Αγαπητή «Α, μπα»: Η γυναίκα του ξαδέρφου μου, τον χτυπάει

Είναι λογική η αντίδρασή μου ή είμαι πολύ κακιά, αναίσθητη και χωρίς ενσυναίσθηση; Πρέπει να κάνω κάτι; Να πάρω τηλέφωνο σε οργανισμούς για περιπτώσεις κακοποίησης;

Έχω έναν ξάδερφο γόνο πολύ πλούσιας οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, που παντρεύτηκε πριν λίγα χρόνια. Τον αντιπαθούσα πάντα, ήταν πολύ κακομαθημένος, δε δεχόταν το όχι αλλά στους γονείς του ποτέ δεν ήξερε να πουλήσει μαγκιές, σπούδασε αυτό που όρισαν οι γονείς, δουλεύει εκεί που επέβαλαν οι γονείς και μένει εκεί που αποφάσισαν αυτοί. Στο γάμο του, τον είχαν πιάσει από το χέρι οι γονείς και τον πήγαιναν από τραπέζι σε τραπέζι λέγοντάς του τι θα πει στους καλεσμένους. Όταν ήμασταν 13 με φώναζε Τσιτσιολίνα συνέχεια και κάποιες φορές που ήμασταν μόνοι μας στο δωμάτιό μου με έριχνε στο κρεβάτι, έπεφτε από πάνω μου και με φιλούσε στο λαιμό. Τέλος πάντων, μάθαμε πριν λίγο καιρό ότι η γυναίκα του τον δέρνει (αλήθεια, δεν είμαι τρολ), ξέρει λέει και πολεμικές τέχνες αυτή και η θεία μου έκλαιγε στη μάνα μου και έλεγε ότι δεν μπορεί άλλο ν’ ακούει το παιδί της στον κάτω όροφο να υποφέρει. Μόλις το έμαθα έβαλα τα γέλια, ένιωσα πολύ άσχημα όμως επειδή δεν ένιωσα άσχημα για την κακοποίηση που δέχεται αυτός. Είναι λογική η αντίδρασή μου ή είμαι πολύ κακιά, αναίσθητη και χωρίς ενσυναίσθηση; Πρέπει να κάνω κάτι; Να πάρω τηλέφωνο σε οργανισμούς για περιπτώσεις κακοποίησης;

– (too) bad cousin

Προφανώς ναι. Πιστεύω ότι η γυναίκα του δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που του φέρεται βίαια. Δεν σου φαίνεται τουλάχιστον περίεργο που η θεία κλαίει, αντί να κάνει κάτι; Τι περιμένει δηλαδή να γίνει για να δράσει, αφού «δεν αντέχει άλλο;» Δεν έχει σκεφτεί να προσφέρει στο παιδί της καταφύγιο στο σπίτι της; Δεν έχει σκεφτεί να χτυπήσει κουδούνι, αντί να κάθεται να ακούει; Ούτε καν αυτό; Δεν βλέπεις πόσο μπάζει η ιστορία;

Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο σε οργανισμό που ασχολείται με την ενδοοικογενειακή βία, και ταυτόχρονα να μη νιώθεις άσχημα για την κακοποίηση του. Δεν χρειάζεται να τον συμπονείς για να το καταγγείλεις, θα το καταγγείλεις γιατί αυτό είναι το σωστό, και επειδή αυτή η γυναίκα που δέρνει πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

84 points
Upvote Downvote

43
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
21 Θέματα σχολίων
22 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
29 Συντάκτες σχολίων
TropiqueIzabelEvey Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

«Όταν ήμασταν 13 με φώναζε Τσιτσιολίνα συνέχεια και κάποιες φορές που ήμασταν μόνοι μας στο δωμάτιό μου με έριχνε στο κρεβάτι, έπεφτε από πάνω μου και με φιλούσε στο λαιμό.»

Από ερωτήσεις που διαβάζουμε σε αυτό το σάιτ (αντίστοιχη ερώτηση είχε απαντηθεί από την Φαίνια, εκεί όμως η κατάσταση είχε προχωρήσει πολύ πέρα από φιλιά στο λαιμό), έχω αρχίσει κι αναρωτιέμαι αν αυτές οι περιπτώσεις παρενόχλησης ανάμεσα σε συνομήλικα ξαδέρφια είναι τελικά πιο συχνές από όσο νομίζουμε στα ελληνικά σόγια.

Zonkey
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πιστεύω πως είναι δυστυχώς και είναι περίπλοκο θέμα, γιατί οι γονείς δεν το θεωρούν τόσο σοβαρό όσο αν ήταν από ενήλικα ενώ οι επιπτώσεις στο θύμα μπορεί να είναι ίδιες

Astellaki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν και δεν είναι αυτό το θέμα της ερώτησης, συμφωνώ απόλυτα. Είναι και πολύ σημαντικό γιατί τέθηκε για να δηλώσει την αντίθεση, πώς ένας ξάδερφος – κακομαθημένο παλιόπαιδο που νόμιζε ότι όλους τους έχει του χεριού του (πλην γονέων) βρήκε ξαφνικά τον δάσκαλο του από την γυναίκα του.

Και δεν είμαι σίγουρη αν η ιστορία μπάζει ή αν όχι, ναι έχει κάποια κενά, όμως μια χαρά μπορεί να τις τρώει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ήττας, παρά από κάποιον που υποτιμάς.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

άσχετο ,άλλα στη γ λυκείου την τσικνοπέμπτη στο σχολείο ,είχα βάλει ξανθιά περούκα με απλά καθημερινά μαύρα ρούχα και ένας καθηγητής μου με είπε Τσιτσιολίνα !

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

θυμάμαι ένα περιστατικό ,όπου ήμουν στο σπίτι κολλητής ,στο οποίο ειχαν έρθει και μερικά ξαδέρφια της και θυμαμαι καποια στιγμή να ανακαλύπτει η κολλητή ότι μεγάλος ξάδερφος (10 χρ μάλλον) είχε βάλει την αδερφή του να φιληθεί με τον μικρότερο αδερφό τους ή με ένα άλλο μικρό παιδάκι εκεί!

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αν το μάθατε από τη θεία θα πρέπει να ελέγξετε αν λέει την αλήθεια για την κακοποίηση πριν προβείτε σε καταγγελία. Στην αρχή του γάμου της αδερφής μου, η πεθερά της έλεγε ένα σωρό παράπονα στη μητέρα μου για τη συμπεριφορά της αδερφής μου στο γιο της που δεν ίσχυαν. Απλά η τύπισσα ήθελε να έχει λόγο στη ζωή τους και επειδή έφαγε πόρτα από την αδερφή μου και βρισίδι από το γιο της για να μπει στη θέση της, βρήκε τη μάνα μου εύκολο δοχείο παραπόνων.
Πάντα να διασταυρώνουμε και να είμαστε σίγουροι πριν προβούμε σε καταγγελίες

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τον δέρνει γιατί κάτι θα της έκανε…. α το πα και ευχαριστήθηκα….

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το σχόλιο σου όσο και να σε ανακούφησε έιναι επικίνδυνο.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

χιούμορ είναι…. δε με ανακούφισε από κάτι. Απλά σχολιάζω με λίγα λόγια την συνηθισμένη αντίδραση στη βία κατά των γυναικών . Έχω γράψει επανειλημμένα ότι η βία ασκείται και από γυναίκες και ότι οι άντρες ντρέπονται να το πουν. Η λέξη ανακούφισε δεν με εκπροσωπεί

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εντάξει δεν το πιστεύω ότι διαβάζω τέτοια σχόλια.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εντάξει ρε συ , ούτε κι εγώ

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Δεν είναι τυχαίο αγαπητή μου που διάλεξε αυτή τη γυναίκα. Όπως τον περιγράφεις αυτός ο άνθρωπος έζησε κακοποίηση και από τους γονεις του. Όχι ότι αυτό είναι συγχωροχάρτι για το πώς σου φέρθηκε, σε καμία περίπτωση αυτό. Είναι από τις δύσκολες περιπτώσεις αυτές, γιατί οι άντρες που δέχονται κακοποίηση είναι ακόμα πιο δύσκολο να μιλήσουν, έχουν και όλη την πατριαρχία από πάνω τους και μέσα στο κεφάλι τους να τους κοροϊδέψει που «τρωνε παντόφλα» και δεν «ειναι αρκετά άντρες»

Astellaki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ απορώ αν τη γυναίκα του τη διάλεξε αυτός, φαίνεται και καλά ισχυρός, αλλά δεν πήρε και καμιά σημαντική πρωτοβουλία στη ζωή του, όλα οι γονείς του τα επέβαλαν, θα μπορούσε κάλλιστα και το γάμο (συνηθισμένα άλλωστε τα συνοικέσια σε πλούσιες οικογένειες, πρίγκηψ με πριγκηπέσσα). Ίσως και για αυτό υπάρχει μια δόση αληθοφάνειας στο κλάμα της μητέρας του.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αλλά να σιγουρευτείς πρώτα ότι όλο αυτό είναι αλήθεια

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγώ νομίζω ότι η θεία δεν κάνει τίποτα, διότι θα πρέπει να είναι της άποψης “οι άντρες δεν κλαίνε”. Δε χρειάζεται να νιώθεις ενσυναίσθηση για αυτόν, αλλά πρέπει να τηλεφωνήσεις σε οργανισμούς για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αν ξέρει ποια πολεμική τέχνη γνωρίζει, θα σου έλεγα να επικοινωνήσεις και με την ομοσπονδία ή όποιον σύλλογο έχουν. Αν έχει μετάλλια, ενδεχομένως και να μπορέσει να γίνει αφαίρεση.

Acroposthion
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μου χτύπησε πολύ άσχημα το ότι γέλασες με την κακοποίηση ενός ανθρώπου. Τον εκδικείσαι που σε φιλούσε με το ζόρι όταν ήσουν μικρή;
Βλέπεις πόσο επηρεάζεσαι ξέροντας ότι το θύμα είναι άντρας; Ότι δηλαδή τι; Κοτζάμ άντρας κάθεται και τις τρώει; Η κακοποίηση δεν έχει φύλο και δεν καταλαβαίνω γιατί μας αναφέρεις το παρελθόν του και το ότι είναι κακομαθημένος. Αν όντως σε ενδιαφέρει το θέμα, ΜΙΛΑ!

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το παρελθόν του μας το αναφέρει για να εξηγήσει την πρώτη της αντίδραση. Και εγω την δικαιολογώ. Έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράση έτσι και παράλληλα να την προβληματίσει αν όντως πρέπει να κάνει κάτι γι αυτό το θέμα. Είναι φυσικό να μην μπορεί να αποστασιοποιήθει απο αυτήν την κατάσταση.

Zonkey
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν κάποιος μας έχει παρενοχλήσει στο παρελθόν τον βλέπουμε λίγο σαν τέρας. Το ότι είναι άντρας πιστεύεις ότι φταίει ή το πώς της φέρθηκε στο παρελθόν;

Acroposthion
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν όντως τον βλέπει σαν τέρας γιατί ενδιαφέρεται και στέλνει ερώτηση; Γιατί δεν τον αφήνει (καλά) να πάθει;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Θα τον εκδικείτο, εάν η ίδια η γράφουσα του έκανε κάτι ανάλογο με αυτό, που της έκανε. Στην περίπτωση κακοποίησης που το θύμα είναι ο άνδρας, το εμπόδιο να αντιδράσει, ο ίδιος, είναι καθαρά ψυχολογικό. Η διαφορά με τη γυναικεία κακοποίηση είναι ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν γιατί δεν μπορούν, να υπερασπισθούν τον εαυτό τους από τη σωματική βία που τους ασκείται. Στη γυναικεία κακοποίηση οι αιτίες, που την υφίστανται, είναι και η ψυχολογική αδυναμία και η σωματική ανικανότητα συν τις περισσότερες φορές και η ανεργία, που φρόντισε η πατριαρχική κοινωνία να μαστίζει τις γυναίκες περισσότερο. Στην περίπτωση που ένας άντρας… Διαβάστε περισσότερα »

Acroposthion
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είχα σκοπό να σου απαντήσω ειδικά από τη στιγμή που έκανες το ανεκδιήγητο σχόλιο που ξαλάφρωσες. Αν πιστεύεις ότι η βία στο ζευγάρι δικαιολογείται τότε αποτελείς κίνδυνο για όλους.
Παρ’όλα αυτά, θα σου απαντήσω άπαξ. Το ότι το θύμα είναι τρισμέγιστος φαλλοκράτης, όπως λες, δεν δικαιολογεί την γυναίκα του να τον δέρνει. Αν εσύ ήσουν μισογύνισσα μαλάκω θα δικαιολογούνταν να σε δέρνει ο άντρας/σύντροφός σου; Νευριασμένα ρωτάω!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Είσαι επιθετική και ξεφεύγεις από το όριο του πολιτισμού. Επίσης λες πράγματα που τα βγάζεις από το κεφάλι σου, Δεν δικαιολόγησα τίποτα. Εσύ έχει μάθει να διαβάζεις αυτό που θες να επιβάλλεις. Λες μόνο άσχετα δικά σου παραληρήματα. Δικά σου

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Γενικά, στην περίπτωση που ένας άνθρωπος κακοποιείται σωματικά απο έναν άλλον άνθρωπο το να καλέσει ένα τρίτο άτομο στο 100 ή σε κάποιον αρμόδιο φορέα είναι 100% δόκιμο. Ειδικά για την γράφουσα μπορεί να έχει χίλιους δικαιολογημένους λόγους να το κάνει. Φυσικά δεν υποχρεούται. Αλλά εδώ που τα λέμε δεν υποχρεούται κανείς να καταγγείλει τίποτα.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Το πώς νιώθουμε δεν είναι στατικό, δεν είναι ενεργητικό, είναι ρευστό και πολύπλοκο. Οι πράξεις είναι που μετράνε.
Είσαι σε θέση να βάλεις κι εσύ το τουβλάκι σου για να σταματήσεις ένα κύκλο βίας. Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο να έχεις και συναισθηματικό κίνητρο για να το κάνεις, αλλά για να ρωτάς, τελικά μάλλον έχεις.
Το ξέρω ότι είναι λίγο αστείο να φέρνω αυτό το παράδειγμα, αλλά στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης υπάρχουν όλες οι απαντήσεις (ποιός το είχε πει;) και ο Νταμπλντορ είχε πει στον Χάρη, ότι είναι οι επιλογές μας που μας κάνουν αυτό που είμαστε.

ακρίδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δε θα το κρύψω, και μένα με έπιασαν τα γέλια μόλις το διάβασα αλλά η 2η ανάγνωση μου, μου έδειξε τον ξάδερφο σου, ένα παιδί κακοποιημένο, λεκτικά και συναισθηματικά, που φαίνεται να έχει “συνηθίσει” την κακοποίηση. Σίγουρα χρειάζεται βοήθεια όπως κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση! Πρώτα κάνε cross check ότι πράγματι συμβαίνει το περιστατικό και δεν είναι υστερίες μιας μάνας που χάνει το “παιδί” από τον ελεγχό της. (Φαίνεται τέτοια μάνα). Μετά όντως δεν χρειάζεται να συμπονέσεις, αλλά να κάνεις τα κατάλληλα τηλέφωνα. Προσοχή: Μην πέσεις στην παγίδα να τον κατηγορήσεις ότι καλά να πάθει γιατι φερόταν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κακοποιημένος κακοποιημένος, αλλά την έβαζε κάτω και τη φιλούσε με το ζόρι.. Τι θέλω να πω. Η αναπαραγωγή της βίας, σίγουρα έχει να κάνει με τη βία που έχει υποστεί ο ίδιος ο θύτης. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο. Κάποια στιγμή να ζητήσεις βοήθεια και να μην την διαιωνίζεις. Αυτός που δεν έχει την ανάγκη να ασχοληθεί με την αναπαραγωγή της βίας , δεν είναι και δεκτικός στη βοήθεια

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εγώ απ’ την άλλη θα είχα μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την αλήθεια των λεγόμενων της θείας. Νομίζω δεν θα ασχολιόμουν καθόλου με την υπόθεση.