«Α, μπα» classics: Η προϊσταμένη μου λέει συνέχεια πως δεν είμαι ομαδική στη δουλειά

Τι εννοεί;

Βρε Λένα, τι σημαίνει ομαδικότητα σε μια δουλειά όπως ας πούμε ταμίας σε ένα εμπορικό πολυκατάστημα; Το πρόβλημα μου πηγάζει από την προϊσταμένη μου, όπου κάθε τρίμηνο μας αξιολογεί μια προς μία και επί δύο χρόνια τώρα ακούω δεν είσαι ομαδική, δεν είσαι ομαδική, που η ομαδικότητα αν το ψάξεις πουθενά δεν ισχύει στην πράξη πάρα μόνο στα λόγια έχω κάνει και πωλήτρια και πίστεψε με δεν υπάρχει πουθενά και από κανέναν και ήταν κι ένας λόγος που ζήτησα αλλαγή τμήματος και με πήγαν στα ταμεία. Λοιπόν ως πωλήτρια που ήμουν, ομαδικότητα θεωρητικά (ναι θεωρητικά αφού στην πράξη κανείς δεν ήταν ομαδικός παίκτης) σημαίνει ενημερώνω τους συναδέλφους για το τι προέκυψε, για τις παραγγελίες για το τι δουλειές έκανα ή δεν πρόλαβα να κάνω, για την πατάτα που έκανα ή δεν έκανα και άλλα πολλά πολλά. Ως ταμίας όμως τι είναι η ομαδικότητα τελικά και γιατί δεν είμαι ομαδική; Που αν τύχει περίπτωση μια συνάδελφος να έχει ένα προϊόν που να μην έχει κωδικό εγώ το έχω γραμμένο στο μπλοκάκι μου και της το λέω; Που κάθομαι και μοιράζω σακούλες στα υπόλοιπα ταμεία για να μην ξεμείνουνε οι συναδελφισες; Που γυρίζω παρατημένα προϊόντα στο κατάστημα; Και ναι, αυτά που σου γράφω τα αναφέρω σε κάθε τρίμηνη αξιολόγηση που μου γίνεται, όμως η προϊσταμένη μου μου απαντά με ύφος δεν εννοώ αυτή την ομαδικότητα και όταν της λέω τότε τι μου λέει ε ψάξε να το βρεις και συνεχώς κολλάω με αυτό! Το έχω ψάξει από εδώ, το έχω ψάξει από εκεί,… Δεν βρίσκω τίποτα ποτέ.

Ούτε εγώ ξέρω τι εννοεί, αλλά έχω μια θεωρία. Επειδή αυτό που σου λέει «ψάξε να το βρεις», είναι αντιεπαγγελματικό και δεν βοηθάει κανέναν, θα εννοεί και πάλι κάτι που δεν έχει σχέση με την δουλειά και δεν βοηθάει κανέναν, δηλαδή να είσαι ευχάριστη, φιλική και να νιώθεις ότι η δουλειά σου είναι το χόμπι σου. Όχι ότι είναι κακό να είσαι ευχάριστη και φιλική, αλλά δεν είναι προϋπόθεση για να είσαι καλή στη δουλειά, στη δουλειά αρκεί να είσαι ευγενική και τυπική, που μάλλον είσαι, και αυτό είναι που δεν της αρέσει. Μερικές φορές τα αφεντικά βασίζονται στο λίμπο μεταξύ επαγγελματικής και φιλικής συμπεριφοράς για να το εκμεταλλεύονται «μπορείς να κάνεις και αυτό και εκείνο που δεν είναι δουλειά σου και να καθίσεις λίγο παραπάνω τώρα που είμαστε όλοι φίλοι» και τα σχετικά.

Ίσως να είμαι πολύ καχύποπτη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

24 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
StarchildWhat The Fu_rfulo!Dioni Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Επίσης να πούμε και τη φράση που λένε συχνά “να κάνεις το κάτι παραπάνω”, που δεν έχει ταβάνι, πραγματικά μπορεί να σκίζεσαι και αυτό το “κάτι παραπάνω” να είναι πάντα λίγο πιο πέρα. Κάποια στιγμή σκας, τραβάς μία παραίτηση και ακούς “α, την καημένη δεν άντεξε την πίεση της δουλειάς”.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Υπάρχουν πράγματι δουλειές που έχουν τρομαχτική πίεση και πολλες ώρες,Δεν αντέχουν όλοι τα πάντα όση και να είναι η αμοιβή. Δεν είναι κανένας καημένος,απλώς δεν χρειάζεται να φέρνει τον εαυτό του στα άκρα να περνάει τα όρια του εφοσον βεβαια μπορεί με την κρίση που μας δέρνει….Απ την άλλη…Ρωτηστε και κανέναν ελεύθερο επαγγελματία να δείτε τι πιεση τραβαει και ποσες ώρες εργαζεται…

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η προϊσταμένη σου δεν κάνει σωστά την αξιολόγηση σου. Στην αξιολόγηση δεν βάζεις ταμπέλες που δεν μπορείς να στηρίξεις. Αν δεν έχει συγκεκριμένα παραδείγματα και περιστατικά δεν μπορεί να το κάνει αυτο. Διαβασε και δες σχετικά βίντεο στο internet, υπάρχουν πολλά! Πρέπει να είσαι ενήμερη. Στις μεγάλες εταιρίες μπορείς να μην αποδεχτείς μια αξιολόγηση γι’ αυτους ακριβώς τους λόγους και για άλλους επίσης. Το θέμα τοτε αντιμετωπίζεται από τον επόμενο στη ιεραρχία , ο οποιος ούτως ή άλλως θα πρέπει και ο ίδιος να συμμετέχει, ως ο τελικός που επιβεβαιώνει και επικυρώνει την διαδικασία, ή/και το HR. Αν ολα αυτά… Διαβάστε περισσότερα »

What The Fu_rfulo!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Η πιθανότητα να τσάκωσε η προϊσταμένη της την συγκεκριμένη φράση ως τσιτάτο, όχι ως εργαλείο επικοινωνίας σε ρεαλιστική αξιολόγηση, σε κάποιο σεμινάριο ή εκπαίδευση και να την παπαγαλίζει συνεχώς για να διεκπεραιώνει αναίμακτα (για την ίδια) τις αξιολογήσεις με άτομα που δεν θεωρεί αξιόλογα, δεν παίζει; Εμένα αυτό μου ήρθε πρώτο στο μυαλό, καθώς έχω γνωρίσει μανατζαραίους και μανατζαράκια και γιαλαντζί προϊστάμενους με συμπεριφορές όπως της συγκεκριμένης. Όλοι τίγκα στον κοπανιστό αέρα, αμορφωσιά, που πουλούσαν μούρη για τη θέση και τα bonus και αποτελέσματα, 0 εις το πηλίκον. Αφού η ίδια δεν θέλει ή/και (το πιθανότερο κατ’ εμέ) δεν μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το “ψάξε να το βρεις” είναι εντελώς αντιεπαγγελματικο και ασαφές .Αν σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη δουλειά και δεν έχεις ιδέα σε τι αναφέρεται η προϊσταμένη πιαστη σε άσχετο χρόνο και ρώτησε τη ευθέως πώς νομίζει ότι θα μπορούσες να βελτιωθεις.Ισως σου επισημανει ένα τυφλό σημείο σου .Η παλι μπορεί να καταλάβεις ότι η ίδια η προϊσταμένη είναι τζαζ. Αν ειναι ετσι αστη να λεει.Αν σου πει όμως κάτι που σε πειράξει ή σε βάλει σε σκέψεις πάρε χρόνο και δες αν έστω και 10% έχει δίκιο. Θα σε βοηθήσει ισως στην επόμενη δουλειά να ξέρεις ότι έχεις μια πλευρά κάπως… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το προτεινόμενο είναι να προσπαθείς να κάνεις τον προϊστάμενό σου σύμμαχο. Μπορείς να κάνεις μία συζήτηση κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ή μερικές μέρες μετά. Πες, σκέφτηκα όσα είπαμε και προβληματίστηκα,δεδομένου ότι έχετε περισσότερη εμπειρία και μπορείτε να παρατηρείτε περισσότερους υπαλλήλους τι θα θέλατε να δείτε από εμένα; Αν αποφύγει να απαντήσει ευθέως πες παραδείγματα και ζήτα την κρίση της, όχι μόνο οσα κάνεις. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να μεταφέρει την δική της οπτική, διότι εκείνη σε αξιολογεί. Εναλλακτικά, ζήτα της να φτιάξετε μαζί στόχους (κάνε μία πρόχειρη λίστα μόνη σου πρώτα αν ξέρεις ότι βαριέται που… Διαβάστε περισσότερα »

Starchild
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι η αξιολόγηση συνδεδεμένη με τη διαδικασία ανταμοιβής? Έχει δηλαδή να κάνει με το αν θα πάρεις κάποια αύξηση στο τέλος του business year ή όποτε η εταιρία εγκρίνει αυξήσεις? Αν έχει να κάνει με αυτό, και σε όλα τα υπόλοιπα είσαι καλή, υπάρχει περίπτωση να έχει δοθεί σήμα από το κοντρόλ να βρίσκουν πάντα κάτι προβληματικό σε όλους ώστε να μην παίρνουν τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης και να μην παίρνει κανείς μεγαλύτερο bonus από άλλους. Αυτό είναι αντιδεοντολογικό αλλά στην Ελλάδα είσαι… Την επόμενη φορά που έχετε one2one meeting με την προϊσταμένη μπορείς να της ζητήσεις ευγενικά να σου… Διαβάστε περισσότερα »