Ένα γλυκό κλασικό, σοκολατένιο, με υφή που δύσκολα σε αφήνει ασυγκίνητο. Τραγανό και ταυτόχρονα υγρό. Πρέπει να το φας γρήγορα, όσο είναι ζεστό, αλλά και κρύο έχει τη χάρη του. Ένα γλυκό κάπως παρεξηγημένο. Πολλοί το περιφρονούν ως κάτι παλιακό, που πάει πέρασε η μόδα του, είναι πλέον ξεπερασμένο. Αναφέρομαι στο Lava cake. Δύο λέξεις, δεκάδες εικόνες τρεχούμενης, σοκολατένιας λάβας, να γίνεται ένα με το παγωτό βανίλια που σιγολιώνει πλάι του.
Οι Γάλλοι, συνηθίζουν να τρώνε ακόμα και σήμερα lava cake στα παριζιάνικα μπιστρό. Εντάξει, όχι την COVID εποχή, καταλαβαίνεται που το πάω. Το παραγγέλνουν ως «Biscuit coulant au chocolat noir» και επειδή ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, θα μοιραστώ μαζί σας ατόφια, χωρίς αλλαγές, κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα, την παραδοσιακή συνταγή τους , όπως την διδάχτηκα στην Le Cordon Bleu Paris, όχι μόνο γιατί η αξία μιας αυθεντικής γαλλικής συνταγής χωρίς παραλλαγές και περαιτέρω προσμείξεις είναι αρκετά ουσιώδης και σημαντική από μόνη της, αλλά γιατί πραγματικά πιστεύω πως είναι μία πάρα πολύ καλή, κλασική συνταγή, που αξίζει να μοιραστεί. Τόσο καλή που την πρώτη φορά που την δοκίμασα έφαγα μονομιάς τρία γλύφοντας και τα δαχτυλάκια μου. Στα επόμενα κατάφερα να βάλω και την σάλτσα καραμέλας βουτύρου που την συνόδευε. Το παγωτό δεν πρόφτασε ποτέ να ενωθεί με τα υπόλοιπα. Ελπίζω εσείς να φανείτε πιο εγκρατείς από εμένα. Ή και όχι.
Υλικά που θα χρειαστείτε για 4 μερίδες
Για το lava cake
125 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα 64%
90 γραμμάρια βούτυρο
3 αυγά
110 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
40 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο
Για την σάλτσα καραμέλας βουτύρου με ανθό αλατιού «sauce caramel au beurre sale”
100 γραμμάρια ζάχαρη
30 γραμμάρια γλυκόζη
100ml κρέμα γάλακτος
50ml νερό
50 γραμμάρια βούτυρο
Μια καλή πρέζα ανθό αλατιού
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν-μαρί και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν θελουμε να ζεσταθούν πολύ, μόνο να λιώσουν, γιατί αν είναι πολύ ζεστό το μείγμα ενδεχομένως να κόψει όταν αναμειχθεί με το μείγμα του αυγού.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, αν χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός, βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Στη συνέχεια ενσωματώνω σε αυτό σιγά-σιγά το μείγμα με τη σοκολάτα, ανακατεύοντας με μία μαρίζ.
Τέλος προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
και ύψους 5 εκατοστών. Αν δεν έχετε, κάνουν μια χαρά δουλειά και τα πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ ή αυτά από σιλικόνη.
Γεμίζουμε τα κατά 2/3 με το μείγμα lava cake και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180’ για 10’. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός, μειώστε 1’-3’το χρόνο ψησίματος.
Για την σάλτσα καραμέλας βουτύρου με ανθό αλατιού «sauce caramel au beurre sale”
100 γραμμάρια ζάχαρη
30 γραμμάρια γλυκόζη
100ml κρέμα γάλακτος
50ml νερό
50 γραμμάρια βούτυρο
Μια καλή πρεζα ανθό αλατιού
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη γλυκόζη μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και την κάνουμε καραμέλα. Αν θέλετε να το ανακατέψετε, προτιμήστε να κουνήσετε κυκλικά την κατσαρόλα και μην χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο γιατί η καραμέλα θα ζαχαρώσει.
Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζετε το νερό με την κρέμα γάλακτος και φέρνετε σε βρασμό.
Μόλις η καραμέλα πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε το νερό με την κρέμα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα φουέ μέχρι να λιώσει εντελώς η καραμέλα. Αν το μείγμα είναι πολύ ζεστό, το αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά για να μην φουσκώσει και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Το επαναφέρουμε πάλι στη φωτιά μέχρι η καραμέλα να λιώσει εντελώς. Προσοχή μην καείτε. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε σε κύβους το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε στο τέλος τον ανθό αλατιού και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα
Ξεφορμάρουμε τα lava cake, βάζουμε από πάνω την καραμέλα βουτύρου και συνοδεύουμε με μία γενναία μπάλα παγωτό και ξηρούς καρπούς. Πάει υπέροχα το παγωτό βανίλια μαζί με καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης. Φροντίζουμε να απαθανατίσουμε τη στιγμή που κόβουμε το κέικ, παρακολουθώντας να χύνεται από την καρδιά του η σοκολατένια λάβα. Μου στέλνετε βίντεο για να χαρώ και εγώ τα κατορθώματα σας
Extra tip: Για να λαδώνεται πολύ εύκολα φόρμες για κέικ, σουφλέ, τάρτες κτλ, προτιμήστε τα σπρέι λαδιού που λαδώνουν γρήγορα, εύκολα και κυρίως ομοιόμορφα, έτσι ώστε να ξεφορμάρεται εύκολα ό,τι μαγειρεύετε.
Αν φοβάστε μήπως καεί η καραμέλα, προτιμήστε χαμηλή φωτιά. Μπορεί να πάρει περισσότερη ώρα να πάρει βαθύ σκούρο χρώμα, αλλά θα το ελέγχεται περισσότερο, μιας και η καραμέλα μπορεί να καεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα όταν είναι δυνατή η φωτιά. Καλό θα είναι επίσης, να έχετε ήδη ζέστη την κρέμα με το νερό δίπλα σας για ευελιξία κινήσεων.
Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα καραμέλας βουτύρου και να την αποθηκεύσετε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο ώστε να έχετε έτοιμο spread για να συνοδεύσετε κι άλλα γλυκά όπως κρουασάν, pancakes, κέικ κτλ ή για να τη φάτε ως έχει.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές της Μαρίνας, ακολουθήστε την στο instagram
Τρομερό. Το αλάτι είναι το αγαπημένο μου μαζί με καραμέλα, την πρώτη φορά με παραξένεψε σαν συνδιασμός. https://ibb.co/JBsTsY8
Το δικό μου γλυκό επίσης τρομερό, οκ πιο απλό.
Μήπως θα ήταν εύκολο μια συνταγή με ινδικό που να μην χρειάζεται πολύ ψάξιμο στα υλικά? Δηλαδή το μείγμα των μπαχαρικών να μπορώ να το φτιάξω εγώ?
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν
Μου έπεσαν τα σάλια, πάει περίπατο η δίαιτα 😋
Συντάκτης
Μαρίνα Χρονά
3 χρόνια πριν
Αν θέλεις μπορείς να το ψήσεις λίγα λεπτά παραπάνω και να καταλήξεις με ένα ζουμερό σοκολατένιο γλυκό ☺️
Συντάκτης
Μαρίνα Χρονά
3 χρόνια πριν
Φυσικά και μπορείς, απλά να έχεις υπόψιν σου πως ανάλογα με την περιεκτικότητα που θα έχει η κουβερτούρα σε κακάο, θα είναι αναλόγως λίγο πιο πικρό ή γλυκό το αποτέλεσμα. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια☺️
Τρομερό. Το αλάτι είναι το αγαπημένο μου μαζί με καραμέλα, την πρώτη φορά με παραξένεψε σαν συνδιασμός.
https://ibb.co/JBsTsY8
Το δικό μου γλυκό επίσης τρομερό, οκ πιο απλό.
Μήπως θα ήταν εύκολο μια συνταγή με ινδικό που να μην χρειάζεται πολύ ψάξιμο στα υλικά? Δηλαδή το μείγμα των μπαχαρικών να μπορώ να το φτιάξω εγώ?
Μου έπεσαν τα σάλια, πάει περίπατο η δίαιτα 😋
Αν θέλεις μπορείς να το ψήσεις λίγα λεπτά παραπάνω και να καταλήξεις με ένα ζουμερό σοκολατένιο γλυκό ☺️
Φυσικά και μπορείς, απλά να έχεις υπόψιν σου πως ανάλογα με την περιεκτικότητα που θα έχει η κουβερτούρα σε κακάο, θα είναι αναλόγως λίγο πιο πικρό ή γλυκό το αποτέλεσμα. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια☺️