in

Αγαπητή «Α, μπα»: Νιώθω μειονεκτικά που δεν μπορώ να συνεισφέρω οικονομικά

Εκείνος λέει ότι είμαστε μαζί σε όλα

Αγαπητή Α,μπά, δεύτερη φορά που σου γράφω και πάλι νιώθω σαν να γράφω γράμμα. Θα περάσω κατευθείαν στο θέμα λοιπόν. Είμαστε μαζί με τον σύντροφό μου τα τελευταία 3 χρόνια, έχουμε τελειώσει τις σχολές μας, εκείνος εργάζεται σε μια σταθερή δουλειά, ενώ εγώ εργάζομαι ακόμα περιστασιακά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

77c6746e8202ce29a39d6781a366413c

Αγαπητή Α,μπά, δεύτερη φορά που σου γράφω και πάλι νιώθω σαν να γράφω γράμμα. Θα περάσω κατευθείαν στο θέμα λοιπόν. Είμαστε μαζί με τον σύντροφό μου τα τελευταία 3 χρόνια, έχουμε τελειώσει τις σχολές μας, εκείνος εργάζεται σε μια σταθερή δουλειά, ενώ εγώ εργάζομαι ακόμα περιστασιακά, προσπαθώ να κάνω σεμινάρια και γενικά, βρίσκομαι σε αναζήτηση (η οποία παρεμπιπτόντως είναι ιδιαίτερα δύσκολη). Ξεκινήσαμε, να συζητάμε να μείνουμε μαζί και αναζητούμε σπίτι (η οποία αναζήτηση είναι και αυτή ιδιαίτερα δύσκολη). Μέχρι στιγμής, δεν διαμένουμε μόνοι μας. Εγώ, λοιπόν, έχω αναλάβει όσο γίνεται την αναζήτηση, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα ούτε καν να συμμετέχω στα έξοδα που απαιτεί ένα σπίτι καθώς αυτή τη στιγμή, είμαι άνεργη. Σε παλαιότερες συζητήσεις μας, έχουμε και οι δύο αναφέρει ότι σε ένα ζευγάρι είναι θεμιτό να υπάρχει κοινό πορτοφόλι και σε όλες τις περιστάσεις που έχει χρειαστεί, πράγματι έτσι έχουμε λειτουργήσει. Ωστόσο, εγώ δεν νιώθω καλά, νιώθω μειονεκτικά που δεν μπορώ να συνεισφέρω οικονομικά. Η λογική του “τώρα μπορώ εγώ, αργότερα μπορείς εσύ” δεν είναι βολική, καθώς ακόμα και όταν εργαστώ, οι απολαβές μου δεν θα επαρκούν για να συνεισφέρω ουσιαστικά. ΥΓ. 1.Για τον σύντροφο μου αυτά είναι ψιλά γράμματα, είμαστε μαζί και είμαστε μαζί σε όλα, δεν έχει σημασία ποιός κάνει τι. 2. Δεν θα ήθελα να σκεφτεί ότι φέρνω ως δικαιολογία το παραπάνω συναίσθημα γιατί φοβάμαι αυτήν την αλλάγη. Δεν την θεωρώ καν μεγάλη αλλαγή, έχουμε συμβιώσει αρκετές φορές και ακόμα και τώρα είμαστε μαζί τον περισσότερο χρόνο. Σε ευχαριστώ πολύ πραγματικά, όχι τόσο για την απάντηση σου, αλλά για όσα μας έχει προσφέρει το Α,μπα.

Η γενιά των 431

Υπάρχει λόγος που αυτός έχει μόνιμη δουλειά και εσύ δεν έχεις. Υπάρχει λόγος που αυτός βγάζει περισσότερα λεφτά από σένα. Αν ο λόγος δεν είναι δεν θέλεις να προσπαθήσεις να δουλέψεις και να βγάλεις λεφτά, πρέπει να καταλάβεις γιατί οι άντρες εξακολουθούν να βγάζουν περισσότερα λεφτά από τις γυναίκες ακόμα και όταν κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, και οι γυναίκες νιώθουν τύψεις που δεν μπορούν να προσφέρουν 50-50. Πόσες περιπτώσεις ξέρεις που η γυναίκα βγάζει τα περισσότερα σε ένα σπίτι; Και πόσα προβλήματα προκαλεί αυτό, αντί να λύνει;

Αν έχεις κάθε πρόθεση και κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες να βρεις δουλειά και να συνεισφέρεις, όλα τα άλλα είναι πραγματικά ανούσια και πραγματικά χαίρομαι που ο σύντροφος σου λειτουργεί όπως λειτουργεί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

29 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
δε σου λέω!
δε σου λέω!
5 χρόνια πριν

Για να είμαστε δίκαιοι δε μας λέει καθόλου με τι αντικείμενο ασχολείται ο καθένας, το βρίσκω λίγο αυθαίρετο το “φυσικά βγάζει περισσότερα αφού είναι άντρας”. Μπορεί να βγάζει περισσότερα επειδή ο τομέας του έχει δουλειά ενώ ο δικός της διαλύθηκε από την κρίση, επειδή ήταν τυχερός, επειδή είχε γνωριμίες, επειδή είχε περισσότερα εφόδια, ή για χιλιους δυο άλλους λόγους.

Φυσικά κανένας δε θα έπρεπε να νιώθει μειονεκτικά που βγάζει λιγότερα λεφτά από τον/την σύντροφό του, όποιος κι αν είναι ο λόγος.

Mirka Janic
Mirka Janic
5 χρόνια πριν

Όταν πρόκειται για το βασικό μισθό και τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα της κρίσης ο διαχωρισμός άντρα γυναίκας λίγο δεν ισχύει όπως παλιά από την άποψη ότι ο βασικός μισθός είναι χαμηλός και επίσης επειδή η ημιαπασχοληση κάνει θραύση. Και αυτό επηρεάζει και άντρες και γυναίκες. Προφανώς υπάρχει μισθολογική διαφορά σε δουλειές πιο καλοπληρωμένες και πιο σταθερές. Αλλά εδώ μιλάμε για το βασικό μισθό και την ανεργία. Μη νιώθεις μειονεκτικά. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με σένα. Εσύ είσαι λίγο πιο τυχερή γιατί είσαι με έναν άνθρωπο που φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό και βάζει πλάτη. Πέρα από… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Συμφώνω. Πλέον στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι μας. Οι εποχές που οι άντρες ήταν οι ceo και οι γυναίκες γραμματείς και θεληματατζουδες με τον βασικό, έφυγαν. Πλέον είμαστε όλοι τα παιδιά για τα θεληματα ανεξαρτήτως φύλου.

Κατλέϊα
Κατλέϊα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Μακάρι να ίσχυε, αλλά από το περιβάλλον εργασίας μου και το περιβάλλον που δουλεύουν φίλες και γνωστές μου προκύπτει το αντίθετο.. Ναι μεν δίνουν και σε άνδρες πολλές φορές το βασικό κτλ, όμως σε ποιον λέει το αφεντικό κάθε μέρα να φέρει τον καφε; Ποιον στέλνουν να πάρει δώρα για τα παιδιά τους γιατί βαριούνται; Σε ποιον φωνάζουν σαν να μην υπάρχει αύριο; Ποιον θεωρούν ότι μπορεί να μείνει έγκυος; Εξ’ ορισμού λένε ο άνδρας ενδιαφέρεται περισσότερο για οποιαδήποτε δουλειά, αφού δεν έχει εγκυμοσύνες και μεγαλώματα, οπότε πρέπει να τον βοηθούν να ανελιχθεί. Δεν το έχω ακούσει μόνο εκεί που… Διαβάστε περισσότερα »

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κατλέϊα

“Ποιον θεωρούν ότι μπορεί να μείνει έγκυος;” Σα να λέμε οτι και οι άντρες μπορούν να κυοφορήσουν κανονικότατα οπότε είναι παράλογο να θεωρείται πρόβλημα μόνο για τις γυναίκες. Εντάξει ξέρω για όλα φταίει η πατριαρχία κλπ κλπ κλπ αλλά τουλάχιστον να γράφουμε και πράγματα που να έχουν μια στοιχειώδη σχέση με την πραγματικότητα.

Κατλέϊα
Κατλέϊα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Όχι, δεν είναι σαν να λέμε ότι και οι άνδρες μπορεί νακυοφορήσουν, αλλά επειδή είναι γυναίκες, το πιο πιθανόν είναι να θελήσουν να μείνουν έγκυες, και μάλιστα να τους εκμεταλευτούν τους κακομοίρηδες τους εργοδότες.

Κατλέϊα
Κατλέϊα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Όχι δεν λέμε ότι οι άνδρες μπορεί να κυοφορήσουν. Αλλά βλέπουν τις γυναίκες σαν υποψήφιες μάνες και κυρίως αυτό. Ότι θα κάνουν το παιδί στην πλάτη του αφεντικού και μετά θα έχουν ως δεύτερη προτεραιώτητα τη δουλειά. Με καχυποψία τις βλέπουν.
Ενώ ο άνδρας θα είναι αφοσιωμένος και επαγγελματίας γιατί και οικογένεια να κάνει θα βάζει πάντα τη δουλειά μπροστά.

Υπνερωτομαχία
Υπνερωτομαχία
5 χρόνια πριν

Παρά το ότι σε καταλαβαίνω, νομίζω το ότι πρέπει να το δουλέψεις εσύ. Είστε ενήλικοι, χρειάζεστε το χώρο σας, ο σύντροφος γνωρίζει την κατάσταση, και δεν είναι ότι εσύ γουστάρεις να είσαι με μια τσουγκράνα στο χέρι, είναι ζήτημα συνθηκών. Είναι υγιές να είμαστε υπεύθυνοι, αλλά όχι το να ταυτίζουμε την αξία μας με το πόσα μπορούμε τη δεδομένη στιγμή να βγάλουμε – γιατί αυτό νιώθω ότι κάνεις.

Υπνερωτομαχία
Υπνερωτομαχία
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Υπνερωτομαχία

*νομίζω πως

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Θεωρώ ότι στους νέους που ξεκινούν αυτή τη στιγμή να δουλεύουν, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στο μισθό ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες. Γενικότερα, η δική μου πείρα μου έχει δείξει ότι η “ψαλίδα” ανοίγει πολύ όσο ανεβαίνει στην ιεραρχία κάποιος. Δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά ένας νεαρός υπάλληλος με μια νεαρή υπάλληλο. Έχοντας πει αυτό, δεν μπορώ εύκολα να καταλάβω γιατί ο ένας έχει ήδη δουλειά με σταθερές απολαβές, αλλά εσύ δεν βλέπεις ούτε στο μέλλον τέτοια προοπτική. Δεν ξέρω αν ψάχνεις κάποιον να σε καθησυχάσει και να σου πει ότι είναι οκ να συζείς με κάποιον και να… Διαβάστε περισσότερα »

mojo jojo
mojo jojo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Με όλο το σεβασμό, είναι πολύ λάθος η οπτική σου. Δε ξέρουμε καν αν είναι ίδιες οι σχολές ή πως βρήκε τη σταθερή δουλειά ο σύντροφος της κοπέλας. Εγώ φτάνω αισίως τα 30, δουλεύω από τα 22, με μεταπτυχιακό και παίρνω 531€. Η κατάσταση είναι χάλια στην Ελλάδα στον εργασιακό τομέα ειδικά για ορισμένα επαγγέλματα.

Κατλέϊα
Κατλέϊα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mojo jojo

Ακριβώς, είμαι 26,5 και έχω τελιεώσει απαιτητική σχολή, έχω και μεταπτυχιακό. Από τα 23 δουλεύω, με τρελά ωράρια, απαιτήσεις και τονίζω ΕΥΘΥΝΕΣ και παίρνω τα ίδια.
Αντίθετα, στην ίδια εταιρεία που είμαι, άνδρες 30-35 με πολυυυ λιγότερες σπουδές, και αστείες ευθύνες που όλο μεγαλοποιούν σε τρίτους και γελάμε οι υπόλοιποι, παίρνουν πάνω από τα διπλάσια.
ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ το θέμα. Ούτε το ότι είναι μεγαλύτεροι δε θεωρώ ότι έχει καμία σημασία! Έχω εγώ ολο αυτό το φόρτο εργασίας, τη δυσκολία και τις ευθύνες; Δεν λέω να το παίξω Διευθυντής, ή ξερόλας αλλά οπωσδήποτε να παίρνω περισσότερα χρήματα από αυτούς.

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κατλέϊα

Κατλέϊα υπάρχει λόγος που η εμπειρία πληρώνεται περισσότερο από τη γνώση. Είμαι στα 44 και δούλεψα ελάχιστα πάνω σε αυτό που σπούδασα. Αντίθετα, η συγκυρίες και τα μυαλά μου, το έφεραν έτσι ώστε να έχω δουλέψει 18 χρόνια ως γραμματέας. Και σε διαφορετικούς τομείς όπως η ναυτιλία, η πληροφορική, η νομική. Τα αγγλικά μου είναι σε επίπεδο που οι πελάτες δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είμαι Ελληνίδα και όχι Αμερικανίδα. Όπως καταλαβαίνεις μπορεί να μην έχω πτυχία και διαπιστεύσεις στον τομέα αλλά μια executive / administrative assistant που ξεκινά τώρα, με πτυχία στη διοίκηση επιχειρήσεων κ.λπ. δεν μπορεί να με φτάσει… Διαβάστε περισσότερα »

Κατλέϊα
Κατλέϊα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

@ Aloutero, καταλαβαίνω τι λες. Αν διαβάσεις στο σχόλιο μου γράφει ότι έχουν αστείες ευθύνες. Δηλαδή ναι εργάζονται, αλλά έχουν φτάσει μέχρι ένα σημείο να κάνουν κάποια πράγματα και παραπάνω δεν ξέρουν και δεν κάνουν. Αυτά τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ λιγότερα και ΠΟΛΥ μειωμένης ευθύνης σε σχέση με αυτά που κάνουμε κάποιες κοπέλες 26-32 εκεί. Θα μπορούσαν να ήταν 18 και να τα εκαναν άνετα. Συμφωνώ, υπάρχουν τομείς και θέματα που μπορείς με την εμπειρία να είσαι πολύ καλύτερος χωρίς πτυχία. Κι αλλιώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που αν δεν τα έχει σπουδάσει κάποιος, εκτός και αν 1/1.000.000 έχει διαβάσει για… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Μπορεί να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση ή να μπήκε κάπου με μέσον. Συνήθως αυτες οι δουλειές σε καλόπληρώνουν από την αρχη

mongrel
mongrel
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Η κοπέλα λέει “έχουμε τελειώσει τις σχολές μας”. Διαφορετικές σχολές σημαίνει διαφορετικές προοπτικές/ απολαβές και ίσως διαφορετικός αριθμός θέσεων εργασίας.

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Τι σχολή είναι αυτή που δεν προβλέπονται απολαβές ούτε στο μέλλον;

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

mojo jojo με όλο το σεβασμό, απαντώ με τα δεδομένα που μας δίνονται. Αν ήταν θέμα διαφοράς σχολής και επαγγελματικής αποκατάστασης νομίζω θα αναφερόταν, μιας και είναι βασικότατο δεδομένο.

mojo jojo
mojo jojo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Από το κείμενο της, εγώ βλέπω απογοήτευση και με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα είναι λογικό να φοβάται πως μπορεί να περάσουν ακόμα και 6 μήνες χωρίς να βρει δουλειά , και δε θεωρώ κακό να περιμένεις (αν έχεις τη δυνατότητα και την πολυτέλεια βέβαια) να βρεις δουλειά στο αντικείμενο σου. Προσωπικά “βολεύτηκα” στην 1η μου δουλειά καθώς ήθελα να ανεξαρτητοποιηθώ οικονομικά, και άργησα πάρα πολύ να βρω δουλειά στο αντικείμενο μου, χάνοντας πολύτιμα χρόνια προϋπηρεσίας.

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Ενας web developer και μια φιλόλογος δεν έχουν ούτε ίδια απορρόφηση ούτε ίδιο μισθό, εκτός αν μιλάμε για την τρισέγγονη του Τζάρτζανου, που όσο να πεις, θα πληρωθεί για το όνομά της.

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μανδάμ Φρου Φρου

Α οκ. Άρα θα ψάχνει να βρει δουλειά μόνο στο αντικείμενο της. Χαιρετίσματα.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Όντως!

Eleni Pe
Eleni Pe
5 χρόνια πριν

Θα διαφωνήσω με το πρώτο μισό της απάντησης της Λένας. Οι λόγοι που εκείνος μπορεί να έχει σταθερή δουλειά και εκείνη όχι είναι πάρα πολλοί. Μπορεί το δικό του αντικείμενο να έχει καλύτερη απορρόφηση από την αγορά εργασίας, να έχει η οικογένεια του καλές γνωριμίες κλπ.
Η στάση του είναι υπέροχη, αλλά καταλαβαίνω την ερωτώσα. Το οικονομικό είναι ένα σημαντικό κομμάτι και θα της έλεγα, αν δεν νιώθει άνετα με αυτό, να μην προχωρήσει με τη συγκατοίκηση.

Να το συζητήσουμε
Να το συζητήσουμε
5 χρόνια πριν

Και πάνω που λέμε να μια περίπτωση κανονικής σχέσης, λέει η δικιά σου “κάνω σεμινάρια” και “Όταν εργαστώ, οι απολαβές μου δεν θα επαρκούν για να συνεισφέρω ουσιαστικά”. 1) Σταμάτα να προβλέπεις το μέλλον, οι μόνοι που κερδίζουν προβλέποντας το μέλλον είναι οι απατεώνες. 2) Σεμινάρια κάνουν αυτοί που θέλουν να βελτιώσουν αυτό που έχουν. Αυτοί που δεν έχουν τίποτα και κάνουν σεμινάρια, πετάνε τα λεφτά των γονιών/του συντρόφου/του σπόνσορα απο το παράθυρο.(και τα λεφτά που τρώς για να φάς όσο κάνεις σεμινάρια, απο κάπου έρχονται, δεν τα βρίσκεις στα δέντρα) 3)Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει. Αν… Διαβάστε περισσότερα »

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
5 χρόνια πριν

O λόγος που μπορεί η φίλη μας να μην μπορέσει ποτέ να συνεισφέρει ισότιμα οικονομικά στο σπίτι δεν είναι μόνο το φύλο, είναι και η επιλογή επαγγέλματος. Δε θέλω να γίνομαι κυνική, αλλά τα επαγγέλματα που μπορούν να προσφέρουν οικ. ανεξαρτησία στην Ελλάδα σήμερα είναι το πολύ 4-5. Κι είναι συνήθως επαγγέλματα στα οποία υπάρχουν κάποιες θέσεις εργασίας κι η απορρόφηση δε διαρκεί αιώνες. Κάτι μου λέει πως ο σύντροφος εξασκεί επάγγελμα αυτής της κατηγορίας (εφόσον έχει ήδη σταθερή δουλειά και μισθό που του επιτρέπει να κάνει σχέδια για μετακόμιση). Κάτι μου λέει πως η φίλη μας δεν ανήκει στην… Διαβάστε περισσότερα »

Κατλέϊα
Κατλέϊα
5 χρόνια πριν

Πιστεύω ότι ο σύντροφός σου θα σε ξέρει αρκετά ώστε να κρίνει τη διαφορά μεταξύ αδυναμίας και εκμετάλλευσης. Μόλις βρεις δουλειά, προσπάθησε να συνεισφέρεις ότι περισσότερο γίνεται.
Κι εγώ θα ένιωθα άσχημα είναι η αλήθεια, είναι σαν να μην σε αφήνει η κατάσταση να έχεις αξιοπρέπεια.
Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην προχωράς τη ζωή σου. Ειναι δύσκολοι οι καιροί για να ξέρεις πότε θα μπορέσεις να είσαι στο 50-50.
Πάρτε για το σπίτι οικονομικά έπιπλα κλπ μην κάνεις έξοδα και εύχομαι να φτάσεις στο σημείο να δίνεις 55 να δίνει 45, επειδή θα μπορείς.

XristinaKar
XristinaKar
5 χρόνια πριν

Εμ…συγγνώμη, ποιος είναι αυτός ο λόγος που “εκείνος έχει δουλειά και εκείνος βγάζει περισσότερα λεφτά από σένα;”. Δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα. Είμαι σε παρόμοια περίπτωση και εγώ, το αγόρι μου δουλεύει πακετάς και βγάζει 3.5 ευρώ την ώρα (μαύρα). Στην δουλειά του όλοι, άντρες, γυναίκες τα ίδια χρήματα παίρνουν, αυτά τα εξευτελιστικά (για μένα τουλάχιστον, δεν τον θεωρώ μισθό που μπορείς να επιβιώσεις). Θα ήθελα μια εξήγηση πάνω στην πρώτη πρόταση της απάντησης γιατί εγώ τουλάχιστον είμαι ΕΥΓΝΩΜΩΝ για αυτό που κάνει το αγόρι μου και δεν θεωρώ ότι είναι ευνοημένος σε κάτι λόγω φύλλου. Και αν άντεχα να… Διαβάστε περισσότερα »

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν

´ Η λογική του «τώρα μπορώ εγώ, αργότερα μπορείς εσύ» δεν είναι βολική, καθώς ακόμα και όταν εργαστώ, οι απολαβές μου δεν θα επαρκούν για να συνεισφέρω ουσιαστικά. ´

Θα επαρκούν αν προσαμόζετε τα έξοδα και το βιοτικό σας εΐπδο αναλόγως .
Άλλο πράγμα για παράδειγμα το να μένεις στην Κηφισιά και άλλο στο Αιγάλεω. Δεν είναι ίδια τα ενοίκια