Καλά έκανες κι επένδυσες σε αυτοκίνητο, με γειά!
_________
Η ιστορία της Διάνα όπως την ξεχώρισα σήμερα.
Την τελευταία δεκαετία εργάζομαι χωρίς διακοπή στο αντικείμενο μου και σε ασχετα αντικείμενα.. Εχω δουλεψει με μισθό 600€ και με μισθό 900€ που παίρνω και τώρα. Έχω δυο πτυχία, αλλά ο κλάδος μου πλεον ειναι κακοπληρωμενος. Στην μια δουλεια δεν με πληρωναν για σχεδον ενα χρονο, ετσι ολα αυτα τα λεφτα τα πηρα μαζεμενα οταν εφυγα. Εμεινα γιατι δεν ειχα εναλλακτικη και για την προυπηρεσια.
Στο δια ταυτα, αυτα τα χρηματα αποφασισα να τα επενδυσω σε ενα αυτοκινητο. Οχι πολυτελειας, αλλα ισως λιγακι πιο πανω απο τις δυνατοτητες μου. Θα μεινει ενα μικρο χρεος 5.000€ αν αφήσω στην τράπεζα 2.000€ για τα πρώτα εξοδα του οπως ασφαλιση και μην προκυψει κατι. Δεν με πειραζει, γιατι απο τον μισθο μου μπορω να το καλυψω σε 2-3 χρονια. Αν κατι παει στραβα και μεινω χωρις δουλεια, θα μου το πληρωσουν οι γονεις μου. Το συζητησαμε και συμφωνουν να τολμησω το αμαξι, αφου τοσα χρονια δουλευω και στερουμαι.
Η απορια μου έγκειται στο πως την βγαζουν οι ανθρωποι με αυτους τους μισθους, αν πληρωνουν μονο λογαριασμους. Μετακομισα σε μια γκαρσονιερα διπλα στο πατρικο μου. Το σπιτι ειναι γκαρσονιερα, μικρο. Ειναι του μπαμπα μου και δεν πληρωνω ενοικιο. Θελει ομως μια ανανεωση. Χρειαζομαι αλλον καναπε, θελω καινουριο στρωμα (το παλιο μου ειναι απο φοιτητρια πριν 15χρονια).
Κανω υπολογισμους και αγχωνομαι πως θα τα βγαλω περα. Ενα τον ενα μηνα, το αλλο τον αλλο μηνα και περνανε οι μηνες και τα χρονια και δεν κανω οσα θα ηθελα γιατι ολα θελουν λεφτα. Αν δεν αγοραζα αμαξι στα 35, ποτε; Μου χρειαζεται για τη δουλεια μου, ειναι 20κμ εκτος απο εκει που μενω. Θα τα βγαλει τα λεφτα του. Θα μου πεις, γιατι δεν αγοραζα ενα μεταχειρισμενο. Ηθελα να νιωσω λιγη πολυτελεια στη ζωη μου επιτελους! Αν οχι τωρα στα 35, ποτε;
Εχω και κριση ηλικιας. Θελω να αγορασω πλυντηριο, ειναι κι αυτα στον θεο. Δεν ειναι επιθυμια, αλλα ως ποτε θα πηγαινω τα ρουχα μου στο πλυντηριο της μαμας διπλα; Θελω ηλεκτρικη σκουπα. Το σπιτι εχει πορτα σπασμενη, θα ηθελα να την αλλαξω. Δεν θεωρω σωστο να τα πληρωσουν οι γονεις μου αυτα. Πρωτον, δεν πιστευω πως θα το κανουν! Δευτερον, μενω χωρις ενοικιο. Αρα μπορω να αγορασω αυτο το αμαξι και να δινω δοση, ακριβως επειδη δεν πληρωνω ενοικιο. Για διακοπες δεν το συζητω καν!
Θα ηθελα να εχω και εναν δυο μισθους στην ακρη μηπως προκυψει καποιο θεμα και χρειαστω λεφτα. Φιλη μου προσφατα χρειαστηκε χειρουργειο και της εφυγαν αμεσως ετσι 1.000€. αν παθω το ιδιο; Θα ψαχνω να βρω λεφτα η θα καθισω να πεθανω; Θιγω πολλα διαφορετικα θεματα, ολα προκυπτουν απο την ματαιωση που νιωθω γενικα. οι ανθρωποι δεν κανουν σχεσεις ουσιας, οι περισσοτεροι εργοδοτες με τις ευχες της κυβερνησης μας πινουν το αιμα. λιγο πανω απο το βασικο μισθο χωρις να εχω τη δυνατοτητα οικονομικα να ιδιωτευσω και να χτυπαω καρτα μην αργησω στην τουαλετα!
νιωθω πολυ μεγαλο αγχος και πολυ μεγαλη ματαιωση για ολα, εχω κακη διαθεση συνεχως, δεν κανω σχεδον τιποτα και καθε μερα λεω πως του χρονου θαναι καλυτερα, αλλα δεν ειναι! αναπολω τα 20 που δεν ηξερα ποσο καλα ημουν τελικα!
Ειμαι ελευθερη αν αξιζει να αναφερθει αυτο, δεν κανω σχεδια με καποιον. Σκεφτομαι επισης αν αξιζει να χαλας λεφτα σε ντουβαρια, αλλα μετα μια αλλη φωνουλα μεσα μου λεει πως το ιδιο ειναι και οι πεντε τσαντες που εχω η τα παπουτσια η τα ρουχα. Μετα η τριτη φωνη συμπληρωνει πως ολα αυτα ειναι απαραιτητα για να εναν ανθρωπο για να νιωθει καλα και να περναει ομορφα στην καθημερινοτητα του.
Βιωνω μια εσωτερικη παλη και θα ηθελα να ακουσω τις γνωμες σας. Ποσο ωραιο να εχεις ενα ταλεντο πχ να εισαι η Μαντονα η να τα βρεις ετοιμα οπως η κορη της Μαντονα και να μην ανησυχεις για ολα αυτα τα καθημερινα..
ΑΠΟ ΤΗΝ – Διανα
_______________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.
Με γειά σου το νέο αμάξι! Ένα αυτοκίνητο είναι πράγματι χρήσιμο και σου λύνει τα χέρια.
Σε άλλες παλιές ηρωικές εποχές οι γονείς το έκαναν δώρο ενηλικίωσης ή πτυχίου στην κόρη. Ήταν οι εποχές των παχιών αγελάδων, που δημιουργούνταν περιθώριο για κάποια σπατάλη επειδή υπήρχαν πράγματα όπως τα εφάπαξ, τα διακοποδάνεια και άλλες τέτοιες διευκολύνσεις. Τώρα ο κόσμος μας έχει αλλάξει διεθνώς. Οι συνταξιούχοι στη Γερμανία παίρνουν χαμηλές συντάξεις και αναγκάζονται να δουλεύουν έξτρα. Βέβαια μεταξύ των δύο άκρων, αυτής της συνθήκης και των παλιότερων συντάξεων στα 45 ή τις συντάξεις άγαμης θυγατέρας υπάρχει μεγάλη απόσταση και μέσος δρόμος.
Πράγματι υπάρχει άγχος, διάχυτο, το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο, ενώ αντίστοιχα οι μισθοί δεν έχουν ίδια πορεία. Είναι άλλωστε ο λόγος που δυσκολεύονται τόσο πολύ τα νέα ζευγάρια να ανοίξουν σπίτι και να κάνουν οικογένεια. Τα ενοίκια επίσης έχουν πάρει άνοδο στο θεό, ελέω rbnb, οπότε είναι όντως προνόμιο που έχεις δικό σου σπίτι, έστω και με αναγκαίες διορθώσεις να επίκεινται (η πόρτα επείγει, είναι θέμα ασφάλειας, τα ηλεκτρικά είδη όχι).
Ευτυχώς κάποια καλά του συστήματος διατηρούνται (θα δούμε για πόσο ακόμη!). Αν σου συμβεί κάτι και χρειαστείς χειρουργείο, το ΕΣΥ θα σου παρέχει τη δυνατότητα. Δεν θα έχεις την ξενοδοχειακή υποδομή του ιδιωτικού, όμως η ποιότητα της ιατρικής φροντίδας είναι άριστη, στο λέω μετά λόγου γνώσεως. Με την κοινωνική σου ασφάλιση, το ΑΜΚΑ σου, είσαι καλυμμένη.
Στην απορία σου πώς τα βγάζει πέρα ο κόσμος… Αχ, είναι κάπως δυσάρεστη η αλήθεια. Πρώτον υπάρχει πλούτος από περασμένες γενιές, δηλαδή σπίτια οικογενειακά, όπως το δικό σας. Θυμίζω ότι δεν υπήρχε φόρος ακινήτων ΕΝΦΙΑ και ΕΕΤΗΔΕ δέκα μόλις χρόνια πριν. Μόνο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας… Δεύτερον υπάρχει πολύ μαύρο χρήμα που διακινείται, το έχω ξαναπεί. Τρίτον υπάρχει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή (δεν ταυτίζονται, η πρώτη είναι σαφώς παράνομη). Κάπως έτσι γίνεται και βλέπεις γεμάτες τις καφετέριες και τα διόδια στις εθνικές κάθε τριήμερο. Πώς αλλιώς;
Τώρα, όλα αυτά που λες, ναι, χρειάζεται προγραμματισμός, χρειάζεται ελαστικότητα, κυρίως όμως χρειάζεται παραγωγή πλούτου κι ανάπτυξη για τον μέσο πολίτη -αλλά αυτό είναι σύνθετος γρίφος για την οικονομία και τον μέσο εργαζόμενο.
Για να επανέλθω. Πρέπει να είσαι απόλυτα συνεπής στην ασφάλιση του αυτοκινήτου, θέλει λίγο ψάξιμο για τις προσφορές, επίσης έχει κονδύλι για βενζίνη, λάδια, τέλη κυκλοφορίας, κάποιον τεχνικό έλεγχο ανά εξάμηνο ή έτος. Αυτά όλα θα τα κάνεις λογαριασμό, με χαρτί και μολύβι, με Excel, όπως βολεύεσαι. Αλλά θα τα κάνεις, επειδή αποτελεί πλέον περιουσιακό σου στοιχείο.
Τέλος για τις διακοπές…
Κάποτε υπήρχε το magic bus με το οποίο μια ολόκληρη γενιά γυρνούσε όλη την Ευρώπη σχεδόν με το τίποτα. Νομίζω οι νεότερες γενιές πλαδαρέψαμε… Όλα γίνονται άμα υπάρχει θέληση κι οργάνωση και το διαδίκτυο πλέον μας παρέχει φοβερά εργαλεία για συγκρίσεις τιμών, προκρατήσεις, πρακτορεία, σόλο τιμές προσφοράς, τα πάντα. Και όπως λέει κι ο Μπλέτσας, “το καλύτερο εφόδιο σε κάθε ταξίδι είναι η καλή μας διάθεση”.
Ζήσε, απόλαυσε το νέο σου απόκτημα και χρησιμοποίησέ το για κάποια κοντινή εκδρομή για κάποιο σαββατοκύριακο με την παρέα σου. Ακόμα και το κάμπινγκ έχει άλλη γλύκα όταν αναπνέεις αέρα ελευθερίας.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Ίσως είχες τις πλάτες των γονιών σου για πολύ καιρο, τώρα βγηκες στην αγορά εργασίας και βλέπεις τη σκληρή πραγματικότητα. Γιατι εκπλησσεσαι; Η απάντηση είναι: δεν βγαίνεις. Δεν υπάρχουν τα δεδομένα που υπήρχαν κάποτε. Ποιος σου είπε ότι όλοι πρέπει να έχουν αμαξι μετά τα 35 και μάλιστα σχετικά καλο; Δεν ζούμε στα 90ς. Με 900 ευρώ μισθό αμαξι σήμερα δεν παιιρνεις, τελεία. Ακόμα κι αν πάρεις μεταχειρισμένο ή σου το κάνουν δωρο οι δικοί σου, ένα αμάξι έχει αρκετά πάγια έξοδα κάθε μήνα, βενζίνες, ασφαλεια, παρκινγκ, χώρια τυχόν βλάβες. Παίρνω γύρω στο 1000 και ξέρω πως θα ήταν αδύνατο… Διαβάστε περισσότερα »
Δυστυχώς για ανθρώπους που πάμε μόνοι μας με τον σταυρό στο χέρι και μια βοήθεια από την οικογένεια σε λογικά πάντα πλαίσια, θαύματα δεν γίνονται. Στις δουλειές (τουλάχιστον σε μεγάλες εταιρίες που ήμουν εγώ) πληρώνουν ψίχουλα και θέλουν να δουλεύεις και να έχεις ζωή λες και παίρνεις τα τριπλάσια. Σε εμένα ας πούμε είχαν δεδομένο οτι έχω αυτοκίνητο και μάλιστα έκανα και εξυπηρετήσεις για την εταιρία. Τα έκανα λόγω του ότι ήθελα την προϋπηρεσία και άκουγα όσους μου έλεγαν ότι «είναι θυσίες για το καλό μου». Επίσης πόσο να αυξηθεί ο μισθός; Δεν είναι ότι είμαστε και τα δυσεύρετα ταλέντα… Διαβάστε περισσότερα »
Σύμφωνω πολύ με αυτό που λες. Γι αυτό μου φαίνονται εντελώς άτοπα σχόλια που έχω διαβάσει σε άλλες ιστορίες για ανθρώπους που ακόμα στηρίζονται από τους γονείς τους ότι “δεν έχουν πάρει την ζωή στα χέρια τους”
Επιτελους! Διακρινω μεγαλη αυστηροτητα και σκληροτητα απεναντι σε νεους συνανθρωπους αν δεν εχεις καταφερει να φυγεις απο το πατρικο σου η αν προτιμας να εχεις συγκατοικο τους γονεις σου απο εναν ασχετο που δεν γνωριζεις. Καποιος να τα λεει και αυτα.
Συμφωνώ. Επίσης δεν είναι όλες οι οικογένειες και οι γονείς ίδιοι. Δεν είναι όλα τα περιβάλλοντα δύσκολα ώστε να σε αναγκάζουν να φύγεις ακόμη και αν δεν σου βγαίνει οικονομικά. Στην ενήλικη ζωή μου έχω επιστρέψει 2 φορές για διαφορετικούς λόγους στο σπίτι των γονιών μου. Την δεύτερη φορά δε, ήταν στην ηλικία 30-32. Ε δεν είχα κάποιο θέμα μαζί τους. Ούτε τους ενοχλούσα, ούτε με ενοχλούσαν.
αυτό το λέμε κυριως σε ατομα που κακοποιουνται στο πατρικό τους
Όλα αυτά που έχεις είναι άπιαστο όνειρο για πολλούς. Δύο πτυχία, δουλειά, σπίτι χωρίς ενοίκιο, πέντε τσάντες, ρούχα, παπούτσια, καινούριο αμάξι και πάνω από όλα ένα δίχτυ ασφαλείας από γονείς. Αλλά παρολαυτά επικεντρώνεσαι στα αρνητικά όπως κάποια έπιπλα που θέλουν ανανέωση, συσκευές για το σπίτι, διακοπές, λεφτά για εγχείρηση (!), σύντροφο, άγχος. Για κάποιο λόγο ο νους μου πήγε στους εθισμένους στα ψώνια, που όσο πιο πολύ αγοράζουν, τόσο πιο θλιμμένοι γίνονται. Απόλαυσε αυτά που έχεις στο ΤΩΡΑ και σκέψου ότι κάποτε αυτά που έχεις μπορεί να ήταν ένας στόχος. Πάρε την αμαξάρα σου και κάνε βόλτες. Απόλαυσε το σπιτάκι… Διαβάστε περισσότερα »
Για κάθε Μαντόνα -που όντως από δουλειά κατάφερε τα περισσοτερα-υπαρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ταλαντούχοι που πεινανε,ειδικά στη σόου μπιζ.Και που πολύ θα ήθελαν να έχουν στοιχειώδη σταθερότητα με 900 ευρώ το μήνα.., ή δικό τους σπίτι χωρίς ενοίκιο.
Πάντως βρε παιδιά, είναι εξοργιστική η έλλειψη πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλ. μεταξύ μας, ημών των πολιτών (οι οποίοι, κατά τα άλλα, φωνάζουν και γκαρίζουν για την ” Ελλάδα μας, την πατρίδα μας, την θρησκεία μας, την νεολαία μας” κτλ κτλ. Π.χ. όταν πάει νοικιάσει το τάδε διαμέρισμα η/ο εκπαιδευτικός, οι φοιτητές, το εργαζόμενο ζευγάρι, δηλ. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, βαράνε στο ψαχνό, καμμία ενσυναίσθηση ότι απέναντί σου έχεις, ρε φίλε, έναν άνθρωπο που παλεύει ρε γ@μώτο να ζήσει, να σταθεί, τους ξέρεις τους μισθούς, γιατί δεν τού δίνεις μιάν ανάσα, γιατί δεν ενδιαφέρεσαι ανθρώπινα; Τι θα πεί “έτσι είναι η αγορά” ;… Διαβάστε περισσότερα »
Τώρα ας κοιτάξουμε με ανοιχτά μάτια γύρω μας και θα δούμε ένα πλήθος από ανθρώπους σαν κι εμάς που φοροκλεβουν ,φοροδιαφευγουν ,φοροαποφεύγουν και αισχροκερδούν. Είναι οι μικροεπιχειρηματίες στα τουριστικά μέρη που θέλουν να δουλεύουν τρεις μήνες και να βγάζουν και για τους άλλους εννιά. Οι μαγαζάτορες που δεν κόβουν αποδείξεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί ,υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργάτες στην “βιομηχανία” του σεξ, και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (& της παραοικονομίας). Και όλα αυτά με την ανοχή και την ενθάρρυνση του σκατοσυστηματος. Για να είμαστε όλοι μέσα στα σκατά και να γκρινιάζουμε συνέχεια για τους… Διαβάστε περισσότερα »
Οχι ολοι, είμαστε και μερικοί μλκες που τα δηλώνουμε όλα…
Σόρυ Ρένα δεν άντεξα, τα ενοίκια δεν πήραν την ανιούσα λόγω Airbnb, ας μην αναμασάμε την καραμέλα των ξενοδόχων. Το κόστος διαβίωσης είναι ένας συνδιασμός παραγόντων με την βραχυχρόνια μίσθωση να είναι ο παραγοντας με την μικρότερη συμμετοχή στο πρόβλημα.
Παρακαλώ, δεν διεκδικώ δάφνες οικονομολόγου άλλωστε. Εξ όσων διαβάζω.
έχουν αγοραστεί πάρα πολλά ακίνητα στην περιοχή που μένω και έχουν μετατραπεί ολόκληρα σε ξενοδοχεία airbnb από εταιρίες και στη δική μου περιοχή τουλάχιστον τη μεγαλύτερη πίεση στα ενοίκια την έχει προκαλέσει ο υπερτουρισμός. Προς το παρόν είμαι τυχερή και το σπίτι που μένω παμπάλαιο, οπότε θέλει πολύ χρήμα για να φτιαχτεί
Κι όμως,το στεγαστικό που είναι το μείζον πλέον πρόβλημα για όσους δεν είχαν την τύχη να κληρονομήσουν έχει δύο βασικούς λόγους:Airbnb και Golden Visa.,Δείτε πώς ξεσηκώνονται σε Πορτογαλια, Βαρκελωνη και αλλού.Η Ρένα έχει δίκιο,όπως και όλοι όσοι αντιδρούμε ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές.Και δεν κάνουμε καθόλου το χατίρι των ξενοδόχων.
Με πρόλαβες.
Όντως εξαρτάται την περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές το AirBNB και η Golden Visa έχουν κυριολεκτικά διαλύσει το στεγαστικό θέμα. Στην Αθήνα, ειδικά, δεν περιγράφεται η κατάσταση και αυτό είναι αντικειμενικό, κρίνοντας μόνο από τα πόσα διαμερίσματα (είτε κλειστά πριν είτε νοικιασμένα σε ιδιώτες) τώρα είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε αυτούς τους δύο σκοπούς. Δεν είναι μόνο το ενοίκιο, αλλά και η αγορά. Γιατί όταν ίσως αρχίζεις να σκέφτεσαι την αγορά κατοικίας, και δεις 200-300χιλ για ενα παλιό διαμέρισμα χωρίς κάτι το συγκλονιστικό ή άλλο λόγο να εξηγεί αυτήν την τιμή, τότε καταλαβαίνεις τι έχει γίνει (και γιατί ίσως κάποιος, ξένος… Διαβάστε περισσότερα »
Και σε μεγαλες πόλεις της επαρχίας υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Ειδικά σε πόλεις με πανεπιστημια που υπάρχει ζήτηση. Απλά για να μην ξεχνιόμαστε είναι άνθρωποι, είναι συμπολίτες μας αυτοί που υπερκοστολογουν σπίτια πολύ πάνω από την αντικειμενική τους αξία. Δεν είναι όλα από εταιρίες, κάποια έχουν αγοραστεί πολλά χρόνια πριν. Δικαιολογιες δεν υπάρχουν πάντα. Γίνεται σε ένα βαθμό εκμετάλλευση της καταστασης, βοηθάνε πάρα πολύ και οι μεσίτες σε αυτό.
στην πόλη που μενω ακομα και τα χρεπια τα εχουν πανάκριβα, μένουμε σε παλιά πολυκατοικία 550 ενοίκιο και φοβάσαι μη σου έρθει στο κεφάλι εχει ορατές ρωγμές από σεισμό. επειδή έχει τουρισμό κυριως χειμερινούς μήνες εχουν μπει τα μισα σπίτια στη βραχυχρόνια, δίπλα μας χτίστηκε ολοκαίνουρια πολυκατοικία λουξ μονο γι αυτο το σκοπό. Εκτος αυτου επειδή έχει και στρατιωτική σχολή οι ιδιοκτήτες προτιμούν να νοικιάζουν σε αυτούς τους φοιτητές βάζοντας 3-4 ατομα σε κάθε διαμέρισμα με 200 ο καθένας ή σε στρατιωτικους και οι υπόλοιποι δε μπορουν να βρουν σπίτι. το γράφουν ξεκάθαρα στις αγγελίες ότι δεχονται μονο φοιτητές της… Διαβάστε περισσότερα »
Μια μικρή σύνοψη. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες για το στεγαστικό πρόβλημα είναι 2 και έρχονται απο το παρελθόν. Η κατάρευση του κατασκευαστικού τομέα την 10ετία της κρίσης. Στην ουσία σταμάτησαν να χτίζονται νέα σπίτια και όσα χτιζονταν επιβαρύνθηκαν απο την επιβολή ΦΠΑ στην οικοδομή με αποτέλεσμα να έιναι πανάκριβα. Η κατάρευση των τραπεζών με συνέπεια να μην εγκρίνονται στεγαστικά δάνεια παρα με το σταγονόμετρο. Στο τώρα, πολλά παιδιά της κρίσης ενηλικιώθηκαν και βγήκαν στην αγορά κατοικίας, η μαζίκή αυτή ζήτηση άυξησε τις τιμές των ενοικίων, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους ειχαν πάθει καθίζηση στη διάρκεια της κρίσης (-20… Διαβάστε περισσότερα »
Καταλαβαίνω τις αιτίες που αναλύεις. Όμως οι ιδιοκτήτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Αν μη τι άλλο συμβάλλουν στο πρόβλημα. Δεν υπάρχει πλαφόν. Είναι επιλογή τους να να αυξάνουν την τιμή μίσθωσης ακολουθώντας τις επιταγες της αγοράς. Ειναι επιλογή τους να υπερκοστολογουν σπίτια ελλειπή και καμιά φορά ακατάλληλα για κατοικήση.
Για να μην υπάρχουν σκιές θα αναφέρω οτι έιμαι ιδιοκτήτης και ενεργός στη βραχυχρόνια μίσθωση. Θα αφήσω τη βραχυχρόνια απο έξω γιατι είναι ένα σπίτι εξοχικό το οποίο νοικιάζεται όταν δεν το χρησιμοποιώ και συνεπώς δεν είναι σαν οίκημα μέρος του οικιστικού δυναμικού της περιοχής μου, δε θα το νοίκιαζα δηλαδή μόνιμα. Θα σου αναφέρω το πατρικό μου το οποίο επειδή ζω στο εξωτερικό νοικιάζεται τα τελευταία 10 χρονια. Το ενοίκιο που έβρισκα την περίοδο 2010 ήταν μάξιμουμ 450 ευρώ για μια μονοκατοικία 130τμ 100μ απο την παραλία στην αθήνα. Εκεί έχασα περίπου 3000 γιατί έφυγε νύχτα και άφησε και… Διαβάστε περισσότερα »
Εισάγω τον εαυτό μου στη συζήτηση. Εντάξει φίλτατ@ chublis, εκμεταλλεύεσαι την ιδιοκτησία σου, είναι κατανοητό. Θα ακουστώ σκληρός, αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαι, promise. Αν όντως έχεις ζημία από τον τρόπο που κινείται η αγορά (κακοπληρωτές στην προκειμένη), μην το νοικιάζεις. Πραγματικά, πώς να συμπάσχω μαζί σου όταν ηθελημένα μπαίνεις στην ελεύθερη αγορά για να βγάλεις κέρδος. Είναι παράνομο αυτό που συνέβη, αλλά υπεύθυνα είναι τα αστικά δικαστήρια. Υπάρχει πρόβλεψη από το νόμο για την προστασία σου. Στην άλλη περίπτωση, εμένα δε με προστατεύει κανείς όταν η ιδιοκτήτριά μου το πήγε από 250 στα 400. Και ξέρεις τι; Τα δίνω.… Διαβάστε περισσότερα »
Ποιά πρόβλεψη υπάρχει από τον νόμο που προστατεύει τους ιδιοκτήτες; Έβλεπα τον ενοικιαστή της αδελφής μου να κατεδαφίζει στην κυριολεξία το ακίνητο ( έσπαγε λεκάνες, νιπτήρες , καθρέφτες, βούτηξε μια εσωτερική σκάλα κλπ κλπ) επειδή του έγινε έξωση μετά από δεκαοκτώ 18 μήνες με απλήρωτα ενοίκια , λογαριασμούς νερού εκατοντάδων ευρώ, συν τα έξοδα για δικηγόρους και δικαστικό επιμελητή ,χωρίς να μπορούμε να επέμβουμε ουσιαστικά. Η νομική συμβουλή ήταν για νέες αγωγές και μηνύσεις χωρίς καμία προοπτική είσπραξης. Όλα αυτά από την πολύ κατανόησή, μια ήταν το κοβιντ, πέθανε η μάνα του κλπ κλπ. Η μόνη συμβουλή που πήρα είναι… Διαβάστε περισσότερα »
Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω την ερώτηση. Αρνείστε ότι υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν από κλέφτες και κακοπληρωτές; Είναι αυτοί οι νόμοι που επικαλέστηκαν οι δικηγόροι του συγγενή σας ενώπιον του δικαστηρίου. Το οποίο δεν κατάλαβα αν σας δικαίωσε ή δεν υπήχε μετρητό για να εισπράξετε εν τέλει, το οποίο είναι διαφορετικό πράγμα από το δεν υπάρχουν νόμοι. Και τελοσπάντων, θέλω να πω ότι αμφιβάλω πάρα πολύ αν οι κακοπληρωτές είναι τόσο γενικευμένο φαινόμενο όπως το να ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τιμές στην αγορά ακινήτων.
Μα αυτό ακριβώς λέω, παρουσιάζω το χάος απο τη μεριά του ιδιοκτήτη. Αντιλαμβάνομαι την έλειψη προστασίας του ενοικιάστη και το έχω ζήσει και εγώ όταν νοίκιαζα. Αυτό που προσπαθώ να δείξω έιναι οτι υπάρχει πρόβλημα διαχρονικό και στις 2 πλευρές. Όπως εσέιες έιστε τυπικότατη σαν ενοικιάστρια υπάρχουν και ιδιοκτήτες ,όπως θεωρώ τον εαυτό μου, που είναι πολύ συγκαταβατικοί με ενοικιαστε΄ς, οικογένεις, ανθρώπους με προβλήματα και ποτέ δεν ήθελα να βγάλω απο τη μύγα ξύγκι. Το θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχει ωστε να μην επαφίεται στον καθένα προσωπικα αν συμπεριφερθεί σωστά αλλα να έιναι ξεκάθαρες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματ του καθε… Διαβάστε περισσότερα »
Αμφιταλαντεύομαι για το αν πρέπει να γράψω σεντόνι. Φακ ιτ, όπως μου βγει. Κοίτα Chublis, δεν υπάρχει εδώ κάτι επί προσωπικού και σ’το λέω ευθέως από την αρχή, ευχαριστώ πολύ για την ειλικρίνειά σου. Στην ουσία, αυτή η ειλικρίνεια ήταν και ο λόγος που μπήκα στη διαδικασία να γράψω. Αντίστοιχα κι εγώ θα είμαι ειλικρινής, όσο μπορώ. Έχω όμως διάφορα προβλήματα με αυτά που έγραψες και με το θέμα συνολικά. Ας πω για το τελευταίο, έχω εμπλακεί σε αστικό παλιότερα (εργατικό) και γνωρίζω τις διαδικασίες και τα κόστη. Το δικαστικό έχει πολλές καθυστερήσεις και είναι ένα πρόβλημα ανυπέρβλητο, δε διαφωνώ.… Διαβάστε περισσότερα »
Αν προσπαθήσεις και καταφέρεις να βγάλεις άκρη με ΔΕΚΟ που της χρωστάνε πες μου τον τρόπο. Αν καταφέρεις να βγάλεις άκρη με ΔΕΚΟ που αρνειται να αλλαξει το όνομα του μακαρίτη πατέρα σου μετα΄απο 12 χρόνια που έχει αποβιώσει ελα πες το μου. Δεν είπα οτι δεν υπάρχει πλάισιο, αλλα οτι όπως όλα τα άλλα στην Ελλάδα έιναι δυσκοίλιο, δυσκίνητο και επι της ουσίας άχρηστο όταν για να παρεις πίσω λεφτά για τα οποία έχεις φορολογηθεί (προ δεκαετίας ήταν σχεδόν αδύνατο να αποδείξεις οτι δεν τα είχεις εισπράξει και άλλος ένας γολγοθάς να βγάλεις άκρη με την εφορία) θα χάσεις… Διαβάστε περισσότερα »
Οκ οκ. Θα πω κάποια τελευταία πράγματα. Πρώτα όμως, πρέπει να αποφασίσεις αν υπάρχει τελικά πλαίσιο ή όχι. Ακόμα και μέσα στο ίδιο ποστ, αντιφάσκεις. Και δεν το λέω σαν “σ’έπιασα να αντιφάσκεις”, καθόλου. Θέλω να συμφωνήσουμε ότι χωράει καλυτέρευση στο ελληνικό πλαίσιο, σε όλα τα επίπεδα, αλλά ότι υπάρχει όμως. Να συμφωνήσουμε ότι την ίδια ταλαιπωρία συναντούμε όλοι στα δικαστήρια και δεν είναι μόνο δική σου. Και τέλος, να συμφωνήσουμε ότι ποτέ δεν πρότεινα να “πετάξεις” τα λεφτά σου σε ένα δικαστικό αγώνα με βάρκα την ελπίδα. Όχι μόνο επειδή δεν το πρότεινα, αλλά επειδή εν τέλει το δικαστήριο… Διαβάστε περισσότερα »
Με κάλυψε και εμένα η απάντηση του bagle. Μου κάνει εντύπωση που λέτε ότι χάσατε 3000 ευρώ από το σπίτι στην αρχή. Εφόσον δεν υπάρχει δάνειο, εφόσον το ρεύμα και λοιπους λογαριασμους τους αναλαμβάνει πλήρως ο μισθωτης, τι σημαίνει τελικά χάσατε? Τι σημαινει μπηκατε μεσα?Εκτός αν λείπουν όλα αυτά ως πληροφοριες και απλά δεν το αναλυσατε. Όταν πάτε να βγάλετε κέρδος υπάρχει αυτό ρίσκο, να μην βγάλετε αλλά από ότι φαίνεται από την ιστορία σας δεν υπήρχαν έξοδα. Το ενφια και η φορολογία είναι κλασσικό επιχειρημα το οποίο βέβαια έχει καταντήσει λίγο αστείο όταν όλοι γνωρίζουμε πόσο ποσοστό του ενοικίου… Διαβάστε περισσότερα »
Και μιας και ειπατε οτι ζητατε εισοδημα και συστατικες.
Για να δώσω απλά ένα λαμπρο παραδειγμα profiling που γίνεται αυτή την περίοδο σε εμένα : Θα πρέπει να μετακομίσω σε επαρχιακή μεγάλη πόλη λόγω εργασίας και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εύρεση μίσθωσης σπιτιού που αντιμετωπίζω είναι τα 2 κατοικίδια μου (γατες). Εννιά στα δέκα σπίτια χωρίς να είναι επιπλωμένα τα απορρίπτουν. Μιλάμε για τέτοια στατιστικά, χωρίς υπερβολή.
Δεν περίμενα κάτι τέτοιο.
Εμένα λοιπόν και τα εξαρτωμενα μέλη της οικογένειας μου ποιος μας προστατεύει από αυτό ανελέητο profiling;
Προφανώς δεν έχεις δικό σου σπίτι που το νοικιάζεις όποτε άσε κάτω το θέμα του ενφια. Μόλις εκτέθηκες άσχημα
Εκτεθηκα σε ποιον σε εσενα ? Στο έχουν ξαναπεί , εδώ δεν είναι τσιλι καφενείο.
Μιας και αμφιβαλλεις όμως θες να μου πεις ποσο πληρωνεις ενφια?
Η ακόμα καλύτερα θες να έρθεις να μείνεις στο δικό μου σπίτι με το ενοικιο που πληρωνω τωρα το χρόνο και εγώ να μείνω στο δικό σου χωρίς ενοίκιο και να αναλάβω τον ενφια?
χαχαχαχα και μην ξαναεμφανιστείς εδώ μέσα Nienna μετά από τέτοια ντροπή.
Εγώ πάντως που έχω δικό μου σπίτι και το νοικιάζω, συμφωνώ με Nienna και bagle. Προσωπικά έχω μερίδιο σε 2 σπίτια μαζί με τους γονείς μου σε τουριστική περιοχή με οικιστικό πρόβλημα. Ελάχιστες φορές είχαμε πρόβλημα με ενοικιαστές. Πλέον δε οι ενοικιαστές μας είναι σταθεροί για πολλά χρόνια. Όμως, τα οικήματα είναι πολύ περιποιημένα, οι τιμές λογικές, κάτω από το μέσο νοίκι στην περιοχή μου, γιατί απλούστατα αναγνωρίζουμε πως το να έχεις μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου είναι ανάγκη και δεν θα πάω να βγάλω έναν μισθό μόνο και μόνο επειδή κληρονόμησα ένα σπίτι από τους δικούς μου… Διαβάστε περισσότερα »
Δεν τα ανάλυσα. ¨οταν λέω μπάινω μ σημαίνει οτι με τις ζημιές, τη φορολογία και τον ΈΝΦΙΑ μπορεί κυριολεκτικά να δώσεις περισότερα απο όσα παίρνεις.
Με συγχωρείτε αλλα το πρόβλημα δεν έιναι ο εκμεταλευτής ιδοκτήτης η το λαμόγιο ενοικιαστής. Το πρόβλημαε είναι οτι η αγορά κατοικίας έιναι ένα ξέφραγο αμπέλι με καμία προστασία σε καμία απο τις 2 πλευρές.
Σας το λέω αυτό γιατί ζώντας στο εξωτερικό έίδα πως μπορεί να υπάρχει πλάισιο που να προστατέυει και τα 2 μέρη. Μπορέι να μην είναι τέλειο αλλα τουλάχιστον δεν είναι ζούγκλα.
Η αγορά κατοικίας είναι όντως ένα ξέφραγο αμπελι. Η λύση δεν είναι να το εκμεταλλευομαστε με σκοπό το κέρδος. ( εις βάρος άλλων)
Ευχαριστώ, είναι λες και έστειλα πράκτορα να τα πει αντί για μένα (συμβαίνει σχεδόν συνέχεια λολ).
ΑΥτΟρυθΜΙζονΤΑι οι αΓΟΡεΣ
Συμπρακτορες είμαστε όλοι στην τρέλα bagle χαχαχα ΧD
ΒΕΒΑΙΩΣ *
Διαβάζοντας τα παραπάνω, ελπίζω να συνεχίσεις τα πρακτοριλίκια, έστω και απομακρυσμένα.
Αλλά σε έχει πιάσει κι εσένα το τίμιό σου ρε παιδάκι μου και τους ενημερώνεις ότι έχεις γάτες, σα να είναι επιλογή τους τάχα αν θα σε βάλουν μέσα. Που τα γατιά, πραγματικά, είναι από τα πιο ανώδυνα ζωάκια που υπάρχουν, σε σχέση με τη συντήρηση του σπιτιού..
https://www.youtube.com/watch?v=FlV7_qn7Vbs
Ήθελα να ρωτήσω, το Nienna είναι από Tolkien lore;
*με καμία νίκη χαχαχαχα
Ναι , από εκεί 💙
Χαχαχα κλαίω με το cattera
Κουλ, κουλ
Τα γατιά θα’πρεπε να τα θέλει ο ιδιοκτήτης,είναι ασφάλιση ενάντια σε ποντικες και κατσαρίδες.Αλλα αυτοί ειστε!😆
Τα γατιά earthmom, ασφαλίζουν μόνο την κονσέρβα τους. Όποιος έχει άλλες αξιώσεις, ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ.
Άρα δεν είμαστε εμείς που υπερασπιζόμαστε τα ξενοδοχεία αλλά εσείς την “αδύναμη ομάδα των ιδιοκτητών”. Επειδή οι λέξεις χάνουν το νόημα τους επιτρέψτε μου να εξακολουθώ να θεωρώ αδύναμο όποιον δεν κληρονόμησε και δουλεύει τρεις δουλειές για να πληρώσει δάνειο ή ενοίκιο και όχι τους ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων νοικιάζουν πλέον τρωγλες σε βρώμικες γειτονιές με τιμές σχεδόν Ρώμης.Η πολιτεία εξ άλλου όχι μόνο δεν διευκολύνει τους νέους με επιδόματα και άλλα βοηθηματα, αλλά κάνει πως δεν βλέπει την ελλιπη υγιεινή των καταλυμάτων και τα μαύρα ενοίκια.Τουλαχιστον στο Παρίσι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και κανείς δεν δίνει μισή αποδειξη.Κατα τ’αλλα… Διαβάστε περισσότερα »
Το προσωπικό παράδειγμα το έδωσα για να μην υπάρχουν σκιές στο τι υποστηρίζω αλλα και να δώσω μια εικόνα για πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών. Δεν είμαι μεγαλοιδιοκτήτης, είμαι μικροαστός που νοικιάζω το πατρικό μου και ένα μικρό εξοχικό, αν νομίζετε οτι αυτα΄με κάνουν ακραίο καπιταλιστή δικάιωμά σας. Ο σκοπός των παραδειγμάτων έιναι για να σας δείξω οτι το πρόβλημα των ενοικίων έχει τόσες πολλές μεταβλητές με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που δεν υπάρχει έυκολη λύση ωστε να πέσουν τα ενοίκια. Καμία απαγόρευση της βραχυχρόνιας δε θα φέρει μείωση των ενοικίων, κανένα πλαφόν δεν μπορεί να λειτουργήσει και καμία κρατική παρέμβαση α λα καρτ… Διαβάστε περισσότερα »
Αρχικά να πω πως δεν είμαστε εχθροί για να μου απευθύνεστε με ειρωνικό ύφος, συζήτηση κάνουμε. Να διευκρινίσω λοιπόν πως οταν λέω αδύναμη δεν λέω οικονομικά αλλα σαν συντεχνία. Σε σχέση με το ξενοδοχειακό λόμπι, οι ιδιοκτήτες είναι μεμονωμένοι και δεν έχουν πολιτική δύναμη. Οι δε σύλλογοι και ομάδες ιδιοκτητών και βραχυχρόνιας είναι οι περισσοτερες τσιφλίκια 2,3 κλασσικών Ελληναράδων λαμόγιων. Προσωπικά προφανώς με ενοχλεί η υπογεννητικότητα και είμαι θύμα του brean drain γιατι έιμαι στο εξωτερικό 10 θύμα κατα κάποιο τρόπο της κατάστασης. Δεν είναι όμως οι ιδιοκτήτες υπέυθυνοι να κάνουν κοινωνική πολιτική στέγασης. Τα θεσμικά πλαισια, και την κοινωνική… Διαβάστε περισσότερα »
Το ΕΣΥ από την πανδημία και μετά έχει ξεχαρβαλωθεί τελείως. Σε αναγκάζουν να πηγαίνεις απόγευμα και πληρώνεις γιατί τα πρωινά είναι σε κατάσταση πολέμου. Ανύπαρκτο και εξουθενωμένο προσωπικό, ασυντήρητη ή ανύπαρκτη υποδομή και τεράστιες λίστες αναμονής, ακόμα και στο νοσοκομείο παίδων. Επειδή είμαι πολύ κοντά στο κραχ λόγω διάφορων ιατρικών θεμάτων που έπρεπε να πληρώσω, έχω αφήσει άλλα ιατρικά για του χρόνου.
Δεν ξέρω που υπάρχει αυτό το μαύρο χρήμα, θέλω κι εγώ. Όλος ο περίγυρός μου και εγώ μαζί είναι σε κατάσταση οικονομικά πάρα πολύ αγχωτική. Προσωπικά, είμαι 51 και δεν έχω πάρει ποτέ καναπέ, κουζίνα και έπιπλα γενικότερα. Τα περισσότερα προέρονται από φίλους που επέστρεψαν στα πατρικά τους, άλλα τα έφτιαξα μόνη μου και επιδιορθώνω μόνη μου αυτά που έχω. Το μόνο μαύρο που έχω συναντήσει είναι μαυρη εργασία, είτε ως πρόταση σε μένα που δεν το δέχομαι, είτε σε χειρωνακτικό προσωπικό που που αρκετοί αναγκάζονται να το δεχτούν.
Κ εμένα μου έλεγαν 2 συναδελφισες μα καλά εσύ δεν παίρνεις το voucher; Λέω μα καλά εσείς πώς το παίρνετε; Α εμένα ο άντρας μου δεν τα δηλώνει όλα. Ούτε εμένα λέει η άλλη. Εμείς κ δύο μισθωτοί είμαστε τι να κρύψουμε; Μόνο εμείς τελικά πληρώναμε τον παιδικό. Όλοι παίρνανε επιδόματα.
Ακριβώς! Κάτοικος τουριστικής περιοχής εδώ. Ξέρετε τι μαύρο χρήμα κυκλοφορεί από μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι από τη μια κατακλέβουν τα ένσημα των υπαλλήλων τους (γιατί “δεν βγαίνω, μάναμ'”) από την άλλη παίρνουν όλα τα pass και τα voucher και τα επιδόματα που μπορείς να φανταστείς ενώ άλλες οικογένειες με 2 μισθωτούς πληρώνουν από πάνω κι εφορία;
Τον πληρώσατε τον παιδικό γιατί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια σας δεν το δικαιουστε, δεν έχει να κάνει αυτό με το τι δηλώνουν οι άλλοι, δεν θα το παίρνατε δλδ το ΕΣΠΑ αν οι συναδελφισες σας είχαν δηλώσει αυτά που δεν δήλωσαν.
Καλά εγώ γνωρίζω στην κυριολεξία πλούσιους που το παίρνουν. Δεν φταίνε αυτοί, μάλλον φταίνε και αυτοί γιατί είναι ανήθικοι, αλλά το κράτος που τους ανέχεται. Γιατί τους ανέχεται; Γιατί προφανώς όλοι βολεύονται, συμφεροντάκια από εδώ, ψηφαλάκια από εκεί, πελατειακές σχέσεις και τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Έχεις δίκιο σε όλα και λογικό να προβληματίζεσαι για το πόσο δύσκολη έχει γίνει η ζωή και για το τι μέλλει γενέσθαι. Παρόλα αυτά, να χαίρεσαι που έχεις την δωρεάν γκαρσονιέρα, την δουλειά σου και το καινούριο αυτοκίνητο. Για πολλούς είναι όνειρα θερινής νυχτός. Δεν έχω να δώσω κάποια συμβουλή για το πώς μπορεί κάποιος να δει φως στο τούνελ και να αισιοδοξήσει μέσα σε όλη αυτήν τη μαυρίλα. Φτιάξε τον δικό σου μικρόκοσμο και άντλησε χαρά από αυτόν. Και δεν μιλάω για σύντροφο αποκλειστικά αλλά για κάποιο φίλο που σε χαλαρώνει, ποιοτικό χρόνο μόνη σου στο σπίτι, κάποιο χόμπι… Διαβάστε περισσότερα »
Καλά έκανες και αγόρασες καινούργιο αυτοκίνητο αφού έτσι ήθελες. Υποθέτω έκανες τους αντίστοιχους υπολογισμούς για το πραγματικό κόστος μετακίνησης με το αυτοκίνητο σε σχέση π.χ. με λεωφορείο, μετρό ή ότι άλλο χρησιμοποιούσες μέχρι τώρα. Και φυσικά στο κόστος υπολογίζουμε όχι μόνο την αγορά αλλά τα καύσιμα, λάδια, ασφάλειες, συντήρηση κλπ. Ίσως θα μπορούσες – εφόσον ο μισθός σου είναι χαμηλός – να σπάσεις την προκαταβολή και την δόση ανάμεσα σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο (δεν μιλάω για μπρίκι) και σε αντικείμενα που έχεις ανάγκη για το σπίτι. Αλλά μάλλον τα είχες σκεφτεί από πριν και πήρες την απόφασή σου. Μέχρι να… Διαβάστε περισσότερα »
Επειδή ξέχασα να το αναφέρω, το αυτοκίνητο δεν είναι επένδυση (εκτός κι αν μιλάμε για αντίκες ή κάτι τέτοιο).
Είναι απόκτηση περιουσιακού στοιχείου, του οποίου η αξία υποτιμάται κάθε χρόνο.
Κατά τα άλλα, καλοτάξιδο.
Το εχει σκεφτει/υπολογισει
Διαβάζοντας το κείμενό της, αμφιβάλλω.
Τα εχει σκεφτει ολα, δεν χρειαζεται να το υπενθυμίζεις σε καθε παραγραφο.
Να εισαι καλα και σε ευχαριστει για την θετικη σου ενεργεια!