Αγαπητή «Α, μπα»: Νομίζω ότι έχω κοινωνική φοβία

Ήμουν πάντα μοναχική και είχα μια τάση να απομονώνομαι

Γεια σας φίλες και φίλοι. Το δικό μου πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, από την εφηβεία περίπου, ενώ τώρα είμαι στην ηλικία των 40+. Έχω μάλλον μέτρια κοινωνική φοβία η οποία έχει καθορίσει τη μέχρι σήμερα ζωή μου. Ήμουν πάντα μοναχική και είχα μια τάση να απομονώνομαι. Οι φίλες που έχω είναι βασικά από το σχολείο. Ζω πολλά χρόνια μόνη μου σε μεγάλη πόλη και έχω μηδενική κοινωνική ζωή. Βγάζω την εικόνα της σνομπ και ψυχρής ενώ η αλήθεια απέχει έτη φωτός. Το θέμα είναι ότι είμαι απίστευτα κομπλεξαρισμένη με την όλη εικόνα μου και κυρίως με το ότι φαίνεται πως κάτι τρέχει, είμαι στιγματισμένη. Είμαι, μαζεμένη και κάπως φοβισμένη, έχω ένα “τράβηγμα”, πάντα όμως ευγενική. Υπάρχει όμως και η άλλη μου πλευρά. Είμαι εμφανίσιμη, τόσο που ποτέ δεν περνούσα απαρατήρητη, κουλ, θα κάνω και πλάκα, κάποιες φορές θα υψώσω τη φωνή αν χρειαστεί και έχω υπάρξει party animal (σας μπέρδεψα τώρα). Δηλαδή, δεν είμαι χάλια μαύρα. Αυτό που κατά καιρούς με καταβάλλει και φυσικά κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι η αντιμετώπιση από τους άλλους στο επαγγελματικό, κοινωνικό, συγγενικό περιβάλλον.Όλα αυτά τα χρόνια έχω δεχτεί απίστευτο bullying, προσβολές, σχόλια, περιφρόνηση και αντιπάθεια. Πως να το αντιμετωπίσω?

-Ηere I go again on my own

Με ψυχολόγο.

Έχεις ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που σου δημιουργεί προβλήματα με τους άλλους αλλά και στην καθημερινότητα σου εδώ και τριάντα χρόνια. Τριάντα χρόνια. Και ρωτάς πώς να το αντιμετωπίσεις.

Μετά από τριάντα χρόνια, μάλλον έχεις δοκιμάσει διάφορα που δεν έχουν αποδώσει. Ήρθε η ώρα να πας σε κάποιον που το έχει σπουδάσει.

Αναρωτιέμαι τόσο πολύ αν σου έχει περάσει από το μυαλό και το αποφεύγεις (το πιο πιθανό) ή αν υπάρχει περίπτωση να μην το έχεις σκεφτεί καν. Κρατάω και μια πιθανότητα στο να έχεις πάει και να πιστεύεις ότι δεν σε βοήθησαν. Αν συμβαίνει το τελευταίο, πήγαινε ξανά.

Δεν υπάρχει άλλη λύση.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

43 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
Open Sλαγούμια και λάμπεςKrimataris2020@Alternative Girl Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Alternative Girl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ με την Λένα, ένας ψυχολόγος θα σε βοηθήσει οπότε μπορείς να κανονίσεις μια επίσκεψη. Εάν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, ψάξε για δωρεάν υπηρεσίες στη περιοχή σου. Συνδέθηκα για να σου πω ότι το να είσαι μοναχικός τύπος ή κλειστός δεν είναι κακό. Σε ένα κόσμο που κάνει τόση φασαρία, για μένα αυτό είναι προτέρημα. Δεν είναι κακό να μη μιλάς σε όλους και να εμπιστεύεσαι λίγα άτομα, ούτε να είσαι εσωστρεφής. Κακό είναι να μην αποδέχεσαι αυτό που είσαι και να επιτρέπεις στους άλλους να σε προσβάλουν και να σε υποτιμούν. Πάλεψα πολλά χρόνια κι εγώ με τους εσωτερικούς κ… Διαβάστε περισσότερα »

Izabel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι τόσο κρίμα κάποιοι άνθρωποι να υποφέρουν για χρόνια αντί να προτιμήσουν τον ψυχολόγο που είναι το σπουδαιότερο δώρο που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του.

Krimataris2020@
Μέλος
Συμμετέχων

Το παθαίνω κι εγώ, το ερμήνευα ότι εξαρτάται από το περιβάλλον τι σε προδιαθέτει να κάνεις, τι σε εμπνέει, π.χ. αν ο συνάδελφός σου είναι σεξιστής και δεν ταιριάζετε γιατί είσαι αντικοινωνική αν θες να περιορίσεις την επικοινωνία στα βασικά. Ήσουν party animal γιατί ενδεχομένως να είχες άλλες αντοχές λόγω ηλικίας ή έλλειψη εργασιακών υποχρεώσεων, ενδεχομένως το ίδιο να ισχύει και για τα άτομα που παρτάρατε, αυτή συνεχίζουν π.χ. στον ίδιο ρυθμό. Γενικά, όσο μεγαλώνουμε δεν είναι κακό να αφήνουμε πίσω μας συνήθειες ή να τις αντικαθιστούμε με κάτι πιο “ήσυχο” ή να είμαστε πιο εκλεκτική στις συναναστροφές μας. Τώρα… Διαβάστε περισσότερα »

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Αυτό που κατά καιρούς με καταβάλλει και φυσικά κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι η αντιμετώπιση από τους άλλους στο επαγγελματικό, κοινωνικό, συγγενικό περιβάλλον.Όλα αυτά τα χρόνια έχω δεχτεί απίστευτο bullying, προσβολές, σχόλια, περιφρόνηση και αντιπάθεια.”.

Θέλεις να μας αναφέρεις ορισμένα παραδείγματα;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Θα συμφωνήσω ότι η μόνη λύση για να δεις γιατί σε πειράζει που είσαι μοναχική και τι συμβολίζει αυτό για σένα είναι ο ειδικός.
Ενώ γράφεις αρκετά, είναι όλα περιγραφές και παρατηρήσεις, δεν κάνεις ανάλυση της κατάστασης, δεν εμβαθύνεις στους λόγους. Νομίζω ότι αυτός ίσως να είναι ο λόγος που θα σε βοηθήσει ένας ειδικός, γιατί οι παρατηρήσεις “είμαι στιγματισμένη αλλά ευγενική, υπήρξα party animal, έχω υποστεί bullying”, μεταξύ άλλων, δεν είναι εξηγήσεις για τη συμπεριφορά σου, ούτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι οι εκφράσεις και οι εκφάνσεις τους.

λαγούμια και λάμπες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Διάβασε και το Quiet της Susan Cain https://www.goodreads.com/book/show/8520610-quiet πριν, παράλληλα, ή μετά τον/την ψυχολόγο. Ορισμένα κομμάτια σου ενδεχομένως να εμπίπτουν στο ένα, και άλλα στο άλλο

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πριν 35-40 χρόνια ήταν ΟΛΕΣ μου οι δασκάλες με εσωτερικευμένο και εξωτερικευμένο μισογυνισμό. Ουρσουλίνες του τότε, εγκλήματα μέσα στα μικρά κεφάλια μας. Παρόλα αυτά χρειάστηκε ένας μόνο άνθρωπος στα 27 μου, (άντρας φεμινιστής), για να μου δείξει το μάτριξ. Και όλα άλλαξαν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένας άνθρωπος ναι, μπορεί να φέρει την αλλαγή, και η μειοψηφία μας είναι πολύ δυνατή γιατί όταν λειτουργήσει στοχευμένα μπορεί να ανατρέψει χρόνια και αιώνες εγκλημάτων. Ας είμαστε συνέχεια σε αφύπνιση για να προσφέρουμε τα εργαλεία που έχουμε μαζέψει και μαζεύουμε σε όποιον είναι ανοιχτός να τα δεχτεί. Δεν ξέρω αν… Διαβάστε περισσότερα »

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ουπς. Σε άλλη ερώτηση πήγαινε αυτό φυσικά:) Την κάνω copy paste στην σωστή.