in ,

To σωτήριο No Contact Rule μετά τον χωρισμό

Τι είναι και πώς να το εφαρμόσεις για να σώσεις την ψυχική σου ισορροπία και να δυναμώσεις, είτε επιστρέψει, είτε όχι.

Η αντιμετώπιση ενός ερωτικού χωρισμού είναι συχνά απογοητευτική, καθώς πολύπλοκα συναισθήματα θλίψης, ανακούφισης, θυμού, λύπης και ενοχής βιώνονται σχεδόν ταυτόχρονα. Κι ανεξάρτητα από το πόσο σωστή ήταν η απόφαση να χωρίσετε τους δρόμους σας, μπορεί να σου λείπει βαθιά το άλλο άτομο. Ο κανόνας της μη επαφής (no contact rule) είναι μια τεχνική που αναφέρεται […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

cutting scaled

Η αντιμετώπιση ενός ερωτικού χωρισμού είναι συχνά απογοητευτική, καθώς πολύπλοκα συναισθήματα θλίψης, ανακούφισης, θυμού, λύπης και ενοχής βιώνονται σχεδόν ταυτόχρονα. Κι ανεξάρτητα από το πόσο σωστή ήταν η απόφαση να χωρίσετε τους δρόμους σας, μπορεί να σου λείπει βαθιά το άλλο άτομο. Ο κανόνας της μη επαφής (no contact rule) είναι μια τεχνική που αναφέρεται στη διακοπή κάθε επαφής με έναν πρώην μετά από χωρισμό κι είναι η καλύτερη μέθοδος για να απομακρυνθείς.

Η απουσία επαφής πρέπει να διαρκεί για τουλάχιστον 60 ημέρες και περιλαμβάνει καθόλου γραπτά μηνύματα, καμία κλήση και καμία αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το Snapchat, Viber, Facebook, TikTok, κλπ. Δύσκολο ε; Μπορεί να μπείς στον πειρασμό να στείλεις μήνυμα ή να τηλεφωνήσεις στη μέση της νύχτας όταν αισθάνεσαι μόνη κι ευάλωτη ή εάν έχεις κακό ιστορικό μηνυμάτων σε κατάσταση μέθης. Όλοι ξέρουμε πώς είναι αυτό… Όμως έχει πάρα πολλά οφέλη για όσες τον ακολουθήσουν.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να «καμία επαφή» με κάποι@ με τ@ οποί@ πέρασες τόσο πολύ χρόνο, πολλοί ειδικοί σχέσεων πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας από τους καλύτερους δρόμους που μπορείς να ακολουθήσεις για να θεραπεύσεις την καρδιά σου, να διατηρήσεις μια ακομπλεξάριστη στάση και να προχωρήσεις.

Το 85% των ατόμων που ρωτήθηκαν λέει ότι η πρακτική της μηδενικής επαφής (no contact rule) άρχισε να γίνεται ευκολότερη γύρω στις 21 ημέρες έως 45. Με το αποκορύφωμα γύρω στις 3 εβδομάδες, όπου πλέον η απουσία επαφής γίνεται συνήθεια.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς αντιστέκεσαι στον πειρασμό να επικοινωνήσεις; Και τι κάνεις αν επικοινωνήσει το άλλο άτομο πρώτο;

Η πιο δύσκολη φάση του no contact rule (της απουσίας επαφής) είναι οι δύσκολες στιγμές που ξεκινούν αμέσως μετά το κόψιμο των δεσμών, δηλαδή οι πρώτες μέρες ή/και πρώτες εβδομάδες, όπως όταν κόβουμε οποιονδήποτε εθισμό. Ένα δεκαπενθήμερο ας πούμε δεν είναι πολύς χρόνος, αλλά αρκεί για να συνηθίσεις σιγά σιγά και να αρχίσεις να απολαμβάνεις την πραγματικότητα χωρίς τον/την πρώην, αν το no contact rule εφαρμόζεται με τον σωστό τρόπο και με τις σωστές προθέσεις. Το 85% των ατόμων που ρωτήθηκαν λέει ότι η πρακτική της μηδενικής επαφής (no contact rule) άρχισε να γίνεται ευκολότερη γύρω στις 21 ημέρες έως τις 45 ημέρες. Με το αποκορύφωμα γύρω στις 3 εβδομάδες, όπου πλέον η απουσία επαφής αρχίζει να γίνεται συνήθεια.

Βασικό συστατικό της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει να ανακτήσεις την αυτοεκτίμησή σου, την αυτοπεποίθησή σου (την αίσθηση “τα κατάφερα!”), και την ανεξαρτησία σου. Αυτό έχει το παράπλευρο όφελος ότι αυτές είναι ελκυστικές ποιότητες σε έναν άνθρωπο και μπορεί να σε κάνουν να δείξεις πιο ελκυστική στο άτομο που υπήρξε πρώην και να πιστοποιήσουν ότι δεν είσαι εξαρτητική προσωπικότητα, απελπισμένη ή αυτό που λένε κολλητσίδα. Επειδή, ας το ομολογήσουμε, μέσα στις ενοχές για το χωρισμό, αυτές οι σκέψεις περνάνε από το μυαλό.

Εάν ο/η πρώην σας μόλις σε χώρισε, πιθανότατα βρίσκεστε σε εντελώς διαφορετικές πλευρές του φάσματος ενδιαφέροντος: το δικό τους στο ναδίρ, το δικό σου στο ζενίθ. Σίγουρα, αν νιώθουν τύψεις για το χωρισμό, μπορεί να ανεβούν την κλίμακα ενδιαφέροντος προς την πλευρά σου, αλλά αν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο πρέπει να του/της δώσεις αυτό που θέλουν: χώρο. Το κυνηγητό μπορεί να περάσει ένα πολύ λάθος μήνυμα: ότι είσαι δεδομένη, ότι μπορεί να σε διεκδικήσει οποτεδήποτε, επομένως ότι δεν σέβεται την προσωπικότητά σου και τις δικές σου συναισθηματικές διακυμάνσεις -που δεν είναι αιωνίως σταθερές.

Όμως αυτό είναι το σημαντικό: το no contact rule δεν αποτελεί ένα εργαλείο χειρισμού για να επιστρέψει ο/η πρώην μέσω της χειραγώγησης των συναισθημάτων και του εγωισμού. Είναι κάτι πιο προσωπικό.

Εντούτοις η άλλη πλευρά μετά από βδομάδες χωρίς καμία λέξη, μπορεί να αρχίσει να πανικοβάλλεται μήπως σε χάσει οριστικά. Ήλπιζε ότι θα μιλήσεις, αλλά τώρα συνειδητοποιεί ότι θα είναι μόνιμα πρώην αν δεν κάνει κάτι. Θα σκεφτεί βαθιά και, αν θέλει να επιστρέψετε στην προηγούμενη κατάσταση, θα κάνει ένα σχέδιο για να σε κερδίσει. Βέβαια αν η απόφαση για χωρισμό ήταν ώριμη και οριστική, η μέθοδος αυτή δεν έχει τέτοιες παράπλευρες οφέλειες. Σε γενικές γραμμές, ορισμένοι μετανιώνουν για την απόφασή τους να χωρίσουν λίγες μόλις εβδομάδες μετά το συμβάν. Άλλοι χρειάζονται χρόνια για να νιώσουν έτσι. Και κάποιοι δεν φτάνουν ποτέ στο τελικό στάδιο των τύψεων του χωρισμού. Αντίθετα, προχωρούν σε κάποιον άλλο – είτε είναι σχέση rebound, είτε όχι.

Όμως αυτό είναι το σημαντικό: το no contact rule δεν αποτελεί ένα εργαλείο χειρισμού για να επιστρέψει ο/η πρώην μέσω της χειραγώγησης των συναισθημάτων και του εγωισμού. Είναι κάτι πιο προσωπικό. Κι είναι κατάσταση win win, επειδή αν επιστρέψει ο/η πρώην, τότε εσύ αποφασίζεις αν θα δώσεις ακόμη μια ευκαιρία σε ένα άτομο που πλέον σε σέβεται διαφορετικά, ενώ αν προχωρήσεις τότε ξέρεις ότι έχεις ωριμάσει κι έχεις γίνει δυνατότερη.

Το no contact rule, η απουσία επαφής, είναι ένας ισχυρός τρόπος να αποκαταστήσεις την επούλωση των δικών σου συναισθημάτων και να ωριμάσεις ως προσωπικότητα. Με αυτό το διάλειμμα της επικοινωνίας γιο-γιό με τ@ πρώην σύντροφο, που αλλιώς τροφοδοτεί το δράμα, δίνεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου, να συνειδητοποιήσεις τυχόν λάθη σου, καθώς και να μάθεις από την εμπειρία αυτή. Επιτρέπει να εστιάσεις ουσιαστικά στον εαυτό σου, στους στόχους σου, στα χόμπυ σου, και -το κυριότερο- στην δική σου ευτυχία, η οποία δεν μπορεί να βιωθεί ως αποσπασμένη όσο υπάρχει εμμονή με έναν/μία πρώην, με τα δράματα της μεταξύ σας διάδρασης ή τις προσδοκίες τους. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο.


με επιλεγμένα στοιχεία από Very Well Mind, Women’s Health, Mind Body Green, Medium

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
evula
evula
2 μήνες πριν

Πιστεύω ΑΠΌΛΥΤΑ σε αυτόν τον κανόνα και λειτουργεί πολύ καλά για να κάνεις focus στον εαυτό σου. Τις δύσκολες στιγμές ιδιαίτερα στην αρχή του χωρισμού σκέφτομαι ότι δεν έχουμε τίποτα να πούμε, σκέφτομαι μόνο τις δύσκολες στιγμές και τις συνθήκες για τις οποίες χωρίσαμε. Αυτά με βοηθάνε πολύ για να τηρώ τον κανόνα και να πηγαίνω παρακάτω. Επίσης, το να σκέφτεσαι ότι τα καλύτερα έρχονται 😉

Dimce
Dimce
2 μήνες πριν

Καμμια επαφη μεχρι την ημερα που θα σκεφτεις
“Ας στειλω ενα μηνυμα ή να παρω ενα τηλεφωνο να δω τι κανει αυτη η ψυχη” και αμεσως μετα πεις “what for?”

Pocahontas
Pocahontas
2 μήνες πριν

Λοιπόν κατά την ταπεινή μου άποψη ,αυτή η μέθοδος πιάνει μόνο σε 3 περιπτώσεις: 1η)Αν βρεις παρά πολύ γρήγορα άλλο ερωτικό ενδιαφέρον (όχι σχέση σοβαρή,απλώς γκόμενοφλερτ ανάλαφρο).

2η)Αν ήταν μεγάλο καθίκι ο πρώην .Και σου έκανε πολύ χοντρά πράγματα οπότε τον σιχαίνεσαι ενώ σου λείπει.

3η) Ξανά διαβάστε την πρώτη .

Μαρία
Μαρία
2 μήνες πριν

Ο μεγαλύτερος πειρασμός είναι η αίσθηση πως ως μη διαθεσιμη/ος χάνεις κάποια κοσμική ευκαιρία που θα σε προσπεράσει. Δεν ισχύει, το αντίθετο μετά απο 2μήνες αποτοξίνωση αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα πολύ πιο καθαρά.
Κάποτε δεν υπήρχε καν τηλέφωνο, κάπως βολεύονταν κι οι μεγάλες ευκαιρίες τότε.