Αγαπητή «Α, μπα»: Η μητέρα μου δεν έχει καμία βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού

Το σπίτι είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί σε τάξη

Χαίρε Αμπα και όμορφη παρέα! Λοιπόν, είμαι 25,μολις τελείωσα με σπουδές, μεταπτυχιακά κλπ και επέστρεψα στην πόλη καταγωγής μου για να δουλέψω πάνω στο αντικείμενο μου στην οικογενειακή επιχείρηση! Το θέμα μου τώρα είναι το εξής… Οι δουλειές στο πατρικό σπίτι. Λοιπόν είμαστε πέντε άτομα στο σπίτι, ένας μαθητής και δύο μεγαλύτερα παιδιά που έχουμε επιστρέψει στο πατρικό μας για οικονομικούς λόγους. Η συγκατοίκηση με τους γονείς είναι ανεκτή, κάνουμε αμφότεροι υποχωρήσεις και τα βρίσκουμε μέσες άκρες. Έρχομαι λοιπόν στο θέμα τώρα. Το σπίτι είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί σε τάξη (σκούπισμα, σφουγγάρισμα, μπάνια κλπ). Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πιο χοντρές δουλειές τύπου μπαλκόνια και τζάμια. Φυσικά επίσης μιλάμε και για τα καθημερινά, όπως μαγείρεμα, πιάτα κλπ. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και δουλειά πλήρους απασχόλησης. Όλοι δουλεύουμε πολλές ώρες (όλη μέρα) εκτός από τη μητέρα μου που δουλεύει ώρες δημοσίου υπαλλήλου. Οι ισορροπίες στην οικογένεια είναι κάτι που διαμορφώθηκε πολύ νωρίς και πρακτικά η μητέρα μου δεν έχει βοήθεια από κανέναν, εκτός από μια γυναίκα που παίρνουμε μια φορά την εβδομάδα. Όσο ήμουν μαθήτρια και έμενα σπίτι ομολογώ ότι δεν συνεισεφερα καθόλου. Όμως αφότου έμεινα μόνη ως φοιτήτρια και είδα πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί ένα νοικοκυριό, έχω αλλάξει πλήρως την άποψη μου. Προσπαθώ όσο μπορώ να βοηθάω, πχ πλένω πιάτα, πετάω σκουπίδια, πλένω μόνη μου τα ρούχα μου στην πλειοψηφία τους, προχθές καθάρισα και το μπάνιο. Ωστόσο σε ένα σπίτι που έχει πιάτα και άπλυτα για πέντε, ουσιαστικά τρέχει μόνο η μάνα μου και εγώ σε μικρότερο βαθμό. Το κακο είναι ότι όλοι δουλεύουμε τόσο πολύ (εκτός από τη μαμα) που δεν έχουμε ούτε τη χρονική πολυτέλεια ούτε τη δύναμη για κάτι παραπάνω. Με αποτέλεσμα το σπίτι πλέον που και η μαμά μου δεν έχει τόσα κουράγια να είναι ολίγον τι αχουρι πολλές φορές. Δεν θεωρώ πως είναι ευθύνη αποκλειστική της μητέρας μου αυτό φυσικά, αλλά όλων μας, αλλά όπως είπα αυτή είναι μια υφιστάμενη κατάσταση 30 ετών, δεν θα αλλάξει τωρα η στάση των άλλων. Και θέλω α μπα μου να συνεισφέρω, πάω και σούπερ κάνω ο, τι μπορώ. Όμως αφενος δεν μπορώ να βγάζω πέρα άκρη μόνη σε ένα σπίτι 200 τετραγωνικών και αφετέρου αντικειμενικά δεν έχω χρόνο μιας και δουλεύω 10 ώρες 6 μέρες την εβδομάδα. Τι προτείνεις; μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Γυναίκα όπως είπα έχουμε ήδη μια φορά την εβδομάδα, υπάρχει δυνατότητα οικονομικά και για δεύτερη αλλά αυτό είναι κατά της νοοτροπίας των δικών μου του τύπου είναι πολυτέλεια (διαφωνώ αλλά δεν μπορώ να το επιβάλλω). Δεν θέλω να γυρίζω σπίτι στην ακαταστασία, αλλά ούτε και να κάνω δούλα τη μαμα μου!προτάσεις; Ευχαριστω!

Κόρη

Η πρόταση μου είναι να βάλετε όλοι λεφτά για να έχετε περισσότερη βοήθεια εξωτερική, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν λέω να το επιβάλεις, λέω να το πεις με επιχειρήματα ώστε να μην είναι το σπίτι σας αχούρι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος όταν μένετε πέντε άτομα σε μεγάλο σπίτι και δουλεύετε δεκάωρα.

Επίσης, προσπάθησε σιγά σιγά να αποβάλεις τη συνήθεια να αποκαλείς τον άνθρωπο που έχετε προσλάβει για δουλειές στο σπίτι σκέτο «γυναίκα».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

57 points
Upvote Downvote

30
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
idrilGameofDronesSiaJelly RollMaggie Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αν μένατε ο καθένας ξεχωριστά μόνος του σε δικό του σπίτι δηλαδή δεν θα κάνατε τις δουλειές; το ότι η μητέρα σας εχει πιο λίγες ώρες εργασίας δε σημαίνει κάτι για μένα γιατί είναι μεγαλύτερη σε ηλικία και αυτό θα έπρεπε να αρκεί.
Η καθαρίστρια σε σπίτι 200 τετραγωνικών μία φορά την εβδομάδα είναι μία χαρά αν ο καθένας λειτουργεί σαν μονάδα και μαζεύει τα πράγματά του.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Αυτό ακριβώς ήθελα να πω κι εγώ, ευχαριστω. Αν ο καθένας πλένει τα ρούχα και τα πιάτα του, δε φοράνε παπούτσια μέσα στο σπίτι και δεν αφήνει ακαταστασία σε κοινόχρηστους χώρους, η μία φορά την εβδομάδα μια χαρά είναι. Έχω μείνει σε τέτοιο σπίτι , έξι άτομα στο σύνολο, και με αυτούς τους κανόνες ποτέ δεν ήταν αχουρι. Ακομα κι ο μαθητής πρέπει να μπει στη διαδικασία να συμμαζευει, όπως όλοι μας .

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Διαβάζοντας για τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων, πώς κάνουν δουλειές, πώς διαχειρίζονται τα χρήματα για τη διαβίωσή τους, τι συνήθειες έχουν κλπ, εκπλήσσομαι από το πόσο διαφορετικές αντιμετωπίσεις υπάρχουν. Θυμάμαι μια ερώτηση που είχε έρθει από μια κοπέλα που δεν την έφτανε ο μισθός της και μήπως θα μπορούσε να κάνει καλύτερη διαχείριση ώστε να της μένει και κάτι και θυμάμαι τα σχόλια. Είχα φρικάρει με ένα σχόλιο που είχα διαβάσει που έλεγε “αρχίσαμε να τρώμε φαγητό από δεύτερη μέρα και να μην πετάμε τίποτα” και πηδήχτηκα από το παράθυρο γιατί όλη μου τη ζωή τρώω φαγητό δύο και τριών… Διαβάστε περισσότερα »

Ghostwriter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εμείς τα τζάμια τα αφήνουμε να μας τα πλύνει η βροχή 🙂

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κάπως έτσι πάει. Να σου δώσω το ιστορικό. Μέχρι να τελειώσω το σχολείο ήμασταν σε ένα μικρό σπίτι με δύο μπαλκονοπορτες μικρές κιόλας, μικρό και το σπίτι, σιγά τον πολυέλαιο γενικά. Μετά τα δεκαοχτώ μου μετακομίσαμε σε κανονικό σπίτι για τρία ενήλικα άτομα. Τότε το είχα πάρει πολύ προσωπικά, για κανένα χρόνο το γυάλιζα από πάνω μέχρι κάτω κάθε βδομάδα τουλάχιστον. Μετά κατάλαβα ότι έχω καλύτερα πράγματα να κάνω οπότε αρχίσαμε να το μοιραζόμαστε με τη μάνα μου. Μετά σφίξαν τα ζωνάρια και δεν προλάβαινα να κάνω τίποτα πέρα από το να σκουπιζω το χαλί του δωματίου μου. Έτσι ανέλαβε… Διαβάστε περισσότερα »

GameofDrones
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@Jelly Roll @Ghostwriter σας αγαπώ, ένιωθα τόσο “μόνη” και “ακαμάτρα”!

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Καλέ τι ακαμάτρα, τούτες δω είναι σούπερ νοικοκυρές μπροστά μου, κι εσύ τα ίδια θα’σαι GameofDrones!

Εγώ λέω και στο συνεργείο καθαρισμού να αφήσουν σημεία που δεν με ενδιαφέρουν προκειμένου να περάσουν στον ίδιο χρόνο άλλα, που τα βλέπω και δεν τα προλαβαίνω!

Όσο για κουζίνα/μπάνια αν μπορέσουμε να τα φροντίσουμε με το συντρόφι 2-3 φορές την εβδομάδα, μας θεωρώ φανταστικούς!

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Και μάθε να ζεις και σε συνθήκες αχουριού, γιατί μελλοντικά, αν αποφασίσεις να κάνεις παιδιά και δουλεύεις με τον άντρα σου τόσες ώρες και με βοήθεια μόνο μια φορά την εβδομάδα, το αχούρι θα είναι η φυσική σου κατάσταση!

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Μήπως να πουλούσατε τα 200 τετραγωνικά και να παίρνατε 3 μικρά να είχατε όλοι την ησυχία σας;

Rainbow
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Λύσεις υπάρχουν το θέμα είναι πόσο θα υποχωρήσετε στα νέα δεδομένα . Κάθε μέρα που δουλεύετε στη οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να φεύγει κάποιος μια ώρα νωρίτερα για να βοηθήσει τη μητέρα σας ή μετά από το σχολασμα να βοηθάτε όλοι μαζί . Κάποιος τα πιάτα ,άλλος το μπάνιο κλπ . Ή ακόμη καλύτερα μπορείτε να πάρετε πλυντήριο πιάτων , μια δουλειά λιγότερη για 5 άτομα . Κάθε μέρα μπορεί κάποιος να βάζει ένα πλυντήριο ρούχων κ πιάτων . Το πρόβλημα δεν είναι οι δουλειές , το πρόβλημα ότι περα από τη μάνα σου κ εσένα ,οι υπόλοιποι 3 δεν θέλουν… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Μα τώρα πραγματικά πόσο δύσκολο είναι να πλένει ο καθένας το πιάτο του όταν τρώει; Πόσο δύσκολο είναι να βάζει το βρακί του στο πλυντήριο και να απλώνει τη μπουγάδα όταν αυτό τελειώσει; Το θέμα είναι η θέληση!

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Πραγματικά με καθαρίστρια 1 φορά τη βδομάδα θέλει προσπάθεια για να κάνεις ένα σπίτι αχουρι. Κάτι μου λέει ότι υπό το πρόσχημα ης δουλειάς δεν κουνάνε ούτε το δαχτυλακι τους.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

εντωμεταξύ, στα μεγάλα σπίτια δε δημιουργείται το clutter που εύκολα γίνεται σε ένα σπίτι 50-60-70 τετραγωνικών. Στην τελική ας κάνουν ένα δωματιάκι αποθήκη και να πετάνε εκεί μέσα ό,τι δεν τακτοποιείται. Τι να πω! Ας σπάνε και τα πιάτα να μην έχουν πλυσίματα!

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εγώ πιστεύω πως και να το επιβάλεις μπορείς, πληρώνοντας εσύ τη 2η φορά που θα έρχεται η εξωτερική βοήθεια. Όποιος διαφωνήσει ας είναι και εκείνος που θα κάνει αυτά που δεν προλαβαίνει η μητέρα σου.

Påskeegg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Όπως είπε και η κοπέλα στην ερώτηση κανένας δεν κάνει δουλειές στο σπίτι εκτός από την μητέρα που είναι και αυτή εργαζόμενη. Και αυτή η κατάσταση ήταν έτσι εξ αρχής. Και όλοι βλέπουν αυτή τη γυναίκα να σκοτώνεται στις δουλειές και δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους. Απ’ ότι κατάλαβα μάλλον ούτε η ίδια ζητάει βοήθεια. Να πώς δημιουργούνται οι πασάδες και οι πριγκίπισσες που δεν καταδέχονται να πιάσουν ξεσκονόπανο.
Αν θέλεις σπίτι καθαρό ή χρόνο θα σπαταλήσεις να το καθαρίσεις ή λεφτά να πληρώσεις έναν άνθρωπο να στο καθαρίσει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τίποτα άλλο να προτείνουμε στην κοπέλα.

Εννοείται
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

βρε παιδιά, συνδέστε με λίγο με το κόντεξτ. Γιατί όταν έχεις δουλειά 10 ώρες 6 μέρες τη βδομάδα γυρνάς στο πατρικό για οικονομικούς λόγους;. Αν και δεν είναι το κεντρικό ερώτημα, τα χάνω…

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Για να μην κάνεις δουλειές. Η μαλλον απλα να βοηθας οποτε μπορεις, να μην εχεις την πληρη ευθύνη.

Arleta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Προσωπικά αλλιώς αντιλαμβάνομαι τη λέξη αχούρι κι αλλιώς την καθαριότητα. Ένα καθαρό σπίτι μπορεί να είναι αχούρι, δηλαδή ασυμμαζευτο. Νομίζω πως μια καλή ιδέα θα ήταν αυτή που εφαρμόζω κι εγώ στο σπιτι μου με τον άντρα μου: φροντίζουμε ο καθενας να τακτοποιει τα πράγματα του π.χ. δεν πετάμε ρούχα από δω κι απο κει, βάζουμε κατευθείαν τα πιάτα στο πλυντήριο μετά το φαγητό κτλ, και μια φορά την εβδομάδα έρχεται μια καθαρίστρια και κάνει το σπίτι λαμπικο. Τώρα αν τα υπόλοιπα μέλη κάνουν αχούρι το σπίτι γιατί θεωρούν τη μαμά σας δουλαρα που υποχρεούται να συμμαζεύει το χάος που… Διαβάστε περισσότερα »

Lazy cat
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μια Κυριακή δεν μπορεί να μην έχετε ο καθένας μες τον μήνα, ώστε να βοηθάτε εναλλάξ να γίνει μια γενική καθαριότητα. Μια φορά τον μήνα θυσιάστε ο καθένας από ένα πρωινό να βοηθήσετε την μάνα σας.Και μετά ένα μάρκετ μετά την δουλειά,ένα ψιλοσκούπισμα μέσα στην βδομάδα.Αφού φάτε πλύνετε τα πιάτα σας ώστε να μείνουν μόνο οι κατσαρόλες.Φάτε δυο μέρες το ίδιο φαγητό ώστε να μην έχει κάθε μέρα το μαγείρεμα. Μικρές λύσεις υπάρχουν ώστε να μην είναι όλη μέρα όρθια η γυναίκα.