Αγαπητή «Α, μπα»: Να μην δέχομαι κανέναν πελάτη από τον φόβο μην με φλερτάρει

Καλησπέρα Α.μπα! Δουλεύω σε μια επιχείρηση στην οποία συναναστρέφομαι κατά 90% με άντρες. Όταν ξεκίνησα τη δουλειά πέρσι όταν 3 πελάτες με έκαναν add στο facebook τους δέχτηκα με τη λογική ότι τους ξέρω και τους βλέπω συχνά στη δουλειά και λέμε 2-3 κουβέντες. Όμως και οι 3 μου έστειλαν μήνυμα αργότερα ότι θέλουν να πάμε για καφέ για να με γνωρίσουν καλύτερα και ενώ τους είπα όχι οι 2 συνέχιζαν να στέλνουν με αποτέλεσμα να τους διαγράψω όλους. Τι να κάνω; Να μην δέχομαι κανέναν πελάτη (που να μην μου αρέσει) από τον φόβο μην με φλερτάρει και έρθουμε και εγώ αλλά και αυτός σε δύσκολη θέση όταν πω όχι ή τους δέχομαι και όταν στείλουν μήνυμα απλά λέω δεν ενδιαφέρομαι; Νιώθω περίεργα να μην έχω δεχτεί το αίτημα φιλίας τους και να τους μιλάω την άλλη μέρα σαν να μην τρέχει τίποτα.

Θα ηθελα παρα πολυ την γνώμη σου και της παρεας μας εδω! Ευχαριστώ πολύ!

Εξαρτάται από την φύση της δουλειάς, αλλά είναι πιο επαγγελματικό να μην δέχεσαι κανέναν πελάτη ως φίλο στο Facebook σου, εκτός και αν έχεις ένα επαγγελματικό Facebook. Αυτό δεν θα έπρεπε να κάνει με το κατά πόσο σου αρέσει ο πελάτης ή όχι. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουν οι πελάτες σου ποιοι είναι οι φίλοι σου και πού πήγες διακοπές. Αν σου είναι αδύνατον να το περιορίσεις, φτιάξε δύο λογαριασμούς, ή βάλε περιορισμούς στο τι βλέπει ο καθένας. Το Facebook μπορεί να σε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση αν δεν κάνεις σωστή διαχείριση. Εξέτασε την φύση της δουλειάς που κάνεις, τον ρόλο που έχεις, το κύρος που θέλεις να έχεις, και κάνε τις απαραίτητες κινήσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

35 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
Pink WallidrilMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τι δουλειά έχουν οι πελάτες να σου κάνουν αιτήματα φιλίας στο facebook?
Το fb με εξαίρεση τα επαγγελματικά προφίλ, είναι προσωπικό όπως το προσωπικό σου κινητό τηλέφωνο. Δεν έχεις καμία υποχρέωση να το δώσεις σε πελάτη αν δεν θες.
Την επόμενη φορά που θα σου ζητήσει κάποιος το λογαριασμό σου απάντησε του ότι το έχεις σαν αρχή να μην προσθέτεις ανθρώπους του επαγγελματικού σου περιβάλλοντος. Χωρίς διαπραγματεύσεις.
Το ίδιο αν σου κάνει πελάτης αυθαίρετα add. Μην αποδέχεσαι και μη δίνεις εξηγήσεις.

MadHatter
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μην δέχεσαι κανέναν στο fb και φτιάξε λογαριασμό στο LinkedIn.

Αν σου πει κανείς τίποτα, πες τους οτι το facebook το κρατάς για προσωπική χρήση, αλλά πολύ ευχαρίστως να συνδεθείτε στο LinkedIn που είναι το social για επαγγελματίες.
Και εκεί θα μπορούν να σου στείλουν αν θέλουν, αλλά με το κατάλληλο σχόλιο μπορείς να δείξεις την απόστασή σου.

Αν και για να σου στέλνουν μήνυμα στο fb, για κότες τους κόβω, μάλλον θα αποφύγουν να σχολιάσουν οτι δεν τους έχεις αποδεχτεί.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

E, ναι. Το fb είναι προσωπικό, το LinkedIn επαγγελματικό δίκτυο. Αν θέλουν να θολώσουν τις γραμμές, να μην το δέχεσαι. Δικά σου είναι τα όρια και η περιφρούρησή τους.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Κάνε το προφίλ σου κρυφό ώστε να μη μπορεί να το βρει κάποιος με αναζήτηση. Και ναι, αν σε βρίσκουν απλώς μη τους κάνεις. Κουμάντο και στα κοινωνικά δίκτυα τώρα;

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Όμως και οι 3 μου έστειλαν μήνυμα αργότερα ότι θέλουν να πάμε για καφέ για να με γνωρίσουν καλύτερα και ενώ τους είπα όχι οι 2 συνέχιζαν να στέλνουν με αποτέλεσμα να τους διαγράψω όλους.”. Εντωμεταξύ, αυτοί οι τρεις άντρες δεν σκέφτηκαν ότι δεν πρέπει να φλερτάρουν μια γυναίκα απέναντι στην οποία έχουν οικονομική εξουσία (αφού είναι πελάτες της) γιατί θα την φέρουν σε δύσκολη θέση. Και οι δύο από αυτούς δεν δέχτηκαν το όχι και συνέχισαν να την πιέζουν: εδώ πια μιλάμε για παρενόχληση!

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Καλά, δεν είναι τόσο αντιδεοντολογικό να βγαίνεις με πελάτες, αν υπάρχει έλξη, εκτός πια κι αν είσαι γιατρός και δη ψυχίατρος.

Δηλαδή εγώ δεν μπορώ να βγω ραντεβού με τον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ επειδή είμαι πελάτισσα;

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Δεν είπα ότι είναι αντιδεολογικο, ούτε κατηγορώ την κοπέλα. Αυτά που είπα είναι: 1) Πριν αποφασίσεις να φλερτάρεις κάποιον πάνω στον οποίο έχεις εξουσία (οικονομική ή οποιουδήποτε αλλού είδους) πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, γιατί ο άλλος δεν είναι ελεύθερος να σού απαντήσει όπως θέλει. 2) Το να μην δέχεσαι το όχι όταν φλερτάρεις και να πιέζεις τον άλλον είναι σεξουαλική παρενόχληση.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Η προσωπική μου άποψη είναι να μην έχεις κανέναν. Τι πάει να πει αν δεν μου αρέσει; Δηλαδή αν σου αρέσει θα τον δεχτείς και θα βγεις; Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη δουλειά σου, δεν μας δίνεις άλλες λεπτομέρειες. Είτε αν κάποιος σου πει κάτι θα του πεις ευγενικά ότι είναι αρχή δική σου η της επιχείρησης να μην κάνετε δεκτούς τους πελάτες στα προσωπικά σας φβ, είτε φτιάξε ακόμα έναν λογαριασμό καθαρά επαγγελματικό και πέτα τους εκεί. Εγώ θα έκανα το πρώτο πάντως.

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

για τα καθαρά επαγγελματικά υπάρχει το LinkedIn. ακόμα πιο ξεκάθαρο από το facebook.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής:

Εφόσον είναι πελάτες της, η επαφή είναι άμεση, οπότε μπορούν κάλλιστα να της ζητήσουν να βγουν για καφέ ανεξαρτήτως facebook. Από την στιγμή που ζητούν επαφή μέσω facebook, σημαίνει κοίταγμα από την κλειδαρότρυπα (πρόσθετες πληροφορίες, φωτογραφίες κ.λπ.), πράγματα δηλαδή που να έχεις την υπομονή τα μαθαίνεις δια ζώσης. Για μένα είναι οι τύποι είναι κότες, αλλιώς θα την φλέρταραν κατά πρόσωπο.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Άκου να δεις τι έγινε ένα βράδυ. Έχω βγει με μια παρέα και ακριβώς δίπλα είναι μια παρέα αγοριών, ο ένας από αυτούς αρκετά ωραίος. Ήμασταν δίπλα δίπλα όλο το βράδυ ,τον κοιτούσα κιόλας μπας και δω κάποιο ενδιαφέρον αλλά τίποτα. Την ώρα που έφευγαν, αυτός με έναν άλλο φίλο του σταμάτησαν και χαιρέτησαν έναν από την παρέα μου. Την άλλη μέρα είχα αίτημα φιλίας όχι από αυτόν που κοιτούσα, αλλά από τον φίλο του. Είχαμε μπολικους κοινούς φίλους και τον δέχτηκα. Ο τύπος λοιπόν μου στέλνει μήνυμα, όπου μου κάνει καραμπινατο πέσιμο θεωρώντας ότι το προηγούμενο βράδυ τον κοιτούσα,… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αλήθεια δεν χρειάζεται να τους κάνεις φίλους αν δεν σου αρέσουν κι εσένα, όπως το λες, και αν αυτό σε κάποιον δεν αρέσει είναι πρόβλημα δικό του, όχι δικό σου. Και όταν τους συναντάς στη δουλειά πάλι δεν πειράζει να λέτε δύο κουβέντες και να μην τους κάνεις αντ. Κι άμα σε ρωτήσουν πες τους το, προτιμώ να μην ξεφεύγουμε από την επαγγελματική μας σχέση κύριε Τάδε. Ε, άμα διαφωνήσει εκεί, μπορείς εύκολα να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, να λάβεις και τα μέτρα σου.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Επειδή κι εγώ κάνω δουλειά, που πρέπει να βρίσκεις πελάτες, κατανοώ απόλυτα τη δυσκολία, να ισορροπείς μεταξύ επαγγελματικού και κοινωνικού. Εάν δεν έχεις κάποιο έτοιμο κύκλο, να σου διοχετεύει πελάτες, αναγκάζεσαι να κάνεις αυτό που λέμε “δημόσιες σχέσεις” για να βρεις μόνη σου. Αυτό σημαίνει ότι δε γίνεται να είσαι αυστηρή και άτεγκτη, μόνο επαγγελματικά, αλλά πρέπει να υπενθυμίζεις την επαγγελματική σου ιδιότητα και παράλληλα να κάνεις και τη σχετική παρέα. Δεν θα έρθει κάποιος επειδή σε είδε μια φορά σε ένα μπαρ ή θέατρο ή δεν ξέρω που. Ο κοινωνικός κύκλος καλλιεργείται. Αν βλέπεις ότι κάποιος το πάει αλλού,… Διαβάστε περισσότερα »

Pink Wall
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μία πολύ καλή λύση είναι να απαγορεύσεις τα αιτήματα φιλίας από άτομα με τα οποία δεν έχεις κανέναν κοινό φίλο. Κοίταξε το στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σου.