Αγαπητή «Α, μπα»: Είμαι αντίθετη στην ευθανασία του νεαρού κοριτσιού

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το κράτος είπε ναι

Αγαπημένη Λένα, θα ήθελα πολύ να μάθω τη γνώμη σου για αυτή την περίπτωση του 17χρονου (17!!!) κοριτσιού από την Ολλανδία που υποβλήθηκε σε ευθανασία γιατί ο ψυχικός της πόνος εξαιτίας του τραύματος της (βιασμός) σε παιδική ηλικία ήταν τόσο αβάσταχτος. Προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το κράτος είπε ναι στην ευθανασία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σε έναν τόσο νέο άνθρωπο, ο οποίος πίστεψε ότι η ζωή του δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καλύτερη. Μου βγάζει μια τεράστια παθολογία όλο αυτό. Δηλαδή το ότι τελικά ακόμα και το να θέλει ευθανασία είναι μέρος ή συμπτωμα της ψυχικής αρρώστιας του ατόμου αυτού και ότι όλοι οι υπόλοιποι δυστυχώς δεν μπορέσανε να δράσουν έξω από αυτό το παθολογικό σύστημα. Επίσης μου κάνει εντύπωση ότι πολλά σχόλια στο ίντερνετ μιλούν υπέρ αυτής της συγκεκριμένης απόφασης για αυτό το κορίτσι. Ξαφνικά η συνήθως οπισθοδρομική, θρησκόληπτη, ομοφοβική, σεξιστική μάζα γίνεται σούπερ προοδευτική και λέει μπραβο στο ολλανδικό κράτος που έδωσε στο κορίτσι αυτό που ήθελε. Θα ήθελα πολύ να διαβασω τη γνώμη σου και τη γνώμη των αναγνωστών της στήλης. p.s. Δεν είμαι εναντίον της ευθανασίας αλλά εναντίον της ευθανασίας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

-φρικαρισμένη

Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Είναι ένα παράδειγμα χαλασμένου τηλεφώνου από το ένα μέσο στο άλλο.

Τα σχόλια που διαβάζεις στο ίντερνετ δείχνουν μόνο το πού κινείσαι εσύ στο ίντερνετ, και όχι την πλειοψηφία της κοινωνίας. Η άποψη της κοινωνίας φαίνεται μόνο σε επίσημες έρευνες που γίνονται από επίσημους οργανισμούς ή φορείς, και πάλι πρέπει να διαβάζουμε τα αποτελέσματα με επιφύλαξη. Τα «σχόλια στο ίντερνετ» ισούνται με το μηδέν, κακώς τα διαβάζεις αν επηρεάζεσαι με αυτόν τον τρόπο νομίζοντας ότι είναι κάποιου είδους ένδειξη για κάτι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

21 points
Upvote Downvote

18
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
Φούστα ΚλαρωτήWolfcryMitsiGhost Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θεωρώ ότι τα σχόλια στο Ίντερνετ κάτι λένε, δεν «ισούνται με το μηδεν». Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ερμηνείες και στην αναργνωριση του χαρακτήρα της σελίδας που αναρτά τα σχόλια αλλά δίνουν μια εικόνα. Και μια εικόνα που φωτίζει διαφορετικά σημεία από μια μια έρευνα, γιατί οι ερευνες έχουν συγκεκριμενες ερωτωσεις. Πχ όταν βλεπεις σε «προοδευτικές σελίδες» σε ένα βιασμό να κατηγορούν το θύμα για τη συμπεριφορά του κάτι λεει. Μετά βλεπεις σε έρευνες ένα μεγάλο ποσοστό να λέει ότι ο βιασμός δικαιολογείται σε κάποιες περιπτώσεις. Συνδυάζοντας τις πηγες, τα σχόλια φωτίζουν τους λόγους που γίνεται αυτό, η έρευνα δίνει… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πώς γίνεται την αυτοκτονία ουσιαστικά ενός ανθρώπου να την μετατρέψουμε σε ευθανασία.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μήπως θα ήταν καλό να ελέγχεις λίγο παραπάνω τις πηγές σου;

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

“Τα σχόλια που διαβάζεις στο ίντερνετ δείχνουν μόνο το πού κινείσαι εσύ στο ίντερνετ, και όχι την πλειοψηφία της κοινωνίας”. Είναι αυτό που έλεγα σε γνωστούς και φίλους πάνω στο “πως βγάλαμε Κούλη όταν όλοι τον βρίζανε;;;”, αλλά όχι γλυκό μου, εσύ και αυτοί που επέλεξες να αποτελούν τον κύκλο σου τον βρίζουν, όχι όλοι. Γιατί δεν είσαι πια στο γυμνάσιο που έκανες add όλους τους συμμαθητές και υπήρχε μια κάποια πολυγνωμία στα σχόλια στο ίντερνετ. Είσαι πια μεγάλο παιδί και έχει κάνει ότι κάναμε όλοι μας: πρόσθεσες καινούριους ανθρώπους που σου μοιάζουν, διέγραψες εκείνους τους παλιούς με τους οποίους… Διαβάστε περισσότερα »

Lazy cat
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βασικά , η κακοποίηση της αλήθειας που έγινε σε αυτή την είδηση, μοιάζει περισσότερο με πόλεμο ενάντια των υπέρμαχων της ευθανασίας. Τώρα και αλήθεια να ήταν το “δεν συμφωνώ καθόλου” δεν λέει τίποτα,δεν μπορείς να κρίνεις πως σκέφτεται ένας άνθρωπος που υποφέρει και δεν έχεις γνωρίσει ποτέ. Ούτε ποιες ήταν οι συνθήκες.

Kanra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχώς όπως λέει η Λένα, δύσκολα εμπιστεύεσαι σχόλια στο ιντερνετ. Εύκολα φτιάχνεις ψεύτικους λογαριασμούς για να φαίνεται ότι «πολλοί» έχουν την χ, ψ, ω άποψη, όπως εύκολα κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία και δεν ελέγχεσαι για αυτό που λες. Τώρα για την ίδια την είδηση, δεν θα σταθώ στο ότι κάποιες ειδήσεις που κυκλοφορούν είναι «fake news», νομίζω είναι γνωστό. Απλά θέλω να πω ότι αν σκέφτεται κάποιος ότι αυτό που διαβάζει είναι απίθανο «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το κράτος είπε ναι στην ευθανασία στη συγκεκριμένη περίπτωση), κατά πάσα πιθανότητα καλά κάνει και δεν το πιστεύει, και χρειάζεται διασταύρωση… Διαβάστε περισσότερα »

Underdog
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν διάβασα την είδηση σοκαρίστηκα εξίσου! Σε ολλανδική εφημερίδα τις ευρύτερης περιοχής που μένω. Και ενώ είναι μια αξιόλογη εφημερίδα σε αυτό τι θέμα they dropped the ball. Η σύνταξη της επίμαχης πρότασης άφηνε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο θάνατος της ήταν αποτέλεσμα της ευθανασίας που ζήτησε. Το επίπεδο των ολλανδικό μου είναι αξιοπρεπέστατο, δεν άφηνε περιθώριο παρανόησης. Μέχρι πρόσφατα μάλιστα είχα και σκρινσοτ του άρθρου. Την επόμενη μέρα και μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε δημοσίευσε την δήλωση της μητέρας ότι η κόρη της πέθανε γιατί σταμάτησε να τρώει και να πίνει. Από οποία μεριά κι αν το πιάσεις είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Wolfcry
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Wolfcry

Ένα θέμα το οποίο έχει πολύ πρόσφορο έδαφος για έρευνα αποτελεί η υλοποίηση αλγορίθμων (τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης) που θα “καταλαβαίνουν” ποιες ειδήσεις ανήκουν στην κατηγορία των fake news.

Ghost
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καλλιεργείστε λίγο την κριτική σας σκέψη. Μην καταπίνετε αμάσητο ο,τι ακούτε και διαβάζετε. Οταν κάτι δεν σας κολλάει ψάχτε το λίγο παραπάνω.

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Νομίζω εν τω μεταξύ ότι αυτή την ιστορία την είχα διαβάσει σε λινκ που έδινε σε απάντησή της η Λένας πριν κανένα χρόνο σε αυτό το σάιτ (ή παλαιότερα στη στήλη της λαιφο). Ίσως να τη βρήκα από αλλού αλλά σαν να θυμάμαι πως ήταν από εδώ. Ήταν μια ερώτηση περί ευθανασίας και η Λένα είχε παραθέσει κι αυτό το λινκ, κι έλεγε οτι η Ολλανδία, το Βέλγιο κι άλλη μια χώρα νομίζω είναι οι τρεις μοναδικές όπου επιτρέπεται ευθανασία με αιτία ψυχολογικά/ψυχιατρικά και όχι παθολογικά προβλήματα υγείας. Το θυμάται κανένας άλλος ή το έβγαλα από το μυαλό μου; Υπήρχε… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Κι εγώ θυμάμαι αυτήν την ιστορία τελείως διαφορετική, οτι ηταν προγραμματισμενη ευθανασια, θυμάμαι επίσης βίντεο της όπου εξηγεί τους λόγους, θυμάμαι να αναφέρεται ότι έχει εκτιμηθει από ιατρους προκειμένου να διασφαλιστει ότι είναι συνειδητη απόφαση, θυμάμαι ότι είχε βγάλει ανακοίνωση σε Twitter/ instagram μια ημέρα πριν (“έχει φτάσει η μέρα κλπ”). Τωρα δεν τα βρισκω. Τι να πω!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Τη θυμάμαι την ιστορία αλλά ήταν άλλη κοπέλα, αρκετά μεγαλύτερη με διεγνωσμενη κατάθλιψη που ακολουθούσε χρόνια αγωγή με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και φάρμακα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ήταν αυτή η γυναίκα. Εκείνη είχε πολλά χρόνια με φάρμακα και θεραπεία και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να αυτοκτονήσει. Της το επέτρεψαν άλλα όταν πήγαν για την διαδικασία, αποφάσισε να ζήσει. Νομίζω πως αυτό που έψαχνε ήταν μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που έφτανε ξανά στα όρια. Τώρα η απάντηση στην ερωτώσα είναι πως αν επί σειρά ετών κάθε φαρμακευτική και συμβουλευτική θεραπεία έχει πέσει στο κενό, ιδίως αν έχουν πλέον χρησιμοποιήσει κάθε βέλος στη φαρέτρα τους οι γιατροί, το άτομο συνεχίζει να πονά και να επιθυμεί το τέλος κανείς άλλος δε μπορεί να έχει άποψη. Νομίζω πως το αντιμετωπίζεις… Διαβάστε περισσότερα »