Αγαπητή «Α, μπα»: Eίπε πως οι γυναίκες παίρνουμε τις δουλειές με ανάξιους τρόπους

Ήταν προσβλητικό και ήταν σαν να το έλεγε και για εμάς. Ντράπηκα που δεν απάντησα

Βρέθηκα σε μια επαγγελματική ομάδα για δουλειά. Πάνω σε μια συζήτηση ένας άντρας από την ομάδα, ετών 29, είπε με πολύ ειρωνικό υφάκι ότι όλες οι γυναίκες είναι π…. , ενδιαφέρονται μόνο για τα λεφτά και τις δουλειές τις παίρνουνε με ανάξιους τρόπους. Εκείνη την ώρα ήταν μπροστά άλλες δύο κοπέλες, οι οποίες έκαναν πως δεν άκουσαν, τον αγνόησαν (προφανώς για να μη τσακωθούνε μαζί του;). Γενικά δεν του πολυδίνουν σημασία και φροντίζουν να τον αποφεύγουν, απ’ όσο έχω διαπιστώσει μέχρι τώρα. Εγώ, ως καινούρια στην ομάδα, δεν πήρα θέση. Δεν ήξερα κανέναν και αναρωτιόμουν μέσα μου τί να κάνω. Να απαντήσω ή όχι; Τί κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Ήταν προσβλητικό και ήταν σαν να το έλεγε και για εμάς. Ντράπηκα που δεν απάντησα. Δεν ένιωσα όμορφα με τη σιωπή μου. Όμως, δεν ήξερα τί να κάνω, κι αν αξίζει να τεκμηριώσω σε αυτόν τον τύπο το αντίθετο.

–Ελένη

 

Να «τεκμηριώσεις το αντίθετο» ίσως να χρειάζεται αν το θέμα είναι πώς πάει η έρευνα για το φάρμακο που θα περιορίσει τον ιό. Όχι αν η αρχική θέση είναι ότι όλες οι γυναίκες είναι π… Χρειάζεται «τεκμηρίωση για το αντίθετο» αυτό; «Μην είσαι σιχαμένος μισογύνης, και επέτρεψε μου να σου εξηγήσω γιατί;»

Φυσικά και το είπε και για εσάς. Μόνο η μανούλα του εξαιρείται.

Υπάρχει ένα όριο, ή μάλλον, ένα πλαφόν, που ορίζει αν χρειάζεται να κουβεντιάσεις με κάποιον. Εσύ ξέρεις πού είναι το δικό σου. Δεν υπάρχει ενιαία απάντηση στο «τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις», η καθεμία κάνει ό,τι νομίζει, ό,τι μπορεί, και ό,τι θέλει. Χρέος, πάντως, να τον κάνεις άνθρωπο, δεν έχεις. Ούτε εσύ, ούτε καμία άλλη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

64 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
αράχνηΜαύρος Γάτοςbridgetjones19Eva Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Χριστίνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Μου χει συμβεί ακριβώς το ίδιο σε γενέθλια, πολύς κόσμος, λίγοι Έλληνες (στα ελληνικά έγινε η δήλωση), πολλοί Γερμανοί. Γύρισα και του είπα ότι είναι μισογύνης, είπε ότι μας έχει φάει η πολιτική ορθότητα και ούτε μια πλάκα δεν μπορεί να κάνει. Του είπα να πει ακριβώς το ίδιο στα Αγγλικά, να δούμε ποιος θα γελάσει, προσφέρθηκα να το μεταφράσω…κάπου εκεί τελείωσε η συζήτηση

αράχνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Μου έχει τύχει το ίδιο στο μακρινό παρελθόν και είναι αποκαρδιωτικό που μετά από δεκαετίες υπάρχουν ακόμα ανεγκέφαλοι που λένε τα ίδια. Απάντησα ανάλογα:

Δεν είναι όλες οι γυναίκες π… ούτε όλοι οι άντρες αρχ…α. Εσύ όμως είσαι.

Δεν μου βγήκε σε καλό αυτό που είπα αλλά ποτέ δεν το μετάνιωσα.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

αράχνη, Τι εννοείς όταν λες: “Δεν μου βγήκε σε καλό αυτό που είπα”. Τι σού έκανε; Το ξέρω ότι είναι αδιάκριτη η ερώτηση και ειλικρινά αν δεν θέλεις μην απαντήσεις, απλά εγώ πολλές φορές θέλω να πω κάτι άλλα σωπαίνω γιατί φοβάμαι την αντίδραση ειδικά αν άλλος είναι άντρας.

αράχνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Φωτεινή, κατ’ αρχάς να σου πω ότι σε συμπαθώ πολύ. Ήταν πριν 30+ χρόνια σε εργασιακό περιβάλλον. Εγώ τότε δούλευα 1-2 χρόνια στην πρώτη μου δουλειά. Ο εν λόγω ήταν κατά κάποιο τρόπο συνεργάτης και τον εκτιμούσε πολύ το αφεντικό μου. Εγώ πάλι ήμουν ένα ήσυχο και συνεσταλμένο κοριτσάκι που έκανε αθόρυβα τη δουλειά του. Μετά από αυτήν την αντίδρασή μου, κρίθηκα αρνητικά από όλους σχεδόν, άνδρες και γυναίκες. Αυτός μιλούσε γενικά ενώ εγώ το πρωσοποποίησα και φυσικά είναι πολύ απρεπές να βρίζει μια κοπέλα σαν λιμενεργάτης. Η ατμόσφαιρα χάλασε και ήταν έκδηλο τους επόμενους μήνες ότι είχα γίνει αντιπαθής.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Και ύστερα αναρωτιούνται κάποιοι/κάποιες (δυναμικές αντιφεμινίστριες) γιατί οι γυναίκες δεν έχουν το θάρρος να αντιδρούν και να λένε την γνώμη τους: Γιατί όταν μια κοπέλα αντέδρασε και είπε την γνώμη της, όλοι συσπειρώθηκαν όλοι εναντίον της και έφτασε στο σημείο να αλλάξει δουλειά. Εννοείται, όλα αυτά που είπαν ότι αυτός μίλησε γενικά ενώ εσύ το πρωσοποποίησες είναι τεράστιες μπούρδες Απλά καταβάθως συμφωνούσαν όλοι ότι ένας άντρας έχει το δικαίωμα να λένε τις γυναίκες π… αλλά μια γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να λέει τους άντρες αρχ… Αν τα πράγματα ήταν αντίστροφα, δηλαδή αν μια γυναίκα έλεγε πρώτη: “όλοι οι άντρες… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Να του κανεις καταγγελία στο HR. Δεν είναι στο καφενείο του χωριού του, τετοιες συμπεριφορές δημιουργούν εχθρικό περιβάλλον εργασίας για τις εργαζόμενες και μια σοβαρή εταιρία πρέπει να τις παίρνει πολύ σοβαρά. Δεν είναι δίκη σου δουλειά να συνετιζεις τους εργαζόμενους,γι αυτό υπάρχει hr αλλά για να κάνει τη δουλειά του καποιος πρέπει να τους ενημερώνει.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πάντως, εγώ βρε κορίτσια απορώ: Aφού οι γυναίκες είμαστε π…, το μ… σέρνει καράβι κτλ γιατί εμείς οι γυναίκες δεν έχουμε καταφέρει μεσώ του σεξ κάποια βασικά πράγματα πχ. να μην μας λιθοβολούν, να μην μας πετάνε οξύ στο πρόσωπο, να μην μας αναγκάζουν να φοράμε μπούργκα, να μην μας σαπίζουν στο ξύλο, να μην πληρωνόμαστε λιγότερο, να μην μας απολύουν όταν μένουμε έγκυες κτλ, κτλ;

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Σε αυτές τις περιπτώσεις χτυπάμε εκεί που πονάει ο μισογύνης. “Έχεις απόλυτο δίκιο, εμείς οι γυναίκες είμαστε … Φυσικά ο κανόνας συμπεριλαμβάνει και τη μητέρα σου, σωστά;”

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Σωστή!

bridgetjones19
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Βασικά, αυτή η απάντηση του αξίζει του π@λιομ@λ@κ@, αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις τί μυαλά κουβαλάει ένας τέτοιος άνθρωπος που ακόμα και στο εργασιακό του περιβάλλον και παρουσία συναδέλφων λέει τέτοια πράγματα, η καλύτερη απάντηση είναι να του πει ενώπιον όλων ότι το μήνυμα ελήφθη και θα ενημερωθεί αναλόγως το HR ή η εργοδοσία. Για να δούμε την επόμενη φορά αν θα τολμήσει να ξεστομίσει κάτι τέτοιο.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Σε όλους μας πονάει η χυλόπιτα πες του, Μιχαλάκη μου, αλλά εσύ το τερματισες.

Υδατοκρίτης
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε εσείς. Και να του πείτε και να μην του πείτε, δεν θα βγάλετε άκρη. Πηγαίνετε σε κάποιον/α υπεύθυνο/η (προϊστάμενο HR ας πούμε), και ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ αφενός να τον ξεχέσει αφετέρου να ζητήσει συγνώμη και μάλιστα μπροστά σε όλους όσους ήταν παρόντες.

Υδατοκρίτης
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ

Sleepy yet busy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πάντως σε τέτοιες καταστάσεις απαντάω το εξής:
-Λυπάμαι, αλλά δε θα μπορέσω σε δέκα λεπτά να σου μάθω αυτά που έπρεπε να αποκτήσεις από το σχολείο και το σπίτι σου, κριτική σκέψη και παιδεία. Έχω να φτιάξω και τα νύχια μου. Ειρωνικό χιουμοράκι είναι κ αυτό, αλλά ούτε αυτό θα το καταλάβαινες. –

Αμαρέττο πορτοκάλι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν πχ δεν θέλεις να έρθεις σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον άλλον, απλώς μην του δίνεις το κοινό που θέλει. Βγάλε το κινητό σου, απομακρύνσου, πιάσε κουβέντα με κάποιον άλλον, ξεκινά να τραγουδάς…ο,τιδήποτε, αρκεί να μην τον ακούς.
Εκτός από μισογύνης και ηλίθιος και ούγκανος και κομπλεξικός του κερατά, προφανώς είναι και προκλητικός, αλλά για να προκαλέσει, χρειάζεται κοινό. Δεν είσαι υποχρεωμένη να τον κάνεις άνθρωπο, αλλά ούτε και να του προσφέρεις το κοινό αυτό.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πρέπει να έχω πολύ κέφι (ή νεύρα) για να απαντήσω στον κάθε @#% που διατυπώνει τέτοια άποψη. Εγώ θα τον κάνω άνθρωπο; Άσε που αυτοί συνήθως τρέφονται με τέτοιες αντιπαραθέσεις και δεν έχω την όρεξή τους. Ίσως φταίει ότι έχω την τύχη να εργάζομαι σε εταιρία που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους σχόλια, οπότε δεν έρχομαι καθημερινά σε επαφή. Εξαίρεση είναι δικοί μου άνθρωποι, π.χ. ο ξάδερφος μου που είδε το γιο του να χορεύει και τον μαλώσε γιατί δεν κάνουν έτσι οι άντρες, μόνο τα κορίτσια κουνιούνται στα αγόρια, ε, δεν έμεινε αναπάντητη η βλακεία του.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

“Εγώ θα τον κάνω άνθρωπο; ” Είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα να κάνεις ξανά άνθρωπο ένα μαλακισμένο (ανεξαρτήτως φύλου). Αυτό είναι μονάχα το καθήκον μερικών επαγγελματιών που ασκούν δύσκολα επαγγέλματα (επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί…) ή μερικών δονκιχωτικών “ιεραποστόλων”. Από την άλλη, ένα γερό μπαράζ κραξίματος μπορεί να μετατρέψει έναν εκδηλωτικό και εξωστρεφή μαλάκα σε έναν σιωπηλό μαλάκα που δεν τολμάει να εκδηλώσει όσες μαλακίες σκέφτεται, επειδή μετά δεν θα ξέρει που να σταθεί από το κράξιμο. Ετσι, περιορίζεται σημαντικά η εξάπλωση της μαλακιών και η μετατροπή τους σε “κανονικότητα”, σε “νόρμα”. Κι ένα παράδειγμα: στην τόσο συκοφαντημένη… Διαβάστε περισσότερα »