in ,

Πόσο ίσοι θα είναι στ’αλήθεια “Οι πιο ίσοι από όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες”;

Τα νούμερα υπόσχονται ισότητα αλλά ο θεσμός παραμένει συστημικά ανδροκρατούμενος

Τα νούμερα υπόσχονται ισότητα αλλά ο θεσμός παραμένει συστημικά ανδροκρατούμενος ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

jonathan chng BJrgqUKYx8M unsplash
Photo by Jonathan Chng on Unsplash

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, θα είναι οι πρώτοι στην ιστορία του θεσμού, στους οποίους η γυναικεία συμμετοχή θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ως τώρα, αφού σύμφωνα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, το 48.8% των αθλητών είναι γυναίκες. 

Πράγματι, πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πιο ίσοι, αφού αγωνίζονται και βραβεύονται πράγματι περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο, ίση συμμετοχή δεν σημαίνει και απαραίτητα ίση αντιμετώπιση, όπως δείχνουν διάφορα περιστατικά σεξισμού και μισογυνισμού που έχουν γίνει γνωστά στη διεθνή ειδησεογραφία. 

Οι δηλώσεις του Yoshiro Mori, πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας και πρώην προέδρου της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν προκαλέσει σάλο πριν μήνες, αφότου είχε δηλώσει σε συνεδρίαση της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (JOC) ότι “οι συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν πάρα πολλές γυναίκες τείνουν να κρατούν περισσότερο επειδή αυτές μιλούν πάρα πολύ”. Πολλοί είχαν αρχίσει να απαιτούν την παραίτησή του και πράγματι, αποχώρησε από τη θέση μετά από σφοδρή κριτική για σεξισμό. Τη θέση του ανέλαβε, ύστερα, η Seiko Hashimoto, επτάκις βραβευμένη Ολυμπιονίκης. 

Επίσης, μια από τις κορυφαίες αθλήτριες κολύμβησης, η Maddie Groves, αποσύρθηκε πολύ λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών του Τόκιο σε μια συμβολική κίνηση για να τιμωρήσει όλον τον σεξισμό και τον μισογυνισμό στον αθλητισμό. 

Η Groves δήλωσε ότι έχει υποστεί πολλές φορές παρενόχληση και ότι την έχουν κάνει να αισθανθεί “άβολα” φορώντας μαγιό επειδή είναι γυναίκα. 

Επίσης, αφού αρκετές αθλήτριες που θηλάζουν εναντιώθηκαν δημόσια σε μια πολιτική που απαγόρευε στα μέλη της οικογένειας των αθλητών να ταξιδεύουν στο Τόκιο, λόγω της πανδημίας, η οργανωτική επιτροπή προσάρμοσε τελικά την πολιτική της, για να επιτρέψει στις θηλάζουσες μητέρες να φέρνουν τα παιδιά τους “ύστερα από προσεκτική εξέταση της μοναδικής κατάστασης που αντιμετώπιζαν αυτές οι αθλήτριες”. 

Έτσι, η Becca Meyers, παραολυμπιακή κολυμβήτρια, παραιτήθηκε μόλις πριν λίγες μέρες από τους προκριματικούς των Παραολυμπιακών αγώνων, επειδή η επιτροπή δεν της επέτρεπε, βάσει της πολιτικής της αυτής, να έρθει στους Παραολυμπιακούς με την ειδική συνοδό που τη βοηθάει στα βασικά, αφού η ίδια έχει οπτική και ακουστική αναπηρία, και η οποία είναι η μητέρα της. 

 

Μεγάλο κενό και στην προνοητικότητα για τις αθλήτριες που είναι μητέρες ή ήταν έγκυες ή σε άδεια εγκυμοσύνης όταν ορίστηκε η -αργοπορημένη λόγω πανδημίας -ολυμπιακή κατάταξη επιδόσεων. Την κατάσταση ανέδειξε η υπόθεση της Mandy Bujold, καναδής μπόξερ, της οποίας το προκριματικό τουρνουά ακυρώθηκε λόγω πανδημίας. 

Στα τουρνουά που κατέληξαν στην τελική Ολυμπιακή κατάταξη, η αθλήτρια ήταν είτε έγκυος είτε σε άδεια μητρότητας. Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά της να αναγνωρίσει το σκορ που είχε πετύχει πριν από την εγκυμοσύνη, αν και η Bujold κέρδισε έφεση στο Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό και θα αγωνιστεί, τελικά, στο Τόκιο.

Περιστατικά σεξισμού και παρενοχλήσεων έχουν φτάσει κατά καιρούς στα μέσα ενημέρωσης. είτε σε μορφή ειδήσεων, είτε σε μορφή ρεπορτάζ.

Πριν λίγες μέρες, η  δύο φορές παγκόσμια παραολυμπιονίκης Olivia Breen δήλωσε ότι αφότου ολοκλήρωσε το άλμα εις μήκος, μια υπεύθυνη της είπε ότι το σορτς που φορούσε ήταν πολύ κοντό και συνιστούσε “ανάρμοστο ντύσιμο”. 

Ακόμα και το 2021, οι γυναίκες αγωνίζονται σε λιγότερα αθλήματα και τους απονέμονται σημαντικά λιγότερα μετάλλια από τους άνδρες. Οι κανονισμοί ένδυσης είναι, επίσης, αυστηρότεροι για τις γυναίκες. 

Περαν από τα ποσοστά φύλων στα αθλητικά αγωνίσματα, παραμένουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με τα ποσοστά ανδρών γυναικών σε οργανωτικές και κριτικές επιτροπές από την αρχή μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, καθώς και το ποσοστό γυναικών που αναλαμβάνουν χρέη προπονητριών. Σύμφωνα με την ίδια την Επιτροπή, την τελευταία δεκαετία, μόνο 10% των προπονητών σε Χειμερινούς και Καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν γυναίκες.

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει πριν μήνες ότι η συμμετοχή των αθλητριών στους Ολυμπιακούς του 2024 θα φτάσει αισίως το 50%, προκειμένου οι γυναίκες να συμμετέχουν επιτέλους ακριβώς κατα το ήμισυ στον ιστορικό θεσμό.

Αυτό που περιμένουν οι γυναίκες αθλήτριες είναι όχι τόσο η ποιοτική, όσο η ουσιωδώς ποιοτική πλευρά της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια