in ,

Ruth Bader Ginsburg

Η Ανώτατη Δικαστής των ΗΠΑ που πάλεψε για την ισότητα των φύλων

Η Ανώτατη Δικαστής των ΗΠΑ που πάλεψε για την ισότητα των φύλων ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

download 4

“Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια «ηθική δύναμη της φύσης», όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του.”

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέτισε με ένα μικρό κείμενο φόρο τιμής στην Ruth Bader Ginsburg, την Ανώτατη Δικαστή ΗΠΑ που έφυγε χθες στα 87 της χρόνια. Η Ginsburg υπήρξε πρωτοπόρα στην υπεράσπιση των δικαιώματων των γυναικών στην καριέρα της, καθώς κατάφερε απο την ισχυρότατη θέση της να προωθήσει ένα εύρος φεμινιστικών αιτημάτων, σε μια εποχή στην οποία ο φεμινισμός πάλευε ακόμα να αναγνωριστεί ως κίνημα άξιων δικαιωμάτων.

H Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που…

Gepostet von Katerina Sakellaropoulou am Samstag, 19. September 2020

 

Μία εκ των εννέα μόνο γυναικών ανάμεσα σε πεντακόσιους ακόμα άνδρες συμφοιτητές της, η Ginsburg ξεκίνησε να φοιτά στην Νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συνέχισε τις σπουδές της στο Κολούμπια, ενώ όταν αποφοίτησε δυσκολεύτηκε πολύ να μπει στον χωρο εργασίας λόγω του φύλου της. Έχοντας υποστεί υποβιβασμό και μείωση μισθού λόγω εγκυμοσύνης και έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τον μισογυνισμό και τον άρρητο σεξισμό των ισχυρών και βαθιά ανδροκρατούμενων επαγγελμάτων, η Ginsburg αφιέρωσε τεράστιο μέρος της καριέρας της αναλαμβάνοντας υποθέσεις κατά κάθε είδους διακρίσεων λόγω φύλου, προώθησε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση καθώς και το δικαίωμα στον ομόφυλο γάμο.

Η Αρετή Γεωργιλή, δημόσιο πρόσωπο και ιδιοκτήτρια του Free Thinking Zone, του γνωστού ακτιβιστικού βιβλιοπωλείου στην Αθήνα, ανέβασε επίσης ένα πόστ για την απώλεια της Ginsburg, τα κατορθώματα της οποίας αποτέλεσαν και για εκείνη έμπνευση.

 

Η Notorious RBG ήταν μία "ενοχλητική" γυναίκα, τα έβαζε με όλους και όλα, όπου ένιωθε την αδικία, όχι μόνο απέναντι στις…

Gepostet von Areti Georgilis am Samstag, 19. September 2020

Η ζωή της φημισμένης δικαστίνας πέρασε και απο τον κινηματογράφο, σε ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί με ακρίβεια και ειλικρίνεια τα κατορθώματα της ζώης της. Έχοντας χαρακτηριστεί είδωλο και σύγχρονη υπερηρωίδα, η Ginburg άφησε μια φεμινιστικά παροιμιώδη παρακαταθήκη στον κόσμο, όχι μόνο της αμερικάνικης, αλλά και της παγκόσμιας δικαιοσύνης και είναι μια από τις γυναίκες που θα μείνουν στην ιστορία ως ισχυρό σύμβολο ισότητας και απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Non tolerant to discriminations
Non tolerant to discriminations
3 χρόνια πριν

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.. Στεναχωρήθηκα πολύ χθες, αλλα νιώθω ευγνώμων που γνώριζα για την ύπαρξή της και έζησα στην ίδια εποχή με αυτήν, τουλάχιστον τα τελευταία 19 της χρόνια. Την έμαθα τυχαία πριν 6 μήνες και ως φοιτήτρια νομικής, ο αγώνας που έκανε μέχρι την τελευταία της στιγμή και τα πράγματα που κατάφερε είναι το όνειρο για το οποίο θα παλεύω πάντα και θα την έχω ως πρότυπο.

Karlee
Karlee
3 χρόνια πριν

Μονο εγω δεν την ηξερα?

Non tolerant to discriminations
Non tolerant to discriminations
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

Υπάρχει μία πολύ ωραία ταινία που περιγράφει τον αγώνα της. Λέγεται on the basis of sex. Επιπλέον έχει γυριστεί και η βιογραφια της με την ίδια και την οικογένειά της να παίζουν . Λέγεται RBG.

Karlee
Karlee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Non tolerant to discriminations

Σ ευχαριστω non tolerant!

Non tolerant to discriminations
Non tolerant to discriminations
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

❤️❤️

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

Όχι. Φαντάζομαι πολλοί. Αλλά είναι κρίμα. Και τι εννοώ. Πέθανε μία σπουδαία γυναίκα και θα υπερνικήσει η ανησυχία για τη θέση. Άκουγα τον Γκούπτα του Cnn να λέει πως έκανε θεραπείες για τον καρκίνο και είχε σπασμένα πλευρά αλλά πήγαινε στη δουλειά. Οι πόνοι και η ταλαιπωρία θα έπρεπε να είχαν καταβάλλει έναν πολύ νεότερο άνθρωπο. Είμαι βέβαιη πως η γυναίκα πήγαινε μόνο και μόνο για να μην καταφέρουν οι ρεπουμπλικανοί να βάλουν ρεπουμπλικανό, ή μάλλον καλύτερα ρεπουμπλικανή, στη θέση της. Κι αυτό την κάνει στα μάτια μου όχι μόνο awesome όπως την χαρακτήρισαν πολλοί αλλά πραγματική ηρωιδα. Νομίζω πως… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
3 χρόνια πριν

Κρίμα που έφυγε ένας τέτοιος άνθρωπος. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά που αφήνει πίσω της θα μείνουν. Παράδειγμα προς μίμηση.

Ποιός ξέρει ποιόν θα προτείνει τώρα ο Τραμπ στη θέση της.

idril
idril
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scotland for Holidays

Δυστυχώς έχουμε κάτι υπόνοιες, από λεγόμενα του ίδιου του Τραμπ: Amy Coney Barrett.

https://www.theguardian.com/law/2020/sep/21/amy-coney-barrett-ruth-bader-ginsburg-supreme-court-trump

Γυναίκα μεν, που υποστηρίζει δε πως ο σύζυγος είναι η κολώνα του σπιτιού, είναι ενάντια στις αμβλώσεις, και ανήκει στην καθολική σέχτα “Λαός της Δόξης” όπου οι μεγαλύτερες γυναίκες αναλαμβάνουν το ρόλο της θεραπαινίδας (πρόσφατα άλλαξαν το όνομα του ρόλου σε Θηλυκός Μέντωρ προφανώς επειδή αντιλήφθηκαν τους παραλληλισμούς).

Δεν έχω λόγια να περιγράψω την αντίδρασή μου όταν άρχισα να διαβάζω για την επιλογή αυτή. Σκληρή κοροϊδία της μνήμης της RBG είναι το λιγότερο που μπορώ να πω.

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
3 χρόνια πριν

Ευχαριστούμε Φωτεινή. Ήταν εμπνευσμένο άτομο η RBG. Το πρώτο quote είναι πάρα πολυ συγκινητικό. Και ελπιδοφόρο.