in ,

O πόλεμος μιας ελληνικής οργάνωσης ενάντια στα έμφυλα ψηφιακά εγκλήματα

Η «DATAWO» δημιουργήθηκε για να παρέχει αρθρογραφία ενάντια στο cyber-stalking, την παιδική πορνογραφία, το grooming κ.λπ.

Η «DATAWO» δημιουργήθηκε για να παρέχει αρθρογραφία για πιθανά αδικήματα που μπορεί να λάβουν χώρα μέσω διαδικτύου κι έχουν έμφυλο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου, το cyber-stalking, η παιδική πορνογραφία ή το grooming, καθώς και για ζητήματα ισότητας φύλων σε ψηφιακά περιβάλλοντα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

why women dont report sexual assault 2 scaled

Η «DATAWO» δημιουργήθηκε για να παρέχει αρθρογραφία για πιθανά αδικήματα που μπορεί να λάβουν χώρα μέσω διαδικτύου κι έχουν έμφυλο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου, το cyber-stalking, η παιδική πορνογραφία ή το grooming, καθώς και για ζητήματα ισότητας φύλων σε ψηφιακά περιβάλλοντα

«Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας!». Αυτό είναι το σύνθημα της νεοσυσταθείσας οργάνωσης DATAWO που έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και η έδρα της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει ιδρυθεί από δύο γυναίκες δικηγόρους την Αργυρίου Ανθή και την Καραγιάννη Αναστασία. Οι ίδιες δίνουν στην οργάνωση και άλλες διαστάσεις. Την φαντάζονται ως μια γυναίκα η οποία έχει έρθει αντιμέτωπη με τη σκοτεινή εμπειρία της έμφυλης βίας/ έμφυλης ανισότητας στο διαδίκτυο και άρα μπορεί να νιώσει και να συναισθανθεί όλ@ εκείν@ που την έχουν επίσης βιώσει, αλλά στο τέλος βρήκε το κουράγιο να τη μετατρέψει σε φως και να παρασύρει όλ@ σε αυτό. Πολλές εκδηλώσεις και δράσεις γίνονται για την υποστήριξη των γυναικών και για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας οπως για παράδειγμα η εκδήλωση «Η έμφυλη βία στην ψηφιακή εποχή» ή τα workshop με μαθήματα προγραμματισμού και κώδικα.

Αυτήν την βδομάδα διεξάγουν μία στατιστική (ποσοτική και ποιοτική) έρευνα, στα πλαίσια των 16 ημερών ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να αναδείξουν πόσο ευαισθητοποιημένη και ενημερωμένη είναι η ελληνική κοινωνία γύρω από τα ζητήματα έμφυλης βιας στην τεχνολογία, καθώς και να αναδείξουν τον έμφυλο χαρακτήρα αυτού του φαινομένου. Το Α,μπα ήρθε σε επαφή με τις δύο εμπνεύστριες του DATAWO οι οποίες μίλησαν για τις παγίδες στο διαδίκτυο, τον ψηφιακό φεμινισμό και την έμφυλη ανισότητα στο χώρο της επιστήμης.

 

Γιατί ιδρύθηκε;

Η DATAWO έχει απώτερο σκοπό της την προάσπιση των δικαιωμάτων των θυληκοτήτων και την ανάδειξη της ανάγκης για έμφυλη ισότητα στην ψηφιακή εποχή. Ακριβώς, επειδή η τεχνολογία αυξάνεται ραγδαία, είναι ανάγκη τώρα όσο ποτέ να αναδειχθούν όλα τα έμφυλα ζητήματα που μαστίζουν τον ψηφιακό χώρο και να καταπολεμηθούν.

Ποια είναι η δράση του και σε τι κοινό απευθύνεται;

Έχουμε δράση πρώτα από όλα ενημερωτική, μας ενδιαφέρει να πληροφορούμε με σκοπό την πρόληψη και την προστασία της έμφυλης βίας στα ψηφιακά μέσα. Η εκ μέρους μας ενημέρωση λαμβάνει χώρα με τη μορφή σεμιναρίων, εργαστηρίων, ημερίδων, αλλά και μέσω του υλικού που παρέχεται από την ιστοσελίδα μας www.datawo.org .

Στόχος μας είναι ακόμη, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι σε θέματα έμφυλης ισότητας στο διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα αλλά και η ανάδειξη της υπάρχουσας αυτή τη στιγμή ανισότητας και των επιπτώσεων της.

Οραματιζόμαστε ακόμη τη δημιουργία ενός Νομικού Helpdesk το οποίο θα μπορεί να παρέχει εξειδικευμένη νομική συμβουλευτική, αλλά και τη διενέργεια στατιστικών ερευνών σχετικά με τα ζητήματα που μας αφορούν.

Τι είναι το Femalecodelab; Με ποιο σκοπό δημιουργήθηκε; Σε ποιους απευθύνεται;

Το Female Code Lab είναι ένα φεμινιστικό εργαστήρι προγραμματισμού που απευθύνεται σε όλες τις θηλυκότητες (*ηλικίας άνω των 18 ετών) που ενδιαφέρονται να “ακονίσουν” τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τον κώδικα και τις γλώσσες προγραμματισμού Python και R. Πρόκειται να λάβει χώρα διαδικτυακά στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2021!

Κατά την διάρκεια αυτής της διημερίδας, οι συμμετέχουσες θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις προγραμματισμού και κώδικα, ώστε να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με αυτό το κομμάτι της τεχνολογίας, να καταλάβουν τι είναι ο προγραμματισμός και ο κώδικας, που χρησιμοποιούνται και τί επαγγελματικές ευκαιρίες τους δίνονται έχοντας αντίστοιχες γνώσεις, και εν τέλει να ενδυναμωθούν ψηφιακά!

Τα μαθήματα- διάρκειας δύο ωρών το καθένα- θα είναι ανοιχτά προς παρακολούθηση για όλες τις συμμετέχουσες, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν αυτά που τις ενδιαφέρουν να παρακολουθήσουν συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες φόρμες συμμετοχής για το κάθε μάθημα. Οι φόρμες θα ανοίξουν μόλις θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα την ερχόμενη εβδομάδα!

Το Female Code Lab συνδιοργανώνεται με πρωτοβουλία της DATAWO, των Greek Women in STEM, Greek Girls Code και Girls in Tech – Greece.

Τι άλλα προγράμματα τρέχετε μέσα από το σαιτ;

Ένα ακόμη πρόγραμμα που τρέχουμε αυτήν την περίοδο είναι οι επισκέψεις στα σχολεία για την ενημέρωση τόσο των παιδιών (άμεση εκπαίδευση), όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων (έμμεση εκπαίδευση) γύρω από ζητήματα πρόληψης και προστασίας από περιστατικά έμφυλης βίας  στην ψηφιακή εποχή. Είναι μία ιδέα που είχε γεννηθεί χρόνια πριν- όταν ήταν ενεργή η ChildAct (η φοιτητική οργάνωση που είχε ιδρύσει η Αναστασία Καραγιάννη για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από τα δικαιώματα του παιδιού στον ψηφιακό χώρο).

Τέλος, τρέχουμε μέσω του προγράμματος Womentors του Ιδρύματος Λαμπράκη νομική ενημέρωση στις συμμετέχουσες του προγράμματος σχετικά με θέματα έμφυλης ανισότητας στην ψηφιακή εποχή.

Ποιος είναι ο ιθύνων νους πίσω από την δημιουργία της DATAWO;

Η DATAWO γεννήθηκε ως project τον Νοέμβριο του 2020, ενώ απέκτησε την νομική μορφή του μη- κερδοσκοπικού οργανισμού τον Ιούνιο του 2021. Από το πρώτο έτος των σπουδών μας- όπου και γνωριστήκαμε και γίναμε φίλες- είχαμε φανταστεί το επαγγελματικό μας μέλλον σε έναν οργανισμό που θα έχουμε ιδρύσει εμείς και θα ασχολούμασταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πράγματι, έπειτα από την εργασία μας σε διαφορετικούς οργανισμούς η καθεμία, σκεφτήκαμε πως μπορούμε να συνδυάσουμε το ενδιαφέρον μας για την τεχνολογία και το δίκαιο μεν και τα δικαιώματα των γυναικών δε. Έτσι, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την DATAWO. Το όνομα επιλέχθηκε από την λέξη data (=δεδομένα) και woman(γυναίκα), καθώς εκφράζει τον σκοπό της δράσης μας, την εφαρμογή της ισότητας των φύλων στον ψηφιακό κόσμο των δεδομένων.

Anthi DATAWO
Ανθή Αργυρίου

Τι σημαίνει ο ψηφιακός φεμινισμός;

Ο ψηφιακός φεμινισμός αφορά την ενδυνάμωση των θηλυκοτήτων στον ψηφιακό χώρο, καθώς ζητά/διεκδικεί την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φύλων και της μη διάκρισης σε όλα τα στάδια της δημιουργίας, εφαρμογής και χρήσης ψηφιακών συστημάτων (όπως συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης), καθώς και στον διαδικτυακό χώρο.

Προτείνετε βιβλία και ταινίες στο κοινό; μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά παραδείγματα;

Ναι, η αλήθεια είναι πως αποφασίσαμε να κατευθύνουμε την ιστοσελίδα μας και γενικότερα τη DATAWO σε μια πολυδιάστατη προσέγγιση των φαινομένων που μας απασχολούν. Επιθυμούμε το ζήτημα της έμφυλης ισότητας να ιδωθεί από επιστημονική και καλλιτεχνική σκοπιά. Έτσι, λοιπόν, όντως προτείνουμε βιβλία και ταινίες μέσω της ιστοσελίδας μας, ενώ ακόμη έχουμε συνεργαστεί και με το CINOBO στις 20.10.21, οπότε και προτείναμε από κοινού κάποιες ταινίες στο πλαίσιο του  ευρωπαϊκού μήνα κυβερνοασφάλειας, δηλαδή του Οκτωβρίου, όπως έχει οριστεί από τον  Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ταινίες αυτές ήταν διαθέσιμες στο cinobo.com και ήταν συγκεκριμένα οι:

1.Παγίδα στο διαδίκτυο

2.Citizenfour

3.Ποια Νομίζεις Ότι Είμαι.

Εκτός αυτών, άλλη μια εξαιρετική ταινία η οποία μάλιστα κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό φεστιβάλ του Βερολίνο “Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό ” αποτελεί ένα έργο που αξίζει όλοι να δούμε, καθώς βάζει το κοινό του σε μια διαδικασία να προβληματιστεί έντονα γύρω από ζητήματα σεξισμού, έμφυλης ισότητας στο διαδίκτυο και για το πώς η κοινωνία και ο/η άμεσα εμπλεκόμενος/ η τα διαχειρίζονται.

Φυσικά και η DATAWO αγαπά και τη λογοτεχνία και τα βιβλία γενικότερα, όπως το “Δεύτερο Φύλο” που έχει θέσει τις βάσεις, ενώ από τα πολύ πιο σύγχρονα ενδιαφέρον παρουσιάζει το “Γυναικα Κορίτσι Άλλο”.

Επικίνδυνες

Ποιες δράσεις έχετε αναδείξει μέσα από τον ιστότοπο σας; 

Μία από τις δράσεις που έχουμε αναδείξει μέσα από την ιστοσελίδα και τα social media μας είναι η σειρά ντοκιμαντέρ ‘’Επικίνδυνες’’ που προβάλλεται στην ΕΡΤ2 και στο Ertflix. Τις “Επικίνδυνες” παρουσιάζουν οι Μαριάννα Σκυλακάκη, Μαρία Γιαννιού και Στέλλα Κάσδαγλη, η κάθεμία από τις οποίες συντονίζει σε διαφορετικό επεισόδιο μία διαφορετική συζήτηση γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα, τον σεξισμό, την έμφυλη βία.

Άλλες δράσεις που έχουμε αναδείξει είναι αυτές των #Metoo και των Mozilla Festival, στο οποίο συμμετέχει η Αναστασία Καραγιάννη με το project ‘’A feminist dictionary in AI’’ (την δημιουργία ενός φεμινιστικού λεξικού για την τεχνητή νοημοσύνη).

Τι είναι το cyber stalking;

Το stalking ή αλλιώς παρενοχλητική παρακολούθηση ποινικοποιήθηκε από τον ελληνικό ποινικό κώδικα μετά την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελληνική έννομη τάξη, δηλαδή το έτος 2019.

Πρόκειται για πλημμέλημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή. Στην ουσία πρόκειται για εκείνη την ανεπιθύμητη και παρενοχλητική συμπεριφορά που στόχο έχει να προκαλέσει στο θύμα φόβο ή ανησυχία. Όταν αυτό τελείται μέσω διαδικτύου και ψηφιακών μέσων εν γένει, δηλαδή στην περίπτωση που μιλάμε για cyber stalking, μπορεί να λάβει τη μορφή της αποστολής συνεχών και ανεπιθύμητων μηνυμάτων ή αιτημάτων φιλίας.

Υπάρχει σεξισμός και προκατάληψη στην τεχνολογία;

Ο χώρος της τεχνολογίας είναι γεμάτος ‘’αρσενικά πρόσημα’’, καθώς η ενασχόληση με τον προγραμματισμό εξακολουθεί να θεωρείται ένα ”ανδρικο” επάγγελμα. Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με την ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση το 2015, αναφέρεται ότι τα κορίτσια αποδίδουν λιγότερο σε επιστημονικούς τομείς που σχετίζονται με τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες [ληροφορίας και Επικοινωνιών) εξαιτίας της χαμηλότερης αυτοπεποίθησης που έχουν στα μαθηματικά  και στην πληροφορική. Αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης οφείλεται ή τροφοδοτείται από προκαταλήψεις της κοινωνίας και των γονέων σχετικά με τις προσδοκίες  που έχουν για το μέλλον τους.

Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι κοινωνικο-πολιτιστικοί λόγοι παίζουν ρόλο στην κατανόηση και εξήγηση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ γυναικών και αντρών. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον ΟΟΣΑ, στην Ινδία και την Αίγυπτο, περίπου το ένα πέμπτο των γυναικών πιστεύει ότι το διαδίκτυο δεν είναι κατάλληλο για τις γυναίκες και τα κορίτσια, για μια σειρά πολιτιστικών λόγων . Στην Ινδία, περίπου το 12% των γυναικών αναφέρουν ότι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο λόγω των αρνητικών κοινωνικών αντιλήψεων που σχετίζονται με τη χρήση του, και 8% λόγω της έλλειψης αποδοχής από τα μέλη της οικογένειας.

Επιπλέον, ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) ανέρχεται μόνο στο 28%! Παραθέτουμε σχετικά και άλλα στατιστικά! Ακόμη, για τους λόγους που αναφέραμε, επειδή λιγότερες γυναίκες σπουδάζουν και εργάζονται στο STEM, αυτά τα πεδία τείνουν να διαιωνίζουν άκαμπτους, αποκλειστικούς, ανδροκρατούμενους πολιτισμούς που δεν είναι υποστηρικτικοί ή ελκυστικοί για τις γυναίκες και τα άλλα φύλα.

Επιπλέον, τα κορίτσια έχουν λιγότερα πρότυπα που να εμπνέουν το ενδιαφέρον τους σε αυτούς τους τομείς, βλέποντας περιορισμένα παραδείγματα γυναικών επιστημόνων και μηχανικών σε βιβλία, μέσα ενημέρωσης κλπ .

Επιπροσθέτως, οι  γυναίκες υποεκπροσωπούνται σημαντικά στις ειδικότητες STEM. Για παράδειγμα, μόνο το 21% περίπου των μηχανικών είναι γυναίκες και μόνο το 19% περίπου των πτυχιούχων πληροφορικής είναι γυναίκες. Σχεδόν το 80% του εργατικού δυναμικού στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης είναι γυναίκες, αλλά μόνο περίπου το 21% του προσωπικού υγείας (ιατροί). Ακόμη, οι γυναίκες εκπροσωπούνται περισσότερο σε τομείς με χαμηλότερη αμοιβή, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο σπίτι, νοσηλευτές και ειδικότητες με χαμηλότερους μισθούς όπως οι παιδίατροι. Ο μισθός των ανδρών που απασχολούνται στον χώρο των  STEM είναι σχεδόν 15.000 $ υψηλότεροι ετησίως από τις γυναίκες (85.000 $σε σύγκριση με $60.828).  *(η έρευνα στην οποία αναφερόμαστε σε αυτήν την παράγραφο έχει διεξαχθεί στις ΗΠΑ)

Όλα αυτά οδηγούν στην αναπαραγωγή των έμφυλων στερεοτύπων της κοινωνίας και στον ψηφιακό χώρο, μέσα από τον σχεδιασμό και την χρήση ψηφιακών συστημάτων, τα οποία μεταχειρίζονται με διακριτικό τρόπο τις θηλυκότητες.

AK
Καραγιάννη Αναστασία

Ποιο είναι το όραμα σας μέσα από το σάιτ;

Η DATAWO τόσο μέσω του site της όσο και μέσω των προγραμμάτων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει οραματίζεται να ενημερώσει όσες τυχόν περισσότερες θηλυκότητες είναι δυνατό προκειμένου να διαχειρίζονται το διαδίκτυο με ασφάλεια, να γνωρίζουν τους τρόπους προστασίας τους και αντιμετώπισης της βίας, να γίνει πια ευρέως γνωστό ότι υπάρχει η ανισότητα και η βία στον ψηφιακό χώρο, ότι δεν περιορίζεται δυστυχώς μόνο στον πραγματικό κόσμο και αυτό γιατί μόνο τότε θα  μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε ολοκληρωτικά. Ακόμη, οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο ψηφιακό μέλλον που να περιλαμβάνει όλα τα άτομα αδιακρίτως φύλου, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ευελπιστούμε ακόμη η προσπάθεια μας αυτή να συμβάλει τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό/κοινωνικό επίπεδο, διότι για εμάς είναι δεδομένο ότι ο καθένας μας / η καθεμιά μας πρέπει μέσα του να παλέψει για να βρει το φως, αλλά τη πραγματική βελτίωση και αλλαγή θα τη φέρουμε όλες και όλοι μαζί!

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια