in ,

H Αρχιτεκτονική Αθηνών είναι γυναικοκρατούμενη και παρέχει μαθήματα σχετικά με το φύλο

Μια φοιτήτρια μιλάει στον οδηγό φοιτητριών Α,Μπα για την Αρχιτεκτονική Αθήνας, τη συσχέτιση χώρου και φύλου και τις μουσικές σκηνές της πόλης

Μια φοιτήτρια μιλάει στον οδηγό φοιτητριών Α,Μπα για την Αρχιτεκτονική Αθήνας, τη συσχέτιση χώρου και φύλου και τις μουσικές σκηνές της πόλης ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

pexels pixabay 33317 1
Φωτογραφία από τον χρήστη Lex Photography στο Pexels

Σας παρουσιάζουμε τον Οδηγό Φοιτητριών Α,ΜΠΑ, έναν καινούργιο, πρακτικό οδηγό για φοιτήτριες, ο οποίος θα παρουσιάζει κάθε βδομάδα πληροφορίες και συμβουλές για τη φοιτητική ζωή, τις σπουδές, το κόστος διαβίωσης, τη διασκέδαση και το επίπεδο ασφάλειας σε κάθε τμήμα σπουδών από όλες τις σχολές της χώρας, όπως μας το παρουσίασαν οι ίδιες οι φοιτήτριες που σπουδάζουν ήδη εκεί. 

Αυτήν την εβδομάδα μιλήσαμε με μια φοιτήτρια του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

Η Σχολή

Σπουδάζω στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου, είναι μια από τις επτά αρχιτεκτονικές της χώρας.

Η Αρχιτεκτονική της Αθήνας είναι δυστυχώς λιγότερο καλλιτεχνική, δηλαδή έχει περισσότερα μαθήματα με οικοδομικές κατευθύνσεις και ασχολούμαστε περισσότερα με τα στατικά των κτηρίων, δεν έχει τόσα καλλιτεχνικά μαθήματα, κινηματογράφου ή σκηνοθεσίας, όπως έχουν άλλες σχολές.Αυτό το λέω γιατί το ότι σπουδάζουμε αρχιτεκτονική σε όλη την Ελλάδα δε σημαίνει ότι έχουμε το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, ούτε καν την ίδια ακαδημαϊκή κατεύθυνση.

Πέραν από αρχιτέκτονες μπορείτε να ασχοληθείτε με ένα μεταπτυχιακό με γραφιστική, σκηνογραφία, πολεοδομία ή ακόμα και αστική κοινωνιολογία ή να μελετήσετε την ψυχολογία του χώρου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι χώροι σχεδιάζονται για ανθρώπους. Μπορείτε να φύγετε και εξωτερικό. Έτσι κι αλλιώς, στην Ελλάδα υπάρχει μια αρχιτεκτονική στασιμότητα γι’ αυτό φεύγουνε πολύ νέοι αρχιτέκτονες στο εξωτερικό και κάθε νέα τάση έρχεται από έξω.

unnamed 2
Κτήριο Αβέρωφ

Αρχιτεκτονική και φύλο:

Έχει αρχίσει να υπάρχει μια τάση στην αρχιτεκτονική τελευταία να μελετάμε το χώρο γύρω από τις γυναίκες γιατί έχουμε καταλάβει ότι όλα είναι σχεδιασμένα σε μια ετεροκανονική πραγματικότητα.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους φοιτητές αλλά και από καθηγητές για μια τέτοια συζήτηση πλέον στη σχολή και αυτό φαίνεται από το πρόγραμμα σπουδών που έχει αλλάξει λίγο, έχει εκσυγχρονιστεί, υπάρχει ας πούμε το μάθημα “Φύλο και Χώρος” που μελετά τον τρόπο που θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένας χώρος από και για γυναίκες ή γυναικότητες.

Όλα έχουν να κάνουν με την ψυχολογία του χώρου. Ο χώρος μπορεί να σε κάνει εύκολα να νιώσεις ασφάλεια ή ανασφάλεια. Το πως είναι σχεδιασμένοι οι δρόμοι, από τα κτήρια μέχρι τις διαβάσεις παίζει τεράστιο ρόλο στη ψυχολογία των κατοίκων του χώρου και βέβαια όλα έχουν σημασία, ακόμα και το φύλο και ο τρόπος που γυναίκες και άντρες υπάρχουν και κινούνται μέσα σε αυτόν. Το μάθημα μελετά αυτές τις διαφορές και εξάγει συμπεράσματα πολεοδομικού ή οικοδομικού ενδιαφέροντος.

Για παράδειγμα, η αστική ανοικοδόμηση που ακολούθησε τη δικτατορία είχε να κάνει με την επιβολή μεγάλων και απειλητικών κτηρίων στο χώρο, την καλλιέργεια μιας συλλογικής αίσθησης εποπτείας και άρα ανασφάλειας. Πράγμα που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ο χώρος είναι τα πάντα: πολιτικό, προσωπικό, ψυχολογικό και ιδεολογικό συγκείμενο.

Πως θα ήταν μια πόλη σχεδιασμένη από και για γυναίκες;

Ασφαλής. Όχι τόσο από άποψη εγκληματικότητας όσο από άποψη ψυχολογικής αίσθησης. Νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει μια μεγάλη ριζοσπαστική μελέτη για να γίνει αυτό.

pexels rene asmussen 2488525
Φωτογραφία από τον χρήστη Rene Asmussen στο Pexels

Αρχιτεκτονική και πανδημία:

Κάνουμε θέματα στη σχολή τώρα με αφορμή την πανδημία για το πως να σχεδιάσουμε ένα κτήριο ή έναν πολυχώρο που να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και νέες πραγματικότητες, όπως είναι η πανδημία.

Σε ένα πρόσφατο πρότζεκτ, σχεδιάζαμε χώρους γραφείων για να εργάζονται οι άνθρωποι που έχουν πληγεί ψυχολογικά από τον εγκλεισμό της τηλεργασίας και θέλουν να δουλέψουν κάπου αλλού εκτός του σπιτιού, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Η πανδημία μας έκανε ακόμα πιο προνοητικούς ως προς τον σχεδιασμό των ανθρώπινων αναγκών.

Καταλάβαμε ότι δεν προβλέπεται, ας πούμε, σε πολλά ελληνικά σπίτια να υπάρχουν χώροι για συνδυασμό εργασίας και ιδιωτικής ζωής. Είναι κάτι που στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει αρχιτεκτονικά, οπότε ίσως τώρα λόγω της πανδημίας αλλάζουν τα σχεδιαστικά πρότυπα. Αυτό πλήττει και άντρες και γυναίκες ψυχολογικά.

Κάτι που δεν ξέρουν πολλοί που δεν ασχολούνται με αρχιτεκτονική είναι ότι στην αρχιτεκτονική μαθαίνουμε πρώτα να παρατηρούμε και ύστερα να σκεφτόμαστε τον αστικό σχεδιασμό. Μελετάμε το πώς κινούνται οι άνθρωποι στον χώρο και τί συνήθειες έχουν.

Πρόσφατα είχαμε ένα πρότζεκτ στο οποίο επανασχεδιάσαμε την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στο Κολωνάκι, οπότε παρατηρούσαμε για ένα μήνα πως κινείται ο κόσμος στα πέριξ και στα μαγαζιά. Επειδή το κτήριο ήταν ανάμεσα σε Κολωνάκι και Εξάρχεια έπρεπε να σχεδιάσουμε με βάση την τομή δυο κόσμων. Αρχιτέκτονας σημαίνει κυρίως παρατήρηση.

pexels lex photography 1109541
Φωτογραφία από τον χρήστη Lex Photography στο Pexels

Διασκέδαση

Πάμε “Δέντρο” και “Σέλας” για καφέ. Για κρασί “Κόκκινο Λωτό”, “Φάλαινα”, “Ιπποπόταμο”, και προς μεταξά Εξάρχεια. Για ποτό “Cantina Social”, “BΟΟΖΕ”, και “Cabezon” στο μεταξουργείο και “Latraac Skate Cafe” στον Κεραμεικό. Για πάρτι ή κλαμπ στο “B-side”,Ρομάντσο“, “ΒEqueer” και φοιτητικά πάρτι μέσα στα πανεπιστήμια ή σε σπίτια.

133294 hGhEl5JyER9mMc9zT1QM Z dGoGKwTs53hh2OY tjo
Σέλας, Εξάρχεια

Υπάρχει απίστευτη ποικιλία σε Live στις μουσικές σκηνές στην Αθήνα, ψάξτε να πάτε σε live στο “Six Dogs” και δεν ξέρω αν είναι ακόμα ανοιχτό αλλά αν είναι και τώρα που ανοίγουν όλα πηγαίντε “Decadance” και δε θα το μετανιώσετε. Αν θέλετε να φάτε κάτι αναπάντεχα νόστιμο και να διευρύνετε τους γευστικούς σας ορίζοντες, φάτε θιβετιανό στο “Chomolungma”.

fos09 tibetankitchen MG 5828 960x640 1
Chomolungma

Φοιτητική δουλειά

Η σχολή απαιτεί ξενύχτια και ώρες και όσο αυξάνονται τα χρόνια ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει, δεν υπάρχει χρόνος. Δε θα το πρότεινα.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε μια νέα φοιτήτρια που μόλις πέρασε στο τμήμα σας ;

Να απολαύσει τα πρώτα δυο χρόνια της σχολής, να μη φρικάρει από τις εργασίες και να πάει να δουλεύει στην αίθουσα Τ12 που πάμε όλοι οι φοιτητές μέχρι το βράδυ και δουλεύουμε μακέτες. Είναι το σημείο συνάντησης μας και είναι πολύ δικό μας, εκεί γνωριζόμαστε, μιλάμε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον.

Περιστατικά σεξισμού στο Πανεπιστήμιο

Περιστατικό σεξισμού στο οποίο έχω γίνει μάρτυρας: ήμουν σε μια διάλεξη στις αρχές του εξαμήνου όταν ένας καθηγητής μάς πρότεινε να βάλουμε κοπέλα στην ομάδα για να πάμε να ζητήσουμε άδεια να μπούμε σ’ ένα κτήριο γιατί αν “κουνιόταν” λίγο θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε έγκριση.

Το καλό είναι ότι όταν ειπώθηκε αυτό έγινε χαμός. Τουλάχιστον οι απόψεις στη σχολή ως προς αυτό είναι κοινές και για καθηγητές και για μαθητές. Η Αρχιτεκτονική Αθήνας είναι γυναικοκρατούμενη και ίσως αυτό βοηθάει. Υπάρχει στήριξη, κατανόηση και βέβαια κατακραυγή.

Αγαπημένο μπαρ\μαγαζί

Το “BOOZE”, λόγω σχεδιασμού, κλίματος, αισθητικής και μουσικής.

unnamed 7
BOOZE COOPERATIVA

Περί ασφάλειας : Ποιες περιοχές αποφεύγουμε;

Νιώθω άνετα στην Αθήνα γενικά αλλά αν απέφευγα κάτι θα απέφευγα τις διαβάσεις τη νύχτα και να ανέβω ας πούμε Φιλοπάππου το βράδυ ή βραχάκια Ακρόπολης, ειδικά μόνη μου. Επίσης θα απέφευγα την Πατησίων μετά από κάποια ώρα μόνη μου.

bequeer front sign
BEqueer

Τι μοναδικό έχει η πόλη σας που δεν έχει καμία άλλη φοιτητούπολη; 

Τα live, άπειρες μουσικές σκηνές, ελευθερία, ανωνυμία και τον τρόπο ζωής της πρωτεύουσας. Δε θα το ζήσετε πουθενά αλλού τόσο ελεύθερα και πολλαπλά όσο στην Αθήνα.

 

Αν θέλετε να συμμετέχετε και εσείς στον Οδηγό Φοιτητριών Α,ΜΠΑ, στείλτε μας το email σας, το τμήμα και τη σχολή σας στο Ιnstagram, στο Facebook ή στη φόρμα υποβολής του Α,MΠΑ. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν

Εύχομαι ολόψυχα η αρχιτεκτονική να έχει 100% γυναίκες αν είναι να αλλάξει αυτό που ταλαιπωρεί τα μάτια μου κάθε μέρα στην πόλη. Αλλά δυστυχώς δεν έχω ελπίδα γιατί κανονικά έπρεπε να ευχηθώ να υπάρχουν 100% γυναίκες εργολάβοι. Αλλά μου την σπάει τόσο πολύ αυτός ο ‘’κλάδος’’ που δεν θα το ευχόμουνα για κανένα/μια.

Tropique
Tropique
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Τρίζουν κόκκαλα, σπάνε ραπιντογράφοι, λυγίζουν κλιμακόμετρα, κολλάνε ποντίκια και εν τέλει ουρανοξύστες κατεδαφίζονται με αυτή τη δηλωση.

Tropique
Tropique
2 χρόνια πριν

Είναι ντροπή να το λέει ένας καθηγητής, αλλά το έχουμε ζήσει όλες. Οταν στα ένδοξα 90ς οι άντρες φίλοι μας τρώγανε πόρτα στα κλαμπ όπου εμείς περνούσαμε χαλαρά, σε μια εξαιρετικά σεξιστική συνθήκη βέβαια τύπου “να υπάρχουν γκομενάκια στο μαγαζί”. Στην επαγγελματική ζωή, έχει τύχει να ζητήσω κάτι (χωρίς να κουνηθώ φυσικα) και να μην μου το αρνηθούν, όταν πριν λίγο το είχε ζητήσει άνδρας συνάδελφος με τα αντιθετα αποτελέσματα. Αντίστοιχα, όταν ζητάς κάτι από γυναίκα, ίσως οι πιθανότητες σου να το λάβεις αν είσαι ευειδής άνδρας είναι μεγαλύτερες. ΤΟ ερώτημα είναι: είναι μεμπτό να χρησιμοποιείς τη γνώση αυτή για… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
2 χρόνια πριν

πολύ ευστοχη ερώτηση Φωτεινή. Ελπίζω να μην είναι σαν την καλών τεχνών της Αθήνας που ζέχνει βαρβατίλα

pardàlo
pardàlo
2 χρόνια πριν

Έχεις δίκιο σε αυτό που λες με τα μαθήματα, ισχύει ακόμα. Πάντως είναι αλήθεια πως η Σχολή έχει μια κατεύθυνση προς το μηχανικό κομμάτι και όχι προς το καλλιτεχνικό. Τουλάχιστον ως προς τις προσεγγίσεις των μαθημάτων. Αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι ορθώς έτσι καθώς είμαστε μηχανικοί, και όταν βγαίνουμε στο επάγγελμα, στην πραγματική ζωή, πρώτα οι γνώσεις του μηχανικού θα μας χρειαστούν. Μιλώ εκ πείρας. Το καλλιτεχνικό κομμάτι το δουλεύεις έξτρα, παίρνεις τα αντίστοιχα μαθήματα επιλογής, κάνεις μεταπτυχιακό, διαβάζεις βιβλία…αν θέλεις τέχνη καθαρή πας καλών τεχνών. Αν το περιστατικό που αναφέρει η κοπέλα έγινε πρόσφατα, πολλοί μπορούμε να υποψιαστούμε… Διαβάστε περισσότερα »

Σουβλίτσα-renewed
Σουβλίτσα-renewed
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  pardàlo

Κι εγώ εκ πείρας θα συμφωνήσω μαζί σου pardalo, αν θες να ασκήσεις το επάγγελμα του μηχανικού είναι πολύ πιο βιώσιμο το πρόγραμμα της αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Sally Spectra εγώ σκηνογραφία δεν πρόλαβα (90ς) και το είχα ένα κρυφό καημό.

Fight_or_flight
Fight_or_flight
2 χρόνια πριν

Μα τι ωραία περιγραφή! Ένιωσα ελαφρως σκουριασμένη διαβάζοντας για τα στέκια ούσα απόφοιτη προ πενταετίας αλλά έχω και γω μια τεράστια αγάπη γι αυτή τη σχολή, δημιουργεί μια απίστευτη κοινότητα ανθρώπων και νιώθεις να σε συνδέει με την πόλη με ένα τρόπο ασύγκριτο. Ταυτόχρονα βέβαια και αφού έχω πάρει και συναισθηματική και χιλιομετρική απόσταση από αυτή τη σχολή και αυτά τα χρόνια, νιώθω και πολύ απογοήτευση και θυμό. Τα έχω πολλά και μαζεμένα αλλά γενικά νιώθω ότι η πατριαρχική σκέψη είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στη διδασκαλία της αρχιτεκτονικής, που είτε αντρες είτε γυναικες καθηγητες, εν τελει την αναπαράγουν. Δε θέλω… Διαβάστε περισσότερα »

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν

Ναι, γράφουσα, γράψε έστω τα αρχικά του, θα καταλάβουμε…

Modern mammoth
Modern mammoth
2 χρόνια πριν

“Γιατί αν “κουνιόταν” λίγο θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε έγκριση”

Φταίω εγώ τώρα που, σε πρωτη ανάγνωση, κατάλαβα ότι αναφερόταν στο κτίριο;!

Καλός μ***ς!