αυτό που κάνει ο θύτης ξεκινώντας με άσχημα, ύπουλα σχολιάκια και καταλήγοντας ενίοτε στη βία, είναι να ασκεί ψυχολογικό έλεγχο και εξουσία. Οι μέθοδοι καθιέρωσης ελέγχου πάνω σε ένα άτομο είναι βασισμένες στη συστηματική, επαναλαμβανόμενη πρόκληση ψυχολογικού τραύματος. Πρόκειται για πράξεις που προκαλούν αποδυνάμωση, τρόμο, και αίσθημα ανημποριάς. Ο θύτης μπορεί να μην χρειάζεται καν την πρόκληση βίας ως εργαλείο χειρισμού της γυναίκας. Η απειλή θανάτου ή πρόκλησης τραυματισμού της γυναίκας ή των παιδιών της είναι αρκετά για να κρατήσουν το θύμα σε μία μόνιμη κατάσταση τρόμου. Οι απειλές είναι πολύ συχνότερες από την βία επί του πρακτέου. Σκεφτείτε να ζείτε, να περπατάτε, να ψωνίζετε, να συζητάτε, έχοντας έναν μόνιμο φόβο, που δεν μπορείτε να ξεχάσετε, πως κάτι θα συμβεί σε εσάς ή τα παιδιά σας.

Ο κακοποιητικός σύντροφος όμως δεν μεταδίδει στη γυναίκα μόνο τον φόβο του θανάτου ή της βίας, αλλά επιπλέον την κάνει να νιώθει ευγνωμοσύνη που της επέτρεψε να γλιτώσει τον θάνατο ή τη βία. Επιζώντες κακοποίησης έχουν δηλώσει πως πολλές φορές πίστευαν πως θα πεθάνουν (χωρίς καν να τους ασκηθεί βία, μόνο με την απειλή!) και πως τους χαρίστηκε η ζωή την τελευταία στιγμή. Μετά από πολλές επαναλήψεις αυτού του κύκλου (πίστεψα πως θα πέθαινα-μου χάρισε τη ζωή), το θύμα μπορεί να βιώσει το παράδοξο να βλέπει τον θύτη της ως τον σωτήρα της που της χάρισε την ευκαιρία να ζήσει.

Επιπρόσθετα της πρόκλησης φόβου, ο θύτης επιδιώκει να καταστρέψει την αυτονομία του θύματος. Αυτό επιτυγχάνεται με έλεγχο του τι φορά το θύμα («αυτή η φούστα είναι πρόστυχη μην την φορέσεις», «στρινγκ φοράνε μόνο οι πόρνες»), πότε θα μιλήσει («τώρα μιλάνε οι άντρες, πήγαινε στην κουζίνα σου»), και πως θα διαχειριστεί το σώμα της («τώρα είσαι μαζί μου δε χρειάζεται να βάφεσαι/φτιάχνεις τα μαλλιά σου/βάφεις τα νύχια σου/κάνεις αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα», «σταμάτα να τρως αυτές τις αηδίες», «σταμάτα να πίνεις αλκοόλ, η γυναίκα που είναι σε σχέση με μένα δεν θα πίνει αλκοόλ»). Ακόμη κι αν οι βασικές σωματικές ανάγκες του θύματος (ένδυση, τροφή κλπ) ικανοποιούνται, αυτή η προσβολή της σωματικής της αυτονομίας την ντροπιάζει και σιγά-σιγά της καταστρέφει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση.

Και φτάνουμε στην ντροπή. Η οποία, μαζί με την ενοχή, είναι κάτι που βιώνει έντονα το θύμα (αντί για τον θύτη). Διότι παρά τον ψυχολογικό τραυματισμό που υπόκειται, η γυναίκα νιώθει πως αυτό που της συμβαίνει αποτελεί παραβίαση της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητάς της. Και νιώθει ντροπή και ενοχές διότι σκέφτεται πώς φέρει όλη την ευθύνη η ίδια γι’ αυτό που της συμβαίνει. Η γυναίκα όμως δεν μπορεί να κάνει μια δίκαιη, σωστή εκτίμηση της κατάστασής της μέχρι να φτάσει στο σημείο να καταλάβει πέραν πάσης αμφιβολίας πως καμία πράξη εκ μέρους της δεν απαλλάσσει τον σύντροφό της από την ευθύνη των κακοποιητικών πράξεών του.

Επομένως μπορούμε να καταλάβουμε πως όταν μιλάμε για μια γυναίκα η οποία βρίσκεται σε μια σχέση στην οποία υπάρχει λεκτική ή/και μη-λεκτική κακοποίηση, δεν μιλάμε για μια γυναίκα με ακέραιο ψυχισμό αλλά για μια γυναίκα της οποίας ο ψυχισμός έχει διαταραχθεί, που έχει υποστεί αργό και σταθερό ψυχολογικό τραυματισμό, αποδυνάμωση της προσωπικότητάς της και της αυτοπεποίθησής της, αποσύνδεσή της από υποστηρικτικό (φιλικό ή συγγενικό) περιβάλλον, η οποία ζει σε καθεστώς μόνιμου τρόμου, με φόβο για τη σωματική της ακεραιότητα και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών της, ακόμα κι αν δεν της ασκείται συχνά βία. Κοινώς, μιλάμε για μία γυναίκα παγιδευμένη.

Αυτή η κατάσταση «ομηρίας» εξαιτίας της κατακερματισμένης ψυχολογίας της γυναίκας εντείνεται λόγω των πρακτικών εμποδίων που την δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο να ξεφύγει.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον γάμο/σχέση τους είναι η έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας. Είτε λόγω επαγγελματικής απειρίας είτε εξαιτίας πίεσης από τον σύντροφο, η γυναίκα δεν έχει δική της δουλειά και κατ’ επέκταση δικά της χρήματα. Αυτό την κάνει ευάλωτη καθώς η επιβίωσή της (και η επιβίωση των παιδιών της) εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από τον σύντροφο. Ακόμη κι αν έχει όμως δική της δουλειά είναι πολύ πιθανό πως ο σύντροφος έχει απόλυτη εξουσία και έλεγχο επί της διαχείρισης των οικονομικών (όπως και σε κάθε άλλο τομέα της ζωής της) καθιστώντας την εξαρτημένη από εκείνον.

Ακόμα κι αν σχηματιστεί η ιδέα της φυγής από το κακοποιητικό περιβάλλον, η αμέσως επόμενη σκέψη της γυναίκας είναι «Πού θα πάω;». Πολλές γυναίκες στερούνται ενός ασφαλούς μέρους στο οποίο μπορούν να πάνε μόνες ή με τα παιδιά τους. Δεν έχουν ένα πατρικό/μητρικό σπίτι στο οποίο να μπορούν να επιστρέψουν, κι ακόμη κι αν έχουν μπορεί να μην νιώθουν πως θα είναι ασφαλείς από τον κακοποιητικό σύντροφο σε αυτό το σπίτι. Ο τρόμος πως όπου κι αν πάνε ο σύντροφος θα τις βρει και θα τις βλάψει είναι βαθιά εμποτισμένος μέσα τους.

Φυσικά υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες καταφέρνουν και ξεφεύγουν από τις κακοποιητικές τους σχέσεις. Το να φτάσει όμως η γυναίκα να κάνει το βήμα να φύγει από την κακοποιητική σχέση είναι κάτι δύσκολο, και η προτροπή «απλά φύγε» ή «απλά εγκατέλειψέ τον» είναι πολύ δυσκολότερη απ’ όσο ακούγεται. Απαιτούνται πολλά «στάδια προετοιμασίας» (δημιουργία σταθερού υποστηρικτικού περιβάλλοντος-άνθρωποι που θα ακούσουν τη μαρτυρία της γυναίκας για την κακοποίησή της και θα την πιστέψουν, εύρεση ασφαλούς καταλύματος για την ίδια και τα παιδιά της, νομικά βήματα για εξασφάλιση της σωματικής της ακεραιότητας και των παιδιών της στο μέγιστο δυνατό βαθμό κ.α.) που μπορούν να συζητηθούν σε ένα άλλο άρθρο με λεπτομέρεια.

Για την ώρα ας αρκεστούμε στο ότι η πραγματικότητα μιας γυναίκας που ζει σε καθεστώς κακοποίησης είναι σκληρή και δύσκολη, και είναι κρίμα να την μειώνουμε με μια σκληρή, ανίδεη, κακοποιητική ερώτηση όπως «μα γιατί δε φεύγεις;».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

30 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
dune
dune
2 χρόνια πριν

Ποσο σωστα τα λεει αυτο το αρθρο. Χιλια μπραβο που το ανεβασατε. Απο προσωπικη εμπειρια, ακριβως ετσι ειναι. Στη δικη μου περιπτωση αρχισε επισης σιγα σιγα και λεκτικα. Στην αρχη ηταν σχολια απο ‘ενδιαφερον’, ‘για να βελτιωθω’. Για το οτι ειμαι ντροπαλη, για το σωμα μου, για αυτα που κανω στη ζωη μου. Ταυτοχρονα ηταν παντα το θυμα στην καθημερινη του ζωη, και ενιωθε συχνα πεσμενος ψυχολογικα. Με ειχε διαβασει σαν ανοιχτο βιβλιο, σα να ειχε βρει τα κουμπια μου και να τα πατουσε συνεχεια. Μετα αρχισανε πιο πολλοι τσακωμοι. Και οι προσβολες εκ μερους του εγιναν ακομα πιο σκληρες… Διαβάστε περισσότερα »

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dune

Σοκ!
Απ’ την άλλη, συγχαρητήρια για το πολύ έξυπνο να προωθήσεις τα μηνύματά του σε άλλους.

εξωγήινη
εξωγήινη
2 χρόνια πριν

Καταπληκτικό κείμενο, ακριβέστατο. Έτσι είναι, δεν τα φτιάχνεις με ένα τέρας, σιγά, πολύ σιγά και ύπουλα, μετατρέπεται σε τέρας και σου διαβρώνει κάθε αίσθηση της εαυτής σου μέχρι που το μόνο που μένει μέσα σου είναι η φωνή του (μου πήρε πάνω από ένα χρόνο χωρισμού για να μην τον ακούω στο κεφάλι μου, ακόμα και πλένοντας τα πιάτα – ο φόβος ότι θα με βρει και θα με σκοτώσει πότε κοιμάται πότε ξυπνάει). Να προσθέσω μόνο και την απαράδεκτη ερώτηση που μου την έχουν κάνει σχεδόν όλες οι γυναίκες που δεν έχουν βρεθεί σε κακοποιητική σχέση (αυτές ποτέ δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Barracuda
Barracuda
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Χαιρομαι που ξέφυγες Εξωγήινη, εύχομαι να είσαι πάντα καλά. Ήθελα να προσθέσω και μια άλλη άκυρη ερώτηση: “τι του έκανες/είπες” και σε χτύπησε;

Μαρία
Μαρία
2 χρόνια πριν

Είναι η πρώτη φορά που το λέω κι ευχαριστώ που υπάρχει αυτό το μέρος για να ειπωθεί. Η αρχή για εμένα ήταν οταν κατάλαβα οτι αυτό που ζώ σήμερα (δεν ήξερα να του δώσω όνομα τότε) θα είναι το ίδιο για την υπόλοιπη ζωή μου και ανακάλυψα οτι είχα κλείσει μια μικρή αδύναμή φλόγα απο τον εαυτό μου σε ένα κουτάκι καταχωνιασμένο πολύ βαθιά μέσα μου μην τη βρεί κανείς. Αποφάσισα οτι δεν ήθελα να σβήσει. Τοτε σηκωσα κεφάλι για πρώτη φορά, θρηνησα για οτι έχασα αλλα ειπα οτι αυτο το αδυναμο φως θα γίνει ο αδηγός μου και βημα… Διαβάστε περισσότερα »

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Νομίζω ότι ολες εδώ είτε έχουμε είτε δεν έχουμε παρόμοιες εμπειρίες, ευχαριστούμε η μία την άλλη που υπάρχουμε και μιλάμε.

Λεσλι Νοουπ
Λεσλι Νοουπ
2 χρόνια πριν

Αντιπαθώ τις προβολές, όμως γίνονται ασυναίσθητα κάθε φορά που μαθαίνω για περιστατικό έμφυλης βίας. Ήμουν 19, στο πρωτο έτος της σχολής μου, όταν ξεκίνησε αυτή η σχέση. Πρώτη μου σχέση κι εμπειρία γενικά, από οικογένεια που με αγαπούσε απεριόριστα μεν, δεν φρόντισε ποτε να με καθοδηγήσει όσον αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις δε, από άγνοια ή άρνηση ενδεχομένως ότι αυτά που ακούμε παρακεί μπορούν κάλλιστα να συμβούν στο έξυπνο, δυναμικό, μορφωμένο κορίτσι μας. Αυτός 26. Όμορφος, έξυπνος, επιστήμονας. Έμεινα 5 χρόνια. Ξεκίνησε κι αυτός λίγο λίγο. Μια προσβολή εδώ, μια μπηχτη εκεί, η ουσία των όσων μου καταλογιζε είναι οτι ειμαι… Διαβάστε περισσότερα »

σφήκα
σφήκα
2 χρόνια πριν

Εξαιρετικό άρθρο. Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των ενοχών απέναντι στους άλλους. Στη δική μου περίπτωση είχε καταγράψει χωρίς να το αντιληφθώ τις επαφές του τηλεφώνου μου και έστελνε απειλητικά μηνύματα σε άντρες φίλους, συναδέλφους, ακόμα και τον καθηγητή μου στη σχολή. Φοβόμουν ότι αν φύγω θα γίνει στόχος η οικογένειά μου και οι φίλοι μου, γιατί ο τύπος είχε απ’ ότι έλεγε, πρόσβαση σε όπλο. Δεν είχα ιδέα πώς να ξεφύγω. Για καλή μου τύχη είχε εξάρτηση από το ποτό την οποία δεν ήξερα και την οποία είχε αντικαταστήσει με εξάρτηση από μένα. Όταν ξανακύλησε, ξύπνησα από όλο το… Διαβάστε περισσότερα »

Roza_Alimono
Roza_Alimono
2 χρόνια πριν

Ακόμα και τώρα, 23 χρόνια μετά τον χωρισμό από το γουρούνι, έχω εφιάλτες ότι είμαι ακόμα μαζί του και νιώθω απελπισία, απόγνωση, άγχος, αδιέξοδο, ξυπνάω και είμαι παραλυμένη, σαν να μου έχουν κόψει τα χέρια και τα πόδια. Μου πήρε χρόνια να ξεπεράσω τις φοβίες, το ότι μπορώ να οδηγώ είναι αδιανόητο επίτευγμα. Σταμάτησα να λέω την ιστορία μου, γιατί κουράστηκα να ακούω την ερώτηση “Γιατί δεν έφευγες;” Πάλεψα μόνη μου και πέτυχα σπουδαία πράγματα. Δεν μπόρεσα όμως να ξεπεράσω την οργή και τους εφιάλτες. Ευτυχώς, έστω και τώρα, τόσα χρόνια μετά, ξεκίνησα ψυχοθεραπεία και, παρότι ο δρόμος είναι ακόμα… Διαβάστε περισσότερα »

Lyra
Lyra
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Roza_Alimono

Λυπάμαι τόσο πολύ. Μακάρι οι εφιάλτες σου να ξεθωριάσουν.

Σουβλίτσα-renewed
Σουβλίτσα-renewed
2 χρόνια πριν

Εμένα η ερώτηση που με εκνευρίζει, μετά το ” γιατί δεν έφυγες” είναι το ” γιατί τον παντρεύτηκες; Δεν έβλεπες ποιος είναι; ” Προφανώς και όχι. Ακόμα και σήμερα δεν το συζητάω γιατί δεν μπορώ αυτές τις ερωτήσεις. Το άρθρο τα περιγράφει άψογα μακάρι να το διάβαζαν όσοι σηκώνουν το δάχτυλο.Την πολύ δύσκολη μέρα που έφυγα το βράδυ πηγαίνοντας για ύπνο σκεφτόμουν ότι επιτέλους θα πέσω να κοιμηθώ χωρίς να φοβάμαι. Ήταν το πρώτο απελευθερωτικό πράγμα που ένιωσα. Μου πήρε καιρό να κάνω κάτι και να μη σκέφτομαι ” τι θα πει τώρα ο ..” ή να ακούω ήχο παρόμοιο… Διαβάστε περισσότερα »

πάπια
πάπια
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σουβλίτσα-renewed

Πωπω, αυτό με τον ήχο της μηχανής. Δεν έχω τύχει σε κακοποιητικο σύντροφο μέχρι στιγμής, αλλά όταν ακούω τον ήχο αμαξιου του πάτερα μου, το ίδιο παθαίνω. Έχει τύχει να είμαι σε άλλη πόλη, να βλέπω ίδιο αμάξι και να σκέφτομαι ωχ τώρα θα κάνει σκηνή να φύγω πριν με δει. Ωραία πράγματα!

Freed
Freed
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  πάπια

Σ ευχαριστώ γι αυτό το σχόλιο. Δεν έχω περάσει τετοια κακοποιητικη σχέση, αλλά για χρόνια μικρουλα δεν μπορούσα να συνδεσω γιατί με έπιανε ταχυπαλμια όταν ακουγα την κάγκελοπορτα να σέρνεται, τη μηχανή του αυτοκινήτου να σβήνει, την πόρτα να ανοίγει (πάντα με τον χαρακτηριστικό απότομο τρόπο, δήλωση παρουσίας ενός ατόμου σε μόνιμη υπερένταση και νευρα). Μετά ακολουθούσε η συνήθης γκαριδα και το γαμωσταυριδι στη μανα μου για κατι που ως συνήθως έχει κάνει λάθος και έπρεπε να τσακιστει να διορθώσει επιτόπου, πχ δεν έβρισκε τις παντοφλες του. Καταλαβα όταν ήμουν στο λύκειο και από τότε χανομουν όταν έμπαινε στο σπίτι.

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν

Ούτε η γιαγιά μου δεν το θεωρούσε αυτό και έχει πεθάνει 40 χρόνια πριν.
Πού ζεις; Ποιούς συναναστρέφεσαι και έχεις τόσο διαστρεβλωμένη άπόψη για την “κοινωνία”;

hopeless
hopeless
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

Ελλάδα ίσως…Ω ναι το έχω ακούσει κι εγώ να το λένε. Δεν πίστευα στα αυτιά μου αλλά ασυνείδητα αρκετοί το πιστεύουν.

Lyra
Lyra
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

Κι εμένα πλέον μου φαίνεται υπερβολή. Σίγουρα ένα κομμάτι της κοινωνίας το πιστεύει, αλλά αυτό δεν το βαφτίζουμε “η κοινωνία”. Κι ένα ποσοστό της κοινωνίας πιστεύει στις θεωρίες συνομωσίας, αυτό σημαίνει ότι πιστεύουμε όλοι σε αυτές;

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν

Έξω από τον χώρο μιλάνε όλοι. Οι κακοποιημένες γυναίκες μένουν με τους κακοποιητές τους για πολλούς λόγους. Υπάρχει ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιώσουν γιατί ως γυναίκες πρέπει να υποχωρούν, να δίνουν ευκαιρίες, η αγάπη κατακτεί όλα (not), πχ η όμορφη και και το τέρας. Είναι οικονομικά εξαρτημένες. Η αυτοπεποίθηση έχει πιάσει πάτο γιατί ακούνε ότι κανένας άλλος δεν θα τις αγαπάει έτσι ενώ δεν το αξίζουν. Φουλ ψυχολογικός πόλεμος. Όλες οι δολοφονίες είναι αποτρόπαιες, αλλά για μένα το πιο αποκρουστικό είναι ότι οι γυναικοκτονίες κατα πλειοψηφία γίνονται από πατεράδες, συζύγους, φίλους, γνωστούς. Από άνδρες που υποτίθεται ότι τις αγαπούν.… Διαβάστε περισσότερα »

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κόκκινο αυγό

*χορό*

Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
2 χρόνια πριν

Στο πρακτικό τώρα πως το αποφεύγουμε;;; Γιατί όλες αυτές οι γυναίκες τη θεωρία την ήξεραν φαντάζομαι, γιατί δεν το έβλεπαν στο εαυτό τους; Ερωτεύονται τόσο που δεν βλέπουν τα σημάδια;;; Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος της ζωής μου: μη γίνω και εγώ μια αυτές και δεν το καταλάβω έγκαιρα!!!

Annie
Annie
2 χρόνια πριν

Δεν ξέρεις τη θεωρία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες που έχουν περάσει από χειριστικές – κακοποιητικές σχέσεις ήταν ιδιαίτερα μικρές σε ηλικία και άπειρες από σχέσεις. Και ενώ μπορεί κάτι να σου φαίνεται παράλογο, υπάρχει πάντα η δικαιολογία στον εαυτό μας ότι “είμαστε υπερβολικές” και ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι μια φορά ξέφυγε. Μετά, όταν πλέον αυτή η συμπεριφορά γίνεται καθημερινότητα, δεν μπορείς πλέον να φύγεις, όπως το περιγράφει το άρθρο. Αν είσαι σε πιο μεγάλη ηλικία το καταλαβαίνεις γρήγορα και αποχωρείς αμέσως. Εγώ, μετά από 10 χρόνια κακοποιητικής σχέσης, με το που είπε συνάδελφος στη… Διαβάστε περισσότερα »

Τακαμουρι
Τακαμουρι
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Annie

Δεν ξέρω αν είμαι σωστή αλλά εκτιμάω από τον κύκλο μου ότι το 70-80% των γάμων των σημερινών 50ρηδων ήταν κακοποιητικοι(ψυχολογική και σωματική βία)

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τακαμουρι

ΚΑΙ των μεγαλύτερων, 60-70-80.
Ειδικά οι παλιοί γάμοι έιναι ψιλοτραγικοί, έμεναν και μένουν μαζί διότι είτε η γυναίκα δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι
ή ο άντρας την απεχθανόταν μεν -ή το απαλότερο του ήταν ανεκτή και αδιάφορη- αλλά είχε τζάμπα υπηρεσία και έκανε ό,τι ήθελε έκτός σπιτιού.
“Κορώνα στο κεφάλι του”.

Τακαμουρι
Τακαμουρι
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

@Ντεζι Μακρή είναι ο κανόνας οι δυστυχισμένοι γάμοι όχι το αντίστροφο

Freed
Freed
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τακαμουρι

Απόλυτα σωστό. Το εξοργιστικο ειναι οτι αν τους κοιτάξεις στην πλειοψηφία θα δεις κάτι αξεστους μπαρμπαδες με υπερεγω που θεωρουσαν ότι υπήρξαν άξιοι κουβαλητες και κάτι μαραζωμενες ικανές γυναικες που κρατηθηκαν αμιλητες για δεκαετίες γιατί θεωρούσαν ότι βρήκαν ΤΟ κελεπούρι που απλά υπάρχει στο σπίτι. Δε θα ξεχάσω ποτέ την έκπληξη της μανας μου όταν της είπα κατάμουτρα ότι μας επέβαλε έναν αξεστο ουνο χωρίς επιλογή τον οποίο δεν πρόκειται να σεβαστώ ποτε, που αποκρίθηκε με ένα “ο πατέρας σου ουνος?”. Για έναν άνθρωπο που την κερατωσε, έβριζε αυτή και τα παιδιά τους, και την κακοποιει ακόμα λεκτικά και κάνοντας… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
2 χρόνια πριν

Όταν θα προσπαθήσει να σου αποδειξει οτι ο ήλιος βγαίνει απο την δύση με τρανταχτά επιχειρήματα και δεν ξερεις τι να του απαντήσεις άκου την φωνούλα μέσα σου που σου λέει, μα δεν είναι ετσι απο την ανατολή βγαίνει, και πές του οτι είναι βλάκας!
Μην σωπάσεις για να είστε ‘καλά’, μην σκεφτείς κάτσε να το ξαναδώ μπάς και κάνω λάθος μην συμβιβαστείς για χάρη του έρωτα που νομίζεις οτι βρήκες.
Πίστεψε με θα επιζήσεις και χωρίς αυτόν, έχεις πολύ πιο πολύτιμα πράγματα να χάσεις.

πάπια
πάπια
2 χρόνια πριν

Πιστεύω είτε δεν έχουν ζήσει σε βία, οπότε δεν μπορούν να την αναγνωρίσουν, ή ακριβώς επειδή έχουν ζήσει σε παρόμοιες οικογένειες,ίσως βιάζονται να ξεφύγουν από κάτι κακό, πέφτοντας σε κάτι εξίσου κακό, γιατί δεν έχουν υποστήριξη και ασφάλεια εξ αρχής.