Αγαπητή «Α, μπα»: Ζούμε για να δουλεύουμε;

Αξίζει;

Γεια σε όλη την παρέα!Είμαι 32 χρονών, παντρεμένη με ένα παιδί. Πριν δύο χρόνια, λόγω διαφαινόμενης ανεργίας, αποφάσισα να φτιάξω κάτι δικό μου πάνω στον τομέα που έχω σπουδάσει. Η επιχείρηση πάει καλά, με την έννοια ότι δουλεύω 10-12 ώρες και βγαίνει ένας αξιοπρεπής μισθός. Βέβαια, πρακτικά η ενασχόληση με τη δουλειά είναι 24ωρη καθώς συνεχώς κάτι θα προκύψει. Από εκεί που ήμουν ο πιο ήρεμος άνθρωπος, πολλές φορές νιώθω τα νεύρα μου να σπάνε, ενώ έχω αποκτήσει και μια χρόνια αϋπνία. Ο άντρας μου με βοηθάει και με στηρίζει σε όλα, από το σπίτι μέχρι την επιχείρηση που την νιώθει “οικογενειακή” παρά το ότι έχει άλλη δουλειά. Εγώ νιώθω ότι χανόμαστε σε όλα αυτό, και μεταξύ μας και με το παιδί, ο άντρας μου λέει ότι έχουμε κρίση και η ζωή είναι δύσκολη, πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να στρώσουν τα πράγματα. Αξίζει όμως; Και θα στρώσουν ποτέ; Δεν έχουμε χρέη ούτε δάνειο πάνω απ’το κεφάλι μας αν βοηθάει αυτό.

-Ζούμε για να δουλεύουμε;

Χωρίς να λες τι δουλειά είναι και γιατί προκύπτει συνέχεια κάτι και τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά (άλλο να είσαι κομμώτρια με ραντεβού, άλλο να είσαι κλειδαράς με επείγοντα), τι να σου πούμε εμείς; Αφού η επιχείρηση πάει καλά και βγαίνει αξιοπρεπής μισθός, και δεν χρωστάτε πουθενά, τι περιμένετε να στρώσει ακριβώς; Στρωμένα ακούγονται τα πράγματα. Έχετε ήδη φτάσει εκεί που θέλετε.

Αν δεν σου αρέσει να είσαι αφεντικό, μπορείς να κλείσεις την επιχείρηση για να γίνεις υπάλληλος, ή να την πουλήσεις. Αν σου αρέσει να είσαι εσύ υπεύθυνη, μπορείς να προσλάβεις βοηθό. Δεν ξέρω αν το θέμα είναι η διαχείριση χρόνου ή κάτι άλλο. Από μόνο του πάντως δεν θα φτιάξει, δεν αρκεί να περιμένετε απλώς έτσι, παθητικά.

Όχι, δεν ζούμε για να δουλεύουμε, εκτός αν αγαπάμε πάρα πολύ τη δουλειά μας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

60 points
Upvote Downvote

21
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
Eleanor OliphantΜαύρος Γάτοςεξωγήινη Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

“Αφού η επιχείρηση πάει καλά και βγαίνει αξιοπρεπής μισθός, και δεν χρωστάτε πουθενά, τι περιμένετε να στρώσει ακριβώς;” Δεν λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις το ίδιο, αλλά κάποιος που θέλει να είναι νόμιμος, και έχει μία ατομική επιχείρηση, αν η επιχείρησή του βγάζει 30-40.000 ευρώ το χρόνο με 12ωρη καθημερινή εργασία (άρα του μένουν στην τσέπη 10-15.000€ μετά τους φόρους, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κλπ), τότε μπορούμε να πούμε ότι βγαίνει μεν ένας αξιοπρεπής μισθός της τάξης των 1.000-1.500 ευρώ, αλλά δεν μπορεί ακόμη να προσλάβει υπάλληλο, που θα κοστίσει τουλάχιστον 800€+ΙΚΑ/μήνα για 14 μήνες, γιατί τότε θα… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ναι αλλά θα μπορεί να περνάει στα έξοδα, κάτι που θα μειώσει αναλογικά την φορολογία/εισφορές κλπ, ενώ μπορεί να προσλάβει κάποιον για μερική απασχόληση, κάτι που θα κάνει πιο ανεκτή την καθημερινότητα και πιο παραγωγική την εργασία της και, ίσως, την επιχείρηση.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Συγγνώμη παιδια ειλικρινής απορία, αλλα επειδή ειμαι παντελώς άσχετη.. αν έχεις επιχείρησή και βγαζει 40000 εσύ παίρνεις στην τσέπη 15;;;; Όντως;

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και πολλά λες…Αν χρειάζεται να επενδύσεις στη δουλειά σου σε υλικά, υποδομές, διαφημιση, δεν κλέβεις απ τις εισφορές και την εφορία κ.τ.λ παίζει τα πρώτα 6-7 χρόνια να μη σου μένει φράγκο στην τσέπη, ίσα που ζεις.Τα πρώτα χρόνια στη δική μας δουλειά αστειευόμασταν ότι όλοι μας οι υπάλληλοι ήταν πολύ πιο πιο καλοπληρωμένοι από μας!

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Και εγώ και ο άντρας μου έχουμε δικές μας δουλειές και είμαστε “αφεντικά” . Δεν υπάρχει μέρα (καλά υπερβάλλω, ας πω μήνας) που να μη σκεφτώ πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μου αν ήμουν υπάλληλος, είχα στάνταρ ωράριο και μισθό. Μετά σκέφτομαι την εποχή που ήμουν υπάλληλος και άκουγα όλες τις π@παριές του αφεντικού, δεν είχα δυνατότητα σοβαρής αύξησης στη δουλειά μου και τα λεφτά αντικειμενικά ήταν ΛΙΓΑ.Τώρα ναι, δουλεύω σα σκλάβα, αγχώνομαι για τα λεφτά, αλλά καμαρώνω το φροντιστήριο ΜΟΥ που το έφτιαξα ακριβώς όπως ήθελα, δεν μου τη λέει κανείς για τον τρόπο που διδάσκω ή για… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Καλά γελάω με το στάνταρ ωράριο, αφού άνετα σε κρατάνε στη δουλειά για όσο παραπάνω και απλήρωτα, να μην πω για τον μισθό που μπαίνει οπότε θέλει το αφεντικό, στις 8,15,22 του μήνα, ανάλογα τα κέφια. Κατά τ’αλλα μπράβο σου που τα έχεις καταφέρει τόσο καλά!

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Είσαι πολύ κουρασμένη, αυτό νομίζω είναι το πρόβλημα και τα βλέπεις έτσι μαύρα. Αυτά που έχεις καταφέρει είναι πολύ σημαντικά, 32 χρονών με δουλειά που έστρωσε και πάει τόσο καλά μέσα σε 2 χρόνια, χωρίς χρέη και με τα έξοδα να βγαίνουν άνετα και όλα αυτά με μικρό παιδί, not bad at all. Μόνο μπράβο μπορεί να σου πει κανείς, κι αυτό είναι που πρέπει να λες κι εσύ στον εαυτό σου. Γνώμη μου είναι πως, αρχικά, πρέπει κάτι να κάνεις με το θέμα του ύπνου, να κοιμάσαι περισσότερο και καλύτερα. Κάποιος ειδικός θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό. Στη… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αν και δεν έχεις πει τί επαγγελμα κάνεις, μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι μπορεί το να έχεις δική σου επιχείριση έχει χίλια κακά, έχει όμως ένα καλο. Ό,τι και να γίνει, αν βάζεις εξαρχής στους πελάτες βατά για σένα χρονοδιαγράμματα, μπορείς να ορίσεις το δικό σου ωράριο ώστε να εργάζεσαι 8 ώρες. Είσαι λίγα χρόνια και δεν έχεις καεί ακόμη, όταν γίνει αυτό θα το κάνεις από μόνη σου. Όταν ανοίγει κάποιος μια μικρή επιχείριση θέλει 2-3 χρόνια σκληρής δουλειάς για να στρώσει, μετά όμως πρέπει να την στρώσεις κι εσύ, με πιο περιορισμένο ωράριο. Όταν άνοιξα τη… Διαβάστε περισσότερα »

DrStrange
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλώς ήρθες στον κόσμο των ελ. επαγγελματιών. Όχι δε θα στρώσουν ποτέ τα πράγματα όπως το εννοείς. Απλά κάποτε θα συνηθίσεις και θα είσαι λίγο πιο αναίσθητη. Ακριβώς όσο χρειάζεται για να μη τρελαθείς.

(και ώρες ώρες θα σου γυρνάνε τα μυαλά, θα θες να τα σπάσεις όλα και θα σκέφτεσαι να διοργανώσεις fight club στον ακάλυπτο του σπιτιού σου)

Wolfcry
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Wolfcry

Παρά τους προβληματισμούς σου, δείχνετε ότι πάτε πολύ καλά σαν οικογένεια. Έχετε μπει σε μία σειρά και ο σύζυγός σου είναι πολύ υποστηρικτικός σε όλο αυτό. Δε ζούμε για να δουλεύουμε (αν και εμένα μου αρέσει τόσο πολύ η δουλειά που καμιά φορά μπορεί να ασχοληθώ και στο σπίτι). Ωστόσο, πρέπει με κάποιο τρόπο όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά να ζήσουμε και λίγο πιο αξιοπρεπώς ώστε να υπάρχει μία σχετική άνεση σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη μελλοντικά. Μπορείς να τα ζυγίσεις και να δεις τι θα ήθελες και τι μπορείς να κάνεις τελικά. Αν καταλαβαίνω καλά, ο σύζυγός σου θα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχεις δικιά σου επιχείρηση η οποία πάει καλά. την άνοιξες μέσα στη κρίση αλλά κατάφερες να την κάνεις να πετύχει. Δεν χρωστάς. Έχεις ένα σύζυγο που σε στηρίζει σε όλα αυτά. Έχεις και την υγεία σου φαντάζομαι. Έχεις και το παιδάκι σου. Ωραία. Μήπως απλά ψάχνεις να βρεις αφορμή να γκρινιάζεις;Γιατί εγώ κάποιο άλλο πρόβλημα δεν βλέπω.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Αν δουλευεις οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και απ’ το σπίτι ή ενώ είσαι για καφέ ή πριν κοιμηθείς είναι λογικό νομίζω να είσαι αγχωμένη γιατι είσαι μόνιμα σε εργήγορση. Όρισε κάποιες ώρες που δε θα απαντάς σε τηλέφωνα και μέιλ, π.χ. μετά τις 8 το βράδυ και πριν τον καφέ το πρωί. Έτσι το σώμα σου θα ‘μάθει’ πότε να δουλεύει και πότε να χαλαρώνει.
Εμένα με έσωσε. Απαντούσα σε e-mail ακόμα και απ’ το γυμναστήριο ή την τουαλέτα ή πριν σηκωθώ απ’ το κρεβάτι…

polkadots
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να δεις που εσύ λογίστρια είσαι ή δικηγόρος. Πέρα από την πλάκα τώρα , είναι καλό που έχεις έναν άντρα που σε στηρίζει. Προσπάθησε να δεις αν το πρόβλημα σου είναι λάθος διαχείριση χρόνου, επίσης δες αν οικονομικά βγαίνει να πάρεις έναν υπάλληλος μερικής απασχόλησης. Εάν όχι, δες μήπως στο μέλλον μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Άλλη ιδέα, αν δεν έχεις επαγγελματικο νούμερο κινητού να πάρεις και να τηρείς τις ώρες που μπορούν να σε πάρουν αν είναι κάτι τέτοιο εφικτό στη δουλειά σου. Επίσης , βλέπω δυστυχώς , πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, να γίνονται ΄θύσια ΄ για τους πελάτες τους… Διαβάστε περισσότερα »

C
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ το καταλαβαίνω αυτό που λες. Ειδικά κάποια μέρα που θα έχω άδεια και θα μπορέσω να βγω έξω μια βόλτα ενώ υπό άλλες συνθήκες θα ήμουν κλεισμένος στο γραφείo με χτυπάει κατακέφαλα ότι χάνω ένα μεγάλο μέρος της ζωής. Δε γίνεται αλλιώς όμως.