in

Χαλαρό στήθος, γκρίζα μαλλιά, εμμηνόπαυση: 3 θέματα που παραμένουν ταμπού

Υπάρχουν τρία πολύ φυσιολογικά στη ζωή μας πράγματα που παρ’όλη την εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας, παραμένουν ταμπού και δεν θίγονται ανοιχτά. Και όχι το σεξ δεν είναι ένα απ’ αυτά. 

Πλέον με την κατακόρυφη άνοδο του διαδικτύου και με την υπερβολική δημοτικότητα των νεανικών σειρών το σεξ προβάλλεται και συζητιέται ανοιχτά. Υπάρχουν ωστόσο τρία αλλα θέματα τα οποία δεν έχουν χώρο και χρόνο στο δημόσιο διάλογο καθώς καλύπτονται από ντροπή και λανθασμένες πεποιθήσεις. Είναι όμως και τα τρία μεσα στην καθημερινότητα μας και είναι απολύτως […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

menopause2

Πλέον με την κατακόρυφη άνοδο του διαδικτύου και με την υπερβολική δημοτικότητα των νεανικών σειρών το σεξ προβάλλεται και συζητιέται ανοιχτά. Υπάρχουν ωστόσο τρία αλλα θέματα τα οποία δεν έχουν χώρο και χρόνο στο δημόσιο διάλογο καθώς καλύπτονται από ντροπή και λανθασμένες πεποιθήσεις. Είναι όμως και τα τρία μεσα στην καθημερινότητα μας και είναι απολύτως φυσιολογικά.

Καιρός να μιλήσουμε για αυτά.

Χαλαρό στήθος και γκρίζα μαλλιά 

Γιατί κάποιο λόγο φοβόμαστε να μιλήσουμε για την γήρανση, δεν μας αρέσει. Φοβόμαστε όλα αυτά που χάνουμε, και όλα αυτά που βιώνουμε σε πρωτόγνωρα για το σώμα και την ψυχή στάδια. Μπορεί η βιομηχανία αντιγήρανσης να ανθεί αλλά στο τέλος ο χρόνος είναι εκείνος που νικάει. Χάπια, κρέμες, φίλτρα, χειρουργεία, ιατρικές παρεμβάσεις, μπότοξ, είναι μερικές από τις τεχνικές αντιγήρανσης αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν την νεανικότητα.

Είναι κοινό μυστικό πως πολλές γυναίκες κρύβουν την ηλικία τους διότι υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός και αποκλεισμός. Έχει γίνει λίγο αστείο, η ηλικία να «σταματάει» στα 25. Όμως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός.

Μερικοί άνθρωποι γερνούν πολύ πριν την ώρα τους επειδή πιστεύουν ότι είναι μεγάλοι για κάποιες δραστηριότητες. «Είμαι πολύ μεγάλη για τένις ή ιστιοπλοία», «δεν μπορώ στην ηλικία μου να ξανασπουδάσω κάτι». Αντί να παραμένουν ψυχικά νέοι αυτοπεριορίζονται και εγκλωβίζονται σε μια νοοτροπία στερεοτυπική.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θα προτιμούσαν να μην αναφερθούν καθόλου στη γήρανση. Ένας μεγάλος λόγος για την αποσύνδεση από τις παλαιότερες γενιές και την ασέβεια της κοινωνίας απέναντι στους μεγαλύτερους πιθανόν να είναι ότι φοβόμαστε να μιλήσουμε για τα γηρατειά. Προτιμούμε να μην τα αντιμετωπίσουμε, να απομακρυνθούμε και να κάνουμε πως το γήρας δεν συμβαίνει.

Γιατί να μιλάμε για ρυτιδιασμένα πρόσωπα και χαλαρά στήθη όταν μπορούμε να κοιτάμε την ομορφιά της νιότης;

Όμως  το γήρας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και έχει πολλά οφέλη. Καθώς μεγαλώνουμε μπορούμε να ωριμάσουμε ακόμα περισσότερο συναισθηματικά και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη  συνειδητότητα απέναντι στη ζωή. Είμαστε «ειδικοί» σε κάποιους τομείς ενώ έχουμε την ελευθερία να δοκιμάσουμε νέα πράγματα. Μπορούμε να είμαστε πιο ήρεμοι, ξέρουμε πως να αφήνουμε πίσω μας το τραύμα, πως να σχετιζόμαστε καλύτερα και να συνδεόμαστε. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τεχνολογίας πάντα θα γερνάμε, είναι κάτι αναπόφευκτο οπότε πρέπει να το αποδεχτούμε και να μιλάμε ανοιχτά γι αυτό.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση και περιεμμηνόπαυση είναι το στάδιο της ζωής όπου η έμμηνος ρύση και η ωορρηξία αλλάζουν και στην συνέχεια τελειώνουν. Όλες κάποια στιγμή θα το περάσουμε ή κάποιος δικός μας άνθρωπος το περνάει. Όλες έχουμε μητέρες, αδερφές, συντρόφους, κόρες, συζύγους, φίλες ή συναδέρφους που θα περάσουν την εμμηνόπαυση κάποια στιγμή. Αν μπορούμε να το συζητήσουμε ανοιχτά θα είναι καλύτερα για όλους μας.

Μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις, την εργασία, την υγεία με τρόπους που να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς. Η εμμηνόπαυση έχει τεράστιο εύρος συμπτωμάτων. Μερικές γυναίκες νιώθουν ότι χάνουν την εμπιστοσύνη των άλλων ανθρώπων και συγκλονίζονται. Κάποιες παλεύουν με θέματα υγείας, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα στο σεξ…η λίστα είναι μεγάλη και τα περισσότερα συμπτώματα καθόλου διασκεδαστικά.

Μια ανοιχτή συνομιλία, λίγη ενσυναίσθηση και η ανταλλαγή βιωμάτων και απόψεων μπορεί να συνεισφέρει θετικά.

Το αναπόφευκτο τέλος

Γιατί δεν είναι εντάξει να σκεφτόμαστε το θάνατο; Τι το παράξενο σε αυτό;

Το τέλος είναι μέσα στη ζωή. Είναι ένα κομμάτι της. Εμείς οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε σα να μην πρόκειται να συμβεί ποτέ. Σαν να θέλουμε να το ξορκίσουμε. Όταν συμβαίνει φυσιολογικά σε άλλους ανθρώπους σοκαριζόμαστε και δεν ξέρουμε τι να πούμε. Συνήθως λέμε λάθος πράγματα ή είμαστε αμήχανοι. Αλλά ο καθένας από εμάς θα πεθάνει, όλοι το ξέρουμε αυτό οπότε γιατί αποφεύγουμε να μιλήσουμε ανοιχτά.

Το τέλος της ζωής του ανθρώπου είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και πρέπει να ομαλοποιηθεί και να συζητηθεί περισσότερο.

Ο θάνατος, η εμμηνόπαυση και η γήρανση είναι αναπόφευκτα μέρη της ζωής και ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να φρικάρουμε. Ας αφήσουμε τις ντροπές και ας ξεκινήσουμε να μιλάμε για αυτά χωρίς να είναι περίεργο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
all things must pass
all things must pass
2 χρόνια πριν

θα ήθελα να καταγράψω αυτό που παρατηρώ γύρω μου.Ζω σε επαρχία.σε νησί,από τα πλέον τουριστικά,ανέκαθεν. Αρκετές πλέον γυναίκες των 50+ ,επιλέγουν να μην βάφουν τα γκρίζα τους μαλλιά,να ντύνονται με άνετα σπόρ ρούχα τις ελεύθερες ώρες τους,να κάνουν πράγματα που αγαπούν,βόλτες με φίλες,περπάτημα με το κατοικίδιό τους κλπ,περιποιημένες μεν, χωρίς επεμβάσεις στο πρόσωπο με στόχο την φαινομενική νεότητα. Στα μάτια μου είναι μία χαρά γυναίκες δεν εκπέμπουν ανασφάλεια,μάλλον το αντίθετο,και δείχνουν να απολαμβάνουν την ηλικία τους,και να αδιαφορούν παντελώς για το αν θεωρούνται σεξουαλικά ελκυστικές απο το άλλο φύλο. Αυτό το τελευταίο ,σε μία κουβέντα που είχα,μία μου ανέφερε, πως… Διαβάστε περισσότερα »