in

Ζεστή σοκολάτα: 3 συνταγές γλυκιάς παρηγοριάς

… με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση

Τη ζεστή σοκολάτα τη συνδέω με τα παιδικά μου χρόνια, όταν ο πατέρας μου με πήγαινε να κάνω πατινάζ στον πάγο (ναι, το έκανα αυτό) στη Γερμανία με τότε παιδική μου φίλη, Silke. Ήμουν ατάλαντη στο πατινάζ και το κρύο ήταν εντελώς αφόρητο: μετά από πολύ λίγο πονούσαν τα πόδια μου από το κρύο και […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

mexican hot chocolate
Τη ζεστή σοκολάτα τη συνδέω με τα παιδικά μου χρόνια, όταν ο πατέρας μου με πήγαινε να κάνω πατινάζ στον πάγο (ναι, το έκανα αυτό) στη Γερμανία με τότε παιδική μου φίλη, Silke. Ήμουν ατάλαντη στο πατινάζ και το κρύο ήταν εντελώς αφόρητο: μετά από πολύ λίγο πονούσαν τα πόδια μου από το κρύο και το υπόλοιπο απόγευμα ήταν σα να μην έχω δάχτυλα ποδιών. Ήμουν τόσο παγωμένη στο τέλος που δυσκολευόμουν να λύσω τα κορδόνια, με δάχτυλα που δεν δούλευαν και πόδια που είχαν κοκαλώσει εντελώς. Κάθε φορά που διαβάζω για τα κρυοπαγήματα των στρατιωτών στο έπος της Αλβανίας σκέφτομαι εκείνα τα απογεύματα, και μετά έχω τύψεις. Εξίσου έντονα όμως θυμάμαι την ζεστή σοκολάτα που πίναμε μετά. Το καυτό γλυκό υγρό, σε ένα παγωμένο στομάχι. Ήταν μια χαραμάδα στον Παράδεισο.
Τώρα που το σκέφτομαι, πρέπει να ήταν πολύ κακής ποιότητας, αραιή και υπερβολικά γλυκιά, αφού την αγοράζαμε από ένα αυτόματο μηχάνημα. Φαντάζομαι ότι αν την δοκίμαζα τώρα η απογοήτευσή μου θα ήταν πολύ μεγάλη. Όπως είναι συνήθως δηλαδή, όσες φορές δοκιμάζω ζεστή σοκολάτα: περιμένω εκείνη την παιδική ανακούφιση, αλλά συνήθως είναι νερό με κακάο, πολύ γλυκιά στην αρχή και πολύ πικρή στο τέλος.
The Ultimate Vegan Hot Chocolate2
Δεν πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, αν και σπάνια είναι ωραία στα καφέ. Χρειάζεται αρχικά καλής ποιότητας σοκολάτα, κουβερτούρα ή και γάλακτος, γάλα ή/και κρέμα γάλακτος και ζάχαρη. Για μεγαλύτερη απόλαυση ακόμα, προτείνω αυτή τη συνταγή από τους Hairy Bikers, του BBC:
Η γκουρμέ εκδοχή
Βανίλια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες από εκχύλισμα, ακόμα καλύτερα αν έχετε λοβό βανίλιας, που είναι ακριβή υπόθεση βέβαια, αλλά αν θέλετε να το ρίξετε έξω, θα κάνει μεγάλη διαφορά. Ένας λοβός αρκεί. Η σκόνη πάντως, είναι κάπως υπερβολικά τεχνητή.
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 150γρ σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια (γάλακτος ή κουβερτούρα, ανάλογα με τα γούστα σας) Ζάχαρη, κατά βούληση
  • Μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Hot Chocolate (band)
Οι Hot Chocolate ήταν ένα βρετανικό συγκρότημα που γνώρισε επιτυχία κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Έκανε μεγάλες επιτυχίες όλες τις χρονιές μεταξύ του 1970 και του 1984 και το «You Sexy Thing» έφτασε στο Top 10 με πολλές παρουσίες στον κινηματογράφο. Αρχικά δεν έμοιαζε ικανό να κάνει μεγάλη επιτυχία και ο παραγωγός του γκρουπ το έβαλε ως B-Side. Όταν άλλαξε πλευρά δίσκου φλέρταρε με το νούμερο 1 των αγγλικών τσαρτ αλλά το πρόλαβε το Bohemian Rhapsody των Queen. Το 1997 ήταν υπόκρουση στο στριπτήζ της ταινίας Full Monty κι έφτασε στο νούμερο 6 των τσαρτ.
Η εκδοχή των Αζτέκων
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα ζεστή σοκολάτα με τσίλι, πρέπει να το κάνετε οπωσδήποτε. Μοιάζει περίεργος συνδυασμός αλλά κάτι ήξεραν οι Αζτέκοι, τόσα χρόνια πριν. Το θεωρούσαν αφροδισιακό, κατάλληλο μόνο για την αριστοκρατία, σχεδόν μαγικό. Δεν θα σας αλλάξει τη ζωή, αλλά θα σας συγκινήσει οπωσδήποτε.
Στην παραπάνω εκδοχή, προσθέστε το αρχικό μίγμα και μία πιπερίτσα τσίλι, κομμένη στη μέση, χωρίς τα σποράκια της. Αλλιώς μπορείτε να βάλετε πιπέρι καγιέν. Μην βάλετε μοσχοκάρυδο στο τέλος.
Η σοκολάτα-εξπρές
Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε δύο φλιτζάνια γάλα με τρεις κουταλιές Νουτέλα. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και ζεσταθεί το μίγμα καλά.
Μουσική: πιο ζεστή από το τζάκι, πιο γλυκιά από καυτή σοκολάτα

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Felis
Felis
5 χρόνια πριν

Αυτό με την nutella είναι κόλαση. Μπορείς να το κάνεις και στο ποτηράκι της (που είναι γυάλινο), όταν τελειώσει και μένουν τα υπολείμματα. Ζεστό γάλα, ανακάτεμα και… απόλαυση. 😀

Jelly Roll
Jelly Roll
5 χρόνια πριν

Αχ η ζέστη σοκολάτα… Στο γυμνάσιο βγαίναμε τα σαββατοκύριακα και κάναμε βόλτες,παντα με μια ζεστή σοκολάτα στο χέρι το χειμώνα. Μας ζέσταινε τα χέρια στο χάρτινο κυπελάκι και μας γλυκαινε την ψυχή την ώρα που συζητούσαμε τη χυλόπιτα που μας έριξε ο συμμαθητής μας. Μεγαλώνοντας η σκέτη σοκολάτα μετατράπηκε σε ένα μείγμα σοκολάτας και καφέ. Μετά άρχισε να γίνεται καφές με πολλή ζάχαρη στην αρχή. Έτσι, οπότε πηγαίναμε για βόλτα. Για να γίνει από τη Δευτέρα λυκείου το πρωινό μας. Για να είμαι σήμερα εντελώς εξαρτημένη από εκείνη την τεράστια κούπα με νερό και καφέ. Ούτε ζάχαρη ούτε τίποτα. Αν… Διαβάστε περισσότερα »

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν

Θυμάμαι το Resin στα Εξάρχεια που είχε μία ζεστή σοκολάτα σε μια κούπα τεράστια, σχεδόν πηχτή και υπερβολικά γλυκειά, σαν να είχε λιώσει μία ολόκληρη λακτα μέσα σε κρέμα γάλακτος. Τότε το θεωρούσα πολύ τοπ. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα.

argent provocateur
argent provocateur
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντράριος

ζει το rezin

Muse
Muse
5 χρόνια πριν

Μμμμμ!!
Διαβάζοντας αυτο το άρθρο, θυμήθηκα την ωραιότερη σοκολάτα που ήπια ποτέ, ενα κρύο απόγευμα του Μαΐου σε ένα μικρό καφέ στην παλιά πόλη της Μπρατισλάβας(που δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιο ειναι..), λιωμένη, αυθεντική σοκολάτα (μαλλον, 2 είδη σοκολάτας μαζί), ανακατεμένη με μπαχαρικά, τόσο νόστιμη και πηχτή, που το φλυτζανακι συνοδευόταν από κουταλάκι. Έλιωνε στο στόμα και πλημμυριζε από πλούσια γλυκιά γεύση.

Muse
Muse
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Muse

Μόλις ξέθαψα φωτογραφίες και βρήκα ότι το καφέ λεγοταν Bon Bon και δυστυχως έχει πια κλείσει.. Επίσης, η σοκολάτα που ήπια είχε μέσα κομμάτια φρουτων! Και όλα τα φλυτζανια συνοδευόταν και από ενα ποτηράκι με σαντιγί για όποιον ήθελε να σπάσει την πολλή γλύκα..

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
5 χρόνια πριν

Έκανα με το τσίλι ,πολύ ωραία!

Zonkey
Zonkey
5 χρόνια πριν

Έχω την εντύπωση ότι κουβερτουρα λέμε τη σοκολάτα που διατηρεί το βούτυρο του κακάο και δεν έχει γίνει αντικατάσταση με άλλα έλαια. Γι’αυτό είναι και καλύτερης ποιότητας. Το αν είναι γάλακτος είναι άλλο θέμα, δεν σχετίζεται. Πάντως καλύτερα είναι να χρησιμοποιηθεί μαύρη κουβερτούρα ώστε εμείς έπειτα να έχουμε τον έλεγχο της ποσότητας γάλακτος αλλά και της ποιότητας του. Συστατικό που απογειώνει τη ζεστή σοκολάτα είναι η πραλίνα, και δεν εννοώ τη νουτελα. Καβουρντισμένα φουντούκια και αρκετή ώρα στο μπλέντερ και βγαίνει ενα θαύμα ( πολτοποίηση μέχρι να γίνει κρέμα). Βρείτε συνταγή για πραλίνα και δοκιμάστε το 😊