in

Αγαπητή «Α, μπα»: Υπάρχουν φυσιολογικές οικογένειες;

Βλέπω παντού προβληματικές σχέσεις

Βλέπω παντού προβληματικές σχέσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

kevin delvecchio 7noZJ 4nhU8 unsplash
Photo by Kevin Delvecchio on Unsplash

Υπάρχουν φυσιολογικές οικογένειες; Υπάρχουν γονείς που έχουν γνήσια καλές σχέσεις με τα ενήλικα παιδιά τους; Όπου και να κοιτάξω στον περίγυρό μου, βλέπω προβληματικές σχέσεις. Γονείς ελεγκτικούς και χειριστικούς, γονείς ναρκισσιστές, γονείς που θέλουν να επιβεβαιωθούν μέσα από τα παιδιά τους ή που ζουν τα απωθημένα τους μέσω των παιδιών τους, γονείς που βαφτίζουν την υποχρέωση αγάπη, γονείς αδιάφορους για την πραγματική ζωή των παιδιών τους, που βλέπουν μόνο αυτά που θέλουν να δουν. Κι από την άλλη παιδιά ενοχικά, που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους γονείς τους ή που έρχονται σε συνεχείς συγκρούσεις μαζί τους, που τους μιλάνε από καθαρή υποχρέωση, που κρύβουν κομμάτια της ζωής τους, που που που… Τα ελάχιστα παραδείγματα φίλων που βλέπω με καλές σχέσεις με τους γονείς τους είναι άνθρωποι που ακολούθησαν τον τρόπο ζωής και την νοοτροπία των δικών τους και δεν ήρθαν ποτέ σε σύγκρουση μαζί τους. Σκέφτομαι ότι εγώ αν κάνω ποτέ παιδιά, θα τα αφουγκράζομαι, δε θα τα πνίγω, θα τους δίνω χώρο να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν, δε θα τα κρίνω αν κάνουν διαφορετικές επιλογές από τις δικές μου. Αν κάνω ποτέ παιδιά, θα ήθελα όταν γίνουν ενήλικες να συζητάμε σαν ίσος προς ίσο, να μπορούν να μου μιλάνε χωρίς φόβο, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να μην κρύβουν πτυχές της προσωπικότητάς τους, να γνωρίζουν ότι θα είμαι εκεί για αυτά όποτε με χρειαστούν, αλλά χωρίς να νιώθουν ότι μου οφείλουν, χωρίς να νιώθουν ότι η αγάπη μου έρχεται με προϋποθέσεις. Είναι ποτέ αυτό εφικτό; Ξέρεις παραδείγματα γονιών-παιδιών που οι σχέσεις τους δε διέπονται από κάποια μορφή καταναγκασμού ή καταπίεσης και κυλάνε ομαλά; Όταν είπα στους γονείς μου ότι η συνεχής επικριτική στάση τους με κάνει να αγχώνομαι όταν πρόκειται να τους δω, η μητέρα μου μου είπε ότι είναι φυσιολογικό γιατί αυτός είναι ο ρόλος των γονιών, να έχουν κριτική και συμβουλευτική στάση. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι αξιωματική αλήθεια. Αλλά με τα τόσα παραδείγματα γύρω μου, αρχίζω και φοβάμαι ότι ο ρόλος του γονέα βάζει μόνιμα στο λόγο σου την προστακτική έγκλιση, που ναι μεν θα χρησιμοποιείς όταν το παιδί είναι μικρό και διαμορφώνεται ως προσωπικότητα, αλλά θα πρέπει να την αφήσεις πίσω σου όταν μεγαλώσει.
– Απολωλός πρόβατο

Πολύ λυπάμαι που η μητέρα σου έχει αυτή τη φιλοσοφία ζωής. Μερικοί κάνουν παιδιά, όχι για να κριτικάρουν, αλλά για να έχουν κάποιον που δίνει δεκάρα για την κριτική τους.

Τα παραδείγματα που βλέπεις γύρω σου δεν είναι τυχαία γιατί οι φίλοι σου δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι. Και ένας άλλος λόγος που δεν έχουν και πολύ νόημα τα παραδείγματα που βλέπεις γύρω σου είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις την πραγματική σχέση κάποιου με τους γονείς του, χρειάζεται να μπεις πολύ βαθιά μέσα στη ζωή του, πρέπει να είναι πολύ στενός φίλος. Ο τρίτος λόγος είναι ότι κρίνεις με τις δικές σου εμπειρίες, οπότε το «σωστό» και το «λάθος» μπορεί να είναι μόνο οι δικές σου προβολές, να παρατηρείς μόνο ό,τι σε επιβεβαιώνει, και να παραβλέπεις άλλα, που σε διαψεύδουν.

Σε γενικές γραμμές, βέβαια, δεν έχεις άδικο. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι προβληματικές γιατί απαρτίζονται από προβληματικούς ανθρώπους. Αυτό ισχύει σε όλες τις σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές. Ισορροπημένες σχέσεις κάνουν οι ισορροπημένοι άνθρωποι. Κανένας δεν απέκτησε σοφία επειδή έκανε παιδί. Όμως κανένας δεν είναι καταδικασμένος επειδή οι γονείς του ήταν έτσι ή αλλιώς. Ούτε βγήκαν όλοι οι ισορροπημένοι άνθρωποι από ισορροπημένους γονείς. Ούτε είναι τόσο παντοδύναμοι οι γονείς, να ελέγχουν τη μοίρα του παιδιού τους. Οπότε, όπως λες άλλωστε, εσύ αν κάνεις παιδιά, θα το χειριστείς διαφορετικά.

Για να έχεις τα εφόδια όμως, πρέπει να επεξεργαστείς την σχέση που έχεις με τους γονείς σου ώστε να μην σε χαρακτηρίζει πια, και αυτό γίνεται αποτελεσματικά μόνο με θεραπεία, αν σε έχουν ταράξει στην κριτική. Άσε τους να πιστεύουν ό,τι θέλουν, δεν ωφελεί η κουβέντα, αν είναι να κουβεντιάσεις, είναι για τη δική σου ζωή, με κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

19 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
2 χρόνια πριν

Αν υπάρχει κάτι θετικό, ειναι ότι τουλάχιστον για τη δική μας γενιά είναι πλέον απενοχοποιημένη η πρόσβαση σε ψυχολόγους.

avis
avis
2 χρόνια πριν

και τι θα κάνουν οι ψυχολόγοι; κλέφτες θα γίνουν;

Boudruna
Boudruna
2 χρόνια πριν

“Μερικοί κάνουν παιδιά, όχι για να κριτικάρουν, αλλά για να έχουν κάποιον που δίνει δεκάρα για την κριτική τους.”

Αποκεφαλισμός.

Lyra
Lyra
2 χρόνια πριν

Δεν σε καθορίζουν οι γονείς σου. Δεν σε καθορίζει η σχέση μαζί τους. Δεν σε καθορίζει το παρελθόν σου. Εσύ καθορίζεις τον εαυτό σου, εσύ και μόνο εσύ, εσύ και το τι κάνεις στο τώρα.

JustShootMe
JustShootMe
2 χρόνια πριν

Δεν υπάρχουν σχολές γονέων οπότε πιστεύω πως ο καθένας κάνει ότι καλύτερο μπορεί βάση αυτά που ξέρει. Αν συγκρινεσαι με τους προηγούμενους ναι μεν θα νιώσεις ότι είσαι πιο προοδευτική αλλά ίσως αυτό να μην αρκεί. Πχ εμένα οι γονείς μου θεωρούσαν την σωματική τιμωρία ως ενδεδειγμένη μέθοδο διαπαιδαγωγησης ενώ σήμερα την καταδικαζουμε. Νομίζω το πιο σημαντικό είναι να ακούμε τα παιδιά. Και εγώ το ίδιο παράπονο με εσένα έχω από την μητέρα μου, μου έκανε συνεχώς κριτική για ένα θέμα. Οσες φορές και αν της είπα ότι δεν μου αρέσει επέμενε πως πρέπει, μα μάνα σου είμαι να μην… Διαβάστε περισσότερα »

Marie
Marie
2 χρόνια πριν

Δε θα σχολιάσω τη νοοτροπία της μαμάς σου ,φαντάζομαι καταλαβαίνεις γιατί. Από πείρα ( έρχομαι σε επαφή με πολλούς γονείς,ούσα εκπαιδευτικός) θα σου πω ότι η γενιά που έχει τώρα παιδιά στην εφηβεία η κ πιο μικρά, συμβουλευονται πολύ συχνά παιδοψυχολογο για το τι θα κάνουν κ πως. Αποτι φαίνεται έχουν καταλάβει ότι μεγάλωσαν κ οι ίδιοι προβληματικά κ δε θέλουν να το περάσουν στα παιδιά τους. Ιδίως οι μαμάδες,με το παραμικρό ‘ εμπόδιο ‘ ,ευτυχώς τρέχουν για συμβουλή ειδικού!! Η γενιά πάλι πού έχει παιδιά στο πανεπιστήμιο, δυστυχώς ανήκει στην γενιά ” θα καταπιεστεις να κάνεις ότι δεν κατάφερα… Διαβάστε περισσότερα »

Ilya K.
Ilya K.
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Είμαι millenial, geriatric πλέον καθώς θα κλείσω σύντομα τα 35. Ο σύντροφος είναι Gen X. Νομίζω ότι οι νέοι της gen x και αρκετοί millenials είναι οι γονείς που περιγράφεις (ελπίζω δλδ).

Θέλω να ελπίζω πως η gen z θα είναι λίγο (έστω ένα τσικ) διαφορετική σε αυτά, όπως και οι γενιές μετά από αυτήν.

Τιμή και δόξα στους ελάχιστους boomers που ξέφυγαν από το καλούπι της γενιάς τους.

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ilya K.

Βρε παιδιά, και χωρίς επικριτική διάθεση, δεν είναι αυτός ο διαχωρισμός σε γενιές λίγο αφοριστικός και υπερβολικός; Ιδιαίτερα με ενοχλεί ο προσβλητικός τρόπος που χρησιμοποιείται συνήθως η λέξη “boomer”. Δεν είναι ηλικιακός ρατσισμός αυτό; Και είναι άραγε τόσο κακό “το καλούπι της γενιάς τους;” Μιλάμε για τη γενιά των swinging sixties, του Μάη του 68, του Πολυτεχνείου στα καθ’ ημάς. Σε αυτή τη γενιά χρωστάμε, μεταξύ πολλών άλλων, τη θεσμοθέτηση της ισότητας των φύλων στο οικογενειακό δίκαιο, την αποτελεσματική αντισύλληψη, το προγαμιαίο σεξ, τη μαζική είσοδο των γυναικών στα πανεπιστήμια και στην αγορά εργασίας. Δεν πάει πολύ να τους κοροϊδεύουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Μια όαση (όχι δροσιάς , φευ) γλυκύτητας, ορθότητας & ενσυναίσθησης.

Nandine
Nandine
2 χρόνια πριν

Οι περισσότερες προβληματικές σχέσεις μεταξύ γονιών-παιδιών ξεκινούν από το γεγονός ότι κακώς οι γονείς πολλές φορές θεωρούν τα παιδιά κτήμα τους και φυσική συνέχειά τους. Γι’αυτό και ο λόγος τους είναι συνέχεια προστακτικός και επικριτικός. Δεν δέχονται τα παιδιά ως αυτόνομες- ανεξάρτητες προσωπικότητες, παρεμβαίνουν και ελέγχουν τα πάντα και προσπαθούν να προβάλλουν όνειρα και απωθημένα μέσα από την ζωή των παιδιών τους. Νομίζουν ότι με το να σε επικρίνουν και να προσπαθούν να σε προστατεύσουν από κάθε “κακοτοπιά” της ζωής, σου κάνουν καλό. Μέγα λάθος! Ο ρόλος του γονιού είναι να δίνει στο παιδί τα σωστά εφόδια (υλικά και πνευματικά).… Διαβάστε περισσότερα »

Barolo
Barolo
2 χρόνια πριν

“‘Ολοι φυσιολογικοί είναι μέχρι να τους γνωρίσεις.”

JustShootMe
JustShootMe
2 χρόνια πριν

“Αν κάνω ποτέ παιδιά, θα ήθελα όταν γίνουν ενήλικες να συζητάμε σαν ίσος προς ίσο, να μπορούν να μου μιλάνε χωρίς φόβο, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να μην κρύβουν πτυχές της προσωπικότητάς τους, να γνωρίζουν ότι θα είμαι εκεί για αυτά όποτε με χρειαστούν… ” αν ένα παιδί έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τον διάλογο είναι πιο πιθανό να ακούσει αυτά που θα του πει ο γονιός. Δεν λέει κάπου ότι θα είναι ανεκτική του τύπου όλα επιτρέπονται. Φαντάζομαι πως θα το συζητήσει ήρεμα με το παιδί της και θα του δώσει να καταλάβει τι έχει κάνει λάθος.

Lou
Lou
2 χρόνια πριν

Salt and pepper, οι γονείς βέβαια είναι επικριτικοί για πολύ προσωπικές επιλογές, όπως σπουδές, σύντροφος, δεν δέχονται σεξουαλικό προσανατολισμό, τόπο διαμονής κτλ. Ειναι παρεμβατικοί και απορριπτικοι. Τα παραδείγματα που αναφέρεις υπάρχουν φυσικά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι εκεί το πατροναρισμα.