in

Αγαπητή «Α, μπα»: Η φίλη μου δοκιμάζει το φαγητό μου με το πηρούνι της

Με υποχρεώνει να φάω τα μικρόβιά της

Με υποχρεώνει να φάω τα μικρόβιά της ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

taperaki ampa

Αγαπημένη μου Αμπα, έχω μια φίλη η οποία ενώ σε γενικές γραμμές είναι καθαρή εντούτοις κάνει διπλο-βούτηγμα στο φαγητό και βρίσκει εμένα υπερβολική επειδή λέει ότι είμαι μικροφοβική. Είμαι, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Θεωρώ αγένεια να βουτάς στις σαλάτες και στα κοινά πιάτα με το πιρούνι σου. Αυτή το βρίσκει νορμάλ και ότι είναι κάτι που συνηθίζεται στα ελληνικά σπίτια. Εγώ από την άλλη νιώθω ότι με υποχρεώνει να φάω τα δικά της μικρόβια και τα μικρόβια όσον άλλων έχει κάνει διπλο-βούτηγμα στο δικό τους φαγητό. Προσπαθώ να μην παραγγέλνω κοινά πιάτα (μεζέδες, τάπας, σαλάτα στη μέση κτλ) όταν βγαίνουμε μαζί, αλλά επειδή της αρέσει η γευσιγνωσία πετάει ένα «Α, τι είναι αυτό στο πιάτο σου;» και πριν καλά καλά το καταλάβω έχει ήδη βουτήξει το πιρούνι ή το κουτάλι της στο πιάτο μου (σε οποιοδήποτε σημείο – ούτε καν τουλάχιστον στην άκρη για να μπορέσω να το ξεχωρίσω και να το πετάξω) έχει αρπάξει μέρος από το φαγητό μου και συνεχίζει να μου μιλάει αναλύοντας μου αν της αρέσει η γεύση του ή όχι. Εγώ την κοιτάω απορημένη και αυτή χαμογελάει και μου λέει κάτι του στυλ «Έλα, πάλι σε πιάσαν οι φοβίες σου; Δεν θα πάθεις κάτι.». Εδώ θέλω να πω ότι σπούδασε πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία και ψυχολογία, γι’ αυτό περίμενα να είναι πιο κατανοητική από κάποιο που δεν τα σπούδασε αυτά. Της το ανάφερα ήδη 2-3 φορές αλλά δεν άλλαξε κάτι και δεν μπορώ να της πω κάτι πιο αρνητικό σχετικά με αυτή την συμπεριφορά της επειδή πάντα με βρίσκει παράλογη και υπερβολική. Ακόμα φοβάμαι ότι αν την θίξω μπορεί να μην μου ξαναμιλήσει και δεν μου αρέσει να χάνω ανθρώπους για χαζούς λόγους. Μπορώ να κάνω κάτι με τρόπο που να μην χαλάσει η μεταξύ μας σχέση; Δεν είναι μια ερώτηση «είμαι υπερβολική;», θέλω απλά να την κάνω να σταματήσει αυτή τη συνήθεια της και ας είμαι υπερβολική, χωρίς όμως να σταματήσει να μου μιλά.
-Unwanted germs

Η ασέβεια στους φόβους σου δεν είναι «χαζός λόγος». Όχι μόνο δεν είναι χαζός λόγος, είναι ένας από τους πολύ βασικούς λόγους για τους οποίους έχουμε φίλους, για να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας με συμμάχους. Όλοι κάτι φοβόμαστε, κι αυτή κάτι φοβάται, μπορεί να μην φαίνεται εύκολα, ή να είναι κάτι τόσο αποδεκτό που δεν θεωρείται φόβος, αυτή είναι η διαφορά. Η κόντρα και το «έλα τι έγινε» δείχνει έλλειψη παιδείας, και αυτό δεν μαθαίνεται στα πτυχία (αν και λες ότι σπούδασε ψυχολογία, αναρωτιέμαι εν τούτοις τι διάβασε και τι κατάλαβε).

Αν φοβάσαι ότι αν τη θίξεις δεν θα σου ξαναμιλήσει αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σε προκαλεί γιατί απολαμβάνει αυτόν τον φόβο σου. Δεν λέω ότι είναι αβάσιμος, τουναντίον. Είναι αυτό ισότιμη σχέση όμως; Να φοβάσαι να ζητήσεις από τον άλλον να μην σε τρομάζει γιατί σε απειλεί ότι θα σε απορρίψει; Θύμωσα μόνο που το διάβασα.

Το αντίθετο πρέπει να γίνει. να της πεις να το κόψει μια για πάντα, και αν δεν το κάνει, θα λάβεις τα μέτρα σου. Βρες εσύ ποια είναι τα μέτρα, γιατί σίγουρα θα το ξανακάνει, για να δει αν θα πραγματοποιήσεις την απειλή.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

79 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
κ@λυψω
κ@λυψω
3 χρόνια πριν

Την επόμενη φορά που θα το κάνει, πάρε μια ελιά, φτύσε το κουκούτσι στο πιρούνι σου, τοποθέτησέ το στο πιάτο της (στη μέση), διατήρησε καθόλα φυσικό ύφος, και αν πει κάτι, κοίτα τη με απορία και έκπληξη λες και είναι εξωγήινος.

Valia
Valia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κ@λυψω

Μα,πραγματικά 🙂

tsoupra
tsoupra
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κ@λυψω

φοβερό!!! τέλειο!! συμφωνώ!!

Barracuda
Barracuda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κ@λυψω

Αλλά και πάλι μπορεί να θυμώσει αλλά να μην καταλάβει την φοβία γιατί δεν σιχαίνεται η ίδια και της λείπει η ενσυναίσθηση. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει είναι να βρει κάτι που φοβάται. Ας πούμε τις κατσαρίδες, τα ποντίκια, τις αράχνες κλπ και να αφήσει ενα τέτοιο ψεύτικο αλλά αληθοφανές ζωάκι στο τραπέζι. Και μετά να της πει “ελα πάλι σε πιάσαν οι φοβίες σου;”.

Symbolis
Symbolis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κ@λυψω

Σατανικό!

Big Chungus
Big Chungus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κ@λυψω

θεααα χαχαχχαα

mm
mm
3 χρόνια πριν

Η κολλητή μου είναι ακριβώς όπως εσύ και εγώ έχω μεγαλώσει σαν τη φίλη σου, δηλαδή μπορώ να φάω άνετα από κοινά πιάτα και κοινά ποτήρια χωρίς να σιχαθώ. Νομίζω ότι μου πήρε αρκετά χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχουν άνθρωποι που σιχαίνονται την χωριάτικη (πολύ περισσότερο την παπάρα στη χωριάτικη) και για μεγάλο μέρος της ζωή μου θεωρούσα ότι τα προσωπικά πιατάκια για την σαλάτα είναι απλή επίδειξη του σερβίτσιου. ΑΛΛΑ όταν συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν άνθρωποι που σιχαίνονται μαζεύτηκα με την μία. Ακόμα και όταν βγαίνω για φαγητό με παρέα που την ξέρω και βγαίνουμε συχνά για φαγητό περιμένω πρώτα… Διαβάστε περισσότερα »

Orasee
Orasee
3 χρόνια πριν

Αγαπητή φίλη, θέλω να σου πω μια προσωπική μου ιστορία. Πριν 10 χρόνια, εξεταστική στο πανεπιστημίο, διάβαζα μαζί με φίλους. Είχα μαζί μου ένα μπουκάλι νερό, το οποίο σε κάποια στιγμή πήρε η φίλη μου και ήπιε νερό χωρίς να με ρωτήσει. Για να μην με πουν σιχασιάρα και φοβιτσιάρα κτλ, δεν είπα κάτι. Μετά μάλιστα έκανα το λάθος να πιω κ εγώ από το μπουκάλι. Ένα λάθος που πλήρωσα με 1 μήνα στο νοσοκομείο, χαμένες εξεταστικές στη σχολή μου, 1 χρόνο με γιατρούς, εξετάσεις, παραλίγο να χάσω την σπλήνα μου και χρόνια συμπτώματα που εμφανίζω ακόμη και σήμερα. Η… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Orasee

Καθόλου τρομακτικό, Μαύρο Γατί μου αγαπημένο! Λοιμώδης μονοπυρήνωση, ελικοβακτηρίδιο, γαστρεντερίτιδα, κορωνοίος, με τα σταγονίδια μεταφέρονται όλα αυτά. Και πόσα άλλα που δεν ξέρουμε, γιατί δεν είμαστε γιατροί. Αυτό που φιλιόμαστε όλη την ώρα με τον κάθε γνωστό, παίρνουμε κοινό γλυκό στο εστιατόριο και τρώμε με το κουταλάκι, που αντί να βάλουμε σαλάτα στο πιάτο μας τσιμπάμε από μέσα… Με όλα αυτά δεν μεταδίδονται μόνο ιώσεις ρουτίνας, αλλά και πιο σοβαρά πράγματα.

ω βάι βάι
ω βάι βάι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

ακριβώς!!
γενικά είμαστε ανθεκτικοί, αλλά δεν ξέρεις τι θα σου τύχει…

Again
Again
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Orasee

Πως Εισαι σιγουρη οτι δεν την κολλησες εσυ;;;; Χοχοχο!

Orasee
Orasee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Again

Δεν ήθελα να γράψω αναλυτικά όλη την ιστορία στο σχόλιο μου, αλλά όπως έγραψα η φίλη μου δεν είχε ΣΧΕΔΟΝ κανένα σύμπτωμα. Η φίλη μου είχε πονόλαιμο για μέρες πριν πιει από το μπουκάλι μου, το οποίο δεν μου ανέφερε ποτέ μέχρι που αρρώστησα. Η ίδια δεν ήξερε ότι το σύμπτωμα αυτό ήταν λόγω μονοπυρήνωσης, θεώρησε ότι ήταν κρύωμα , καθώς δεν ανέπτυξε κανένα άλλο σύμπτωμα. Τα συμπτώματα της μονοπυρηνωσης ποικίλουν και δεν είναι το ίδιο έντονα σε όλους, επίσης κολλάει μόνο μέσω του σάλιου. Το μπουκάλι ήταν σφραγισμένο όταν ήπιε, εγώ δεν είχα πιει πριν. Δεν προσπαθώ να κατηγορήσω… Διαβάστε περισσότερα »

bubuntu
bubuntu
3 χρόνια πριν

Ακόμη και αν είσαι ο Κατακουζηνός, από τη στιγμή που έχεις δηλώσει πως δεν σου αρέσει αυτή της η συνήθεια, οφείλει να το δεχτεί αν θέλει να λέγεται φίλη. Το τι συνηθίζεται και τι όχι στην ελληνική οικογένεια, είναι άσχετο. Αν δεν είσαι ο Τζόι και δεν σε πειράζει να μοιράζεσαι το φαγητό σου, προτείνω το εξής: Δώσ’ της πριν το γεύμα ένα καθαρό κουτάλι και πες της ότι αν θέλει να δοκιμάσει από σένα μπορεί να βάλει στο πιάτο της από αυτό.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν

Αυτό με το πιρούνι στην Ελλάδα όπως και τα φιλιά με όλο τον κόσμο (στην προ-covid εποχή) είναι πολύ ανθυγιεινές συνήθειες. Είχα την ατυχία να περάσω ελικοβακτηρίδιο, το οποίο μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Ενάμιση χρόνος δίαιτα, στην οποία έ β α λ α κιλά, γιατί ήταν πολύ περιορισμένα τα φρούτα και λαχανικά σε αντίθεση με υδατάνθρακες και κρέας, σχήμα τριών-τεσσάρων αντιβιωτικών για εβδομάδες (μαζί με τη γαστροπροστασία έπαιρνα 12 χάπια την ημέρα) και δύο γαστροσκοπήσεις. Και εννοείται απειλή τρίτου παγκοσμίου πολέμου στη σχέση μου, γιατί ο καλός μου δεν ήθελε να πάει για εξετάσεις (γιατρός βλέπετε, οι γιατροί δεν αρρωσταίνουν).Εννοείται… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Να συμπληρώσω ότι για το ελικοβακτηρίδιο είχα ρωτήσει 5-6 γιατρούς στην Ελλάδα και έναν στη Γερμανία. Όλοι κάθετοι, το ελικοβακτηρίδιο πρέπει να εκριζωθεί πάση θυσία. Αν παραμείνει στον οργανισμό δημιουργεί προβλήματα, σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και καρκίνο.

Vada
Vada
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Το έχω περάσει και εγώ. Είναι δύσκολη διαδικασία και δυστυχώς πέρασα από 4 γιατρούς μέχρι να διαγνωσθεί και να ξεκινήσω αγωγή (με 4 διαφορετικές αγωγές και πόνο μέχρι που η θεά που πήγα το διέγνωσε με τη μια). Στη δική μου περίπτωση ήταν από στρες μηνών με τη δουλειά, που ήρθε και με ισοπέδωσε. Παρόλα αυτά, δε σημαίνει πως δεν πρέπει γενικά να είμαστε προσεκτικοί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση της γράφουσας, δέχομαι ότι κάποιος μπορεί να σιχαίνεται (πόσο ηλίθια λέξη). Δεν δέχομαι όμως την αγένεια και ιδίως στο θέμα ‘τραπεζιού΄. Είναι σαν να λέμε ότι όλοι χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι… Διαβάστε περισσότερα »

Valia
Valia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Αν εκριζωθεί, μετά μπορεί να ξαναεμφανιστεί, αφού μεταδίδεται με σταγονίδια;
Κι εγώ είχα, αλλά ο γιατρος μου είπε ότι το έχουμε όλοι οι Έλληνες (δεν ξέρω αν ισχυει), πού να ‘ξερα γιατί…

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Valia

Δεν μπορεί να το έχουμε όλοι, στην επανεξέταση μήνες μετά τη θεραπεία βγήκε αρνητικό το δικό μου τεστ. Αυτό εκριζωνεται, αλλά αν το έχεις κολλήσει στο σύντροφο σου και δεν κάνει θεραπεία, μπορεί να επαναμολυνθεις.

Valia
Valia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Κι εμένα βγήκε αρνητικό, αλλά έκανα τη θεραπεία φοιτήτρια ακόμα κι όταν πήγαινα στην επίσης φοιτήτρια σε άλλη πόλη αδερφή μου και ξεχνουσα την οδοντόβουρτσά μου, έπαιρνα τη δική της 😁 (δεν τη σιχαίνομαι καθολου) . Και δε θυμάμαι αν καναμε θεραπεία την ίδια περίοδο ή αν την έκανε πολύ αργότερα από εμένα. Οπότε πρέπει να ξαναδώ αν το ξανααπέκτησα. Αλλά έτσι, δεν θα το κολλάμε συνέχεια κι από τις σχέσεις μας, πώς να ξέρουμε αν κάποιος το έχει ή όχι; Τελος των πάντων, ευχαριστώ
για τις πληροφορίες!

Valia
Valia
3 χρόνια πριν

Κι εγώ πιστεύω ότι το κάνει επίτηδες. Κι αυτο δείχνει περισσότερα για εκείνη απ’ ότι νομίζεις. Ακόμη κι αν σε θεωρεί υπερβολική,πρέπει να σε σέβεται. Ψιλοασχετο με το θεμα, αλλα σχετικό με το θέμα του σεβασμού: μου έχει τύχει γνωστή να με θεωρεί υπερβολική με το θέμα των αλλεργιών (δεν μπορώ να φάω τα μισά τρόφιμα που υπάρχουν), να έχει φτιάξει χορτοφαγικα μπιφτέκια με ρεβύθια, από τα οποία είχα πάθει αλλεργικό σοκ και το ξέρει, και να μη μου λέει ότι τα μπιφτέκια έχουν ρεβυθια, για να δει αν θα με πειραξουν τελικά ή όχι. Όταν υπάρχει τετοιος κόσμος εκει… Διαβάστε περισσότερα »

Melian
Melian
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Valia

Ελπίζω να την έχεις κόψει τη γνωστή σου. Αυτό που έκανε ήταν επικίνδυνο και θα μπορούσε να σου έχει στοιχίσει ακριβά.

Valia
Valia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melian

@Melian Την έχω κόψει και το έκανα και θέμα, όταν μετά απο μία εβδομάδα της ξέφυγε για τα ρεβυθιά. Μου πηρε και λίγη
ώρα να το επεξεργαστώ, ήμουν σε φάση “τώρα δεν μπορεί να το ζω όντως αυτό…”

@TNR @Melian Ήμουν τυχερή που έφαγα μόνο μια μπουκιά. Αλλά αμέσως μ’ έπιασε δύσπνοια και ζαλάδα, ένιωθα ότι δεν μπορώ να παρω ανάσα κι έφτασα σπίτι σε ημιλιποθυμη κατάσταση. Μου πήρε μία εβδομάδα να συνέλθω κι είχα αγχωθεί, πίστευα ότι επιδεινώθηκε το άσθμα.

TNR
TNR
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Valia

Μη χειρότερα. Ο Μεγκελε ήταν κ έκανε πειραματα; Πόσο ανόητη και επικίνδυνη; Για να αποδείξει τι κιολας; Εγκληματικο

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Εποχή κορωνοιου, ρίχνεις βηχαλάκι και “να μωρέ είχα λίγο πυρετούλι χθες”, την αγκαλιάζεις και φιλάς για χαιρετισμό και κάνεις παπάρα στη σαλάτα.
Αν κριντζαρει, της πετάς ενα:” Έλα, σε πιάσαν οι φοβίες σου; Δεν θα πάθεις κάτι.” κλείνεις μάτι, ισοπαλία.

aiyo
aiyo
3 χρόνια πριν

Γνήσια απορία (γνωρίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία βέβαια). Οι υπόλοιποι φίλοι σου δεν το κάνουν αυτό? Είναι όντως το πιο συνηθισμένο σε κοινές παρέες.

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Όχι δεν είναι συνηθισμένο. Ξέρω και παντρεμένα ζευγάρια που δεν τρώνε από τα ίδια πιάτα. Αλλά ακόμα και εγώ που μπορώ να γλείψω το ίδιο παγωτό με έναν άγνωστο, αν μου πάρουν φαγητό από το πιάτο μου θα χωρίς πρώτα να με ρωτήσουν θα τους διολοστείλω. Δεν είναι μόνο για την σιχαμάρα, είναι ότι δεν μπορείς να βουτάς πράγματα από το πιάτο του άλλου χωρίς να στα έχει προσφέρει αυτός.

aiyo
aiyo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Σε αυτό συμφωνώ, κ εγώ πάντα ρωτάω και όταν προσφέρω από το φαγητό μου σε κάποιον του σερβίρω στο πιάτο του. Αλλά να σερβίρουμε τις τυροκροκέτες κλπ από τα πιάτα στη μέση πρώτη φορά ακούω.

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Αν προσέξεις στα μεζεδοπωλεία (όχι στα καταγώγια) οι μεζέδες που είναι ξεχωριστά κομμάτια έρχονται έτσι όπως λες, και ο καθένας μπορεί να τους τσιμπήσει χωρίς να αγγίξει τα διπλανά, αυτά όμως που είναι αλοιφές ή έχουν σάλτσα έρχονται με κουτάλι για να τα πάρεις στο πιάτο σου. Αυτά που θέλουν κόψιμο (πχ λουκάνικο) πολλές φορές έρχονται με δικό τους μαχαιροπίρουνο. Αν δεν έχουν πιρούνι, αυτός που το κόβει συνήθως ανακοινώνει «παιδιά θα το κόψω με τα δικά μου μαχαιροπίρουνα». Ακόμα όμως και στο καταγώγι που το τζατζίκι θα έρθει χωρίς κουτάλι κάνει μεγάλη διαφορά να βουτήξεις μέσα το πιρούνι σου… Διαβάστε περισσότερα »

Melian
Melian
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα της γράφουσας είναι οι τυροκροκέτες που καρφώνονται εύκολα με το πηρούνι, αλλά μάλλον πιάτα όπως σαλάτες.

Someone
Someone
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melian

Μακάρι να ήταν μόνο οι σαλάτες!
Υπάρχουν και κάποιοι που από το πιάτο με τους μεζέδες, δεν τσιμπάνε ένα κομμάτι με το πηρουνι τους αλλά ακουμπάνε μ´αυτο τα πάντα για να διαλέξουν το καλό κομμάτι και να το βάλουν στο πιάτο τους..
Κι ακόμα χειρότερα, κόβουν κάτι με το μαχαιροπηρουνο τους, βάζουν στο πιάτο τους, γλείφουν μαχαιροπηρουνο, και μετά κόβουν με αυτό κάτι από άλλο πιάτο..
Πονεμένη ιστορία… και ο λόγος που όταν βγαίνω με κάποιες συγκεκριμένες παρέες παίρνω ατομική μερίδα μόνο..

aiyo
aiyo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Ναι με συγχωρείς αλλα ναι, είναι συνηθισμένο και το ότι ξέρεις παντρεμένα ζευγάρια που δεν τρώνε από τα ίδια πιάτα δεν το αναιρεί.

wild-rose
wild-rose
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Από τη στιγμή που ενοχλεί τη φίλη της πρέπει να σταματήσει, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει. Σε κοινές παρέες συνηθίζεται να έχει ο καθένας το πιάτο του. Και εμένα με ενοχλεί αυτό που λέει η γράφουσα αλλά με την καλύτερή μου φίλη δεν έχω τέτοιο πρόβλημα, τρώμε και από το ίδιο πιάτο και με τα ίδια κουταλοπιρουνα. Μόνο με αυτή όμως ακόμα και με τους συντρόφους μου τώρα που το σκέφτομαι σπάνια το έχω κάνει .

Laoura Lou
Laoura Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Βεβαιως και ειναι συνηθισμενο! Οταν υπαρχει στον ιδιο χωρο ενα συνολο ατομων, επειδη ειναι πρακτικο, υπαρχει κοινη πιατελα, κοινο μπολ, κοινο πιατο που το μοιραζονται μεταξυ τους. Επειδη σε μερικους ψηλο-ιδιορυθμους δεν αρεσει το φαινομενο αυτο δεν χωραει συνεπαγωγη οτι δεν πρεπει να γινεται, αρα δεν υπαρχει. Συμβαινει και ακολουθειται για ευλογους κατανοητους λογους.

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Laoura Lou

Στα κανονικά τραπέζια (και όχι όταν τρως με τον/την σύζυγο και τα παιδιά σου) κάθε μπολ πιατέλα και πιάτο με σαλτσομεζέδες οφείλει να έχει δικό του κουτάλι έτσι ώστε οι συνδαιτυμόνες να το βάζουν όση ποσότητα θέλουν στο πιάτο τους. Αν στρώσεις τραπέζι για “σύνολο ατόμων” και δεν βάλεις κουτάλια σερβιρίσματος είσαι χοντρο-άσχετος από κοινωνικούς κανόνες και βασικούς κανόνες υγιεινής.

Laoura Lou
Laoura Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Μηπως αυτους τους “βασικούς κανόνες υγιεινής” ειναι στην πραγματικοτητα “τεχνιτοι βασικοι κανονες υγιεινης” και τους βαφτιζουμε ως “βασικους” για να πλασαρουμε με εναν διανοουμενο τροπο καλυτερα την επιθυμητη, προσωπικη, βολικη μας αρεσκεια? #objectively?

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Laoura Lou

Εγώ μπορώ να γλείψω και τις χειρολαβές του μετρό σήμερα, εν μέσω κορονοϊού, αλλά στις διακοπές σε νησιά της άγονης γραμμής που ξέρω ότι το δίκτυο του νερού το προμηθεύει η υδροφόρα δεν ρισκάρω ούτε μισή ημέρα διακοπών με διάρροια για να πιω νερό βρύσης. Αντίστοιχα ενώ ξέρω ότι για εμένα προσωπικά οι πιθανότητες να πάθω κάτι από κοινό κουτάλι είναι μικρές, δεν ρισκάρω ούτε στο ελάχιστο να ευθύνομαι ακόμα και για μια μικρή ίωση σε συνδαιτυμόνα μου. Με την προσωπική μας υγεία και την προσωπική μας βολή μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε, με την βολή των ανθρώπων που επιλέγουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Laoura Lou
Laoura Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Οι βασικοι κανονες υγιεινης ειναι γενικοι και οχι ειδικοι. Ειναι βασικοι γτ ειναι α-ντι-κει-με-νι-κοι και παραλληλα κοινως αποδεκτοι. Το δαχτυλο… να μην μπαινει στο πιατο ειναι βασικος κανονας υγιεινης. Το ατομικο πιρουνι… να μην μπαινει στο πιατο ΔΕΝ ειναι βασικος κανονας υγιεινης. Ισως, να ειναι “ειδικος” κανονας υγιεινης καποιου. Μην τα χαρακτηριζουμε ολα ως βασικους, γτ δημιουργειται συνχηση και ΔΕΝ θα μπορουμε να ξεχωρισουμε τους αντικειμενικους απο τους προσωπικους, επιθυμητους, βολικους υποκειμενικους μας κανονες. Καθε φορα που θελουμε να εφαρμοστει δικος μας κανονας, η επικληση των βασικων κανονων υγιεινης θεωρειται ως καταχρηση του ορου. Οταν συμπεριφερεσαι με τροπους πανδημιας… ενω… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Laoura Lou

Laoura Lou (παρεπιπτόντως κι άλλη lou, είμαστε 4-5 στο site) ξεκάθαρα είναι βασικός κανόνας υγιεινής να μην μπαίνει το πιρούνι στο κοινό πιάτο.

Laoura Lou
Laoura Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Laoura Lou

Σε περιοδο πανδημιας, φυσικα και εχεις δικιο! Οσοι προσοχη γινεται. Οση καθαριοτητα γινεται. Οσα προληπτικα μετρα γινοται. Περαν απο καθε αμφισβητηση. Βεβαιως. Μαζι σου. Ο καθενας μας εχει την κοινωνικη ευθυνη να μην την μεταδοσει. Hands down. Αλλα σε μη πανδημια, να συμπεριφερετε καποια/ος με κανονες πανδημιας……
Εκει αναφερομαι κυριως. Γτ υπηρχε ζωη και πριν τον Μαρτιο.

the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Laoura Lou

Καλα,αφου δεν ειναι βασικός κανονας υγιεινής, ο μάγειρας μπορει να βουτάει το ατομικό του πιρούνι στο πιάτο που θα σου σερβίρει για να το δοκιμασει; Μα το διάβασες καπου αυτό και επιχειρηματολογεις κιολας; Προφανως και ειναι βασικός κανονας υγιεινης οταν αφορά εστίαση πχ. Στο σπιτι σου κανε ο,τι θες,εγω βαζω και τα δάχτυλα στα πιάτα. Αντικειμενικοι; σιγά να μην κάνουμε και γκάλοπ για να θεσπίσουμε κανονες υγιεινής οταν οι περισσοτεροι δεν πλένουν τα χερια τους μετα τη τουαλέτα.

Lobster
Lobster
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Πες τα παπί και Lou γιατί με αυτά που διαβάζω τσουτσούριασα! Φυσικά είναι θέμα υγιεινής και ευγένειας!

Again
Again
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Laoura Lou

Το οτι εχουμε πανδημια επειδη δεν κρατουσαμε αποστασεις κτλ ειναι ατοπο. Με την «ηπια ανταλλαγη μικροβιων» χτιζουμε το ανοσοποιητικο μας συστημα. Ειναι απαραιτητη για την υγεια μας αυτη η ανταλλαγη μικροβιων. Το ποσο ευαλωτοι θα ειμασταν αλλιως το εχουν νιωσει στο πετσι τους οι γονεις την πρωτη χρονια που το παιδι παει παιδικο. Χρειαζεται να ερχομαστε σε επαφη με μικροβια κ να τα ανταλλασουμε με αλλους ακτιβως ετσι, σε μικρες ποσοτητες ωστε να χτιζουμε το ανοσοποιητικο μας με ανοσια. Τωρα για την ερωτηση, εγω τη βρισκω υπερβολικη σε σχεση με τα μικροβια/σιχαμαρα, αλλα αυτο δεν εχει καμια σχεση, αφου την… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Laoura Lou

Υ/Γ και όχι δεν είναι “προσωπική βολή” να πλένω στο χέρι έξτρα κουτάλες και πιάτα σαλάτας, το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα, είναι “προσωπική βολή” να το παίζεις αναρχο-άνετος για να ντύσεις με ιδεολογία την παραβίαση των ορίων ενός φίλου σου (γιατί εδώ εύκολα ξεχνάμε ότι, ότι και να ισχύει παρέξω η κοπέλα είπε επανειλημμένα ότι την ενοχλεί κάτι συγκεκριμένο που είναι εύκολα διαχειρίσιμο από τους άλλους)

Laoura Lou
Laoura Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Laoura Lou

Διπλωματικη!

Mumu Pipi
Mumu Pipi
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Laoura Lou

Και λογω ελλειψης χωρου φυσικα!
Καποιοι ειναι οντως Κατακουζήνες ομως.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Είναι συνηθισμένο, αλλά μπορείς να κολλήσεις τα μύρια όσα. Από λοιμώδη μονοπυρήνωση μέχρι κορωνοϊό.

Mumu Pipi
Mumu Pipi
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Συμφωνω Aiyo!

aiyo
aiyo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mumu Pipi

Ευχαριστώ Mumu Pipi, δεν ξέρω αν οι άλλοι φασώνουν τα πηρούνια τους πριν τα βουτήξουν στη σαλάτα, αλήθεια!

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Έχετε δοκιμάσει να πιρουνιάσετε φέτα ενώ τρώτε κοκκινιστό;

bournela
bournela
3 χρόνια πριν

Φτύσε τη μερίδα σου..και πρόσφερε της μια μπουκιά να δοκιμάσει αν θέλει!

aiyo
aiyo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bournela

ναι, το ίδιο είναι…

Wolfcry
Wolfcry
3 χρόνια πριν

“Ακόμα φοβάμαι ότι αν την θίξω μπορεί να μην μου ξαναμιλήσει και δεν μου αρέσει να χάνω ανθρώπους για χαζούς λόγους.”.

Δεν είναι χαζός λόγος. Δε σέβεται τη φοβία σου. Δε δείχνει ενσυναίσθηση σε σένα. Ακυρώνει τα συναισθήματά σου λέγοντας πως είσαι υπερβολική.

“Η κόντρα και το «έλα τι έγινε» δείχνει έλλειψη παιδείας, και αυτό δεν μαθαίνεται στα πτυχία (αν και λες ότι σπούδασε ψυχολογία, αναρωτιέμαι εν τούτοις τι διάβασε και τι κατάλαβε). “.
Πολύ καλό.