in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς ν’αντιμετωπίσω τους αγενείς μαθητές;

Χωρίς ν’απολυθώ;

Χωρίς ν’απολυθώ; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

pexels pixabay 207691
Φωτογραφία από τον χρήστη Guilherme Rossi στο Pexels

εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και θα ήθελα να σε ρωτήσω πως μπορώ να αντιμετωπίσω τους μαθητές που μου συμπεριφέρονται με αγένεια, αδιαφορία, εριστικότητα και ασέβεια πολλές φορές χωρίς να δυσαρεστήσω τους “πέφτω από τα σύννεφα γονείς γιατί το παιδί μου είναι ευγενέστατο , πανέξυπνο και τέλειο γενικώς ” χωρίς να διακινδυνεύσω τη δουλειά μου που την έχω τόσο ανάγκη; Σε ευχαριστώ για οποιαδήποτε απάντησή σου.

Στην ερώτηση απαντά η φιλόλογος Εύα Ευστασιάδου.

Αγαπητή συναδέλφισσα, είμαι τόσα χρόνια στο κουρμπέτι και ακόμα πονοκεφαλιάζω για το πως να αντιμετωπίσω γονείς που αρνούνται να παραδεχτούν ότι τα παιδιά τους δεν είναι μικρά αγγελούδια που ομορφαίνουν την ζωή όλων μας μόνο με την παρουσία τους.
Μάλλον είσαι καινούρια στο επάγγελμα, με το καιρό θα μάθεις να ελίσσεσαι, να προσαρμόζεσαι και, το κυριότερο, να προβλέπεις την καταιγίδα πριν ξεσπάσει. Είναι θέμα τριβής και εμπειρίας.

Δουλεύεις σε φροντιστήριο ή κάνεις ιδιαίτερα; Αν είσαι σε φροντιστήριο, μίλα με την διεύθυνση και τους συναδέλφους. Μάθε για τα συγκεκριμένα παιδιά, για την συμπεριφορά τους προηγούμενες χρονιές, δες αν η διεύθυνση μπορεί να παρέμβει με κάποιο τρόπο είτε μιλώντας με τα παιδιά μέσα στη τάξη σου, είτε μέσω συναντήσεων με γονείς. Ρώτα συμβουλές, μάθε από την εμπειρία τους και φυσικά διάβασε στο ίντερνετ σχετικά άρθρα ή μίλα με συναδέλφους σε εκπαιδευτικά σαιτ (ή ξαναστείλε στο ΑΜΠΑ, θα χαρώ να συνεχίσουμε τη συζήτηση). Αν κάνεις ιδιαίτερα, θα πρέπει να κάνεις τις διορθωτικές κινήσεις μόνη σου.

Έχεις κατανοήσει γιατί φέρονται έτσι αυτά τα παιδια; Φέρονταν έτσι από την αρχή ή κάτι άλλαξε; Είναι ατομικό μάθημα ή γκρουπ; Έχεις καταφέρει να θέσεις τα όρια σου; Ακόμα και αν “σου πήραν τον αέρα” ποτέ δεν είναι αργά να εξηγήσεις με σοβαρότητα και αυστηρότητα πως θες να σου φέρονται και πως να εργάζονται την ώρα του μαθήματος. Μη πεις κούφια λόγια και μεγαλοστομίες, λίγα λόγια και καλά που δείχνουν ξεκάθαρα τι περιμένεις από την συνεργασία σας. Εξήγησε ξεκάθαρα τι ζητάς και διευκρίνισε τις συνέπειες για την λάθος συμπεριφορά. Φυσικά, θα πρέπει να εφαρμόσεις τις συνέπειες, αν χρειαστεί, οπότε βεβαιώσου πως είναι πράγματα που σου ταιριάζουν.
Επίσης, να τονίσεις ότι είναι συνεργασία η σχέση που έχετε και αν δεν είναι ικανοποιημένες και οι δυο πλευρές δεν γίνεται να ευοδώσει. Κατανοώ ότι έχεις ανάγκη τα χρήματα, αλλά αν το κλίμα δεν είναι καλό, δεν υπάρχει η ανάλογη αποδοτικότητα, οπότε πάλι θα ζημιωθείς επαγγελματικά.

Με τους γονείς έχεις μιλήσει; Μη περιμένεις να μαζευτούν πολλά περιστατικά για να αναφερθείς, καλό είναι να μιλάμε μαζί τους σε σταθερή βάση, επαινώντας τα δυνατά σημεία και επισημαίνοντας τις δυσκολίες, ώστε να βρεθεί λύση. Αν πράγματι τους μιλάς και αυτοί κωφεύουν, μη σταματας να αναφέρεσαι στη δύσκολη συμπεριφορά των παιδιών, γιατί μετά θα κατηγορηθείς ότι έκρυβες πληροφορίες. Πάντα να μιλάς ισορροπημένα, να ξεκινάς με τον έπαινο και μετά να αναφέρεσαι στη δυσκολία, ώστε να μη μπουν σε αμυντική θέση οι γονείς. Επίσης, πολύ βοηθητικό θα ήταν να λες από την αρχή σε όλους τους γονείς ότι τα παιδιά στη τάξη δεν φέρονται πάντα όπως στο σπίτι. Όταν λες πως το παιδί είναι ανυπάκουο στη τάξη, δεν το προσβάλεις συνολικά, δε του μειώνεις τη προσωπικότητα, ούτε υπονοείς ότι είναι ένα μικρό τέρας. Μπορεί πράγματι να φέρεται διαφορετικά στο σπίτι και στο σχολείο. Ή ακόμα χειρότερο, αυτό που εσύ θεωρείς επιθετικό, εριστικό ή αγενές στο σπίτι του να είναι αποδεκτό.

Όπως καταλαβαίνεις, είναι σημαντικό να βρεις τρόπο να θέτεις τα όρια σου. Φυσικά, αυτό απαιτεί από σένα να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι θεωρείς σημαντικό, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σου και ποιες μάχες αξίζει να δοθούν. Σου εύχομαι καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

41 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Marie
Marie
3 χρόνια πριν

Να σου πω εγώ ιστορίες.. θα τραβάς τα μαλλιά σου!!!λοιπόν εγώ χρησιμοποιώ πάντα 1 μέθοδο που σε μένα δουλεύει: πιάνω τους μαθητές χωρια κ μιλάμε. Τετ-α-τετ κ χωρίς παρεμβολές απο γονείς,κινητά κα.. ρωτάω πάντα πως τα πάνε με άλλους φίλους τους( μαθαίνεις πολλά απ αυτο), αν συμβαίνει κάτι σπιτι( μου έχουν εξομολογηθεί άπειρες φορές ότι μπορει εγώ να βλέπω ηρεμία στα σπίτια αλλά με το που φύγω γίνεται της ποπης), ρωτάω αν έχουν κάποιο θέμα με τα μαθήματα του σχολείου ,κάποια δυσκολία να τους βοηθήσω,κάποια ερωτική απογοήτευση να δώσω συμβουλές και τέτοια γενικώς. Δε θέλω να χω μόνο σχέση καθηγητου-… Διαβάστε περισσότερα »

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Τί ωραία και ενδιαφέρουσα απάντηση ❤️

Miss Fish
Miss Fish
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Δεν ξερω κατα ποσο ειναι οκ και αυτο, γιατι καποιος γονιος μπορει να θεωρησει οτι θελεις να μαθεις προσωπικες πληροφοριες κτλ και λαλι να βρεις μπελα. Αν γινει αυτο πρεπει να εισαι πολυ προσεκτικη στις ερωτησεις και διακριτικη.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν

Δυστυχώς στο ελληνικό σχολείο έχουν αφαιρεθεί από τα χέρια του εκπαιδευτικού όλα τα εργαλεία, που θα βοηθούσαν τα παιδιά να σκεφτούν κάποιες συμπεριφορές αγενείς ή κακοποιητικές. Οι οδηγίες που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί από τους προϊσταμένους τους είναι οι εξης: να επικεντρώνονται στο παιδί-θύτη, να προσπαθούν να πλησιάσουν το παιδι-θυτη, η παρέμβαση προς το παιδι-θυτη να γίνεται μόνο με συζήτηση, οι συμβολικές ποινές ακόμη και μια κοινωνική προσφορά στο σχολείο ως μικρή ανταποδοτική ποινή απαγορεύονται, η βαθμολογία αποσυνδέεται πλήρως από τη συμπεριφορά και όλοι οι μαθητές πρέπει να ενθαρρύνονται μέσα από τη βαθμολογία, να αποφεύγεται η μέτρια βαθμολογία, για χαμηλή δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Προσυπογράφω όλα όσα λες! Δούλεψα 6 χρόνια αναπληρώτρια σε διάφορα λύκεια. Τις προάλλες είχα μια κουβέντα στα σόσιαλ με παλιό μαθητή. Μου είπε μεταξύ άλλων πως εκείνος με συμπαθούσε γιατί με θεωρούσε δίκαιη, καταρτισμένη στο αντικείμενο και γενικά εντάξει άτομο, αλλά είχα βγάλη τη φήμη της φωνακλούς και της υστερικής, ενώ άλλοι καθηγητές δεν ύψωναν ποτέ τον τόνο αλλά “κέρδιζαν” το σεβασμό με ηρεμία. Φυσικά, στενοχωρήθηκα. Και είναι αλήθεια πως φώναζα συχνά (χωρίς να χάνω την ψυχραιμία μου όμως, φώναζα μόνο για να ακουστώ) και έδινα ωριαίες αποβολές σε συγκεκριμένα άτομα, γιατί παρά τις κατ’ ιδίαν κουβέντες και τα παιδαγωγικά… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Αιλουροειδεστατο χρειάζονται πολλάαααα χρόνια για να κατακτήσει κάνεις την ηρεμία που περιγράφεις, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Και οι συνάδελφοι που εξασφάλιζαν την πειθαρχία με ένα βλέμμα κι αυτοί πέρασαν από διάφορα στάδια στην αρχή. Αν δεν είσαι γεροδεμένος ψηλός άνδρας με δυνατή φωνή, ολοι στην αρχή δυσκολεύονται. Η εκπαίδευση είναι μια καθημερινή μάχη με τον εαυτό σου: να μην χάσω την ψυχραιμία μου, να παρέμβω, αλλά να μη χρεωθώ την αποτυχία, να δείξω ενδιαφέρον αλλά όχι συναίσθημα..
.

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα καταλήγω κι εγώ. Ο μόνιμος, ο “παλιός”, αυτός που “παίρνει κατεύθυνση”, δεν θα χρειαστεί να υψώσει τους τόνους. Τα παιδιά τον αντιμετωπίζουν από την αρχή διαφορετικά, αλλά δεν το καταλαβαίνουν, νομίζουν πως αυτός “κάτι κάνει” και τους “κερδίζει”. Ως αναπληρωτής (ακόμη κι αν τα παιδιά δεν γνωρίζουν το εργασιακό σου καθεστώς) έχεις και το μειονέκτημα ότι πάνω που πας να γνωριστείς, να στρώσεις σχέση, να αφήσεις ένα προσωπικό στίγμα στο σχολείο, φεύγεις γιατί τελειώνει η χρονιά. Θεωρώ, μεταξύ άλλων, εντελώς αντιπαιδαγωγικό αυτό που γίνεται με τους αναπληρωτές. Έναν Ιούνιο είχα τρία τμήματα πρώτης γυμνασίου να… Διαβάστε περισσότερα »

Miss Fish
Miss Fish
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Αιλουροειδεστατο, αχ! Με την εμπειρια βελτιωνεσαι. Μην κατηγορεις τον εαυτο σου. Η υποστηριξη που εχουμε και η εκπαιδευση απο τα πανεπιστημια πρεπει να κατηγορουνται σε μεγαλυτερο βαθμο.

Vrahon@10
Vrahon@10
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Δεν είναι δυστυχώς μόνο ελληνικό το φαινόμενο, είναι η νέα προσέγγιση στις δυτικές χώρες, η παιδοκεντρική εκπαίδευση σε σημείο εξιδανίκευσης και αποφυγής παρατηρήσεων, ακόμα και σε κακοποιητικούς, γιατί δεν ξέρεις τι κουβαλάνε και είναι έτσι κ λοιπές π@π@ριες. Για αυτό και η απάντηση στην ερώτηση της θεματοθέτριας. ‘ Ολα καλά, όλα ανθηρά!” Πάμε τέλεια και μπράβο σας. Και η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να δείξει σε όλους αυτούς τι εστί βερίκοκο. Αν πληρωνόμουν αντίστοιχα, που δεν θα έπρεπε να κάνω άλλες 3 δουλειές να πληρώσω δεη, και είχα την κατάλληλη εκπαίδευση και στήριξη, τότε τα πράγματα θα ήταν αλλιώς,… Διαβάστε περισσότερα »

Invierno
Invierno
3 χρόνια πριν

Εκπαιδευτικός δεν είμαι αλλά αυτή ήταν η μόνιμη συζήτηση με δυο φίλες μου που ασκούν το επάγγελμα.
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν μιλαω για ζωηρά παιδιά που κάνουν σκανταλιες ουτε για παιδια με ΔΕΠΥ.
Μιλαω για αναγωγα και αγενή παιδιά που δεν συνεργάζονται οι γονείς.
Τι μπορείς να κάνεις;
Τίποτα.
Τι πρεπει να κάνεις;
Τίποτα.
Δεν είναι η δουλειά η ανατροφή τους. Αν οι γονείς συνεργάζονταν θα μιλουσα σε άλλη βάση.
Αλλά ήδη παίρνεις λιγότερα χρήματα από αυτά που σου αξίζουν.
Μην φορτώνεις τον εαυτό σου ξένη δουλειά.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Invierno

Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό, ο εκπαιδευτικός καλείται να προστατεύσει τα υπόλοιπα παιδιά από αγενείς και κακοποιητικές συμπεριφορές.

Dimosiokafrina
Dimosiokafrina
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Invierno

Το πιο σωστό το είχε πει φιλη καθηγήτρια. “Έλεγες: γιατί το παιδάκι φέρεται έτσι; Γνώριζες τον γονέα και καταλάβαινες..”

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dimosiokafrina

Και το αντιθετο dimosiokafrina, ποσες φορες συναντω γονεις και η πρωτη κουβεντα χωρις να τους εχω ξαναδεί ποτέ είναι ότι έχετε μεγαλώσει σωστά τα παιδιά σας, ακολουθείτε σωστούς κανόνες στο σπίτι. Πόσες φορές!

Dimosiokafrina
Dimosiokafrina
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Lou συμφωνώ!!

Annie
Annie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Invierno

Διαφωνώ, ως εκπαιδευτικός είναι η δουλειά σου να τους μάθεις τρόπους και πώς είναι σωστό να φέρονται στην κοινωνία. Δεν μπορείς να ξεπεράσεις τους γονείς τους, θα έρθει η στιγμή που θα σηκώσεις τα χέρια ψηλά, αλλά οφείλεις να προσπαθήσεις, με ευγένεια και συνέπεια στους κανόνες που θέτεις. Ο εκπαιδευτικός είναι το πρώτο μέλος της κοινωνίας με το οποίο έρχονται σε επαφή οι μαθητές. Και οι γονείς θέλουν τη δική τους διαχείριση: τα λεφτά τους (όσα κι αν είναι) δεν αγοράζουν τα πάντα.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Annie

Είναι η δουλειά του εκπαιδευτικού, αλλά όταν το παιδί στο σπίτι ακούει τα αντίθετα, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.

Annie
Annie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Εκεί είναι που σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Εγώ πλέον από αυτές τις καταστάσεις αποχωρώ (και αν δεν μπορώ να αποχωρήσω, σταματώ την προσπάθεια). Ελπίζω ότι αν αποχωρούν και άλλοι συνάδελφοι, ίσως καταλάβουν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουν οι ίδιοι. Ίσως και όχι… σήμερα 2 παιδιά στον Εύοσμο έκαναν κατάληψη στο σχολείο, με τη στήριξη των γονέων, γιατί θεωρούσαν τα self-test επικίνδυνα και αντισυνταγματικά….

Miss Fish
Miss Fish
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Annie

Η επιρροη του εκπαιδευτικου ειναι ελαχιστη σε συγκριση με τους γονεις. Εκεινους εχουν προτυπο, εσενα σε βλεπουν μια χρονια κ τελος. Δεν λεω να μην προσπαθησεις, απλα δεν ειναι τοσο ρομαντικα τα πράγματα οπως στις ταινιες.

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Invierno

Μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος να δουλεύει με παιδιά και να μην κάνει τίποτα στις περιπτώσεις που αναφέρεις. Τα παιδιά – ακόμα και τα πιο δύσκολα- αξίζουν τον κόπο να προσπαθήσεις να κάνεις το καλύτερο γι’ αυτά. Δεν ξέρω, μου φαίνεται αυτονόητο. Με στεναχώρησε πολύ το σχόλιο σου.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Este, ο εκπαιδευτικός θα προσπαθήσει, αλλά αν η οικογένεια είναι σε σύγκρουση με το σχολείο, είναι μικρά τα περιθώρια παρέμβασης.

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

@lou μα το σχολιο που εγω διαβασα ελεγε οτι σε αγενη παιδια ή σε παιδια με μη συνεργασιμους γονεις δεν μπορει και δεν πρεπει ο εκπαιδευτικος να κανει τιποτα. Αναφερει δηλαδη 2 περιπτωσεις που θεωρω πως ο εκπαιδευτικος ειναι αναγκαιο να κανει κατι.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

este, δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν δουλεύεις ιδιωτικά το πιθανότερο είναι ότι θα ακούσεις από τους γονείς “Εγώ σε πληρώνω να μάθεις στο παιδί μου Αρχαία/Έκθεση/Μαθηματικά/Φυσική. Μην ανακατεύεσαι εκεί που δεν σε σπέρνουν.” Αληθινές ατάκες που τις έχουν ακούσει φίλοι μου καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα. Στο σχολείο, ειδικά Δημοτικό τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, από την άποψη ότι πράγματι ο δάσκαλος έχει στις αρμοδιότητές του και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Στη θεωρία. Γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ασφυκτικά πολλή ύλη, πολλοί μαθητές σε κάθε τμήμα, καμία ή ελάχιστη στήριξη από ειδικούς (κοινωνικούς λειτουργούς,… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

@Granita lemoni, σ’ ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις τόσο εκτενώς. Αυτό που εσύ περιγράφεις και αυτό που η φίλη @invierno περιγράφει απέχουν έτη φωτός. Εσύ μιλάς για μια σοβαρή προσπάθεια να βοηθήσεις μικρούς ανθρώπους (η οποία προφανώς είναι εξαντλητική επειδή οι συνθήκες δεν ευνοούν) ενώ απ’ την άλλη, διαβάζω οτι ο εκπαιδευτικός δεν χρειάζεται και δεν οφείλει να κάνει κάτι. Εγώ που είμαι απ’ έξω (δηλαδή δεν είμαι εκπαιδευτικός) θεωρώ οτι καλός εκπαιδευτικός δεν είναι αυτός που είναι άριστα καταρτισμένος αλλά αυτός που τον νοιάζει να κάνει μια μικρή – μικρούτσικη διαφορά στα παιδιά. Η οποία… Διαβάστε περισσότερα »

Miss Fish
Miss Fish
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Granita lemoni τα ειπες ολα.

Miss Fish
Miss Fish
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Este Ολοι οι εκπαιδευτικοι προσπαθουμε, αλλα οταν βλεπεις οτι το ποσοστο επιρροής ειναι ελάχιστο μια ματαιοδοξια την νιωθεις

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Συνήθως, η δουλειά στα ιδιωτικά δεν είναι “πρωινή”. Είναι around the clock. Δεν πληρώνεσαι όλα τα επιπλέον πρότζεκτ, δραστηριότητες, λέσχες, ομίλους και εκδηλώσεις για τα οποία δουλεύεις νυχθημερόν προκειμένου να διατηρήσει το σχολείο το πρεστίζ του και να δείξει πως “παράγει έργο”. Έχεις τεράστια ευθύνη αλλά μηδέν δυνατότητα λήψης αποφάσεων και δεν σου πιστώνεται έστω το ελάχιστο κύρος που πρέπει να έχεις για να σταθείς στην τάξη και να κάνεις μάθημα. Τα παιδιά ξέρουν πως με μισή κουβέντα τους μπορείς να απολυθείς και σε βλέπουν λίγο σαν υπηρέτη, ενώ η διεύθυνση θέλει απλώς να έχει τον πελάτη ευχαριστημένο. Δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Miss Fish
Miss Fish
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Αιλουροειδεστατο ποια ειναι αυτα να παω; εγω πιστευω μεσες ακρες τα ιδια ειναι ολα. Δουλευω 10 χρονια σε ιδιωτικο, κι αν και εχω ακουσει και χειρότερα απο αλλου, ισχυουν οσα λες.

Χοντρό Βελανίδι
Χοντρό Βελανίδι
3 χρόνια πριν

Καταλαβαίνω την τόσο δύσκολη θεση σου, το εχω περάσει απλα εγω τοτε εκανα λιγα ιδιαίτερα. Θυμάμαι να λεω σε μητερα παιδιού οτι το παιδι της δεν θέλει να διαβάσει και να συνεργαστεί και να με κατηγορεί οτι εγω δεν εχω τον τροπο και δεν κανω σωστά τη δουλειά μου και οτι το παιδι της ειναι αριστος μαθητης (αχ αυτα τα 18 που μπαίνουν αβίαστα στο γυμνασιο…) Τελικα λυσαμε τη συνεργασια, και σταδιακα εγω εγκατελειψα το επαγγελμα (οχι πως εφταιγαν αυτές οι συμπεριφορές μονο). Μετά απο χρόνια εμαθα οτι το παιδί που ήταν αριστος μαθητης, δεν περασε σε καμία σχολη. Το… Διαβάστε περισσότερα »

MESSAGE_IN_ABOTTLE
MESSAGE_IN_ABOTTLE
3 χρόνια πριν

Μετα απο χρ’ονια εμπειρίας στην εκπαίδευση και κυριολεκτικά χιλιαδες μαθητες εχω καταληξει στο εξής:
“Οταν ειμαι ΕΓΩ σε ισορροπία (εχω ενα πλανο και επισημαινω οτι ΕΓΩ δεν αποδεχομαι καποιες συμπεριφορες=ορια) τοτε και η τάξη ειναι ήρεμη”,
Επίσης το χιούμορ βοηθάει πολυ. Θα δεις αμέσως πως οι μπούληδες γινονται προβατακια. (στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν ειναι να τους προσέξεις..)

Μοναχική ψυχή
Μοναχική ψυχή
3 χρόνια πριν

Οπλίσου με υπομονή και δύναμη γιατί θα ακούσεις πολλούς γονείς να δικαιολογούν τα βλαστάρια τους λέγοντας “μα εμένα το παιδί μου είναι καλό, δεν κάνει τέτοια, οι άλλοι…” Πάντα κάποιος άλλος θα φταίει αν ο μαθητής είναι αγενείς, αν πχ μασάει τσίχλα εν ώρα μαθήματος, αν χαζεύει στο κινητό του, αν κοιμάται(στο λύκειο θυμάμαι δυο συμμαθητές μου που κοιμούνταν όταν ο καθηγητής έβαζε βίντεο στον προτζέκτορα σχετικό με το μάθημα). Είναι σημαντικό να θεσεις όρια, να δείξεις με τη συμπεριφορά σου οτι τέτοιες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται και να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Καλό κουραγιο✌️

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Για μένα σε όλες τις περιπτώσεις το feedback πρέπει να δίνεται από τα αρχικά στάδια. Όταν περνάμε περιστατικά στο ντουκου (εντάξει μια φορά έγινε κτλ), δημιουργούμε ένα προηγούμενο και πολλές φορές είναι δύσκολο να το αντιστρέψουμε.
Καλή συνέχεια και εύχομαι να βελτιωθεί γρήγορα η κατάσταση. Θα ήθελα πολύ να μας στείλεις update και να μας πεις τελικά τι εφαρμοσες.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cycling in the rain

Οταν εχεις ομως 10 τμηματα και 250-300 μαθητές, κάποια περιστατικά θα τα προσπεράσεις. Δεν θα τύχουν πχ δύο περιστατικά τη βδομάδα να πεις θα ασχοληθώ μόνο με αυτά..

Ivi
Ivi
3 χρόνια πριν

Δουλεύω 12 χρόνια, έχω περάσει και πολύ δύσκολα έχω περάσει και τόσο καλά που ήθελα να τα πάρω όλα σπίτι μου γιατί ήταν υπέροχα παιδάκια… δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες και δεν έχουν όλα τα τμήματα την ίδια δυναμική. Μην απογοήτευσε. Στα δύσκολα αυτό που βοηθούσε ήταν στην επικοινωνία μου με τους γονείς αφενός να ξεκινώ από τα θετικά, όπως αναφέρεται και στην απάντηση, αφετέρου να αναφέρω αυτό που θα ήθελα να κάνει το παιδί και όχι αυτό που ήδη κάνει π.χ.θα ήθελα να είναι πιο προσεκτικός στο μάθημα, αντί για: κάνει πολλή φασαρία κλπ. Επίσης επειδή κάποιες φορές… Διαβάστε περισσότερα »

αστροπελέκι
αστροπελέκι
3 χρόνια πριν

πονεμένη ιστορία, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. Στο δημοτικό, νομίζω είναι χειρότερα, γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις γονείς που έχουν άποψη για όλα, από την ύλη που θα κάνεις, μέχρι τις εργασίες που θα βάλεις. Είναι μόνιμοι στο σχολείο και διαρκώς μέσα στη ζωή των δασκάλων. Στο γυμνάσιο αραιώνουν κάπως και στο λύκειο ενδιαφέρονται ελάχιστοι. Στο λύκειο, ευτυχώς, δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό έργο και τα προβλήματα αφορούν τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μαθητών. Προσωπικές απόψεις εκφράζω από την εμπειρία μου, μπορείς να δεις αν σου ταιριάζουν και τις εφαρμόζεις. Ενημερώνεσαι για τους προβληματικούς μαθητές πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα και τους εντοπίζεις… Διαβάστε περισσότερα »