Τέλεια μελομακάρονα όλο το χρόνο

Δικαίωμα στο μελομακάρονο όλες τις εποχές

Φώτο: Michael Koukoulis

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί αφού λατρεύουμε όλοι τόσο πολύ τα μελομακάρονα, αρκούμαστε να τα τρώμε και να τα φτιάχνουμε μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Δηλαδή, είναι απορίας άξιο γιατί δεν τα τρώμε όλο το χρόνο αφού μας αρέσουν τόσο πολύ και είναι και ένα μεγάλο κενό από εμπορικής πλευράς. Πως γίνεται να μην μπορείς να τα βρεις εκτός Χριστουγέννων; Εγώ λέω από το ερχόμενο έτος να σπάσουμε αυτό το κατεστημένο. Να τα ζητάμε συνέχεια από τους φούρνους της γειτονιάς, τα ζαχαροπλαστεία, τις μαμάδες τις γιαγιάδες, απ’όλους. Μέχρι να τα καταφέρουμε. Μελομακάρονα μες στο κατακαλόκαιρο. Γιατί όχι; Και κυρίως να τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Τι εννοείς δεν έχεις ακόμα μια καλή συνταγή για σίγουρη επιτυχία; Τώρα έχεις. Δικαιολογία δεν έχεις. Ξεσηκωθείτε✌🏻

Καλά Χριστούγεννα!

Συνταγή για μελομακάρονα

Για το σιρόπι θα χρειαστείς

  • 500 γραμμάρια νερό
  • 700 γραμμάρια ζάχαρη
  • 150 γραμμάρια μέλι
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 1 μανταρίνι κομμένο στη μέση
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 2 γαρύφαλλα

Για τα μελομακάρονα

  • 400 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
  • 400 γραμμάρια αραβοσιτέλαιο
  • 180 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 40 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
  • 4-5 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 2 μανταρίνια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμάρια σιμιγδάλι
  • καρύδια τριμμένα
  • μέλι για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι περίπου τρεις ώρες πριν ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα ώστε να προλάβει να κρυώσει. Το θέλουμε να είναι χλιαρό για τα μελομακάρονα. Όχι καυτό, ούτε κρύο. Χλιαρό. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Έπειτα, το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και όλα τα μπαχαρικά.

Σε ένα άλλο μπολ βάζω όλα τα τα υπόλοιπα υλικά, τα υγρά δηλαδή και τα ξύσματα, και τα ανακατεύω πολύ καλά,

Και τώρα είναι το πιο κρίσιμο σημείο. Το μυστικό για τα τέλεια μελομακάρονα που λένε. Η ένωση. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε το πολύ για 10”-15”. Τα μελομακάρονα δεν θέλουν καθόλου ζύμωμα γιατί αρχίζουν και βγάζουν τα λάδια τους και το μείγμα κόβει. Θέλουν ένα απαλό ανακάτεμα ίσα ίσα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα, περίπου 30 γραμμάρια το κάθε ένα, αναλόγως και πόσο μεγάλα τα θέλουμε, όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε. Τα πρώτα μπορεί να μη βγουν τέλεια, αλλά μην σε πτοήσει, γιατί όσο περνάει η ώρα θα τα κάνεις όλο και πιο όμορφα. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι, ώστε να έχουν ωραίο σχήμα και να απορροφήσουν το μέλι καλύτερα. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20′-25′ μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανά.

Μόλις είναι έτοιμα, τα βάζουμε καυτά μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε  για περίπου 15”, Τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα για να στραγγίζονται απ’ το πολύ σιρόπι. Τα στρώνουμε όμορφα σε μία πιατέλα και βάζουμε από πάνω μέλι και τριμμένα καρύδια.

Καταναλώνουμε ελεύθερα και μην ξεχνιόμαστε. Φτιάχνουμε μελομακάρονα όλο το χρόνο.

Καλές γιορτές 🙂

in

Αξιολογήστε το άρθρο

12 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για