in

Νομίζω ότι αρέσω στην 5χρονη ανιψιά μου

Μια συζήτηση για την παιδική σεξουαλικότητα

Νομίζω ότι αρέσω στην 5χρονη ανιψιά μου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

jose ibarra ifM0755GnS0 unsplash
Photo by Jose Ibarra on Unsplash

Έχω ένα θεμα που με προβληματίζει αρκετά. Είμαι κοπέλα 22 χρόνων και έχω 2 ανιψουλες, και νομίζω ότι αρέσω στην μικροτερη ανιψιά μου 5 χρόνων.. Η κατάσταση ξεκίνησε με το να ακουμπάει το στήθος μου σε άκυρες στιγμές.. Και λέω από περιέργεια θα το κάνει και μετά το ξανακάνε και τη σταματούσα. Μια φορά βγήκα απ’τό μπάνιο και μου λέει είσαι όμορφη…σήμερα μου είπε θα σε παντρευτώ..!!! Δε ξέρω προβληματίζομαι όχι μόνο για το αν νιώθει ετσι η ανιψιά μου η οχι αλλά και για το πως θα χειριστώ μια τέτοια κατάσταση!! Μήπως μπορείς να μου δώσεις τα φώτα σου;
Η παιδική σεξουαλικότητα είναι ένα θέμα που έχει μελετηθεί πολύ από τους ψυχολόγους. Πρώτος φυσικά ο Freud τόλμησε να μιλήσει ευθαρσώς για τη σεξουαλικότητα στην παιδική ηλικία και μάλιστα σε μια ασφυκτικά συντηρητική βικτωριανή κοινωνία. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι μελέτητές και σήμερα, τα στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών μάς βοηθάνε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τον κόσμο τους.

Απαντά η Σοφία Δήμου, Ψυχολόγος MSc Παρέμβαση στο Άγχος και το Στρες

Ασχέτως από ποια ψυχολογική σκοπιά τη φωτίσουμε ένα είναι το σίγουρο. Η παιδική σεξουαλικότητα προκαλεί κύματα ανησυχίας σε εμάς τους ενήλικες και συνήθως συνοδεύεται από ένα συνοθύλευμα συναισθημάτων ντροπής, ενοχής, άγχους και αμηχανίας. Μας φέρνει αντιμέτωπους με θέματα που θεωρούνται ταμπού αλλά και κοινωνικής φύσης ζητήματα που συνεχώς μεταβάλλονται και επαναπροσδιορίζονται για τα οποία δεν αισθανόμαστε συνήθως σίγουροι να μιλήσουμε.

Μάς κάνει να αμφιβάλουμε για το αν χειριζόμαστε καλά την κατάσταση. Μας φέρνει εν ολίγοις αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Η παιδική συμπεριφορά από την άλλη, χαρακτηρίζεται από περιέργεια, εγωκεντρισμό και αντίδραση. Το παιδί ανακαλύπτει το σώμα του και την ευχαρίστηση που μπορεί να αντλήσει από αυτό (όχι με την ενήλικη έννοια της σεξουαλικότητας) και δείχνει περιέργεια για τα σώματα των κοντινών του ανθρώπων.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα παιδιά με τον ακατέργαστο αυτόν τρόπο τους μάς υπενθυμίζουν πόσο απενεχοποιημένη ήταν κάποτε και η δική μας σχέση με το σώμα μας και με την ευχαρίστηση που αυτό μπορεί να μας προσφέρει. Η αντίδρασή μας λοιπόν στις διερευνήσεις/εκδηλώσεις του παιδιού και λιγότερο οι απαντήσεις μας είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ψυχοσεξουαλικής του ανάπτυξης.

Αντιδρώντας π.χ με ντροπή ή με επίπληξη ίσως και να περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι κάνει κάτι ανήθικο ή κακό. Συζητώντας αντίθετα ήρεμα και ανοιχτά με το παιδί για όλα αυτά (με το κατάλληλο λεξιλόγιο προσαρμοσμένο στην ηλικία του) τού δημιουργούμε ένα αίσθημα ασφάλειας ενώ ταυτόχρονα αφήνουμε ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας για όποτε και αν το θελήσει. Δεν διαθέτουμε φυσικά όλες τις δεξιότητες για να χειριστούμε μια τέτοια κατάσταση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις αναπτύξουμε κιόλας.

Τον κύριο λόγο βέβαια της συζήτησης για το σεξ καλό είναι να τον έχουν οι γονείς (όσο και αν προσπαθούν πολλές φορές να τον παραβλέψουν ή να τον εκχωρήσουν σε κάποιον άλλον). Ζούμε άλλωστε σε μια εποχή που η σεξουαλικοποίηση είναι το σήμα κατατεθέν της. Τα πάντα συνδέονται με το σεξ. Είτε πρόκειται για μια απλή διαφήμιση είτε για εύκολη πρόσβαση σε ακατάλληλου για παιδιά περιεχομένου εικόνες ή ταινίες, όλα περιστρέφονται γύρω από το σεξ.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να είμαστε εμείς ο πρώτος δίαυλος επικοινωνίας για τέτοια ζητήματα παρά να αφήσουμε την πληροφόρηση του σε αμφίβολες πηγές ενημέρωσης. Για την ιστορία, να πούμε ότι υπάρχουν σελίδες που καθοδηγούν με συγκεκριμένο τρόπο για το πώς μπορεί να μιλήσει κάποιος γονιός/κηδεμόνας στο παιδί για τη σεξουαλικότητα καθώς και σχετικό υλικό.

Τέλος, μια ακόμη πρακτική ιδέα, είναι να συμπεριληφθεί (και όχι να αναλάβει εξολοκλήρου το τονίζω) ο ψυχολόγος του σχολείου που ανήκει το παιδί στο όλο εγχείρημα. Θα μείνεις έκπληκτη με το πόσοι πολλοί κηδεμόνες έχουν ανάλογες στιγμές αμηχανίας και χρειάζονται καθοδήγηση. Η διοργάνωση σχολών γονέων ή και βιωματικών δράσεων για παιδιά στο σχολικό πλαίσιο είναι τρομερά βοηθητική.

Υ.Γ Λόγω των όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ελληνική κοινωνία, θα ήθελα να σημειώσω κάτι αυτονόητο αλλά που αξίζει να αναφερθεί. Είναι άλλη η κουβέντα για τη σεξουαλικότητα και άλλη η συζήτηση για τη σεξουαλική κακοποίηση. Και γίνονται με διαφορετικό τρόπο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Vasilis
Vasilis
2 χρόνια πριν

Είναι πολύ ωραία τα όσα γράφει η κυρία Δήμου, αλλά θυμίζει περισσότερο άρθρο σε journal και δεν απαντάει επί της ουσίας. Περισσότερο προβληματίστηκα από το γεγονός ότι ένα παιδάκι ακούμπησε το σώμα ενός άλλου ανθρώπου χωρίς τη συναίνεσή του. Το “θα σε παντρευτώ” μπορεί να υποδηλώνει αγάπη και συμπάθεια σε αυτή την ηλικία, αλλά σε συνδυασμό με το άγγιγμα ηχεί περίεργο. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Ohlala!
Ohlala!
2 χρόνια πριν

Πολύ ωραίο το άρθρο αλλά θα θέλαμε κπ παραπομπή σε αυτές τις σελίδες, αν γίνεται.

Sunshine
Sunshine
2 χρόνια πριν

Κι εγώ ένιωσα ότι δε δόθηκε μια απάντηση από την κα Δήμου. Η προσέγγιση ήταν πολύ γενική και θεωρητική.

Dimitra
Dimitra
2 χρόνια πριν

Το θέμα είναι πολύ πιο απλό από ότι φαίνεται. Αυτό που το περιπλέκει είναι ότι ερμηνεύουμε αυτά που λένε τα παιδιά με το πώς θα το εννοούσε ένας ενήλικας. Το σημαντικότερο από όλα είναι το παιδάκι να συνεχίσει να αισθάνεται την αγάπη της θείας, εννοω να μην δημιουργηθεί απόσταση ή αίσθημα απορριψης λόγω αμηχανίας. Το ότι το παιδάκι λέει ότι θέλει να την παντρευτεί δεν χρειάζεται απάντηση ή διόρθωση, αρκεί ένα χαμόγελο. Το ότι την αγγίζει στο στήθος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί έμμεσα πχ με εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά αυτής της ηλικίας που αναφέρονται στις αλλαγές του σώματος των αγοριών… Διαβάστε περισσότερα »

Movie Lover
Movie Lover
2 χρόνια πριν

Εγώ πάλι δεν είμαι σίγουρη, τι ακριβώς προβληματίζει στ’ αλήθεια τη γράφουσα : 1. Η συγγένεια; Είναι πολύ συνηθισμένο για μικρά κοριτσάκια ή αγοράκια, να έχουν παιδικό ή εφηβικό κόλλημα με συγγενικό πρόσωπο. Είναι ταμπού, το ξέρουμε όλοι, αλλά συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ’ό,τι συζητιέται. Ξαδερφός “ερωτεύεται” ξαδέρφη, ανηψιά “ερωτεύεται” θείο. Σε αυτές τις ηλικίες ερωτεύεσαι -ή έτσι νομίζεις!- από τη δασκάλα και την ομαδάρχισσα της κατασκήνωσης μέχρι έναν διάσημο, απολύτως άγνωστο. Είναι χαζομάρες της ηλικίας, αλίμονο αν τα πάρουμε σοβαρά αυτά τα “σκιρτήματα” και αγχωνόμαστε ότι “κάτι δεν πάει καλά με το παιδί”. Μην κομπλεξάρουμε τα παιδιά. 2. Η… Διαβάστε περισσότερα »

Το χρυσομαλλο τερας
Το χρυσομαλλο τερας
2 χρόνια πριν

Η δική μου ιστορια αφορά την κόρη ενός ξαδέρφου με τον οποίο έχουμε παρά πολύ δυνατή σχέση αν και είχαμε να βρεθούμε πάρα πολλά χρόνια, όταν μετά απ’ αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε γνώρισα καλύτερα και την τότε 10 χρονών κόρη του την οποία ειχα δει κάποιες φορές ως μωρό. Φυσικά την είχα σαν βασίλισσα δεν της χαλούσα χατηρι κτλ κτλ. Όταν η τότε ακόμα σύντροφός μου μου υπέδειξε πως η μικρή μάλλον βλέπει αλλιώς την σχέση μας άρχισα και γω να βλέπω τα σημάδια πως όντως η μικρούλα έβλεπε αλλιώς τα πράγματα. Η αποκορυφωση ήρθε όταν κάνοντας βόλτα… Διαβάστε περισσότερα »