in ,

House of the Dragon: Η σειρά γυρίζεται με συντονιστές οικειότητας

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό για τις σκηνές βιασμών ή εξαιρετικά βίαιου σεξ που υπάρχουν στη σειρά

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό για τις σκηνές βιασμών ή εξαιρετικά βίαιου σεξ που υπάρχουν στη σειρά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

house 0fthe dragon olivia cooke
H Emily Carey, 19χρονη ηθοποιός που υποδύεται την Alicent Hightower

Μπορεί να σπάει ρεκόρ τηλεθέασης, μπορεί να έχει ήδη φανατικούς που είχαν πάθει στερητικό μετά το τέλος του Game of Thrones (και τι άδοξο τέλος, ήταν αυτό…), όμως, η σειρά House of The Dragon εξακολουθεί να προβληματίζει για τις σκηνές βιασμών, για άλλες τόσες εξαιρετικά βίαιων συνευρέσεων, ενώ μόλις πρόσφατα άρχισε να αποκαλύπτεται και το τι πραγματικά προβλημάτισε ή ακόμα και εξόργισε τις γυναίκες του καστ.

Γι’ αυτό, όπως αποκαλύπτεται τώρα, η παραγωγή φρόντισε εξ αρχής να υπάρχουν στα γυρίσματα αυτών των σκηνών συντονιστές οικειότητας, οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι καμία από τις ηθοποιούς δεν θα νιώσει άβολα ή δεν θα χρειαστεί να τραυματιστεί ψυχολογικά για να διεκπεραιωθεί μία σκηνή.

Δεδομένης της προϊστορίας του Game Of Thrones που ουκ ολίγες φορές κατηγορήθηκε για κακομεταχείριση, υποτίμηση και χλεύη εναντίον των γυναικών, αλλά και για τρομακτική συχνότητα σεξουαλικά βίαιων σκηνών και σκηνών βιασμού, η παραγωγή του House of Dragon φαίνεται πώς επιχείρησε, ως παραγωγή, να φανεί πιο ευαισθητοποιημένο.

Όλο αυτό έρχεται στο φως λίγο μετά τις αποκαλύψεις της 19χρονης Emily Carey η οποία εξομολογήθηκε ότι πρόσφατα ότι έτρεμε τα γυρίσματα με τον 49χρονο Paddy Considine στο prequel του Game of Thrones, κυρίως για την απεικόνιση των σεξουαλικών συνευρέσεων με έναν άντρα 30 χρόνια μεγαλύτερό της.

Η νεαρή ηθοποιός παραδέχτηκε ότι ένιωσε “φόβο” να γυρίσει σκηνές σεξ με τον συμπρωταγωνιστή της και ότι η Alicent Hightower, η νεαρή βασίλισσα του βασιλιά Viserys Targaryen είχε να αντιμετωπίσει μεν προβλήματα και συμπεριφορές της εποχής της, αλλά δεν ήταν καθόλου σίγουρη για το πώς όλο αυτό θα κατέληγε στα μάτια του τηλεθεατή.

House Of The Dragon Alicent High

Η δήλωσή της αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι όταν της δόθηκαν τα σενάρια, η Carey ήταν μόλις 17 ετών και σίγουρα η βιαιότητα των σκηνών -όσο κι αν και η ίδια είχε πάρει μία γεύση από το Game of Thrones- την προβλημάτισε.

“Με τρόμαξε, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν είχα ακόμη γνωρίσει τον Paddy, δεν ήξερα πόσο χαρούμενος άνθρωπος ήταν και πόσο εύκολη θα έκανε τη σκηνή”, εξήγησε η ίδια στο Newsweek. “Το μόνο που έβλεπα ήταν, ξέρετε, έναν 47χρονο άνδρα και εμένα. Ήμουν λίγο ανήσυχη”.

Οι συγκεκριμένες σκηνές αφορούν το 4ο επεισόδιο της σειράς, όπου η βασίλισσα κάνει μπάνιο τον Ταργκάριεν, πριν από μια σεξουαλική σκηνή η οποία δεν κρύβει καμία χαρά για την ίδια και στην οποία φαίνεται να συμμετέχει χωρίς τη θέλησή της, από βασιλικό καθήκον.

Στο ίδιο επεισόδιο, ο χαρακτήρας του 39χρονου Matt Smith (Daemon Targaryen) συμμετέχει σε μια σκηνή αιμομιξίας με την ανιψιά του Rhaenyra, την οποία υποδύεται η 22χρονη Milly Alcock – τους δυο τους “χωρίζει” μια διαφορά ηλικίας 17 ετών…

milly alcock matt smith.0

Και η Alcock, πάντως, μιλώντας στη New York Post εξηγεί ότι παρά το γεγονός ότι με τον Σμιθ ήταν φίλοι, παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε συντονιστής οικειότητας στα γυρίσματα για να γυρίσουν τη σκηνή.

Τι είναι οι συντονιστές οικειότητας, ωστόσο; Πρόκειται για έμπειρα μέλη της παραγωγής που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ιδανικό κλίμα ανάμεσα σε ηθοποιούς που πρόκειται να γυρίσουν ερωτικές σκηνές. Η ιδιότητά και ο ρόλος τους άρχισαν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σετ από την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο του Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Tο House of The Dragon είναι εδώ και ο βιασμός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής

Πρακτικά, συντονίζουν τη “χορογραφία” της σκηνής σεξ, ώστε οι δύο -ή και παραπάνω ηθοποιοί- να νιώσουν άνετα και να γίνει το γύρισμα χωρίς αγκυλώσεις, εκνευρισμό, ένταση ή περισσότερη ντροπή.

Στους συντονιστές οικειότητας που είναι επιφορτισμένοι και με την επεξήγηση κάθε λεπτομέρειας της ερωτικής σκηνής, απευθύνονται οι ηθοποιοί για οποιοδήποτε πρόβλημα ή για να καταγγείλουν σεξουαλική παρενόχληση στην περίπτωση που αντιληφθούν ότι ο συνάδελφός τους παραβιάζει όρια ή αδιαφορεί για το πώς νιώθουν τη στιγμή του γυρίσματος.

Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα των συντονιστών οικειότητας στις τηλεοπτικές σειρές που σχετίζονται με τον George RR Martin έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις και δηλώσεις ηθοποιών στον Τύπο.

Ο Sean Bean, ο οποίος υποδύθηκε τον Ned Stark στο Game of Thrones, είχε δηλώσει στους Times ότι θεωρεί ότι “καταστρέφουν τον αυθορμητισμό”, υποστηρίζοντας ότι “ο φυσικός τρόπος που συμπεριφέρονται οι εραστές θα καταστρεφόταν” αν είχες “κάποιον που θα έλεγε: “Κάνε αυτό, βάλε τα χέρια σου εκεί, ενώ εσύ αγγίζεις το πράγμα του”.

House of the Dragon King Viserys
Ο Viserys Targaryen, κατά κόσμον Paddy Considine

Ωστόσο, η Carey έχει πει ότι η χρήση συντονιστών οικειότητας από την πλευρά της παραγωγής του House of the Dragon την έκανε να αισθάνεται πιο ήρεμη στις σκηνές της με τον Considine. “Έχοντας αυτή τη διέξοδο του συντονιστή οικειότητας, να μπορώ να τα συζητήσω όλα και να μην αποφεύγω καταστάσεις ή να μην αισθάνομαι αμήχανα… Ναι, ήταν πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι νόμιζα ότι θα ήταν”.

Όπως γράφεται τις τελευταίες εβδομάδες που η σειρά κερδίζει συνεχώς έδαφος, οι συντονιστές οικειότητας στα γυρίσματα ήταν ένας τρόπος να καθησυχαστούν και οι φεμινιστικές ομάδες, αλλά και τα media που εξέφραζαν ανησυχίες για την “κανονικοποίηση” της προβολής βιασμών μέσα από τέτοιου βεληνεκούς τηλεοπτικές παραγωγές.

Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν και όσα σκεφτόταν η 17χρονη τότε Carey, στην πρώτη ανάγνωση του σεναρίου, δεν είναι να απορείς “γιατί”.

“Κατά την περίοδο πριν από την παραγωγή, προσπάθησα να παρακολουθήσω το Game of Thrones και φυσικά η πρώτη σεζόν, ακόμη και μόνο το πρώτο επεισόδιο του Thrones, έχει πολλή βία κατά των γυναικών. Υπάρχει πολύ βίαιο σεξ και αυτό με εκνεύρισε. Ήμουν σε φάση: Θεέ μου, τι θα πρέπει να κάνω σε αυτή τη σειρά;”…

Με στοιχεία από Guardian, Newsweek, New York Post

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Selini
Selini
1 χρόνος πριν

Αμφιβάλω αν οι συντονιστές οικιότητας (τι άλλο θα ακούσουμε) κατάφεραν να καθησυχάσουν τις “φεμινιστικές” ανησυχίες (άραγε μόνο οι φεμινιστές ανησυχούν;) για την “κανονικοποίηση” της προβολής βιασμών (γενικότερης αδικαιολόγητης βίας σεξουαλικής ή μη κυρίως προς γυναίκες αλλά και άντρες) στα μέσα. Άλλωστε τι σχέση έχει η “προστασία” των ηθοποιών με την προστασία και τον σεβασμό των θεατών και της κοινωνίας γενικά γιατί σειρές σαν αυτές διαμορφώνουν μια κουλτούρα που επηρεάζει ακόμα και όσους δεν παρακολουθούν τις σειρές. Το GoT θα μείνει στην τηλεοπτική ιστορία ως χαμένη ευκαιρία όχι γιατί είχε το άνευρο και απογοητευτικό τέλος που είχε αλλά γιατί βρέθηκε σε… Διαβάστε περισσότερα »

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Selini

Εγώ σκεφτόμουν ότι η ίσως εκτενής, χρήση σκηνών βιας των γυναικών μας κάνει πιο woke για το θεμα. Όταν βλέπεις σκηνες βιασμού στη τηλεόραση σου είναι πιο εύκολο να μπεις στη θέση του θύματος και να νιωσεις ενσυναίσθηση.

Selini
Selini
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Κιμ Απίθανη

Μπα! Απλώς κανονικοποιείται η βία. Ήδη έχουμε αρχίσει και θεωρούμε φυσιολογικές τις γυναικοκτονίες.

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Selini

Γιατί πριν τι τις θεωρουσαμε;😂😓

chubby unicorn
chubby unicorn
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Selini

To got όπως και το hotd είναι σειρές που δείχνουν μια αρκετά βίαιη πραγματικότητα που ίσχυε για χιλιάδες χρόνια. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς να αφήσει θετικό αποτύπωμα. Ήταν μια σειρά με συγκεκριμένη ιστορία γεμάτη μισογυνισμό, βία βιασμούς και η χρήση της γυναίκας ήταν καθαρά ως μέσο ανταλλαγής. Μπορεί να είναι φανταστική ιστορία αλλα κάπως έτσι δεν ήταν η θέση των γυναικών για χιλιετίες? Πολλά απο τα storylines του ιδίου του Martin βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα. Κάπως έτσι ήταν η ζωή για της ανήλικες πριγκίπισσες το μεσαίωνα. Αυτό που θέλω να πω όπως πολύ σωστά λέει και η Kιμ Απίθανη είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Selini
Selini
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  chubby unicorn

Παραβλέπω την ειρωνία μίας σειρά φάνταζι που δείχνει δράκους να επιμένει στον ιστορικο ρεαλισμό όταν πρόκειται για βία ενάντια στις γυναίκες και σε ενημερώνω πως αυτά που δείχνει το GoT δεν ήταν ποτέ πραγματικότητα. Δεν θέλω να πως πως όλα ήταν ρόδινα στον μεσαίωνα αλλά δεν ήταν και τόσο φριχτά όπως δείχνει το GoT. Άσε που το GoT δεν διαδραματίζεται στον μεσαίωνα ούτε στην Γη. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρεις γιατί είναι τεράστιο θέμα που έχει αναλυθεί διεξοδικά σε διάφορα σάιτ στο ίντερνετ. Είναι άλλωστε μία από τις βασικές κριτικές ενάντια στο GoT που όπου το συμφέρει λέει “ιστορικός… Διαβάστε περισσότερα »

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Selini

Από απορία τώρα (μια και εχω δεν έχω ξεκαθαρίσει μεσα μου. Βρήκα και συν και πλην στη κάθε πλευρά)
Τι θεωρείς εσύ οτι θα δημιουργήσει/ προκαλέσει η εκτεταμενη προβολή βιας κατά των γυναικών τηλεοπτικά ή ακόμα και βίας γενικα;

Selini
Selini
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Κιμ Απίθανη

Κανονικοποίηση της βίας. Αν θέλαμε το αντίθετο, δηλαδή να σχολιάσουμε αρνητικά την βία θα την δείχναμε κάνοντας αυτό ακριβώς: σχολιάζοντας το πόσο κακό είναι. Το GoT όμως απλά δείχνει την βία και δεν σχολιάζει ή αν το κάνει το κάνει με τρόπο υπέρ της βίας. Θα μπορούσε να δείχνει βια με σκοπό να την κατακρίνει αλλά αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά αντίθετα μέσα από την συνεχή τιμωρία και προδοσία των «καλών» χαρακτήρων και την ταυτόχρονη ηρωποίηση και επιβράβευση των «κακών» περνάει μηνύματα υπερ μια αμοραλιστικής υπεραρρενωπής alt-right ατζέντας που προωθεί τον νεο-αριανισμό και τον φασισμό. και δεν είναι μόνο… Διαβάστε περισσότερα »

Morgoth
Morgoth
1 χρόνος πριν

Θέλω να πω κάποια πράγματα για το πώς αντιλαμβάνομαι αυτή την φάση. (1) Ένας από τους λόγους που το GoT έγινε το τηλεοπτικό φαινόμενο που έγινε, είναι η χρήση βίας και σεξ. Όσο πιο αποκαλυπτικό το σεξ ή ο βιασμός τόσο μεγαλύτερη η τηλεθέαση. Αν θυμάμαι καλά, είχαν προσλάβει και μια ηθοποιό porno για κάποιες από αυτές τις σκηνές. (2) Αν στο συμβόλαιο υπάρχει εξαρχής ο όρος ότι θα γυριστούν αποκαλυπτικές σκηνές σεξ ή βιασμού, θεωρώ κάπως αστεία την αντίδραση διαφόρων ηθοποιών μετά το συμβάν (και αφού γίνουν διάσημες και πλούσιες). Αν κάποι@ νεαρ@ ηθοποιός δεν νιώθει άνετα να γυρίσει… Διαβάστε περισσότερα »

Selini
Selini
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Morgoth

Συμφωνώ απλά να παρατηρήσω ότι «εμείς οι πελάτες» δεν είμαστε όλοι ίδοι. Κάποιοι δεν θέλουμε βία και φρίκη κάθε τρία δεύτερα σε μια σειρά που κατά τα άλλα είναι πανέμορφη και γεμάτη όμορφους ανθρώπους, υπέροχα κοστούμια και καταπληκτικά σκηνικά, πράγματα δηλαδή πολυ σε κάνουν να ρίχνεις τις άμυνές σου και να φρικάρεις περισσότερο με την ξαφνική και απότομη βία που ακολουθεί ή που αν παραμείνεις σε εγρήγορση χάνεις την απόλαυση. Ας την κάνανε μαύρη και καταθλιπτική την σειρά αν θέλανε “να τραβήξουν τους πελάτες”. Τώρα φτιάξανε φαί που είναι και γλυκό είναι και ξυνό είναι και πικρό είναι και πικάντικο… Διαβάστε περισσότερα »

Morgoth
Morgoth
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Selini

Συμφωνώ μαζί σου και μάλιστα ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερος fan του GoT ακριβώς γιατί δεν με έψηνε η τόση βία.

Double Helix
Double Helix
1 χρόνος πριν

το GoT εκμεταλλεύεται το shock value που ανέδειξε το Spartacus. Προσωπικά δεν μου αρέσει τόση βία και σεξ σε μια σειρά/ταινία, δλδ κάπου καταντάει κουραστικό. Στα άλλα συμφωνώ με τον Μόργκοθ, δλδ Κάρει διάβασε το σενάριο και υπέγραψε.

Mary PopIns
Mary PopIns
1 χρόνος πριν

“συντονιστές οικειότητας” … Τι άλλο θα κατεβάσει ο νους ακόμα!!!!