Αγαπητή «Α, μπα»: Απολογούμαι επειδή φεύγω ακριβώς όταν τελειώσει το οκτάωρο μου στη δουλειά

Πώς έχει γίνει έτσι η ζωή μας; Το φυσιολογικό και το σωστό να θεωρείται προνόμιο και όσοι το έχουμε να νιώθουμε λες και κάνουμε κάτι κακό ή ότι δεν είμαστε αρκετά εργατικοί;


Α μπα μου, σου γράφω για κάτι για το οποίο δεν ξέρω αν έχω ακριβώς ερώτημα. Λοιπόν, εγώ δουλεύω πάρα πολλά χρόνια (25) στην Ελλάδα. Στο διάστημα της επαγγελματικής μου πορείας είχα μόνο δύο εργοδότες. Και στις δύο περιπτώσεις το ωράριο μου ήταν και είναι οκτάωρο. Και όταν λέω οκτάωρο το εννοώ: 9-5. Πάω 9 παρά δέκα και πέντε νταν τα μαζεύω και φεύγω. Δε μου έχει ζητηθεί να κάτσω παραπάνω, μόνο μία φορά στο παρελθόν ρωτήθηκα αν θα ήθελα να κάνω υπερωρίες με αμοιβή και αρνήθηκα, πράγμα που έγινε αποδεκτό από τον εξαιρετικό εργοδότη μου. Όπως καταλαβαίνεις, στην Ελλάδα που υπάρχει ασύλληπτη εκμετάλλευση των εργαζομένων (από τις αμοιβές τους έως το ότι πολλές φορές δεν ξέρουν τι ώρα θα σχολάσουν) αυτό φαντάζει εξωπραγματικό και νιώθω πραγματικά τυχερή. Όμως έχω βρεθεί σχεδόν να απολογούμαι σε συζητήσεις με ελεύθερους επαγγελματίες για το «προνόμιο» που έχω. Συνήθως είναι άνθρωποι που δουλεύουν όλη τη μέρα, πολλές φορές και Σ/Κ, όχι τόσο για τα χρήματα αλλά από επαγγελματική διαστροφή και για να μην τους πουν τεμπέληδες (το τελευταίο δε μου το έχουν πει αλλά βγαίνει από αυτά που λένε). Για να μη παρεξηγηθώ από τα γραφόμενα μου, δεν «διαφημίζω» το ωράριο μου ούτε το παίζω προνομιούχα για να τους τη σπάσω. Απλώς τους ρωτάω που είναι η ζωή μέσα σε όλο αυτό που έχουν επιλέξει. Δεν έχουν χρόνο για ξεκούραση, για την οικογένεια τους, για τη σχέση τους, για χόμπι … Και λέω «επιλέξει» διότι το έχω ζήσει από πρώτο χέρι με τον πρώην μου. Είχε εν μέρει δική του εταιρία και ξημεροβραδιαζόταν στο γραφείο του. Δεν έκανε καλή διαχείριση του χρόνου, δεν είχε μάθει να ζει και αλλιώς και η ζωή του ήταν μόνο δουλειά. Παλαιότερα όταν είχε πει στους συνεταίρους του ότι θα φεύγει στις 8 έπεσαν να τον φάνε γιατί ήταν της νοοτροπίας «τώρα χτίζουμε την εταιρία» (και 10 χρόνια μετά που τον γνώρισα ακόμα «χτίζανε» αλλά τέλος πάντων). Πώς έχει γίνει έτσι η ζωή μας; Το φυσιολογικό και το σωστό να θεωρείται προνόμιο και όσοι το έχουμε να νιώθουμε λες και κάνουμε κάτι κακό ή ότι δεν είμαστε αρκετά εργατικοί;

Δεν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας.

Οπότε, δεν βλέπω τι νόημα έχει η σύγκριση, άρα και η συζήτηση, άρα και ο προβληματισμός.

Θα είχε νόημα να πούμε κάτι αν ήσουν ελεύθερος επαγγελματίας και κατάφερνες τους στόχους σου αποκλειστικά 9-5, Δευτέρα με Παρασκευή.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

25 points
Upvote Downvote

66
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
24 Θέματα σχολίων
42 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
33 Συντάκτες σχολίων
Mafaldaintravenous coffeeAnastasiaMaggieKanella Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πριν από 2 ώρες ο νέος μου μάνατζερ με ρώτησε εάν προτείνω Σάββατο η Κυριακή, για μια συνάντηση που ήθελε να κάνουμε. Απάντησα ότι έχω οικογενειακές υποχρεώσεις και το έληξα εκεί.
Οι υποχρεώσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν : Μονόπολη, τιγανιτες, κάθομαι στον καναπέ με τα πόδια ψηλά, κοιτάω το άδειο ταβανι, μαλωνω με το γιο μου κτλ….

Evil
Μέλος
Συμμετέχων

Καλά τωρα με το lockdown την εχουν δει ότι όλες οι ώρες είναι ίδιες. Κι εμάς μας βάζουν κάτι zoom 8 το βράδυ η ΣΚ. Η αλήθεια είναι ότι πάντα φωνάζω αλλά όταν μπω τελικά νοιώθω μια παρηγορια που τους βλέπω όλους κ το ξεχνάω.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αχ εκνευρίστηκα!! Αμάν πια με τους 8ωρους που πρέπει να μας κάνουν και κήρυγμα ότι δουλεύουμε για να μη μας πουν τεμπέληδες και από επαγγελματική διαστροφή!!! Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δουλεύουμε συνήθως ΄με 100 πελάτες 100 ώρες και πράγματικά λεφτά παίρνουμε από τους 5. Αλλά δε θα μπορούσαμε να έχουμε τους 5 αν δεν είχαμε τους άλλους 95. Πχ.. Ο άντρας μου είναι μηχανικός και αφού σε μία μεγάλη οικογένεια έκανε δύο δισεκατομμύρια δουλειές από τις οποίες πήρε ψίχουλα, κάποια στιγμή τον προτίμησαν όταν αποφάσισαν να χτίσουν μία οικογενειακή πολυκατοικία! Λίγο πολύ έτσι είμαστε όλοι… Το φροντιστήριό μου φημίζεται για τις… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Εν τω μεταξύ επειδή έχω περάσει από όλα τα πόστα (ιδιωτική υπάλληλος, δημόσια υπάλληλος-αναπληρώτρια, αυτοαπασχολούμενη) όλα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, αλλά προς το παρόν ως υπάλληλος (ειδικά ιδιωτική που δεν έπαιρνα δουλειά για το σπίτι) είχα το θετικό ότι είχα μόνιμο μισθό και ωράριο (κάτι που ως αυτοαπασχολούμενη απλά δεν υπάρχει). Τα χρήματα δε και στις 3 περιπτώσεις δεν είναι ανάλογα της δουλειά που ρίχνω. Ως αυτοαπασχολούμενη από την άλλη έχω την ευελιξία να κάνω αυτό που θέλω στη δουλειά μου (κάτι που έχω εν μέρει ως αναπληρώτρια και δεν είχα καθόλου ως ιδιωτική υπάλληλος).

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Επειδή είχα σχέση με ελεύθερο επαγγελματία έχω να πω ότι το ωράριο είναι απλά αστείο. Δεν υπάρχει ωραριο όταν έχεις δική σου επιχείρηση. Και όχι, δεν είναι ότι ήθελε να δουλεύει μέρα νύχτα, απλά έπρεπε, και άμα καθίσουν να το συζητήσεις μαζί του και να σου εξηγήσει τη δουλειά του θα καταλάβαινες πολύ καλά γιατί έπρεπε.

vin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

”….από επαγγελματική διαστροφή και για να μην τους πουν τεμπέληδες…” Άντε πάλι με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, πολλοί – οι περισσότεροι – ΠΡΕΠΕΙ να δουλεύουν τόσες ώρες για να στηρίξουν αυτό που κάνουν και να διατηρήσουν μια επιχείρηση γι’ αυτούς και τους εργαζόμενους τους, εάν έχουν. Επιλογή τους μεν όπως και οι δική σου δε.

Υ.Γ. Εμένα γιατί αυτές οι απόψεις μου φαίνονται σαν ψιλο-κόμπλεξ?

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Μπράβο που δουλεύεις 9-5! Το λέω σοβαρά είσαι τυχερή. Όμως δεν φαίνεται να έχεις καθόλου ενσυναίσθηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Καμία προσπάθεια να καταλάβεις γιατί δουλεύουν έτσι, παρόλο που είχες και σύντροφο ελ. επαγγελματία. Αυτό φαίνεται από το “επαγγελματική διαστροφή” και μη τους πουν τεμπέληδες που αναφέρεις! Ακόμα και στην ίδια λίμνη (ιδιωτικός τομέας) υπάρχουν πιο ζεστά νερά (μισθωτοί). Απλά δεν συγκρινόμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες με μισθωτούς.

poua rige
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ξερω αν ο πρωην σου ηταν εργασιομανης αλλα επειδη η μητερα μου ειναι λογιστρια με δικο της λογιστικο γραφειο , αρα ελ. επαγγελματιας και γνωριζω αρκετους απο τους πελατες της που τους κραταει τα βιβλια εχω να σου πω οτι δεν ειναι επιλογη τους. Στην κριση τα πραγματα εγιναν πολυ ασχημα . Βρεθηκαν ανθρωποι υπερχρεωμενοι , που ενας υπαλληλος δεν μπορει να φανταστει. Δεν εχουν επιδοματα, φορολογουνται απο το πρωτο ευρω, 100% προκαταβολη και πολλα αλλα. Παιρνουν αδεια απο τη σημαια οταν ο καιρος το επιτρεψει. Οταν εχεις μια μικρη επιχειριση και να εχεις υπαλληλους εχεις την τελικη ευθυνη… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ αποδέχομαι 100% φορολογία (όχι προκαταβολή) στο εισόδημα που ΔΗΛΩΝΩ και πρόσθετες απαλλαγές για πράγματα που έχουν διπλή χρήση (γραφείο και σπίτι όπως οι υπολογιστές) και τα βάζω ως έξοδα στην εταιρεία.
Οσο για τα χρέη και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορεί να βρεθούν με χρέη.

Θα ήταν υπέροχο αν το επίδομα που δίνεται τώρα, είχε κριτήρια ελάχιστης κερδοφορίας ώστε για μια φορά όσοι φοροδιαφεύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις πράξεις τους.

poua rige
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν μιλαω για τα επιδοματα που θα δωθουν τωρα λογω κορονοιου. Μιλαω γενικοτερα. Δεν υπαρχει σχεδον καμια πιθανοτητα να εχουν το δικαιωμα για καποιο επιδομα απο τα υπολοιπα. Εννοειται πως εχουν χρεη και οι ιδιωτικοι δεν ειπα κατι τετοιο, αλιμονο. Οι ελ.επ. φορολογουνται απο το πρωτο ευρω, ενω η οποιαδηποτε αλλη ομαδα φορολογουμενων εχει αφορολογητο για εισοδημα μεχρι 8.500 περιπου. Μετα απο εκει φορολογεισαι αναλογα . Παιζει ρολο το τεκμαρτο. Σε ενα ελ. επαγγελματια με εισοδημα 12.000 ευρω το χρονο μενουν γυρω στα 4.500 ευρω. Καταλαβαινεις τι χρεη δημιουργει αυτη η κατασταση; Και ενας που δουλευει μονος του ή εχει… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

poua rige για τους ελεύθερους επαγγελματίες ναι φορολογούνται αλλά σε …. εθελοντική βάση. Ποιος δηλώνει πραγματικά όλα τα έσοδα – μάλλον κανείς Εχω ακούσει ιστορία από αξιόπιστη πηγή (όχι φιδιά) ότι δικηγόρος ζήτησε την αμοιβή σε μετρητά με courier, σε καταστήματα που δουλεύουν καλά και το αξίζουν δεν έχω δει ταμιακή μηχανή (πόσο μάλλον αποδείξεις), κάντε μια βόλτα στις λαϊκές κλπ ακόμα και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου τα μετρητά είναι αποδεκτά και μαύρα. Ναι μηδενικό αφορολόγητο αλλά στο ΔΗΛΩΜΕΝΟ εισόδημα. Τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι αστεία και δε συνάδουν με το βιοτικό τους επίπεδο. Αρα κέρδος έχουν και άνετα… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Το μένος σου για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι φανερό. Μάλλον νομίζεις ότι ο μισθός σου είναι ουρανοκατέβατος και υπάρχει γιατί το αξίζεις. Ωραία λοιπόν, βάσει των σπουδών μου, θεωρώ ότι θα έπρεπε να παίρνω πολλαπλάσιο μισθό από σένα. Αλλά δεν υπάρχει μισθός στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ότι βγάλει ο καθένας. Κάποιοι τα δηλώνουν τα έξοδα, γιατί δεν κάνουν αλλιώς. Κάποιοι δεν τα δηλώνουν όλα γιατί άμα σου πούνε τιμή 500 ευρώ για την υπηρεσία που σου παρείχαν (για να τους μείνουν 150) θα πηδήξεις από το παράθυρο και θα τους βρίσεις κιόλας. Κάποιοι δεν δηλώνουν τίποτα σχεδόν, στην πυρά, αλλά πάντα… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κατ’αρχήν κοινωνικός αυτοματισμός είναι μια χρήσιμη έννοια για να μείνουν πλεονεκτήματα σε βάρος άλλων ομάδων στο απυρόβλητο. Η φοροδιαφυγή είναι φαύλος κύκλος (ξεκινάμε από όπου θέλεις/σε βολεύει): το κράτος χρειάζεται πολλά χρήματα, οι φόροι είναι υψηλοί, αυτοί που πληρώνουν αν μπορούν να το αποφύγουν το κάνουν, όσοι δεν μπορούν πληρώνουν περισσότερα και γκρινιάζουν και οι άλλοι θεωριτικολογούν ότι θα έκλεβαν λιγότερα αν οι φόροι δεν ήταν τόσο υψηλοί και ο κύκλος συνεχίζεται. Δε ξέρω τι σπουδές έχεις κάνει πέρα από το προφανές αλλά το συμπέρασμά σου είναι αυθαίρετο αλλά ας το χαρίσω έτσι κι αλλιώς είναι άσχετο με την κουβέντα.… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Αν νομίζεις ότι το ποσό που χρειάζεται το κράτος για να λειτουργήσει θα βγει αν ξεσκίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες που ήδη δηλώνουν τα εισοδήματά τους, κάτι δεν πάει καλά με το συλλογισμό σου. Οι άλλοι δεν έχουν και κάτι να φοβηθούν, δεν τα δήλωναν ούτως ή άλλως. Αν νομίζεις ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής (ή φόροαποφυγής διότι, απόλυτα νόμιμα, μπορεί μια εταιρεία να δηλώσει έδρα – φορολογικό παράδεισο και να πληρώνει ελάχιστους φόρους) είναι ελληνικό φαινόμενο και μάλιστα αποκλειστικό στους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε μάλλον σκέφτεσαι με όρους κοινωνικού αυτοματισμού. Η φοροδιαφυγή είναι φαύλος κύκλος και θα υπάρχει όσο υπάρχουν φόροι… Διαβάστε περισσότερα »

poua rige
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ειπα οτι ειναι ολα χαλια στους ελ. επαγγελματιες και ολα ροδινα στους υπαλληλους. Οντως υπαρχει φοροδιαφυγη και ειναι δυσαρεστο, απλως λεω οτι δεν ειναι τοσο ευνοημένοι οσο θελετε να νομιζετε και οτι ζουν με ευημερια επαγγελματιες που σηκωνουν επιχειρηση μονοι ή με δυο υπαλληλους. Οπως ειπα στο περιβαλλον μου εχω πολλους μικρους ελ.επαγγελματιες και γνωριζω οχι μονο τη δουλεια τους αλλα και τι ποιοτητα ζωης εχουν οικονομικα και πιστεψε με για πολλους απο αυτους δεν ειναι καλη. Ολους τους αναγεις σε κλεφτες και εγω σου λεω οτι δεν ειναι ολοι ετσι. Φυσικα και εχω να σου δωσω παραδειγματα που… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Observer δε λέω ότι αυτά που λες δεν ισχύουν αλλά ας μη γενικεύουμε. Πχ εγώ δεν έχω κρύψει ποτέ τίποτα, ούτε οι συνάδερφοί μου στο γραφείο (βλέπω τα τιμολόγια τους). Δεν κλέβουμε όλοι και τώρα πχ που είμαι σπίτι λόγω λοχείας δεν πληρώνομαι από πουθενά φυσικά. Είναι μάλλον επειδή είχα φοβερά κέρδη πιο πριν (not) και έχω απόθεμα (εδώ γελάμε). Βεβαίως όμως με τις ασφαλιστικές εισφορές μου πληρώνω υπέρ ΟΑΕΔ ενώ δεν δικαιούμαι καμία από τις παροχές του! Το μισθωτή μου φαντάζει σαν όνειρο λοιπόν αυτή τη στιγμή!

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό με το ταμείο είναι ένα ζήτημα και πραγματικά λυπάμαι κι όταν το είχα ακούσει από φίλες. Σοβαρή ερώτηση γιατί ενώ πληρώνεις δεν έχεις τι παροχές;
Επίσης πολλοί επαγγελματίες δεν καταφέρνουν να πληρώσουν το ταμείο τους. Τι σημαίνει αυτό για αυτούς;

Χαίρομαι που συμφωνούμαι ότι υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν κάποια ζητήματα αλλά μάλλον δεν μπορούμε να υπολογίσουμε για τι ποσά μιλάμε.

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Καλή ερώτηση! Προφανώς θεωρούν ότι δεν τα χρειαζόμαστε; Δεν ξέρω γιατί δεν παίρνουμε τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Όταν δεν πληρώνουμε εισφορές είμαστε ανασφάλιστοι. Επίσης και όταν πληρώνουμε είμαστε καμία φορά. Μου έχει συμβεί 2 χρονιές στη σειρά να με βγάζει ανασφάλιστη στο σύστημα για κανα μήνα γιατί ο ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά δεν μπορεί να διαβάσει το σύστημα του ΟΑΕΕ (ήμουνα στην περίπτωση του άρθρου 9 παρ. 39). Μετά από πήγαινε-έλα και πολλά τηλέφωνα μου δίνανε πίσω την ασφαλιστική μου ικανότητα. Για 2 χρονια αυτό. Βέβαια αν μου τύχαινε κάτι κ πήγαινα επειγόντως σε νοσοκομείο δεν είχα ασφαλιστική κάλυψη! Παρόλο που οι… Διαβάστε περισσότερα »

Kanella
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@Observer μας λες ότι οι υπάλληλοι δηλώνουν όλα τους τα έσοδα; Αλήθεια τώρα;; Δημόσιοι κι ιδιωτικοί υπάλληλοι που κάνουν δεύτερη δουλειά αδήλωτα, που έχουν επιχειρήσεις στο όνομα άλλων, που στήνουν ιντερνετικά μαγαζιά μέσω σόσιαλ. Δημόσιοι που χρηματίζονται κι ιδιωτικοί που παίρνουν εξτραδάκια, μπόνους, φιλοδωρήματα κάτω από το τραπέζι, αλλά πολλές φορές κι ολόκληρο μέρος του μισθού τους δεν δηλώνεται πουθενά και φαίνονται χαμηλόμισθοι χωρίς να είναι! Βέβαια να βάλουμε στο χορό και τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ναι κι αυτοί δεν κόβουν όλες τους τις αποδείξεις. Αλλά να λέμε ότι φορολογούνται εθελοντικά, ενώ οι άλλοι υποχρεωτικά, είναι ανέκδοτο. Η… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάμε για μια τρίτη φορά: όταν ένας δημόσιος/ ιδιωτικός υπάλληλος δεν πληρώνει φόρο για τη δεύτερη δουλειά του κινείται /λογίζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ενας δημόσιος υπάλληλος που χρηματίζεται κάνει κάτι 100% παράνομο που σαφώς υπερκαλύπτει τη φοροδιαφυγή. Αρα είναι άσχετο με την κουβέντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μισθωτοί αναγκάζονται να δεκτούν ένα τμήμα του μισθού τους μαύρο αλλιώς δεν έχουν δουλειά. Αλλά εκεί μιλάμε για καταστάσεις εξαθλίωσης κι όχι κατόχους βίλας με πισίνα στα Νότια/Βόρια Προάστια με δηλωμένα εισοδήματα 1.500 € /μήνα και πολλά λέω. Αυτό που λέω είναι ότι όταν βλέπεις τόσους να είναι τόσα χρόνια κάτω από το όριο… Διαβάστε περισσότερα »

Kanella
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Observer δεν κατανοώ τις γενικεύσεις σου. Ο ιδιωτικός υπάλληλος που έχει δεύτερη δουλειά, μπορεί πάλι να παίρνει μισθό, αλλά μαύρα. Αυτό δεν τον καθιστά ελεύθερο επαγγελματία! Επίσης, όλα όσα αναφέρθηκαν είναι επιπλέον κρυφά έσοδα, δεν συζητάμε για το ποσοστό ή τη βαρύτητα της παρανομίας. Σαφώς όσοι συνεχίζουν τη δουλειά τους κάτι κερδίζουν, αλλιώς δεν θα την έκαναν. Αυτό ισχύει φυσικά και για τους υπαλλήλους. Και όλοι επιβαρύνουν τους άλλους. Αν κάποιος παίρνει μισθό 800 στα χαρτιά και 1500 στο χέρι, δεν επιβαρύνει; Αυτό δεν έχει επίπτωση στους φόρους, τέλη, εισφορές που πληρώνουν κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων; Και μην μου πεις… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Ο μέσος υπάλληλος δεν έχει καμία διαφορά από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία και από την αντιπαλότητα μεταξύ τους μόνο οι ίδιοι βγαίνουν χαμένοι.” “δεν κατανοώ τις γενικεύσεις σου.” Αν παρακολουθήσεις τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ για το ποιόν βρίσκουν να φοροδιαφεύγει για μεγάλα ποσά, σίγουρα δε θα βρεις το μισθωτό. Και ίσως καταλάβεις αν ζητήσεις μια προσφορά από έναν πχ υδραυλικό και όχι η τιμή του (αν “λιανική”) είναι χωρίς ΦΠΑ και απόδειξη και τα ποσά είναι έξτρα αν ζητήσεις το μαγικό χαρτί. Εχω δυο συγκεκριμένα περιστατικά που όταν προσφέρθηκα να πληρώσω με έμβασμα μου είπε ότι ο λογαριασμός τους είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Kanella
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ξέρεις όσοι φαίνονται να φοροδιαφεύγουν δεν είναι απαραίτητα «όσοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες», αλλά «όσοι πιάνονται ευκολότερα» ή όσοι υπάρχει λόγος να φανούν. Και μόνο που λες ότι «σίγουρα» αυτοί που παίρνουν μαύρα είναι οι μισθωτοί με τα 450 δείχνει αν μη τι άλλο πολύ περιορισμένη εμπειρία. Μπορώ να πω πολλά παραδείγματα, αλλά δεν έχει νόημα να γράφουμε κατεβατά, με έχουν καλύψει και όσα ήδη είπα και οι άλλοι σχολιαστές.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες παίζουν σε άλλο τερέν, το ότι δουλεύεις στον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει ότι γνωρίζεις. Όταν άνοιξα γραφείο δεν έλειψα ούτε μια μέρα εκτός από την ημέρα Χριστουγέννων, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο για τρία χρόνια.
Δουλευα 12ωρα.
Και ναι χρυσή μου το χτίσιμο δε σταματάει ποτέ.

snowflake
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μηχανικός ; 😍

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Γραφίστρια

soukaivou
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Απλώς τους ρωτάω που είναι η ζωή μέσα σε όλο αυτό που έχουν επιλέξει”
Είναι δηκτική η ερώτησή σου, προφανώς και ο οποιοσδήποτε θα υπερασπιστεί την επιλογή του και θα απαντήσει ανάλογα χωρίς να βλέπει τη δική σου πλευρά, όπως δε βλέπεις κι εσύ τη δική τους.

FallenA17
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ugh, πόσο επιφανειακή προσέγγιση…

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εξ’ισου εμπεριστατωμένη με την απάντησή σας.

FallenA17
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Umm, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα μιλήσω για συναδέλφους. Όταν πρέπει να δουλέψω με άλλους και υπάρχει ένα θέμα, κάποιοι από τους συναδέλφους μου δουλεύουν αυστηρά 9-5. Δηλαδή σκάει έκτακτο που πρέπει να γίνει και καίγεσαι και σου λέει ο άλλος ‘α πήγε 5 φεύγω’. Μπορώ να εκραγώ εκείνη την ώρα. Δε με νοιάζει ο νόμος, το δικαίωμα, το κεκτημένο, πρέπει να βγει η δουλειά. Και αυτό το στυλάκι, εγώ τώρα μπορώ να φύγω και θα φύγω, με εκνευρίζει τόσο που δε λέγεται. Έχω δουλέψει σε άδειες, μέρες ατελείωτες, σε διακοπές, σε γιορτές γιατί δεν γινόταν αλλιώς, σύμφωνα πάντα με τη δική μου κρίση, και… Διαβάστε περισσότερα »

demonoula
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πρέπει να διευκρινίσεις τι σημαίνει έκτακτο όμως. Έκτακτο για παράδειγμα είναι το “έσκασε το erp και δεν μπορούμε να κόψουμε τιμολόγια”. Είναι επείγον ασυζητητί, και πρέπει να λυθεί τώρα, αυτή τη στιγμή, είτε είναι 5, είτε 7 είτε 9. Έκτακτο είναι και το “στο project που παραδίνεται αύριο, ο πελάτης θυμήθηκε σήμερα να προσθέσει specs”. Λυπάμαι, δεν είναι επείγον, εφόσον άλλαξαν οι προδιαγραφές θα αλλάξει και η ημερομηνία παράδοσης. Και κάθε πότε συμβαίνει να χρειάζεται ο υπάλληλος να μείνει επιπλέον; Αν μιλάμε για μια φορά στις 2 εβδομάδες, οκ δεν τρέχει κ τίποτα (κατά τη γνώμη μου, αλλοι δε θέλουν… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@Intravenous coffee, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στην ανάρτησή σου δεν περιγράφεις συνθήκη συστηματικής εκμετάλλευσης και απλήρωτων υπερωριών που συσσωρεύονται απλώς “για να βγαίνει παραπάνω δουλειά”, το διευκρινίζεις άλλωστε. Μιλάς περισσότερο για αίσθημα ευθύνης, για την προσωπική αξιολόγηση που κάνει η κάθε εργαζόμενη και λέει “οκ, έπιασα το στόχο, τα 5 πράγματα που έπρεπε να βγάλω τα έβγαλα μέσα στη μέρα/βδομάδα/μήνα, τα έχω πάει καλά, εξελίσσομαι κ.ο.κ.”. Και πράγματι, παρότι περιφρουρώ γενικώς τα εργασιακά μου δικαιώματα εννοείται έχω κάνει τρελές υπερωρίες ακριβώς αντιλαμβανόμενη το κατεπείγον ή το ότι η δουλειά που θα φύγει από τα χέρια μου θέλω να είναι ποιοτική. Και… Διαβάστε περισσότερα »

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Dotti, εν μέρει αναφέρομαι σε αίσθημα ευθύνης, πιο πολύ αναφέρομαι σε περιπτώσεις που αν λυθούν την ώρα που προκύπτουν θα μπει σε σειρά και η δουλειά για την επόμενη και θα διευκολυνθεί μια ομάδα ανθρώπων να προχωρήσει και δεν μιλάω για κανονικές συνθήκες. Αυτό το ‘εγώ τώρα φεύγω’ για μένα είναι λίγο σε γράφω και εσένα και την ομάδα και ας έχουμε πρόβλημα κι ας γίνει χειρότερο αύριο. Τι να πω.. μάλλον έχω πέσει στην πλειοψηφία τους σε καλές περιπτώσεις αφεντικών. Και αυτά τα αφεντικά καταλαβαίνανε την έννοια της παραγωγικότητας όχι την έννοια του να φαινόμαστε κάπου για ένα οχτάωρο.… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@intravenous coffee, αυτό με το να κάνει κάποι@ log out 5.01 δεν το έχω συναντήσει ποτέ.. Είναι όντως αγενές. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να φύγει άμεσα θα πρέπει να σου σου γράψει “Intravenous, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε την κουβέντα μας αύριο διότι έχω μια υποχρέωση που δε μπορώ να αναβάλλω και πρέπει να φύγω από το γραφείο τώρα.”. Αλλά να έχεις κι εσύ στο μυαλό σου ότι μπορεί εσύ να έχεις έναν προγραμματισμό υποχρεώσεων που σου επιτρέπει να καθίσεις μετά τις 5 αν προκύψει κάτι. Ενώ άλλ@ όχι. Όταν εγώ κάθομαι μισή ως μία ώρα υπερωρία το… Διαβάστε περισσότερα »

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κατ’ αρχάς δεν έχει υποχρέωση να μου πει τίποτα όπως είπες. Δεν με νοιάζει αν έχει υποχρεώσεις ή αν θέλει να κοιτάει τον τοίχο, έληξε το ωράριό του, τέρμα. Να σου πω πως έχω συναδέλφους με παιδιά, πίεση κλπ, που σε ώρες κρίσεις μπήκαν και κάνανε τη δουλειά αργότερα το βράδυ αφου τακτοποίησαν τα πιεστικά θέματα. Κι αυτό γιατί αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Και άλλους που δεν το κάναν αυτό. Επίσης αυτούς τους συναδέλφους τους έχω καλύψει αναλαμβάνοντας τη δουλειά τους για να τρέξουν κάπου που χρειαζόταν. Άτυπα. Για να μην πάρουν άδεια. Είχα το δικαίωμα να μην το… Διαβάστε περισσότερα »

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έκτακτο μπορεί να είναι και το ουπς έκανε λάθος κάποιος από την ομάδα κάπου, μας ξέφυγε και πρέπει να παραδώσουμε αύριο αλλά πρέπει να το διορθώσουμε. Για να το διορθώσουμε χρειάζεται όλη η ομάδα. Εκεί τι κάνεις; Λες τέλειωσε το ωράριο; Νέες προδιαγραφές που έρχονται τελευταία στιγμή δεν είναι έκτακτο, εκεί δεν τίθεται θέμα ωραρίου, τίθεται θέμα ποιότητας της δουλειάς. Έβαλα πολλά disclaimer, είπα ότι κρίνω εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Είπα *ξεκάθαρα* αυτό: ‘Ξαναλέω δε μιλάω για συστηματική εκμετάλλευση, να το κάνεις συνέχεια και σε βαθμό που να καθιερώνονται περισσότερες ώρες δουλειάς χωρίς αμοιβή, αλλά να έχεις λίγο συναίσθηση και… Διαβάστε περισσότερα »

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Πολύ καλή τοποθέτηση demonoula, πολύ χαρακτηριστικά και συνήθη αυτά που περιγράφεις. Και ειδικά όσον αφορά σε αυτό που λες στο τέλος περί “αυτοπραγμάτωσης” μέσω της δουλειάς, προσυπογράφω. Είναι ένα από τα πολλά ιδεολογήματα με τα οποία μας πιπιλάει το μυαλό ο καπιταλισμός. Δε μιλάμε φυσικά για το να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου και να νιώθεις ότι εξελίσσεσαι ως επαγγελματίας και ως εργαζόμενος. Η δουλειά είναι ένα από τα πιο βασικά πεδία στα οποία αποκτάμε εικόνα των ικανοτήτων μας και των αδυναμιών μας και η πορεία σε αυτή συνδιαμορφώνει την αυτοεικόνα μας. Αλλά δεν είμαστε αυτό που κάνουμε ούτε… Διαβάστε περισσότερα »

Ζαβαρακατρανέμια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως, τα κεκτημένα στα οποία αναφέρεσαι, δεν λέγονται τυχαία “κεκτημένα”. Έχουν δωθεί αγώνες με ιδρώτα και αίμα για να κατοχυρωθεί το 8ωρο. Θέλω να πω, ότι δεν είναι αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης επειδή, όπως λες, θα στραβοκοιτάξεις τ@ συναδέλφους σου ή επειδή εσύ θεωρείς πρώτης σημασίας να βγει η δουλειά. Και για να σας προλάβω, όχι, δεν δουλεύω 8ωρο.

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φυσικά και είναι κεκτημένο. Δεν διαπραγματευόμαστε το οχτάωρο σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων όταν ζητάω από τον συνάδελφο να κάτσει παραπάνω για να τελειώσουμε μια δουλειά. Και η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτη. Όταν στραβοκοιτάω καποιον που λέει μπούρδες, πατώντας στο αναφαίρετο δικαίωμα του να τις λέει, δε σημαίνει ότι αμφισβητώ τη δημοκρατία.

Ζαβαρακατρανέμια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αντιπαρέρχομαι τα περί μπουρδολογίας και Δημοκρατίας και επιστρέφω στο διακύβευμα: κι όμως διαπραγματεύεσαι τα εργασιακά δικαιώματα όταν ζητάς απ’ τ@ συνάδελφο να “κάτσει παραπάνω”. Δεν οφείλει να κάτσει παραπάνω και ίσως έρχεται σε δύσκολη θέση να εξηγεί και τα αυτονόητα. Αν θέλει, είναι ελεύθερ@ να το κάνει, και αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Και κανείς δεν πρέπει να στραβοκοιτάει κανέναν. Τα πρότζεκτΣ δεν τελειώνουν ποτέ σ’ αυτήν την ζήση.
(“Αρκετά” από Lost Bodies για μουσική υπόκρουση)

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βασικά θα στραβοκοιτάω όποιον θέλω, όποτε θέλω για όποιον λόγο θέλω. Νομίζω ότι κι εγώ έχω αυτό το δικαίωμα. Δεν διαπραγματεύεσαι ένα δικαίωμα, ούτε κινδυνεύεις να το χάσεις όταν κατά περιπτώσεις το αποποιείσαι. Αντιθέτως δείχνει πολλά το πού και πώς χρησιμοποιείς τα δικαιώματά σου. Θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Οι εκπαιδευτικοί παίρνανε επίδομα οδοιπορικών. Σε αυτήν την περίπτωση μπαίνανε και άνθρωποι που τα σχολεία τους απείχαν ένα χιλιόμετρο! Ναι φυσικά είχαν δικαίωμα να πάρουν τα λεφτά, στο δικό μου προσωπικό κώδικα όμως ήταν ξεφτίλα και υπονόμευε σε πολλά επίπεδα το δικαίωμα των υπολοίπων που πραγματικά το είχαν ανάγκη. Θα μπορούσαν… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

“Δεν διαπραγματεύεσαι ένα δικαίωμα, ούτε κινδυνεύεις να το χάσεις όταν κατά περιπτώσεις το αποποιείσαι.” Το διαπραγματεύεσαι όταν θεωρείς ότι έχεις λόγο στο αν και οι άλλοι το αποποιούνται. Δεν μπορείς να ζητάς από συνάδελφο να κάτσει παραπάνω. Ή μάλλον μπορείς, μπορείς και να στραβομουτσουνιάζεις, αλλά κι εκείνος έχει δικαίωμα να αρνηθεί. Και δεν σημαίνει ότι εκείνος δεν έχει κρίση κι εσύ έχεις, σημαίνει ότι απλώς διαφωνείτε στο τι είναι προτεραιότητα. “Αυτό είναι ένα από τα λίγα καλά που έχει ακόμα η ελληνική κοινωνία.” Δεν είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας συγκεκριμένα το να σε σταματήσει λίγο πιο κάτω ο οδηγός του… Διαβάστε περισσότερα »

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μάλλον κάπου έχουμε μπλεχτεί με τη χρήση της λέξης διαπραγματεύομαι. Δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις. Είπα πολλές φορές ότι το δικαιώμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο ό,τι και να κάνει ο καθένας. Πάντως δεν έχω κανένα λόγο στο τί θα κάνει ο άλλος (δεν μπορω να επιβάλλω ή να επηρεάσω κάτι αν αυτό εννοείς), έχω όμως άποψη για αυτά που με επηρεάζουν και θα τη λέω. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει. Νομίζω έθεσα συγκεκριμένο πλαίσιο από την αρχή που αγνοήθηκε σχεδόν από όλους. Όσο για την κρίση και τις προτεραιότητες, άσε να το ξέρω εγώ και όσοι συνεργαζόμαστε που ξέρουμε και… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Το ότι τόσοι καταλάβαμε ό,τι θέλαμε δείχνει ότι δεν έγινες κατανοητός. Πιο πάνω τέθηκε το τι γίνεται στην αντίθετη περίπτωση – αν μια μέρα δεν έχουμε καθόλου δουλειά φεύγουμε νωρίτερα; Ή αν μια μέρα φύγουμε αργότερα, μπορούμε να κάτσουμε λιγότερο την επόμενη; Ρωτάω επειδή στάθηκες μόνο στη μία περίπτωση και μίλησες και για το ότι δεν μπορούμε κάθε μέρα να είμαστε εξίσου παραγωγικοί. Όταν μίλησα για κρίση και προτεραιότητες, εννοούσα τις προτεραιότητες που έχει ο καθένας στη ζωή του, όχι στη δουλειά του. Για σένα μπορεί προτεραιότητα να είναι να βγει η δουλειά, αλλά δεν ξέρεις τι μπορεί να περνάει… Διαβάστε περισσότερα »

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

mafalda το οτι ο καθενας σας επιασε και κατι άλλο από αυτά που είπα και αγνόησε το πλαίσιο που έθεσα δεν έχει να κάνει απαραιτήτως με αν έγινα κατανοητή αλλά και με το τι έχει ο καθένας στο κεφάλι του και τι θέλει να απομονώσει και να συζητήσει για τους δικούς του λόγους. Σε όλα αναφέρθηκα, ακόμα και στο τι γινεται όταν μια μέρα δουλέψεις περισσότερο, και στις προτεραιότητες των άλλων και αναφέρομαι αυστηρά και ΜΟΝΟ σε προσωπικές εμπειρίες, δεν έχω άλλες. Και το έγραψα άπειρες φορές. Δεν ξέρω γιατί θεώρησες ότι γενικεύω, για την Αγγλία ίσως; Ε εγώ έχω… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Θεώρησα ότι γενικεύεις με την αναφορά σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα, το είπα πιο πάνω. Την Αγγλία την έφερα σαν αντιπαράδειγμα αφενός επειδή εδώ μένω και κάτι ξέρω αφετέρου επειδή πράγματι είναι αντι- παράδειγμα, αφού υπάρχει το στερεότυπο ότι εδώ είναι όλα σε κουτάκια. Αυτά είναι που θεωρώ γενικεύσεις, άσχετα με την χώρα.

Κατάλαβα τι θέλεις να πεις, αλλά δεν διαφώνησα με αυτό γιατί δεν είπες μόνο αυτό. Διαφώνησα με τη διαφωνία σου σε εκείνους που χρησιμοποιούν το δικαίωμά τους και φεύγουν στην ώρα τους.

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@Ζαβαρακατρανέμια, κι εμένα εκεί είναι το επιχείρημά μου. Στην πολύ μικρή μου εργασιακή εμπειρία (τη δική μου, των φίλων, των γνωστών) σπάνια έχω δει πραγματικά “έκτακτες” περιπτώσεις, για να μην πω ποτέ. Όλοι οι πελάτες τα θέλουν όλα τώρα και όλα είναι επείγοντα και όλες οι αλλαγές γίνονται τελευταία στιγμή και όλα είναι υπερ-σημαντικά και για τις μισές παραδόσεις ξεσκιζόμαστε για να μάθουμε την επόμενη μέρα ότι ο πελάτης μας πίεσε απλά για να τα έχει έτοιμα αλλά θα τα προωθήσει μετά από μέρες στην πραγματικότητα εκεί που πρέπει. Η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ. Μας πιέζουν γιατί απλά μπορούν. Κι… Διαβάστε περισσότερα »

Ζαβαρακατρανέμια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Dotti, σε συγχαίρω για την καθαρή σου ματιά. Είναι πραγματικά δύσκολο να συνειδητοποιήσει και να παραδεχτεί κανείς ότι τα πράγματα είναι κάπως έτσι ειδικά όταν το ζει από μέσα, εκεί που όλοι τρέχουν σαν άλογα κούρσας. Και μιας και απευθύνομαι σε σένα συγκεκριμένα να σου πω επίσης ότι το σχόλιο που έκανες παραπάνω για τον την νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωρίας με τις δικές μας παραχωρήσεις είναι 100% spot on.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Όχι δεν δικαιούνται έτσι αοριστα οι εκπαιδευτικοί οδοιπορικά ούτε για ένα χλμ. Μόνο όταν πηγαίνουν σε πολλά σχολεία και με βάση την χμ απόσταση από το σχολείο της οργανικής τους. Να μη λέμε ότι θέλουμε εδώ μέσα.

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το 2007 που εγω δούλευα σε σχολείο τα οδοιπορικά υπολογίζονταν με το νόμο 1566/85 (άρθρο 14). Εκεί έπαιζε το περίφημο ή οργανική ή τόπος κατοικίας. Έμενα σε άλλη πόλη, δίδασκα σε 2 σχολεία που ήταν σε άλλη πόλη σε απόσταση 2 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Για το πρώτο δεν δικαιούμουν οδοιπορικά για το δεύτερο ναι, φαντάζομαι γιατί στο δεύτερο συμπλήρωνα ωράριο και ήταν τα οδοιπορικά για την απόσταση μεταξύ των σχολείων. Τότε δεν ασχολιόμουν καθόλου με νόμους κλπ οπότε περισσότερες λεπτομέρειες δεν ξέρω, φαντάζομαι βέβαια ότι ήταν ένα από αυτά τα ωραία στρετς των νόμων. ‘Άλλοι μου το είπαν και μου… Διαβάστε περισσότερα »