Τι να φας μ’ αυτή τη ζέστη;

Δύο προτάσεις για τον καύσωνα

«Ψελλιστί παίρνεται ο υπνάκος μέσα σ’ ένα στεντόρειο μεσημέρι, γεμάτο τζιτζίκια που μαίνονται. Ιούλιος. Α, νάρθει η ώρα που θα δαγκώνεις το περγαμόντο και που ύστερα θα πίνεις πίνεις δροσερό νερό, καφέδες, και σιγάρο ατελεύτητο σαν την Ελλάδα.»

(Εκ του πλησίον)/ Οδυσσέας Ελύτης 

 

Τέτοιες μέρες ακόμα και η θέα της κουζίνας προκαλεί δυσφορία. Αδύνατον να σταθείς δίπλα σε μάτι που καίει. Οι Άραβες πίνουν ζεστό τσάι για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη, και όσο και να πείθομαι από τα επιστημονικά επιχειρήματα, μου είναι αδύνατον να το κάνω. Το σημαντικότερο είναι να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό – είναι στοιχειώδες, κι όμως, δεν το κάνουμε. Μπορείτε να βγάλετε τη μέρα τρώγοντας καρπούζι και φέτα από το ψυγείο, αλλά αν έχετε κουράγιο για κάτι πιο περίπλοκο, σας προτείνω τα εξής: γκασπάτσο και φρουτοσαλάτα με μέντα.

Γκασπάτσο

Το γκασπάτσο είναι σαλάτα σε υγρή μορφή, εύκολο και γρήγορο φαγητό και ακόμα πιο εύκολα καταναλώνεται: δε χρειάζεται καν να μασήσετε. Η παρακάτω συνταγή είναι του José Andrés, ενός ισπανού σεφ που την παρουσίασε στο φετινό φεστιβάλ φαγητού στο Aspen. Στο τέλος προσέθεσε και ένα σφηνάκι βότκα.

Για 6-8 άτομα

  • 1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κομμάτια
  • 1.5 κιλό ώριμες κομμένες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι σέρι (προαιρετικό)
  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζάνι ξίδι από σέρι (ή από κόκκινο κρασί)

Περάστε όλα τα υλικά από το μπλέντερ και για απαλότερη υφή περάστε τα στη συνέχεια από σίτα ή λεπτό σουρωτήρι. Βάλτε το μίγμα σε κανάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

Φρουτοσαλάτα με μέντα – όλα από το ψυγείο 

  • 1 ματσάκι μέντα
  • Φρούτα της αρεσκείας σας, κομμένα σε κομμάτια
  • 3 κουταλάκια ζάχαρη

Λιώστε τη μέντα μαζί με τη ζάχαρη (σε γουδί ή σε μούλτι ή με πιρούνι)

Ανακατέψτε με τα φρούτα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

11 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
verve de vieΣεξτίνα Ακουαφίναdex_ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να τις κάνουμε τρεις;
Αγοράστε τα έτοιμα βρασμένα μπατζάρια στο βακιουμ πακ. Κόψτε τα μικρά κυβάκια σε ένα μπολ. Κάντε το ίδιο με 1/4 αγγούρι και ψιλοκόψτε και λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο. Προσθέστε αρκετό ψιλοκομένο φρέσκο άνηθο. Γεμίστε το μπολ με κεφίρ (ναι καλά διαβάσατε) στάξτε λίγο ελαιόλαδο και χυμό από λεμόνι (δεν κόβει) ή ξύδι και ανακατέψτε.
Οι Λιθουανοί και οι Πολωνοί το σερβίρουν με φρεσκοβρασμένες πατάτες, προσωπικά ένα παξιμάδι μου αρκεί.

verve de vie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Ευχαριστουμε, Λενα, για τις συνταγες, αλλα κυριως για τον Ελυτη!

Σεξτίνα Ακουαφίνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γκασπάτσο φτιάχνω συνέχεια το καλοκαίρι! Άλλα υλικά που μπορείτε να προσθέσετε: κόκκινο κρεμμύδι, μήλο για μία πιο γλυκιά γεύση, και ψίχα ψωμιού βουτηγμένη σε νερό για μία πιο πυκνή εκδοχή. Επίσης για γαρνίρισμα ψιλοκομμένο αγγουράκι και κρουτόν.