Πανεύκολη συνταγή με κουνουπίδι

Φεβρουάριος: Τι είναι στο απόγειο της γεύσης αυτόν τον μήνα;

Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σας εξηγήσω γιατί είναι σημαντικό να ψωνίζετε εποχικά προϊόντα, αλλά θα το κάνω: επειδή στην εποχή τους είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και κάνετε καλό στον πλανήτη. Ειδικότερα, αν προτιμάτε ελληνικά και ακόμα καλύτερα, τοπικά (αν μένετε στην Αθήνα το πράγμα περιπλέκεται, οπότε παραμείνετε στα ελληνικά), ενισχύετε τον τόπο σας, άρα και τον ίδιο σας τον εαυτό.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην μαγειρεύετε εποχικά, εκτός αν είσαστε έγκυος και σας μύρισε. Τα περισσότερα λαχανικά μπορούμε να τα βρούμε όλο τον χρόνο αλλά μην βγαίνετε για ψώνια σα ρομπότ, πηγαίνοντας αυτόματα στις ντομάτες και στα αγγούρια για να φτιάξετε χωριάτικη, και μην αγοράζετε φρούτα που σίγουρα έρχονται από μακριά, κι ας είναι στην εποχή τους (στη χώρα τους). Ελπίζω να σας δώσω λίγη έμπνευση. O Φεβρουάριος ζητάει σούπες με βολβούς και χειμωνιάτικα λαχανικά, φαγητά κατσαρόλας που αχνίζουν για ώρες, γεύσεις που καθησυχάζουν. Ο γενικός κατάλογος που ισχύει λίγο πολύ για το χειμώνα είναι ο εξής:

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρούτ, ξινόμηλα, αχλάδια

Λαχανικά: Αγκινάρα, καρότο, αντίδια, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, ραπανάκια, άνηθος, μαϊντανός, φινόκιο

Ειδικά όμως για τον Φεβρουάριο, οι κορυφαίες επιλογές είναι:

  • Κουνουπίδι
  • Πράσο
  • Λάχανο
  • Μύδια
  • Λαβράκι (ο μήνας για το λαβράκι είναι ο Ιανουάριος, αλλά προλαβαίνετε)
  • Σαγκουίνι

Ξέρω ότι δεν σας αρέσει το κουνουπίδι, οπότε θα σας δώσω μια συνταγή για να σας πείσω. Η συνταγή είναι από το BBC Food, ελαφρώς παραλλαγμένη από μένα.

Κουνουπίδι με κάρι 

  • 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 κουταλάκι κάρι
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουνουπίδι κομμένο σε κομμάτια
  • 7 μικρές πατάτες, κομμένες σε κομμάτια, βρασμένες και στραγγισμένες
  • 80 ml γάλα (μισό φλιτζάνι)
  • Λίγο πράσο ψιλοκομμένο, για το τέλος
  • Αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει πολύ, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέστε την σκόνη κάρι, το μπούκοβο, το κύμινο και σοτάρετε για πολύ λίγο, μέχρι να μυρίζουν ωραία (όχι πάνω από 1 λεπτό).

Προσθέστε το κουνουπίδι, ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί από τα μπαχαρικά και μετά προσθέστε αρκετό ζεστό νερό ώστε να το καλύψει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά όσο πιο πολύ γίνεται και περιμένετε μέχρι να γίνει, ανάλογα με το μέγεθος και τη θερμοκρασία θα είναι 10-15 λεπτά, αλλά και ανάλογα με τα γούστα σας.

Προσθέστε τις πατάτες, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε να ενωθούν όλα καλά, στο τέλος προσθέστε το ψιλοκομμένο πράσο. Σερβίρετε σε μπολ. Του πάει τρομερά η τριμμένη γραβιέρα, κατά τη γνώμη μου.

Αν ξέρετε κι ένα λευκό κρασί που ταιριάζει με τη γραβιέρα, θα είναι φοβερός ο συνδυασμός. Πείτε μας στα σχόλια!

in

Αξιολογήστε το άρθρο

23 points
Upvote Downvote

6
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
ΠιπέριΑπαστράπτουσαGaea Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Λένα, μπράβο κι ευχαριστώ για τη συνταγή! Την βάζω στο πρόγραμμα για την εβδομάδα 😉 Νομίζω ότι ο λόγος που δε τρώει ο κόσμος μπρόκολο ή κουνουπίδι είναι επειδή δε το έχουν δοκιμάσει μαγειρεμένο ωραία: παραδοσιακά τα βράζουμε για ώρες, μέχρι να γίνουν ένα άγευστο νιανιά, στο οποίο μετά προσπαθούμε να δώσουμε γεύση με αλάτι, λάδι και λεμόνι. Ενώ ας πούμε αν βραστούν λιγάκι, αλ ντέντε, κι αν μπει κανείς στη διαδικασία να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του, είναι φοβερά λαχανικά: τα κάνω στο τηγάνι, με διάφορα μυρωδικά (και συχνά καλής ποιότητας βούτυρο αντί για λάδι), αλλά και στο φούρνο, άλλοτε… Διαβάστε περισσότερα »

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

αχ, ναι, αυτό το “βράζω το κουνουπίδι/μπρόκολο μέχρι θανάτου όλων των βιταμινών και λοιπών ωφέλιμων στοιχείων” των παιδικών μου χρόνων ακόμη με στοιχειώνει!
ευτυχώς που ήμουν φοιτήτρια στο εξωτερικό και έμαθα να τα μαγειρεύω σωστά και τα έχω εντάξει στη διατροφή μου το χειμώνα για ζεστή σαλάτα και άλλα πιάτα.
Η μητέρα βέβαια δεν τα αγγίζει γιατί “δεν έχουν βράσει αρκετά για να σκοτωθούν όλα τα μικρόβια” – (eye-roll).

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Πω πω λες κι ακούω τον πατέρα μου!!!

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Ειδικά το μπρόκολο δεν το βράζω καν, βράζω τις πατάτες και αυτό το κάνω ακριβώς από πάνω στον ατμό, μαζί με κουνουπίδια και καρότα.

Πιπέρι
Μέλος
Συμμετέχων

Αχ, μοιράσου συνταγές, σε παρακαλώ!!

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Πολύ ωραία συνταγή μου φαίνεται! Μου αρέσει το κουνουπίδι πολύ, είτε στον ατμό είτε καπαμά, αλλά θα το δοκιμάσω και έτσι. Βασικά, δεν ήξερα το μπούκοβο και το πήρα την προηγούμενη εβδομάδα. Πριν το βάλω στο φαγητό είπα να το δοκιμάσω λίγο για να δω τη γεύση του… άι άι άαααααιιιιιιι! Πολύ καυτερό! Αναρωτιέμαι αν με το μαγείρεμα μειώνεται το κάψιμο ή ισομοιράζεται τελοσπάντων στο φαγητό. Δε θα ήθελα δηλαδή να τύχει σε κάποιον μια καυτερή μπουκιά, θα ήθελα ομοιόμορφη καυτερότητα -αν βγάζει νόημα αυτό που λεω. Μήπως θα πρεπε να πάρω το γλυκό μπούκοβο; Εσείς ποιο βάζετε απ τα… Διαβάστε περισσότερα »