Αγαπητή «Α, μπα»: Ο άντρας της έχει αρχίσει να μιλάει για τη δουλειά χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό

Αξίζει τον κόπο να ανακατέψω τα πράγματα ξεκινώντας μια κουβέντα καταρχήν με τον άντρα μου;

Ο άντρας μου με τον παππού και τα αδέρφια του έχουν μια μικρή εταιρεία που κάνει μετακομίσεις και μεταφορές . Έχουν τα προβλήματα και τις παθογένειες της μικρομεσαίας επιχείρησης και της ελληνικής οικογένειας. Εγώ πολύ συνειδητά όλα αυτά τα δέκα χρόνια που είμαι παντρεμένη, προσπαθούσα να κρατάω αποστάσεις από τη δουλειά για να μη δημιουργώ προβλήματα στις σχέσεις μου με την οικογένεια του άντρα μου , αλλά κακά τα ψέμματα, εχω άποψη για τη δουλειά που προσπαθώ να κρατάω για τον εαυτό μου , μια κι από αυτή κυρίως ζούμε κι όχι από τα δικά μου χρήματα . Πριν ένα χρόνο η μικρή αδερφή του άντρα μου παντρεύτηκε και ο άντρας της ξεκίνησε να περνάει τα απογεύματα του από τη δουλειά , στην αρχή για να κάνει παρέα στην κοπέλα και στη συνέχεια για να προσφέρει τη βοήθειά του , όπου αυτή χρειαζόταν . Πλέον συμμετέχει αρκετά χωρίς μέχρι τώρα να έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα . Αλλά έχει αρχίσει να μιλάει για τη δουλειά χρησιμοποιώντας ά πληθυντικό αριθμό πχ ” η δουλειά μας ” , ” η εταιρεία μας” κλπ . Ο άντρας μου και ο αδερφός του δε δείχνουν ενοχλημένοι αλλά δε το έχουμε κουβεντιάσει κιόλας , εγώ δαγκώνομαι κάθε φορά που τον βλέπω στη δουλειά ή να συμμετέχει στις σχετικές συζητήσεις . Αξίζει τον κόπο να ανακατέψω τα πράγματα ξεκινώντας μια κουβέντα καταρχήν με τον άντρα μου;

Συνυφάδα

Εφόσον είναι παντρεμένοι, «μας» είναι. Όπως ισχύει και για σένα. Η απόφαση να μην συμμετέχεις είναι δική σου, αλλά αν ήθελες, θα μπορούσες. Είναι αυτό που λες: η παθογένεια της μικρομεσαίας επιχείρησης και της ελληνικής οικογένειας.

Δεν είναι λάθος αυτό που λέει, εφόσον κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ να κάνει κάποιον διαχωρισμό. Το πρόβλημα δεν είναι αυτός, ο συγκεκριμένος, και πάλι καλά που βοηθάει και δεν δημιουργεί πρόβλημα. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τον παπού, και έχει μεταφερθεί χωρίς να λυθεί, στα αδέρφια. Η μικρή αδερφή κατά πάσα πιθανότητα θα παντρευόταν, και κατά πάσα πιθανότητα ο άντρας της θα συμμετείχε.

Αυτό, ή θα γίνει ευκαιρία για να γίνει πιο δυνατή η επιχείρηση, γιατί τα περισσότερα χέρια είναι καλύτερα από τα λιγότερα χέρια, ή θα είναι αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια άλλα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται, αλλά επαναλαμβάνω, αυτά τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί ήδη από τους γονείς.

Φυσικά και να κάνεις μια κουβέντα με τον άντρα σου, αλλά για να του πεις τι; Ότι αυτός δεν έχει δικαίωμα να θεωρεί (και) δική του τη δουλειά; Μόνο που, έτσι όπως είναι τα πράγματα, έχει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

28 points
Upvote Downvote

17
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
16 Συντάκτες σχολίων
ΓβρμI_am_the_lawcyoraPandoraMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί εσύ (νομίζεις) έχεις περισσότερα δικαιώματα και ανησυχίες στην εταιρεία. Επειδή είσαι πιο παλιά; Είστε ακριβώς στην ίδια θέση με μια σημαντική βέβαια διαφορά: αυτός βοηθάει.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Θέλει να κατουρήσει την περιοχή της σαν τους σκύλους ως πιο παλιά. Όσο αυξάνεται ο διαιρέτης, μειώνεται το πηλίκο, μόνο που αυτή βρίσκεται στη διαίρεση μόνο για να πάρει, από δουλειά μηδέν.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ο άντρας της αδερφης (μη με μπερδεύετε με ορολογίες κουνιαδος, συνυφάδα και τα ρέστα, είναι τρε κομπλικε) έρχεται και βοηθά, συμμετέχει ενεργά δηλαδής αλλά όπως καταλαβαίνω δεν έχει προσληφθεί ως υπάλληλος. Δεν εχει δηλαδή μισθό, ασφαλιστική κάλυψη κλπ. Το κάνει, εικάζω, για να βοηθήσει τη γυναίκα του και το σπίτι τους επωφελείται από το δικό της σχετικό με τη μεταφορική εταιρεία εισόδημα. Παρ’ όλα αυτά ο άνθρωπος αυτός συνεχίζει και συμμετέχει και βλέπει τον εαυτό του ως μέρος της ομάδας και της οικογένειας. Γιατί δεν το παρουσιάζεις έτσι στον άντρα σου να δούμε τι θα πει;

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Ο μπατζανάκης έρχεται και βοηθάει εκεί ανεπισήμως, χωρίς κάποιο συμβόλαιο, ασφάλιση, ένσημα; Η λύση είναι απλή. Μια επιθεωρησούλα εργασίας θα σας λύσει όλα τα προβλήματα ταχύτατα, αναγκαστικά θα ξεχωρίσετε τα αφεντικά, τους υπαλλήλους και το διοικητικό συμβούλιο της τζάιαντ.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Μίλα καθαρά, Βίρνα, τι εννοείς;

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν ξέρουμε τι νομική μορφή έχει η giant, αλλά αν μιλάμε για μετόχους, δεν ισχύει αυτό που λες (το οποίο ισχύει μόνο σε ατομική επιχείρηση).

Από εκεί και πέρα, αν κάνει καταγγελία και περάσει ορεξάτος επιθεωρητής μπορεί να φάνε κανένα πρόστιμο 10.500 επί όσους εργάζονται εκεί ανασφάλιστοι και να ψάχνονται να τα μοιράσουν. Προτείνει δηλαδή η Γβρμ να βάλουν φωτιά στο σπίτι τους για να φύγουν τα ποντίκια.

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Τα πρόστιμα που αναφέρει η I am the law είχα κατά νου (ούσα άσχετη, θυμάμαι όμως τον χαμό που είχε γίνει στο οικογενειακό ψιλικατζίδικο της γειτονιάς πριν καμιά δεκαπενταετία) , πλην όμως καθαρά ειρωνικά, δεν φαντάζομαι να καλεί κανεις την επιθεώρηση εργασίας αυτοβούλως…εννοούσα “επιθεώρηση που σας χρειάζεται” 🙂

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Βρε παιδιά δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιες σκέψεις σας δεν τις μοιράζεστε με το σύντροφό σας. Στο ίδιο σπίτι ζείτε, πώς γίνεται να μην είστε σε θέση να το συζητήσετε;

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Γιατί έχει;; Επειδή παει και βοηθάει μερικές φορές;; Εδω στας επαρχίας αυτό το μοντέλο ανθεί και είναι ΣΤΑΝΤΑΡ πως κάποια στιγμή σκάει μια ξεμπαρκη νύφη η ενας ξεμπαρκος γαμπρός,συνήθως άσχετοι με το επάγγελμα, και όχι απλά έχουν λόγο για την επιχείρηση, κράζουν και κάνουν κουμαντα λες και είναι εξ ολοκλήρου δικια τους!! Το χω δει τόσες μα τόσες πολλές φορές το έργο, που έχει καταντήσει βαρετό! Και στο τέλος πάντα όλοι είναι πικραμένοι και νιώθουν αδικημένοι! Πάντα όμως βρε παιδί μου!!! Νομίζω πως το λάθος είναι πως σε αυτά τα σκηνικά δεν υπάρχουν αρμοδιότητες, όλοι τα κάνουν όλα και όλοι… Διαβάστε περισσότερα »

Evelina Leivada
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evelina Leivada

Διαφωνώ. Η εταιρεία δεν είναι των νυφάδων και των συνυφάδων και των παιδιών τους και δεν ξέρω ποιού άλλου. Είναι των ιδιοκτητών/μετόχων της. Ο πεθερός μου έχει μια εταιρεία στην οποία εργάζονται ο άντρας μου, ο κουνιάδος μου και ένα σωρό κόσμος. Παλιότερα εργαζόταν και η αδερφή του πεθερού, ο αδερφός του κλπ. Τώρα όχι. Ξέρετε γιατί; Γιατί η εταιρεία είναι των μετόχων της και ο κύριος μέτοχος είναι ένας: o πεθερός μου. Αν θέλει να σου δείξει την πόρτα, θα την δεις εύκολα και γρήγορα, trust me. Η εταιρεία λοιπόν είναι “του” και κανενός άλλου (σίγουρα όχι “μου”). Στην… Διαβάστε περισσότερα »

cyora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από την ερώτηση είναι ότι η γράφουσα συνειδητά δεν συμμετέχει στην επιχείρηση επειδή θεωρεί ότι η επιχείρηση ειναι μόνο του άνδρα της και των συγγενών του. Λέει ότι έχει άποψη για το πως λειτουργεί η εταιρεία και ενδεχομένως θεωρεί ότι έχει τα αναγκαία προσόντα αλλα δεν το κάνει γιατί δεν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα. Ο κουνιάδος, τώρα, φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται στον άτυπο αυτό κανόνα και πάει να “χωθεί” στην εταιρεία. Αυτό είναι που προβληματιζει την γράφουσα. Εγώ, λεω, πάντως, συνυφάδα, να το συζητήσεις με τον άνδρα σου ώστε να ξεκαθαρίστουν αυτά στην οικογένεια. Σε… Διαβάστε περισσότερα »

Bomba
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Τι μπορεί να σε ενοχλεί; Φοβάσαι οτι τώρα που είναι περισσότερα άτομα και δουλεύουν θα μοιραστεί η “πίτα” σε περισσότερα κομμάτια και στην δική σου οικογένεια θα πέσει μικρότερο κομμάτι επειδή εσύ δεν αναμίχθηκες; Οι διαχωρισμοί γίνονται συνήθως, ένα μέρος σε κάθε παιδί, αλλά δεν αποκλείεται να ζητήσουν κατι έξτρα, αφού είναι έξτρα εργατικά χέρια και να σου πω την αλήθεια δεν είναι και παράλογο να το ζητήσουν… Γιατί αυτοί που βοηθάνε 2 να παιρνουν τα ίδια με εσάς που βοηθάει ένας; Επέλεξες να κρατήσεις αποστάσει και να έχεις την ησυχία σου και αυτό έχει και θετικές και αρνητικές συνέπειες,… Διαβάστε περισσότερα »

eimaste_duo_eimaste_treis
Επισκέπτης
Συμμετέχων
eimaste_duo_eimaste_treis

Aπο τη στιγμή που θα λαμβανεις μέρος στις δρασεις μιας ομάδας τοτε ασυνειδητα νοιωθεις μελος της. Πολλες φορες απλως και μονο αν σε διαχωρισουν με το χρωμα μιας μπλουζας πχ κοκκινοι και οι μπλε.
Τα προβληματα θα ξεκινησουν οταν ο αντρας της αδερφης σου αρχιζει και διεκδικει το οικονομικο μεριδιο που του αναλογει. Αν δε ξεκαθαριστεί ποιος ειναι ο ρολος του (οσο πιο γρηγορα γινεται) τοτε τα πραγματα θα γίνουν παρα πολυ περιπλοκα.

Ανεμελιά
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επειδή εσύ μπήκες νύφη στο σόι πιο μπροστά κι αυτός γαμπρός δεν έχει μερίδιο στην επιχείρηση; Ίδια δικαιώματα με τον μπατζανάκη σου έχεις, μη σου πω και λιγότερα επειδή δε δουλεύεις καν εκεί. Αλλά άντε αν το πάρουμε με βάση ότι τα εισοδήματα των συζύγων είναι κοινά, το μερίδιο είναι ίσο. Ο παππούς μόνο μπορεί να τροποποιήσει το μερίδιο αφού του ανήκει η επιχείρηση και να αφήσει παραπάνω στο σύζυγό σου και λιγότερο στην αδερφή του. Ως τότε κουβέντα δεν έχεις να κάνεις για κάτι.