in

H Ρένα απαντά: Οι φίλοι μου αργούν σχεδόν συστηματικά

Έχω φίλους που κάποιες φορές ή και συστηματικά καθυστερούν αρκετά στα ραντεβού και όταν λέω αρκετά εννοώ πάνω από τέταρτο, μπορεί δηλαδή και μισάωρο και ακόμη παραπάνω, κάποιοι δε μπορεί και καμία ώρα.

Όταν οι φίλοι καθυστερούν από σύστημα σημαίνει δεν ξέρουν να υπολογίσουν το χρόνο τους αλλά και δεν σέβονται το δικό σου. ____________ Η ιστορία της always early όπως την ξεχώρισα σήμερα. Aγαπητή Ρένα, Η ερώτηση μου είναι η εξής: τι κάνουμε με τους ανθρώπους που καθυστερούν στα ραντεβού; Εγώ σαν άνθρωπος γενικά είμαι πολύ τυπική, […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

empathy4

Όταν οι φίλοι καθυστερούν από σύστημα σημαίνει δεν ξέρουν να υπολογίσουν το χρόνο τους αλλά και δεν σέβονται το δικό σου.

____________

Η ιστορία της always early όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Aγαπητή Ρένα,
Η ερώτηση μου είναι η εξής: τι κάνουμε με τους ανθρώπους που καθυστερούν στα ραντεβού; Εγώ σαν άνθρωπος γενικά είμαι πολύ τυπική, αν έχουμε κανονίσει με κάποιον για καφέ πχ στις 7, θα είμαι εκείνη την ώρα στο μέρος που έχουμε πει (μη σου πω και νωρίτερα) και αν καθυστερήσω-πράγμα σπάνιο- θα ναι το πολύ κανένα δεκάλεπτο, τέταρτο. Έχω φίλους που κάποιες φορές ή και συστηματικά καθυστερούν αρκετά στα ραντεβού και όταν λέω αρκετά εννοώ πάνω από τέταρτο, μπορεί δηλαδή και μισάωρο και ακόμη παραπάνω, κάποιοι δε μπορεί και καμία ώρα. Ποτέ δεν έχω πει τίποτα σχετικά με την καθυστέρηση αυτή αν είναι σε ένα λογικό πλαίσιο ή αν είμαστε παρέα πάμε και καθόμαστε όσοι φτάσαμε και έρχονται οι άλλοι μετά που έχουν καθυστερήσει ή προσπαθώ κι εγώ να καθυστερήσω στο σπίτι αν δω ότι δεν έχει ξεκινήσει κανείς ακόμη για έξω. Αλλά βρε Ρένα νιώθω ότι δεν σέβονται το χρόνο μου, δηλαδή για να έχουμε κανονίσει μια συγκεκριμένη ώρα κάποιος λόγος υπάρχει, εγώ μπορεί να έχω το πρόγραμμα μου, δε μπορεί διαρκώς να στέκομαι στη στάση πόση ώρα να τους περιμένω ή να σκοτώνω το χρόνο στο σπίτι ή να καθόμαστε στην καφετέρια μέχρι να φανούν την ώρα που εγώ ας πούμε θα ‘θελα να φύγω. Από τη μια νιώθω υπερβολική γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να είμαστε χαλαροί στη βόλτα μας, αλλά κάπου δε πρέπει να μπαίνει και όριο στη χαλαρότητα; Πως να το χειριστώ;

ΑΠΟ ΤΗΝ – always early

_________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Είστε μάλλον μικροί και ίσως νομίζουν λόγω ακριβώς της ηλικίας ότι ο χρόνος είναι ατελείωτος. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν να ετοιμάζονται όταν έχει φτάσει η ώρα της συνάντησης! Η εμπειρία, οι ευκαιρίες που θα φεύγουν και η αδιαφορία των άλλων σταδιακά θα τους διδάξουν ότι είναι ακριβώς έλλειψη σεβασμού. Στα δε επαγγελματικά ραντεβού ακολουθεί κόλαφος.

Αν κι από την πείρα μου, άνθρωπος που δεν ξέρει να υπολογίσει τον χρόνο σωστά πάντα καθυστερεί, έστω και λίγο -τουλάχιστον ας καθυστερεί σε ανεκτό πλαίσιο. Παραδείγματος χάριν σε μεγάλα αστικά κέντρα η καθυστέρηση σε κοινωνικά ραντεβού ενός τετάρτου ισούται περίπου με το ακαδημαικό τέταρτο. Είναι πιο busy η ζωή, όλο και υπάρχει κάτι να εμποδίζει: κίνηση, στάσεις, απεργίες, διπλοκούρσες, κλπ.

Η μόνη στάση που είναι διδακτική σε άτομα που συστηματικά αργούν πάντως είναι να σηκωθείς να φύγεις, ή -ακόμα καλύτερα- να μην εμφανιστείς καν. Ιδιαίτερα αν εκείνοι είχαν να προσδοκούν από την συνάντηση. Αν διαμαρτυρηθούν, επαναλαμβάνουμε αυτολεξεί, με πολύ σοβαρό ύφος, τις δικαιολογίες που οι ίδιοι προβάλλουν: μα πώς κάνεις έτσι; μόνο ένα μισάωρο άργησα, δεν έβρισκα τι να βάλω, με πήρε τηλέφωνο η μάνα μου και δεν το έκλεινε… μπήκες στο νόημα!

Α και κάτι τελευταίο. Αν είσαι κάπου καλεσμένη σε μη δημόσιο χώρο, ούτε το να καταφτάνεις νωρίτερα είναι καλό. Κάποτε, παρέα με κάποια στο δικό σου στυλ, ίσως τώρα που το σκέφτομαι εκείνη να ήταν εμμονική με το χρόνο, φτάσαμε σε ξένο σπίτι σε κάλεσμα για να μας πει η οικοδέσποινα στο κουδούνι ότι την βγάλαμε από την μπανιέρα κι αν μπορούμε να κάνουμε πέντε γύρες το τετράγωνο μέχρι να ξεβγαλθεί και να ντυθεί…

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
JoanneK
JoanneK
7 μήνες πριν

Ειχα κι εγώ το ίδιο θέμα με φίλους που το έκαναν συστηματικα Αλλά λύνεται εύκολα. Αν σ έχουν κάπου να περιμένεις για δουλειά ή στο ποδι, σηκώνεσαι και φεύγεις στο τέταρτο. Και μετά τους λες δεν ήρθες στην ώρα σου και είχα κάτι άλλο μετά, δεν μπορούσα να σε περιμένω άλλο. Αν είναι έξοδος σε μαγαζί, ξεκινώ πάντα λίγο αργότερα από την ώρα που έχουμε πει. 6; Υπολογίζω να μαι εκεί 6.30. Επίσης για τον ίδιο λόγο με τέτοια άτομα δε δίνω ποτέ ραντεβού στη γωνία, στην πλατεία ή έξω από το μετρό. Κατευθείαν στο μέρος που θα βγούμε ώστε… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από JoanneK
Nandine
Nandine
7 μήνες πριν

Σε φίλη που αργούσε συστηματικά γιατί για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν είχε καμία αίσθηση του χρόνου (πχ έλεγε ότι θα είναι έτοιμη σε 10′ ενώ τελικά έκανε 20′ νομίζοντας πως όντως είχε κάνει μόνο 10) έκανα το εξής: Της έδινα ραντεβού πχ στις 6:30 για να συναντηθούμε στις 7. Σε άτομα που αργούσαν συστηματικά από αδιαφορία, αμέλεια κλπ έκανα το εξής:Ποτέ δεν ήμουν στην ώρα μου ούτε φυσικά νωρίτερα. Μόλις έφτανε η ώρα που υποτίθεται ότι είχαμε ορίσει ως ώρα συνάντησης ειδοποιούσα ότι ξεκινάω/έχω ξεκινήσει ήδη και τότε άρχιζα να ετοιμάζομαι με την ησυχία μου. Μόλις βεβαιωνόμουν ότι έχουν φτάσει… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Nandine
Fani
Fani
7 μήνες πριν

Εγώ να πω μια ιστορία. Κάποτε μετακόμισα σε μια άλλη πολη και ήμουν τυχερή να γνωρίσω μια παρέα γυναικών πανω κάτω με κοινά ενδιαφέροντα, αυτές ήδη απο παλιά μαζί. Δίνουμε ραντεβού σε μια καφετέρια πιο νωρις από την παράσταση. Και φτάνω κατα το σύνηθές μου 2 λεπτά νωρίτερα. Και περιμένω 10′ και έρχονται άλλες δύο και μόλισ με βλέπουν έκπληξη! “Αχ ήρθες κιόλας;” μου λένε ¨επειδή η 4η της παρέας (αμερικάνα) πάντα, μα πάντα αργεί, ερχόμαστε πάντα 10′ αργότερα από το συμφωνημένο. Και επιδή είσαι ελληνιδα νομίζαμε ότι έτσι είναι και με σένα! συγγνώμη!” Eίχα γελάσει πάρα πολύ! Φυσικά τώρα… Διαβάστε περισσότερα »

galini17
galini17
7 μήνες πριν

Αυτό βέβαια είναι και λίγο θέμα λαού. Όταν ζούσα στο εξωτερικό, έβλεπα πόσο αυστηροί ήταν σε συγκεκριμένες ώρες. Το ακριβώς σήμαινε ακριβώς και ήταν όλοι εκεί. Ενώ ο Έλληνας έχει γενικά στο αίμα του την αργοπορία. Στην Ελλάδα όταν λένε μια συγκεκριμένη ώρα π.χ σε εκδηλώσεις, συνέδρια κτλ, στην ουσία εννοούν ότι τότε αρχίζουμε να μαζευόμαστε, για να αρχίσουμε μια με δύο ώρες αργότερα. Θυμάμαι και γνωστές μου, την ώρα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι στο ραντεβού, άρχιζαν να ντύνονται και να βάφονται. Και γενικώς ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής. Δούλευα στις τηλεπικοινωνίες όταν έγινε υποχρεωτική η… Διαβάστε περισσότερα »

yvris
yvris
7 μήνες πριν

Γενικά το να μπορούμε να αντιληφθούμε ποια και πως είναι τα άτομα που συναναστρεφομαστε και μάλιστα συχνά, και να είμαστε προσαρμοστικοι και όχι κολλημενοι άκαμπτοι, είναι ένα life skill που είναι καλό να έχουμε, μας βοηθάει να επιβιώνουμε γενικά. Κάποια άτομα παντα θα έχουν θέμα με το χρόνο και παντα θα αργούν, πολλες φορες χωρίς να μπορουν να το ελέγξουν (πχ adhd), χωρίς αυτό να έχει καμία σχέση με το αν σέβονται το χρόνο σου ή όχι. Λοιπόν, εφόσον είναι έτσι η παρεα σου και όχι κάποιοι που γνώρισες χθες, νομίζω θα ήταν ευκολο να έχεις πλεον μάθει ποιος λέει… Διαβάστε περισσότερα »

lessing
lessing
2 μήνες πριν

Αν είναι ραντεβού με ένα άτομο που συστηματικά αργεί,μετά από 15-20 το πολύ λεπτά σηκώνεσαι κ φεύγεις.Οταν επικοινωνήσει μαζί σου εξηγείς ότι ενοχλείται κ θεωρείς πως δεν σε σέβεται.Εννοειται ότι δεν θα το κάνεις μόνο μια φορά.Αν το άτομο είναι ανίκανο να διορθωθεί η κόβεις μαζί του η αν η σχέση έχει σημασία για σένα παίρνεις πάντα μαζί σου ένα βιβλίο.