in ,

Ιράν: Τέλος στην Αστυνομία Ηθών – Η πρώτη νίκη της γυναικείας επανάστασης

Τι εξετάζεται τώρα και αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του Χιτζάμπ

Τι εξετάζεται τώρα και αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του Χιτζάμπ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

16642685165908

Ο άγριος θάνατος της Mahsa Amini, το βίαιο τέλος εκατοντάδων κοριτσιών και ανδρών φαίνεται πως βάζει τέλος στη δολοφονική δράση της Αστυνομίας Ηθών, μετά από σχεδόν τρεις μήνες αιματηρών διαδηλώσεων που πυροδότησε η σύλληψη της και η γυναικοκτονία της Aminin επειδή φέρεται να παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα της χώρας.

Συγγενής Mahsa Amini: Ήταν ένα ήσυχο κορίτσι, όχι υποκινήτρια ανταρσίας

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε π γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί από την ιερή πόλη Κομ, γνωστοποιώντας την απόφαση των αρμόδιων αρχών.

Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με καθημερινές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας Κούρδισσας 22 ετών τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Gasht-e ershad: Τι είναι η Αστυνομία Ηθών του Ιράν; Μερικές απαντήσεις

Έκτοτε οι Ιρανές έχουν βγει στους δρόμους και κάποιες έβγαλαν ή έκαψαν τη μαντίλα τους δημοσίως.

Σημειώνεται πως η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και αμέσως μετά συστάθηκε και η αστυνομία ηθών ώστε «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας».

Εξετάζεται και η υποχρεωτικότητα του χιτζάμπ

Παράλληλα, υπό το βάρος των αιματηρών διαδηλώσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, οι αρχές στο Ιράν ζήτησαν χθες από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Rajaa Natour: Ο λευκός φεμινισμός οικειοποιήθηκε τις διαμαρτυρίες για το χιτζάμπ, χωρίς να τις κατανοεί

Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο Ιράν με δύο αντίθετα στρατόπεδα να αντιπαρατίθενται: αυτό των συντηρητικών που επιμένουν στον νόμο του 1983 και αυτό των προοδευτικών που επιθυμούν να μπορούν οι γυναίκες να επιλέγουν αν θα φορούν ή όχι τη μαντίλα.

Με στοιχεία από AFP 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια