in ,

H grey rock method, η “τεχνική του βράχου” για την αντιμετώπιση χειριστικών συμπεριφορών

Οι ναρκισσιστές τείνουν να τρέφονται από τις αντιδράσεις των θυμάτων τους και λαχταρούν την προσοχή. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του γκρίζου βράχου, κόβετε τη «ναρκισσιστική τους προσφορά» και δημιουργείτε ένα ισχυρό όριο.

Mε μεγάλο μέρος των κακοποιητικών συμπεριφορών να αφορούν σε άτομα με, αν όχι ναρκισσιστική διαταραχή, τότε με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, οποιαδήποτε τεχνική που μας απελευθερώνει στο να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε είναι πολύτιμη. Ένα ακόμη εφόδιο στην φαρέτρα μας. Η μέθοδος grey rock, η τεχνική του βράχου, είναι μία εξ αυτών. Τι είναι λοιπόν αυτή η […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

balanced gray grey rock 1200x628 1

Mε μεγάλο μέρος των κακοποιητικών συμπεριφορών να αφορούν σε άτομα με, αν όχι ναρκισσιστική διαταραχή, τότε με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, οποιαδήποτε τεχνική που μας απελευθερώνει στο να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε είναι πολύτιμη. Ένα ακόμη εφόδιο στην φαρέτρα μας. Η μέθοδος grey rock, η τεχνική του βράχου, είναι μία εξ αυτών.

Τι είναι λοιπόν αυτή η “τεχνική του βράχου”;

Η ιδέα είναι ότι όταν ένας νάρκισσος προσπαθεί να σας προκαλέσει, αποδεσμεύεστε και παραμένετε τόσο βαρετοί και ουδέτεροι όσο ένας γκρίζος βράχος. Οι ναρκισσιστές τείνουν να τρέφονται από τις αντιδράσεις των θυμάτων τους και λαχταρούν την προσοχή.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του γκρίζου βράχου, κόβετε τη «ναρκισσιστική τους προσφορά» και δημιουργείτε ένα ισχυρό όριο. [Judge J. Keep on (grey) rockin’ me baby: creative and imaginative approaches to dealing with narcissists. Inside Out: The Irish Journal for Humanistic and Integrative Psychotherapists (IAHIP). 2022;96:48-54]

Τα άτομα που έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας ή που έχουν ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD) τείνουν να είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσεις μαζί τους. Τους λείπει η ενσυναίσθηση, επομένως δεν μπορούν να δουν την άποψή σας και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη συναισθηματική σας ευημερία

Τι συνιστά όμως ναρκισσιστική συμπεριφορά; Γιατί είναι προβληματικό να καταλάβουν την ζημιά που προκαλούν;

Τα άτομα που έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας ή που έχουν ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD) τείνουν να είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσεις μαζί τους. Τους λείπει η ενσυναίσθηση, επομένως δεν μπορούν να δουν την άποψή σας και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη συναισθηματική σας ευημερία. Ο κύριος στόχος τους είναι η δική τους ικανοποίηση και θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για να το πετύχουν. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι η αλληλεπίδραση με έναν ναρκισσιστή περιλαμβάνει χειραγώγηση, έλλειψη ακοής στο τι τους λέτε και -αρκετά συχνά- συναισθηματική κακοποίηση.

Το προτιμότερο είναι να τους αποφεύγουμε. Τι γίνεται αν δεν μπορούμε;

Πολλοί από εμάς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ναρκισσιστές είτε το θέλουμε είτε όχι – για παράδειγμα, στη δουλειά ή -άλλη υπόθεη- αν ο συνγονέας του παιδιού μας είναι ναρκισσιστής και πρέπει να μείνουμε σε επαφή για να κανονίσουμε παιδική φροντίδα και επισκέψεις.
Εδώ είναι που η grey rock method (μέθοδος του βράχου) μπορεί να φανεί χρήσιμη. Μειώνει το ενδιαφέρον των ναρκισσιστών να χειραγωγήσουν το άτομο με το οποίο αλληλεπιδρούν και ταυτόχρονα μειώνει την τάση τους να χρησιμοποιούν τη σχέση ως μέσο για να αντισταθμίσουν τη δική τους έλλειψη αυτοεκτίμησης και τα συναισθήματα ανεπάρκειας.

H μέθοδος του βράχου όμως δεν είναι πανάκεια. Όταν πρόκειται για τοξική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας, δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Έχετε το δικαίωμα να περιμένετε ένα ασφαλές και παραγωγικό περιβάλλον για να εργαστείτε. Λόγου χάρη, η σεξουαλική παρενόχληση και κάθε είδους διάκριση αποτελούν λόγους τερματισμού μιας εργασιακής σχέσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να μην ανταποκρίνεστε και να αποστασιοποιείτε μπορεί να είναι απαραίτητο αυτήν τη στιγμή, εάν αισθάνεστε ανασφαλείς, αλλά δεν είναι η κατάλληλη μακροπρόθεσμη απάντηση. Απευθυνθείτε στον διευθυντή σας ή στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού σας και εκφράστε τις ανησυχίες σας. Εάν κάποιος στην εργασία επιδεικνύει απειλητική συμπεριφορά ή παραβιάζει τις πολιτικές της εταιρείας, είναι σημαντικό να λάβετε πιο αυστηρά μέτρα από τη μέθοδο του βράχου.

Eπιπλέον υπάρχουν κι ορισμένα ρίσκα. Να κλιμακωθεί η τοξική συμπεριφορά (να εκθρασυνθεί ο θύτης), να προβεί σε χειρονομίες ώστε να τραβήξει την προσοχή, ή να νιώσετε συναισθηματική καταπίεση από την συνεχή αποστασιοποίηση, πράγμα που έχει αντίκτυπο στην ψυχολογική ισορροπία.

H grey rock method πρέπει πάντα να είναι μια βραχυπρόθεσμη απάντηση σε ενοχλητικές ή χειριστικές συμπεριφορές. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε μόνιμα αυτό που είστε για να ταιριάξετε ή να αισθάνεστε ασφαλείς.

Με στοιχεία από very well mind και better up

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
J.Brian
J.Brian
2 χρόνια πριν

Πόσο χρήσιμο αυτό το άρθρο. Έτσι ακριβώς είναι. Έμαθα για την τεχνική του γρι βράχου πρόσφατα από μία ψυχολόγο στο γιου τιουμπ που παρακολουθώ. Είναι τεράστιο σφάλμα να προσπαθείς να συνετίσεις το νάρκισσο ή να δικαιωθείς ή να τον κάνεις να καταλάβει ή να αντιδράσεις ανθρώπινα. Είναι σοβαρή η ναρκισσιστική διαταραχή και αυτά τα άτομα πολύ επικίνδυνα. Επίσης συμφωνώ πως αν το παρακάνεις με το γκρι βράχο, αυτοί ανεβάζουν τον πήχη της πρόκλησης σε τέτοιο σημείο που δεν πάει το μυαλό ενός ανθρώπου που έχει λογική και συναισθήματα. Αντλούν αρρωστημένη ευχαρίστηση με το να κάνουν το θύμα τους δυστυχισμένο και… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Άσε… ενώ έχω γνώσεις και στη θεωρία παίρνω άριστα, την πάτησα πριν μερικούς μήνες, με αδελφή νάρκισσο. Στα 100 τρελά που έλεγε, απάντησα στο ένα και την πλήρωσε ο πατέρας μου με μπαλονάκι…. Ενώ είχα πάει αποφασισμένη για γκρι βράχος, ο βράχος έγινε λίγο μπλε και την πατήσαμε….

Τελευταία επεξεργασία 2 χρόνια πριν από J.Brian
J.Brian
J.Brian
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

χααχααχαα.. αυτό με την αγελάδα πολύ καλό… θα το σκέφτομαι ευχαριστώ και η ουρά με τους 85 επίσης

Trudy
Trudy
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Οποιος επιχειρησει να βρει το δικιο του με ναρκισσο, ασε θα τρελαθει στο τελος.
Οσο πιο αχρωμος εισαι απεναντι τους τοσο περισσοτερο προστατευμενος εισαι. Ιδανικα θα επρεπε να μην τους εχεις καν κοντα σου.
Εχω πα-τερα τετοιον και κατι ξερω!

Ruby
Ruby
2 χρόνια πριν

Αξίζει να τονιστεί νομίζω αυτό που αναφέρεται και στο άρθρο, ότι αυτή η μέθοδος προτείνεται μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορείς με τίποτα να αποφύγεις την κακοποίηση. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να καθόμαστε να δεχόμαστε τα κακοποιητικά βέλη με στωικότητα. Η πρώτη λύση είναι πάντα η φυγή.

Trudy
Trudy
2 χρόνια πριν

Απο τα πιο σωτηρια αρθρα στην ιστοσελιδα.
Μακαρι να αναρτηθουν και αλλα παρομοια με τεχνικες αντιμετωπισεις διαταραγμενων ψώνιων.

Δυστυχως αρκετοι απο εμας ζουμε μια κολαση λογω της πληθωρας ναρκισσων γυρω μας που το μονο που ξερουν ειναι να:
1.παραβιαζουν διαρκως τα ορια των αλλων γυρω τους
2. να σου σπερνουν αμφιβολιες για τον εαυτο σου και να επιχειρουν να παιξουν με το μυαλο σου
3. να σε κακολογουν παντου και να διαστρεβλωνουν την αληθεια και φυσικα ..
4. να σε κανουν να νιωθεις ενα μικρος.

Παπαρουνα
Παπαρουνα
2 χρόνια πριν

Αφου καταφερα επιτελους και συνδεθηκα ας ριξω και την αποψαρα μου και σ’άυτο το θρεντ που το βρηκα πολυ ενδιαφερον Καταρχας.. εχω ενθουσιαστει εδω μεσα που κατα καιρους ονομαζονται και περιγραφονται τεχνικες. Μαλλον πρεπει να κρατησω σημειωσεις, κατι σαν λεξικο. Παρακληση αν μπορουσε να γινει ενα λεξικο εδω μεσα με τις τεχνικες. Με εχουν βοηθησει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Εχω αναγνωρισει συμπεριφορες, ειδικα τις χειριστικες που μεχρι τοτε εβλεπα αλλα δεν αναγνωριζα Στην τεχνικη του γκριζου βραχου, την εφαρμοζω χωρις να γνωριζω οτι υπηρχε τετοια τεχνικη (και επειδη εχω γνωρισει χειριστικους και τοξικους ανθρωπους στην ζωη μου). Μπορω να πω πλεον πως… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 2 χρόνια πριν από Παπαρουνα
Εντάξει λοιπόν...
Εντάξει λοιπόν...
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Παπαρουνα

Κι εγώ το ίδιο διαπιστώνω. Μίσος απύθμενο. Σε εργασιακό επίπεδο η δική μου πρόσφατη περίπτωση.

Penthesilea
Penthesilea
2 χρόνια πριν

Δεν κατάλαβα τι σημαίνει πρακτικά “αποδεσμεύομαι και παραπάνω βαρετή και ουδέτερη”. Θα βοηθούσε ένα πιο απτό παράδειγμα με την εφαρμογή της τεχνικής σε μια συνομιλία ή σε μια συμπεριφορά.

Γιώργος
Γιώργος
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Έλενα Βοσνάκη

Ο διάλογος είναι ανάμεσα σε συντρόφους ερωτικής σχέσης; Αν ναι, μπορεί απλά ο “γκρίζος βράχος” να χωρίσει, έτσι δεν είναι; Μήπως ο στόχος είναι ο νάρκισσος να βαρεθεί και να χωρίσει πρώτος για να αποφύγουμε τα δράματα;

Penthesilea
Penthesilea
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Έλενα Βοσνάκη

Τέλειο. Ευχαριστώ!