Ποιος έχει πρόβλημα με την πολιτισμική οικειοποίηση;

Μία όχι και τόσο «αθώα» έκφραση

Οι ενδυματολογικές πιλογές και η μόδα που κυριαρχεί στα φεστιβάλ έχει πρόσφατα επικριθεί για πολιτισμική οικειοποίηση (cultural appropriation)

Πολιτισμική οικειοποίηση είναι η υιοθέτηση ή κλοπή συμβόλων, τελετουργιών, αισθητικών προτύπων μιας κουλτούρας από κάποια άλλη. Στρέφεται σε μια ομάδα μειονοτική ή με κάποιον τρόπο υποταγμένη οικονομικά, κοινωνικά ή στρατιωτικά από μια άλλη, κυρίαρχη.

Αυτή η οικειοποίηση ή καλύτερα ιδιοποίηση, συνήθως συμβαίνει χωρίς να υπάρχει πραγματική κατανόηση του γιατί η αρχική κουλτούρα ανέπτυξε αυτές τις πρακτικές ή το νόημα πίσω από αυτές, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σημαντικά έθιμα ή αντικείμενα σε ρηχή ποπ- κουλτούρα

Ωστόσο αν τα φεστιβάλ είναι χώροι ελευθερίας και έκφρασης, που είναι η γραμμή μεταξύ της εκτίμησης και της ιδιοποίησης άλλων πολιτισμών;

«Για το φεστιβάλ μου αρέσει να φοράω αυτά τα ρούχα. Εννοώ, μια κανονική μέρα στη δουλειά δεν θα μπορούσα να εμφανιστώ ντυμένος έτσι»

«Για κάποιους το να πάρουν ρούχα και αντικείμενα και να ντυθούν σαν εμάς θεωρείται φανταχτερό στυλ και κουλ εμφάνιση για ένα φεστιβάλ. Εξάλλου ποιος νοιάζεται;. Υπάρχει μεγάλη άγνοια και αδαημοσύνη προς τους ιθαγενείς αυτού του πολιτισμού και όλων όσων έχουν περάσει. Είναι πολύ απογοητευτικό»

«Όταν όμως βλέπω ανθρώπους που ανήκουν σε άλλο πολιτισμό αλλά θέλουν να γνωρίσουν, να μάθουν και να αγκαλιάσουν το δικό μου- από το φαγητό, τη γλώσσα, τα ρούχα, μέχρι τη μουσική- αυτό για μένα δείχνει εκτίμηση και «μεταφέρει» και τη δική μου τη φωνή. Σε αντίθεση με το να ζωγραφίσουν το bindi στο μέτωπο τους απλά επειδή είναι κουλ για το φεστιβάλ»

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

5 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
zero-gravityMirka Janic Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Καταλαβαίνω πως είναι δικαιο να διαμαρτύρονται ομάδες ιθαγενών για την κλοπή που νιώθουν πως υφίστανται απο κάποιους που τους πήραν σχεδόν τα πάντα στο παρελθόν και τους στερούν τη δυνατότητα να ζήσουν οπως θέλουν να ζουν στο παρόν. Απ’ την άλλη πιστεύω πως υπάρχουν και άνθρωποι που καταλαβαίνουν την αξία αυτών των συμβόλων και επιθυμούν να τονίζουν την αξία αυτών των λαών και των ιδεών τους με το να τα φορούν. Δεν ξέρω όμως αν η απαγόρευση της ιδιοποίησης συμβόλων είναι εφικτή στην εποχή του ίντερνετ και της παγκοσμιοποίησης. Και δε ξέρω αν είναι και θεμιτό. Μπορεί να μπαίνουν όλα… Διαβάστε περισσότερα »

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Στην εποχή κυριαρχίας του χιπστερισμου (δηλαδή κρατάω τη μορφή και αλλάζω ντιπ το περιεχόμενο) συμβαίνουν αυτά.