in

H Ρένα απαντά: Πώς ιεραρχείται το φύλο στην κοινωνική ταυτότητα;

Ως φεμινίστριες θα πρέπει να θεωρούμε το φύλο ως το πρωτεύον χαρακτηριστικό της κοινωνικής ταυτότητας ή άλλες συνιστώσες όπως η εθνικότητα, η τάξη, το θρήσκευμα, το χρώμα κτλ μπορεί να είναι πιο θεμελιώδη;

Ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα για την έμφυλη ισότητα. Στην προβληματική του έχει ανά τα έτη προσλάβει διάφορες προλαμβάνουσες, οι οποίες ακουμπούν ή θεμελιώνονται κιόλας σε ταυτότητες που αναφέρεις. __________ Η ιστορία της (κοντούλας) Λεμονιάς όπως την ξεχώρισα σήμερα. Γειά σου Ρένα και λοιπή αμπα-παρέα! Έχω μια θεωρητική, ας πούμε, ερώτηση : πιστεύεις ότι ως […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

feminists

Ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα για την έμφυλη ισότητα. Στην προβληματική του έχει ανά τα έτη προσλάβει διάφορες προλαμβάνουσες, οι οποίες ακουμπούν ή θεμελιώνονται κιόλας σε ταυτότητες που αναφέρεις.

__________

Η ιστορία της (κοντούλας) Λεμονιάς όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Γειά σου Ρένα και λοιπή αμπα-παρέα!

Έχω μια θεωρητική, ας πούμε, ερώτηση : πιστεύεις ότι ως φεμινίστριες θα πρέπει να θεωρούμε το φύλο ως το πρωτεύον χαρακτηριστικό της κοινωνικής ταυτότητας ή άλλες συνιστώσες όπως η εθνικότητα, η τάξη, το θρήσκευμα, το χρώμα κτλ μπορεί να είναι πιο θεμελιώδη;

Φυσικά και κάθε άνθρωπος είναι εντέλει μοναδικός και πως όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα λειτουργούν ταυτόχρονα, αλλά αν πρέπει να τα διαχωρίσουμε ώστε να ξεκινήσουμε μια ανάλυση για τα κοινωνικά φαινόμενα, πώς μπορούμε να τα διαταξουμε;

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΟ ΤΗΝ – (κοντούλα) Λεμονιά

____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα για την έμφυλη ισότητα. Στην προβληματική του έχει ανά τα έτη προσλάβει διάφορες προλαμβάνουσες, οι οποίες ακουμπούν ή θεμελιώνονται κιόλας σε ταυτότητες που αναφέρεις.

Τα 4 Είδη Φεμινισμού: Φεμινισμός για Αρχαρίους

Για παράδειγμα στις συνιστώσες με μαρξιστικό πρόσημο η τάξη είναι εξίσου σημαντική με το φύλο, ίσως ακόμη περισσότερο, καθώς ο μαρξισμός πρεσβεύει ότι χρειάζεται ανατροπή του οικονομικού μοντέλου για να επέλθουν αλλαγές και στη θεώρηση του φύλου (κάτι που επιχειρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση). Οι καπιταλιστές -που τυχαίνει συχνότερα να είναι άντρες- υποτάσσουν τις γυναίκες και η γυναικεία θέση καταλήγει να υπηρετεί τον καπιταλισμό. Στον ελευθεριακό φεμινισμό (liberal feminism) είναι η κουλτούρα κι οι αξίες που υποδαυλίζουν τις ανισότητες κι εκεί εστιάζει η αποκαθήλωση, επομένως λειτουργεί μέσα στο υπάρχον οικονομικό μοντέλο και ωθεί σε αλλαγές που έχουν να κάνουν με την πρόσληψη των εννοιών κοινωνικά.

Άλλα μοντέλα προτάσσουν την φυλή. Μια λευκή κοινωνικής ανώτερης τάξης γυναίκα είναι πολύ πιο προνομιούχα από μια μαύρη της αντίστοιχης κατάταξης, επειδή για να φτάσει εκεί μια γυναίκα ακολουθεί μια δυσκολότερη πορεία.

Σε γενικές γραμμές όμως η διαφοροποίηση φυλής, τάξης, σεξουαλικού προσανατολισμού και καταγωγής παίζουν ως αποχρώσεις στην κατάταξη των ανδρών στον κόσμο του προνομίου, με τον λευκό ετεροφυλόφιλο άντρα να είναι πιο ευνοημένος, ακριβώς επειδή είναι αυτός που οργάνωσε την σύγχρονη πραγματικότητα ανά τους αιώνες. Οι γυναίκες έχουν διαφοροποιούσες αποχρώσεις ανάμεσά τους, αλλά πάντοτε υπολείπονται σε σχέση με τον άντρα στην διαστρωμάτωση στάτους κι αυτη η ανατροπή είναι αυτό στο οποίο στοχεύει ο φεμινισμός συνολικά.

Συνοπτικά, κι αντιγράφοντας από το άνωθεν άρθρο.

Αυτό ίσως πρέπει να κρατηθεί κυρίως για τον αναγνώστη που τώρα εισάγεται στο θέμα.

  • Η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι καθολική και η πιο σημαντική μορφή ανισότητας
  • Οι νόρμες φύλου είναι κοινωνικά κατασκευασμένες και δεν καθορίζονται από τη βιολογία και έτσι μπορούν να αλλάξουν.
  • Η πατριαρχία είναι η κύρια αιτία της ανισότητας των φύλων – οι γυναίκες είναι υποδεέστερες επειδή οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη εξουσία.
  • Ο φεμινισμός είναι ένα πολιτικό κίνημα. Υπάρχει για να διορθώσει τις σεξουαλικές ανισότητες, αν και οι στρατηγικές για κοινωνική αλλαγή ποικίλλουν πάρα πολύ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

10 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
daria
daria
9 μήνες πριν

Εγώ θα ήθελα περισσότερα στοιχεία για το τι θεωρούμε κοινωνική ταυτότητα και γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε ένα χαρακτηριστικό μας ως το πρωτεύον. Διότι θεωρώ πως προτεραιότητα παίρνει το όποιο μας χαρακτηριστικό αναλόγα με το περιβάλλον που βρισκόμαστε και με αυτά που καλούμαστε να αντμετωπίσουμε. Ένας μαύρος άντρας στρείτ μετανάστης θα είναι πιο προνομιούχος απο μια μαύρη γυναίκα στρειτ μετανάστρια, αλλά ίσως εκείνη να είναι πιο προνομοιούχα απο έναν μαύρο στρείτ μετανάστη με αναπηρία. Και απο τις 3 κατηγορίες ανθρώπων που ανέφερα, εγω ως λευκή ευρωπαία ανώτερης κοινωνικής και οικονομικής τάξης στρείτ γυναίκα είμαι πιο προνομιούχα στα περισσότερα περιβάλλοντα που… Διαβάστε περισσότερα »

Dimce
Dimce
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  daria

Σωστό, επίσης ως λευκή Ευρωπαία στρειτ ανώτερης κοινωνικής τάξης και μόρφωσης σε μια ταξική κοινωνία θεωρείσαι “ανώτερη” απο ενα λευκο στρειτ εργάτη.Θα είσαι δε (στην Ελλάδα ή ανατολική Ευρώπη) πιο αποδεκτή απο μια λευκη γκει γυναίκα ή ενα λευκο γκει αντρα.Ειναι άπειροι οι συνδυασμοί οπου μπορεί το οποιο προνόμιο να διαφοροποιηθεί.

Μαρία
Μαρία
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  daria

Πρώτος στην τάξη είναι ο λευκός στρέιτ ευκατάστατος δυτικός άντρας. Μετά κονταροχτυπιούνται οι συνδιασμοί ανάλογα πόση αξία χάνουν. Όλ@ βέβαια είναι εκτός του πριβέ κλάμπ. Ένας πλούσιος μη λευκός vs ευκατάστατη λευκή γυναίκα. Ε δεν θα κάτσω να δω ποιός ρατσισμούλης είναι μεγαλύτερος.

Eva
Eva
9 μήνες πριν

Ψάξε στο Ίντερνετ για intersectional feminism.
Η ερώτηση σου είναι πολυ εύστοχη και δεν υπάρχει απλή, εύκολη απάντηση. Η κοινωνική ταυτότητα είναι πολυδιάστατη και από τις διαφορετικές διαστάσεις μπορεί να πηγάζουν προνόμια ή ανισότητα. Ως λευκή, μορφωμένη γυναίκα έχω προνόμια λόγω της κοινωνικής μου ταξης που πχ ένας poc μετανάστης χωρίς μόρφωση δεν έχει, κι ας είναι άντρας. Πχ δεν δυσκολεύτηκα ποτε να νοικιασω διαμέρισμα. Βιώνω όμως σεξισμό επειδή είμαι γυναίκα, που ο poc μετανάστης δεν βιώνει επειδή είναι άντρας, πχ σεξουαλικη παρενόχληση στο δρομο.

Pocahontas
Pocahontas
9 μήνες πριν

Συμφωνώ με το σχόλιο της Daria ,ως μισή Αφροαμερικανιδα/μισή Ελληνίδα,μαύρη έστω και αν είμαι light skin.Πολυ εύστοχο . Δηλαδή,εγώ σαν μιγάδα με λευκή μαμά ,στο ελληνικό περιβάλλον που μεγαλωνω και κινούμαι,αλλά ακόμη και όταν γνωρίζω άλλους λευκούς και μαθαίνουν για τη λευκή πλευρά μου ,είμαι πιο ευνοημένη,από μια μαύρη Αφρικανικής καταγωγής μετανάστρια .Το νιώθω ,και στην συμπεριφορά των άλλων,ακόμη και όταν με εξυπηρετούν.Αρα εγώ σαν μισή Αφροαμερικανιδα μισή Ελληνίδα,και light skin,κοινωνικά είμαι πιο πάνω από έναν άντρα Αφρικανό ,στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα. Επίσης οσο καταπιεσμένη και να δηλώνει μια λευκή ξανθιά αδύνατη ,δεν θα είναι ποτέ ίση η… Διαβάστε περισσότερα »

channa
channa
9 μήνες πριν

Γυναίκα γεννιέσαι, “θηλυκό” γίνεσαι ήταν ένα από τα παλιά φεμινιστικά συνθήματα.
Το να είσαι άντρας ή γυναίκα είναι μια βιολογική πραγματικότητα μη αναστρέψιμη. Η «θηλυκότητα» και ο «ανδρισμός» όμως είναι θεωρητικά κατασκευάσματα. Είναι προσαρμογή σε ότι ανά εποχές θεωρείται αποδεκτή συμπεριφορά μέσω της ανατροφής και του κοινωνικού ελέγχου. Σίγουρα μπορούν να αλλάξουν.

S-andra-S
S-andra-S
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  channa

Θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Θηλυκό γεννιέσαι, γυναίκα γίνεσαι. Δεν υπάρχει τίποτα κατασκευασμένο στο θηλυκό και το αρσενικό. Όπως μια γάτα ή μια αρκούδα γεννιέται θηλυκό ή αρσενικό, το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Είναι μια βιολογική διαδικασία που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Από κει και πέρα μια γυναίκα δεν είναι μόνο θηλυκό, δεν είναι μόνο το φύλο της, είναι πολλά πολλά πολλά άλλα.

Τελευταία επεξεργασία 9 μήνες πριν από S-andra-S
dreammaker
dreammaker
9 μήνες πριν

{Οι νόρμες φύλου είναι κοινωνικά κατασκευασμένες και δεν καθορίζονται από τη βιολογία και έτσι μπορούν να αλλάξουν} Διαφωνω και επαναδιατυπωνω :Οι νόρμες φύλου είναι κοινωνικά κατασκευασμένες πάνω στη βιολογική διαφορά και φυσικά μπορούν να αλλάξουν . Ο Δαρβίνος διατυπωσε το πως

Πλατωνικός
Πλατωνικός
9 μήνες πριν

Ένας συνδυασμός των επιμέρους χαρακτηριστικών συνεπάγεται ένα επίπεδο προνομίου. Φύλο (άνδρας, γυναίκα, τρίτο φύλο), κοινωνική τάξη (φτωχοί και πλούσιοι), ομορφιά (στερεοτυπικα ελκυστικοί και μη), εθνικη ταυτότητα (ντόπιοι, μετανάστες, μειονοτικοί), φυλή (Αφροαμερικανοι ή λευκές μειονότητες στη Νότια Αφρική), θρησκεία (μουσουλμάνοι στη Δύση ή χριστιανοί στην Ασία), σεξουαλικος προσανατολισμός και πολλά άλλα. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και δίνουν πολλά επίπεδα προνομίου. Σαφώς και ο αλλοδαπός άνδρας επετης στο φανάρι δεν έχει υψηλότερο προνόμιο από μια επιχειρηματία που σταματάει σε αυτό το φανάρι με το ακριβο της ΙΧ.

Πλατωνικός
Πλατωνικός
9 μήνες πριν

Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις. Παράδειγμα η άποψη ότι “άνδρες= conservatives, γυναίκες=liberals”, υπάρχει πχ και ο διαχωρισμός “άνδρες=κρεατοφαγοι χωρίς ενσυναίσθηση για τα ζώα και γυναίκες=vegan με ενσυναίσθηση”. Και άλλες πολλές προσεγγίσεις που δε γνωρίζω. Ο καθε ανθρώπος επιλέγει την ερμηνεια του φεμινισμού ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνεται την κοινωνία μας.