in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τι γίνεται όταν ένα παιδί χτυπάει τη μητέρα του;

Πώς διαχειριζόμαστε τέτοια παιδιά;

Πώς διαχειριζόμαστε τέτοια παιδιά; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

annie spratt nPVTD3Bkso8 unsplash
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Μόλις διάβασα την ερώτηση μιας κοπέλας για το τι να κάνει όταν η φίλη της κακοποιεί το μικρό της παιδάκι και εγώ έχω να ρωτήσω το εξής αντίθετο: τι γίνεται αν το παιδάκι χτυπάει τη μαμά του; είχα γνωρίσει κάποτε μία γυναίκα η οποία εκτός για τα επαγγελματικά κάποιες φορές μας έλεγε και για τη σχέση με το παιδί της και έλεγε έτσι στο χαλαρό ότι προχθές ο γιος της επειδή είχε πολλά νεύρα της στραμπούληξε το δάχτυλο και μία άλλη φορά πηγαν στο σουπερμάρκετ και δεν του πήρε αυτό που ήθελε να του πάρει και την κλωτσούσε στο δρόμο. το παιδάκι ήταν 6-7 χρονών και πραγματικά δεν ξέρω τι να πω μου φαίνεται πάρα πολύ παράξενο το ότι έτσι χαλαρά απλά λες ότι ο γιος σου σου γύρισε το δάχτυλο. επίσης έτσι δεν φτιάχνονται οι κακοποιητικοι μπούληδες; προφανώς φταινε οι γονείς που του επιτρέπουν κάτι τέτοιο αλλά πώς διαχειριζόμαστε τέτοια παιδιά με τόσο θυμό και τι κάνουμε αν ξεσπάνε πάνω μας; και κυρίως τι λέμε σε αυτούς που βλέπουμε να τους συμβαίνει κάτι τέτοιο; (Μάλιστα είχα ακούσει από συνάδελφο ότι το παιδάκι είναι προβληματικό και έχει τόσα νεύρα επειδή η συνάδελφος το έκανε σε μεγάλη ηλικία από εξωσωματική. δεν ξέρω πόσα θα αντέξω ακόμη)

(Μη χειρότερα).

Κάποιος γονέας που έχει παιδί με τέτοια συμπεριφορά πρέπει να πάει σε ψυχολόγο για να του πει πώς να το διαχειριστεί. Αυτό πρέπει να κάνει, και αυτό πρέπει να λέμε όταν το βλέπουμε μπροστά μας (αν υπάρχει έδαφος για τέτοιου είδους επικοινωνία).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

19 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Σουσουράδα
Σουσουράδα
2 χρόνια πριν

Εγώ πάντως μια φορά που ειδα παιδάκι σε σουπερ μαρκετ να χτυπάει τη γιαγια του, δεν αντεξα του εκανα παρατηρηση. Το ακινητοποιεις, του πιανεις το χερι και του λες “πονάω” “δεν χτυπάμε”. Η “πλάκα” ειναι οτι και στο σχολειο με εχουν χτυπησει παιδια και οταν του επιασα το χερι μου ειπαν “μην με ακουμπας θα σου κανουν μηνυση οι γονεις μου”.Απορω που τα εχουν μαθει αυτα, οι γονεις τους τα λενε; Η απαντησή μου ειναι πως, οπως απαγορευεται να σηκωσουμε χερι οι δασκαλοι ατα παιδια ετσι και εκεινα απαγορευεται να χτυπανε εμας και εχω καθε δικαιωμα να προστατεψω το σωμα… Διαβάστε περισσότερα »

Rehab
Rehab
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σουσουράδα

Πήγες και ακινητοποίησες ξένο παιδί, πόδι για να το προστατεύσεις αλλά ούτε και για να προστατεύσεις κάποιον άλλον (η γιαγιά φαντάζομαι μπορούσε μα το σταματήσει και μόνη της); Είσαι σοβαρή; Εννοείται πως καλά θα έκαναν να σου κάνουν φασαρία οι γονείς.

Σουσουράδα
Σουσουράδα
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rehab

Rehab ειμαι παρα πολύ σοβαρή και επισης δεν καταλαβες το σχόλιό μου. Γραφω πως εκανα παρατηρηση στο ξενο παιδί, δεν το ακινητοποίησα. Και λέω πως η ενδεδειγμένη συμπεριφορά για αυτον που δεχεται το χτυπημα ειναι να ακινητοποιει το παιδί, να του πιανει δηλαδη το χερι (ή ποδι αν κλωτσάει και να το σταματα εξηγώντας πως αυτο δεν ειναι αωστο. Και παρακατω γράφω πως αυτο έχω κάνει ως εκπαιδευτικός στο σχολειο με μαθητές που μου έχουν επιτεθεί και αυτο προτρέπουμε να κάνουν οι γονεις στα παιδια τους και όχι να προσπερνάνε τη συμπεριφορά με την πρόφαση οτι “παιδια ειναι” ωστε να… Διαβάστε περισσότερα »

Αμαρέττο πορτοκάλι
Αμαρέττο πορτοκάλι
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σουσουράδα

Σουσουράδα, διαφωνώ. Δεν κάνουμε παρατήρηση σε ξένο παιδί, εκτός και εάν είναι ο θεσμικός μας ρόλος τέτοιος (πχ όταν είσαι στο σχολείο) ή όταν τίθεται θέμα επικινδυνότητας. Είδες ένα παιδάκι να χτυπάει την γιαγιά του, δεν ξέρεις όμως το πλαίσιο, τις ιδιαιτερότητές του κτλ. Καταλαβαίνω ότι το έκανες με καλή πρόθεση, αλλά έφερες έναν άνθρωπο σε δύσκολη θέση (την γιαγιά που άσχετοι άνθρωποι κάνουν παρατήρηση στο εγγόνι της, γιατί η ίδια δεν μπορεί να το τιθασεύσει) συν του ότι μπορεί και να προκαλούσες ακόμα περισσότερη αντίδραση από μεριάς του παιδιού με αποδέκτη την γιαγιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουμε πίσω, όσο… Διαβάστε περισσότερα »

Ταπεράκι
Ταπεράκι
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σουσουράδα

[“μην με ακουμπας θα σου κανουν μηνυση οι γονεις μου”.Απορω που τα εχουν μαθει αυτα, οι γονεις τους τα λενε;]
Νομίζω κατάλαβες πού τα μαθαίνουν. “Τιιι;;; Έκανες παρατήρηση σε ξένο παιδί;;;”

Αμαρέττο πορτοκάλι
Αμαρέττο πορτοκάλι
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ταπεράκι

Ταπεράκι, αν αναφέρεσαι στο δικό μου σχόλιο, καμία σχέση, δεν κατάλαβες τίποτα. Πρώτα απ’ όλα, είμαι εκπαιδευτικός, επομένως ξέρω καλά τι γίνεται στα σχολεία μας κλπ. Και δεύτερον, αν ξαναδιαβάσεις το δικό μου σχόλιο, αναφέρω ξεκάθαρα ότι παρατήρηση σε ξένο παιδί κάνεις, αν έχεις τον αντίστοιχο θεσμικό ρόλο την δεδομένη στιγμή (πχ είσαι ο δάσκαλος της τάξης, ο γυμναστής στο γυμναστήριο κλπ) ή αν τίθεται θέμα επικινδυνότητας (και ο σχετικός φροντιστής δεν μπορεί να δράσει). Όχι όταν είσαι θεατής σε μια σκηνή στο σούπερ μάρκετ, που μπορεί να συντρέχουν χίλιοι δυο λόγοι για τους οποίους ακριβώς δεν πρέπει να αναμειχθείς… Διαβάστε περισσότερα »

Natali!
Natali!
2 χρόνια πριν

Ίσως να είναι απλοϊκός ο τρόπος σκέψης μου αλλά το πρώτο που μου ηρθε στο μυαλό είναι ότι εγώ θα ανησυχούσα για τη μητέρα, ότι ίσως το παιδάκι μιμείται το πώς φέρεται ο μπαμπάς στη μαμά.
Δυστυχώς το έχω δει σε κοντινό οικογενειακό περιβάλλον όπου ο πρώην άντρας της γυναίκας την ξυλοκοπούσε και τα παιδιά εμαθαν πως είναι ενταξει να τη χτυπουν και να βγαζουν τα νεύρα τους πάνω της. Αφού το έκανε ο μπαμπάς τους, ήταν κάτι αποδεκτο γι’αυτούς.

Ίσως ειμαι επηρεασμενη από αυτή την περίπτωση, πολλά μπορεί να παίζουν. Αλλά μήπως να την προσεγγίσεις λίγο περισσοτερο?

Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν

Πιστεύω ότι ξέρει καλυτερα απο εσένα ποσο προβληματικο είναι να σου στραμπουλαει το δάχτυλο ο γιος σου επομένως δε χρειάζεται να βγάζεις το συμπέρασμα ότι είναι αδιάφορη μάνα, επειδή δεν βρίζει και κλαίει όταν σου λέει το περιστατικο. Αν έχεις ανησυχία, μπορείς να ρωτήσεις: αλήθεια; γιατί έτσι; τι λένε οι ειδικοί για αυτή τη συμπεριφορά;

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
2 χρόνια πριν

Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού η συμπεριφορά και η ερμηνεία που της δίνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε το παιδί σαν ενήλικα. Τα παιδιά 6-7 ετών είναι άγαρμπα, αδέξια και δεν συνειδητοποιούν πως έχουν δυναμώσει και μπορούν να κάνουν ζημιά. Χαζοπαλεύοντας σε παιχνίδι με τον πατέρα μου, τον κλώτσησα και του ράγισα δάχτυλο στα 8 μου. Ο γιος μου, 4 ετών, παίζοντας και χοροπηδώντας, έπεσε πάνω στο κεφάλι μου με τέτοιο τρόπο που έπαθα διάσειση. Αλλά ακόμα κι αν το παιδί είναι θυμωμένο κι επιτίθεται επίτηδες, αυτό δεν σημαίνει πως ξέρει τι ζημιά μπορεί να κάνει στον άλλον. Από… Διαβάστε περισσότερα »

Γαρίδα
Γαρίδα
2 χρόνια πριν

Να δείτε τι θα πάθουμε τώρα που που ακύρωσαν το συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας. Ελπίζω να έχει οργανωθεί ήδη κρυφό σχολειό γιατί τέτοια γνώση πώς αλλιώς θα μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές…

namai
namai
2 χρόνια πριν

Δεν μπαίνουν όλες οι περιπτώσεις στο ίδιο τσουβάλι ! Η παραπάνω συμπεριφορά μπορεί να έχει να κάνει με τους γονείς, με την στιγμή (κούραση – άγχος), με το ίδιο το παιδί. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές

Arleta
Arleta
2 χρόνια πριν

Τα παιδιά από μικρή ηλικία, όσο πιο μικρή τόσο πιο καλό, πρέπει να μάθουν μέσα από διάφορες μεθόδους ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Για παράδειγμα μέσα από τη μίμηση. Τα παιδιά έχουν τη τάση να μιμούνται αυτά που βλέπουν από τους σημαντικούς άλλους, που είναι κυρίως οι γονείς. Από την άλλη, με τη διδασκαλία ή τη νουθεσία. Ενημερώνουμε τα παιδιά για το τι πρέπει και τι δε πρέπει να κάνουν και τους ανακοινώνουμε τις συνέπειες των πράξεών τους. Αυτές μπορεί να είναι είτε φυσικές είτε ας το πούμε “τιμωρητικες”. Στη πρώτη περίπτωση, αν πούμε στο παιδί να μη… Διαβάστε περισσότερα »

Educated guess
Educated guess
2 χρόνια πριν

Πολύ φοβάμαι ότι το παιδί αυτό έχει φάει ξύλο για να βγάζει τέτοιες συμπεριφορές. Και ίσως και οι γονείς κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού τους το έχουν κάπως κανονικοποιημένο/αποδεκτό το ξύλο, γι’αυτό και το αναφέρουν έτσι casually.
Οικογενειακώς ψυχολόγο θα προτείνω.

justthat
justthat
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Educated guess

Αυτή ακριβώς ήταν η πρώτη μου σκέψη. Ή αλλιώς το άλλο που αναφέρθηκε παραπάνω, ότι μπορεί η μητέρα να κακοποιείται από τον πατέρα.

Yasemin
Yasemin
2 χρόνια πριν

Καλό είναι να μη βγαίνουν αυθαίρετα συμπεράσματα (το περί εξωσωματικής δε θα το σχολιάσω καν). Ανάλογα με το θάρρος της επικοινωνίας που υπάρχει, το καλύτερο είναι να προτείνουμε τη λύση του ειδικού. Όχι για να “φτιάξει” το παιδί, αλλά για να βοηθήσει και το ίδιο αλλά και τους γονείς του.

Elytissa
Elytissa
2 χρόνια πριν

‘Το παιδι βγηκε “προβληματικο” και.με πολλα νευρα γιατι η μαμα του το εκανε σε μεγαλη ηλικια με εξωσωματικη’. Ειλικρινα μπορεις να μου εξηγησεις τι εννοεις με αυτη την προταση γιατι μπορει κατι λαθος να εχω καταλαβει και να εχω φρικαρει αδικα

Lyra
Lyra
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elytissa

Λέει ότι ο συνάδελφος το είπε, όχι εκείνη (και μάλιστα υποθέτω ότι αγανακτεί με αυτή την άποψη “δεν ξέρω πόσα θα αντέξω ακόμη”)

Elytissa
Elytissa
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lyra

Ναι το κατσλαβα οτι το ειπε συναδελφος αλλα θεωρησα οτι συμφωνησε με αυτο