Αγαπητή «Α, μπα»: Νιώθω μειονεκτικά που δεν μπορώ να συνεισφέρω οικονομικά

Εκείνος λέει ότι είμαστε μαζί σε όλα

Αγαπητή Α,μπά, δεύτερη φορά που σου γράφω και πάλι νιώθω σαν να γράφω γράμμα. Θα περάσω κατευθείαν στο θέμα λοιπόν. Είμαστε μαζί με τον σύντροφό μου τα τελευταία 3 χρόνια, έχουμε τελειώσει τις σχολές μας, εκείνος εργάζεται σε μια σταθερή δουλειά, ενώ εγώ εργάζομαι ακόμα περιστασιακά, προσπαθώ να κάνω σεμινάρια και γενικά, βρίσκομαι σε αναζήτηση (η οποία παρεμπιπτόντως είναι ιδιαίτερα δύσκολη). Ξεκινήσαμε, να συζητάμε να μείνουμε μαζί και αναζητούμε σπίτι (η οποία αναζήτηση είναι και αυτή ιδιαίτερα δύσκολη). Μέχρι στιγμής, δεν διαμένουμε μόνοι μας. Εγώ, λοιπόν, έχω αναλάβει όσο γίνεται την αναζήτηση, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα ούτε καν να συμμετέχω στα έξοδα που απαιτεί ένα σπίτι καθώς αυτή τη στιγμή, είμαι άνεργη. Σε παλαιότερες συζητήσεις μας, έχουμε και οι δύο αναφέρει ότι σε ένα ζευγάρι είναι θεμιτό να υπάρχει κοινό πορτοφόλι και σε όλες τις περιστάσεις που έχει χρειαστεί, πράγματι έτσι έχουμε λειτουργήσει. Ωστόσο, εγώ δεν νιώθω καλά, νιώθω μειονεκτικά που δεν μπορώ να συνεισφέρω οικονομικά. Η λογική του “τώρα μπορώ εγώ, αργότερα μπορείς εσύ” δεν είναι βολική, καθώς ακόμα και όταν εργαστώ, οι απολαβές μου δεν θα επαρκούν για να συνεισφέρω ουσιαστικά. ΥΓ. 1.Για τον σύντροφο μου αυτά είναι ψιλά γράμματα, είμαστε μαζί και είμαστε μαζί σε όλα, δεν έχει σημασία ποιός κάνει τι. 2. Δεν θα ήθελα να σκεφτεί ότι φέρνω ως δικαιολογία το παραπάνω συναίσθημα γιατί φοβάμαι αυτήν την αλλάγη. Δεν την θεωρώ καν μεγάλη αλλαγή, έχουμε συμβιώσει αρκετές φορές και ακόμα και τώρα είμαστε μαζί τον περισσότερο χρόνο. Σε ευχαριστώ πολύ πραγματικά, όχι τόσο για την απάντηση σου, αλλά για όσα μας έχει προσφέρει το Α,μπα.

Η γενιά των 431

Υπάρχει λόγος που αυτός έχει μόνιμη δουλειά και εσύ δεν έχεις. Υπάρχει λόγος που αυτός βγάζει περισσότερα λεφτά από σένα. Αν ο λόγος δεν είναι δεν θέλεις να προσπαθήσεις να δουλέψεις και να βγάλεις λεφτά, πρέπει να καταλάβεις γιατί οι άντρες εξακολουθούν να βγάζουν περισσότερα λεφτά από τις γυναίκες ακόμα και όταν κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, και οι γυναίκες νιώθουν τύψεις που δεν μπορούν να προσφέρουν 50-50. Πόσες περιπτώσεις ξέρεις που η γυναίκα βγάζει τα περισσότερα σε ένα σπίτι; Και πόσα προβλήματα προκαλεί αυτό, αντί να λύνει;

Αν έχεις κάθε πρόθεση και κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες να βρεις δουλειά και να συνεισφέρεις, όλα τα άλλα είναι πραγματικά ανούσια και πραγματικά χαίρομαι που ο σύντροφος σου λειτουργεί όπως λειτουργεί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

31
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
19 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
Lobeliano_rootsXristinaKarΚατλέϊαmojo jojo Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Για να είμαστε δίκαιοι δε μας λέει καθόλου με τι αντικείμενο ασχολείται ο καθένας, το βρίσκω λίγο αυθαίρετο το “φυσικά βγάζει περισσότερα αφού είναι άντρας”. Μπορεί να βγάζει περισσότερα επειδή ο τομέας του έχει δουλειά ενώ ο δικός της διαλύθηκε από την κρίση, επειδή ήταν τυχερός, επειδή είχε γνωριμίες, επειδή είχε περισσότερα εφόδια, ή για χιλιους δυο άλλους λόγους.

Φυσικά κανένας δε θα έπρεπε να νιώθει μειονεκτικά που βγάζει λιγότερα λεφτά από τον/την σύντροφό του, όποιος κι αν είναι ο λόγος.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Όταν πρόκειται για το βασικό μισθό και τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα της κρίσης ο διαχωρισμός άντρα γυναίκας λίγο δεν ισχύει όπως παλιά από την άποψη ότι ο βασικός μισθός είναι χαμηλός και επίσης επειδή η ημιαπασχοληση κάνει θραύση. Και αυτό επηρεάζει και άντρες και γυναίκες. Προφανώς υπάρχει μισθολογική διαφορά σε δουλειές πιο καλοπληρωμένες και πιο σταθερές. Αλλά εδώ μιλάμε για το βασικό μισθό και την ανεργία. Μη νιώθεις μειονεκτικά. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με σένα. Εσύ είσαι λίγο πιο τυχερή γιατί είσαι με έναν άνθρωπο που φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό και βάζει πλάτη. Πέρα από… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφώνω. Πλέον στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι μας. Οι εποχές που οι άντρες ήταν οι ceo και οι γυναίκες γραμματείς και θεληματατζουδες με τον βασικό, έφυγαν. Πλέον είμαστε όλοι τα παιδιά για τα θεληματα ανεξαρτήτως φύλου.

Κατλέϊα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μακάρι να ίσχυε, αλλά από το περιβάλλον εργασίας μου και το περιβάλλον που δουλεύουν φίλες και γνωστές μου προκύπτει το αντίθετο.. Ναι μεν δίνουν και σε άνδρες πολλές φορές το βασικό κτλ, όμως σε ποιον λέει το αφεντικό κάθε μέρα να φέρει τον καφε; Ποιον στέλνουν να πάρει δώρα για τα παιδιά τους γιατί βαριούνται; Σε ποιον φωνάζουν σαν να μην υπάρχει αύριο; Ποιον θεωρούν ότι μπορεί να μείνει έγκυος; Εξ’ ορισμού λένε ο άνδρας ενδιαφέρεται περισσότερο για οποιαδήποτε δουλειά, αφού δεν έχει εγκυμοσύνες και μεγαλώματα, οπότε πρέπει να τον βοηθούν να ανελιχθεί. Δεν το έχω ακούσει μόνο εκεί που… Διαβάστε περισσότερα »

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Ποιον θεωρούν ότι μπορεί να μείνει έγκυος;” Σα να λέμε οτι και οι άντρες μπορούν να κυοφορήσουν κανονικότατα οπότε είναι παράλογο να θεωρείται πρόβλημα μόνο για τις γυναίκες. Εντάξει ξέρω για όλα φταίει η πατριαρχία κλπ κλπ κλπ αλλά τουλάχιστον να γράφουμε και πράγματα που να έχουν μια στοιχειώδη σχέση με την πραγματικότητα.

Κατλέϊα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όχι, δεν είναι σαν να λέμε ότι και οι άνδρες μπορεί νακυοφορήσουν, αλλά επειδή είναι γυναίκες, το πιο πιθανόν είναι να θελήσουν να μείνουν έγκυες, και μάλιστα να τους εκμεταλευτούν τους κακομοίρηδες τους εργοδότες.

Κατλέϊα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όχι δεν λέμε ότι οι άνδρες μπορεί να κυοφορήσουν. Αλλά βλέπουν τις γυναίκες σαν υποψήφιες μάνες και κυρίως αυτό. Ότι θα κάνουν το παιδί στην πλάτη του αφεντικού και μετά θα έχουν ως δεύτερη προτεραιώτητα τη δουλειά. Με καχυποψία τις βλέπουν.
Ενώ ο άνδρας θα είναι αφοσιωμένος και επαγγελματίας γιατί και οικογένεια να κάνει θα βάζει πάντα τη δουλειά μπροστά.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Τζάμπα σκας, ο σύντροφός σου σε στηρίζει και λέει πολύ σωστά, τώρα μπορώ εγώ, μετά θα μπορείς εσύ. Η δική μου ένσταση έχει να κάνει μόνο με το αν με ένα μισθό μπορείτε να τα βγάλετε πέρα στη συγκατοίκηση, αν τα λεφτά φτάνουν μην το σκέφτεσαι. Ανέλαβε αυτά που μπορείς εσύ λόγω περισσότερου χρόνου, ανέλαβε περισσότερα πράγματα και δουλειές που πρέπει να γίνουν στο καινούριο σας σπίτι και κάποια στιγμή θα βρεις δουλειά και θα μπορείς κι εσύ να συνεισφέρεις οικονομικά.

Lobelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ μαζί σου κάπως έτσι ξεκινήσα και εγώ και λόγω του ότι είμαστε και οι δύο αυτοαπασχολούμενοι εκτός του ότι θέλει υπερβολικά καλό κουμάντο υπάρχουν περίοδοι που βγάζω εγώ περισσότερα και περίοδοι που βγάζει ο σύντροφός μου. Αλλά το ” μαζι” έτσι χτίζεται.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Παρά το ότι σε καταλαβαίνω, νομίζω το ότι πρέπει να το δουλέψεις εσύ. Είστε ενήλικοι, χρειάζεστε το χώρο σας, ο σύντροφος γνωρίζει την κατάσταση, και δεν είναι ότι εσύ γουστάρεις να είσαι με μια τσουγκράνα στο χέρι, είναι ζήτημα συνθηκών. Είναι υγιές να είμαστε υπεύθυνοι, αλλά όχι το να ταυτίζουμε την αξία μας με το πόσα μπορούμε τη δεδομένη στιγμή να βγάλουμε – γιατί αυτό νιώθω ότι κάνεις.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

*νομίζω πως

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Θεωρώ ότι στους νέους που ξεκινούν αυτή τη στιγμή να δουλεύουν, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στο μισθό ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες. Γενικότερα, η δική μου πείρα μου έχει δείξει ότι η “ψαλίδα” ανοίγει πολύ όσο ανεβαίνει στην ιεραρχία κάποιος. Δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά ένας νεαρός υπάλληλος με μια νεαρή υπάλληλο. Έχοντας πει αυτό, δεν μπορώ εύκολα να καταλάβω γιατί ο ένας έχει ήδη δουλειά με σταθερές απολαβές, αλλά εσύ δεν βλέπεις ούτε στο μέλλον τέτοια προοπτική. Δεν ξέρω αν ψάχνεις κάποιον να σε καθησυχάσει και να σου πει ότι είναι οκ να συζείς με κάποιον και να… Διαβάστε περισσότερα »

mojo jojo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με όλο το σεβασμό, είναι πολύ λάθος η οπτική σου. Δε ξέρουμε καν αν είναι ίδιες οι σχολές ή πως βρήκε τη σταθερή δουλειά ο σύντροφος της κοπέλας. Εγώ φτάνω αισίως τα 30, δουλεύω από τα 22, με μεταπτυχιακό και παίρνω 531€. Η κατάσταση είναι χάλια στην Ελλάδα στον εργασιακό τομέα ειδικά για ορισμένα επαγγέλματα.

Κατλέϊα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακριβώς, είμαι 26,5 και έχω τελιεώσει απαιτητική σχολή, έχω και μεταπτυχιακό. Από τα 23 δουλεύω, με τρελά ωράρια, απαιτήσεις και τονίζω ΕΥΘΥΝΕΣ και παίρνω τα ίδια.
Αντίθετα, στην ίδια εταιρεία που είμαι, άνδρες 30-35 με πολυυυ λιγότερες σπουδές, και αστείες ευθύνες που όλο μεγαλοποιούν σε τρίτους και γελάμε οι υπόλοιποι, παίρνουν πάνω από τα διπλάσια.
ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ το θέμα. Ούτε το ότι είναι μεγαλύτεροι δε θεωρώ ότι έχει καμία σημασία! Έχω εγώ ολο αυτό το φόρτο εργασίας, τη δυσκολία και τις ευθύνες; Δεν λέω να το παίξω Διευθυντής, ή ξερόλας αλλά οπωσδήποτε να παίρνω περισσότερα χρήματα από αυτούς.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κατλέϊα υπάρχει λόγος που η εμπειρία πληρώνεται περισσότερο από τη γνώση. Είμαι στα 44 και δούλεψα ελάχιστα πάνω σε αυτό που σπούδασα. Αντίθετα, η συγκυρίες και τα μυαλά μου, το έφεραν έτσι ώστε να έχω δουλέψει 18 χρόνια ως γραμματέας. Και σε διαφορετικούς τομείς όπως η ναυτιλία, η πληροφορική, η νομική. Τα αγγλικά μου είναι σε επίπεδο που οι πελάτες δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είμαι Ελληνίδα και όχι Αμερικανίδα. Όπως καταλαβαίνεις μπορεί να μην έχω πτυχία και διαπιστεύσεις στον τομέα αλλά μια executive / administrative assistant που ξεκινά τώρα, με πτυχία στη διοίκηση επιχειρήσεων κ.λπ. δεν μπορεί να με φτάσει… Διαβάστε περισσότερα »

Κατλέϊα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@ Aloutero, καταλαβαίνω τι λες. Αν διαβάσεις στο σχόλιο μου γράφει ότι έχουν αστείες ευθύνες. Δηλαδή ναι εργάζονται, αλλά έχουν φτάσει μέχρι ένα σημείο να κάνουν κάποια πράγματα και παραπάνω δεν ξέρουν και δεν κάνουν. Αυτά τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ λιγότερα και ΠΟΛΥ μειωμένης ευθύνης σε σχέση με αυτά που κάνουμε κάποιες κοπέλες 26-32 εκεί. Θα μπορούσαν να ήταν 18 και να τα εκαναν άνετα. Συμφωνώ, υπάρχουν τομείς και θέματα που μπορείς με την εμπειρία να είσαι πολύ καλύτερος χωρίς πτυχία. Κι αλλιώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που αν δεν τα έχει σπουδάσει κάποιος, εκτός και αν 1/1.000.000 έχει διαβάσει για… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μπορεί να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση ή να μπήκε κάπου με μέσον. Συνήθως αυτες οι δουλειές σε καλόπληρώνουν από την αρχη

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η κοπέλα λέει “έχουμε τελειώσει τις σχολές μας”. Διαφορετικές σχολές σημαίνει διαφορετικές προοπτικές/ απολαβές και ίσως διαφορετικός αριθμός θέσεων εργασίας.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τι σχολή είναι αυτή που δεν προβλέπονται απολαβές ούτε στο μέλλον;

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

mojo jojo με όλο το σεβασμό, απαντώ με τα δεδομένα που μας δίνονται. Αν ήταν θέμα διαφοράς σχολής και επαγγελματικής αποκατάστασης νομίζω θα αναφερόταν, μιας και είναι βασικότατο δεδομένο.

mojo jojo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από το κείμενο της, εγώ βλέπω απογοήτευση και με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα είναι λογικό να φοβάται πως μπορεί να περάσουν ακόμα και 6 μήνες χωρίς να βρει δουλειά , και δε θεωρώ κακό να περιμένεις (αν έχεις τη δυνατότητα και την πολυτέλεια βέβαια) να βρεις δουλειά στο αντικείμενο σου. Προσωπικά “βολεύτηκα” στην 1η μου δουλειά καθώς ήθελα να ανεξαρτητοποιηθώ οικονομικά, και άργησα πάρα πολύ να βρω δουλειά στο αντικείμενο μου, χάνοντας πολύτιμα χρόνια προϋπηρεσίας.

Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ενας web developer και μια φιλόλογος δεν έχουν ούτε ίδια απορρόφηση ούτε ίδιο μισθό, εκτός αν μιλάμε για την τρισέγγονη του Τζάρτζανου, που όσο να πεις, θα πληρωθεί για το όνομά της.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Α οκ. Άρα θα ψάχνει να βρει δουλειά μόνο στο αντικείμενο της. Χαιρετίσματα.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Όντως!

Eleni Pe
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα διαφωνήσω με το πρώτο μισό της απάντησης της Λένας. Οι λόγοι που εκείνος μπορεί να έχει σταθερή δουλειά και εκείνη όχι είναι πάρα πολλοί. Μπορεί το δικό του αντικείμενο να έχει καλύτερη απορρόφηση από την αγορά εργασίας, να έχει η οικογένεια του καλές γνωριμίες κλπ.
Η στάση του είναι υπέροχη, αλλά καταλαβαίνω την ερωτώσα. Το οικονομικό είναι ένα σημαντικό κομμάτι και θα της έλεγα, αν δεν νιώθει άνετα με αυτό, να μην προχωρήσει με τη συγκατοίκηση.

Να το συζητήσουμε
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και πάνω που λέμε να μια περίπτωση κανονικής σχέσης, λέει η δικιά σου “κάνω σεμινάρια” και “Όταν εργαστώ, οι απολαβές μου δεν θα επαρκούν για να συνεισφέρω ουσιαστικά”. 1) Σταμάτα να προβλέπεις το μέλλον, οι μόνοι που κερδίζουν προβλέποντας το μέλλον είναι οι απατεώνες. 2) Σεμινάρια κάνουν αυτοί που θέλουν να βελτιώσουν αυτό που έχουν. Αυτοί που δεν έχουν τίποτα και κάνουν σεμινάρια, πετάνε τα λεφτά των γονιών/του συντρόφου/του σπόνσορα απο το παράθυρο.(και τα λεφτά που τρώς για να φάς όσο κάνεις σεμινάρια, απο κάπου έρχονται, δεν τα βρίσκεις στα δέντρα) 3)Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει. Αν… Διαβάστε περισσότερα »

Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

O λόγος που μπορεί η φίλη μας να μην μπορέσει ποτέ να συνεισφέρει ισότιμα οικονομικά στο σπίτι δεν είναι μόνο το φύλο, είναι και η επιλογή επαγγέλματος. Δε θέλω να γίνομαι κυνική, αλλά τα επαγγέλματα που μπορούν να προσφέρουν οικ. ανεξαρτησία στην Ελλάδα σήμερα είναι το πολύ 4-5. Κι είναι συνήθως επαγγέλματα στα οποία υπάρχουν κάποιες θέσεις εργασίας κι η απορρόφηση δε διαρκεί αιώνες. Κάτι μου λέει πως ο σύντροφος εξασκεί επάγγελμα αυτής της κατηγορίας (εφόσον έχει ήδη σταθερή δουλειά και μισθό που του επιτρέπει να κάνει σχέδια για μετακόμιση). Κάτι μου λέει πως η φίλη μας δεν ανήκει στην… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Μπράβο στον σύντροφό σου που σέ στηρίζει, αλλά το σώστο θα ήταν να κατανοεί επίσης γιατί αισθάνεσαι μειονεκτικά, αν μη τι αλλο με το να σκεφτεί πως θα ένιωθε ο ίδιος στην θέση σου.

Κατλέϊα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πιστεύω ότι ο σύντροφός σου θα σε ξέρει αρκετά ώστε να κρίνει τη διαφορά μεταξύ αδυναμίας και εκμετάλλευσης. Μόλις βρεις δουλειά, προσπάθησε να συνεισφέρεις ότι περισσότερο γίνεται.
Κι εγώ θα ένιωθα άσχημα είναι η αλήθεια, είναι σαν να μην σε αφήνει η κατάσταση να έχεις αξιοπρέπεια.
Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην προχωράς τη ζωή σου. Ειναι δύσκολοι οι καιροί για να ξέρεις πότε θα μπορέσεις να είσαι στο 50-50.
Πάρτε για το σπίτι οικονομικά έπιπλα κλπ μην κάνεις έξοδα και εύχομαι να φτάσεις στο σημείο να δίνεις 55 να δίνει 45, επειδή θα μπορείς.