Πρέπει να είμαι συνεχώς σοβαρή και μετρημένη αν θέλω να γίνω ψυχοθεραπεύτρια;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου

Ερώτηση μάλλον για τη Φαίδρα αλλά δεν είμαι και σίγουρη! Είμαι στο τελευταία φοιτησης στη ψυχολογία και με προβληματίζει το μέλλον. Τι σημαίνει να είσαι ψυχοθεραπευτής; Οφείλει να είναι κάτι παραπάνω από δουλειά; Πρέπει να έχω στη ζωή μου συγκεκριμένο (σοβαρό) προφίλ. Εχω παρατηρήσει τελευταία ότι παίρνω σχόλια, εσύ είσαι ψυχολόγος δε θα πρεπε να τρέχεις σε καμμένα live. Δεν ανεβάζω πια στα social με αυθορμητισμό να κάνω την πλάκα μου, να πω τα αστειακια μου γιατί διακυβευεται η “σοβαρότητα” μου. Έχω αρχίσει και νιώθω ότι ενώ θα ήθελα να ακολουθήσω σπουδές σε ψυχοθεραπεία ότι εάν το κάνω αυτό μετά πρέπει να είμαι μια φροντιστικη, σοβαρη, μετρημένη, πάντα με ενσυναίσθηση για όλους φιγούρα παντού στο δημόσιο χώρο, σε γνωστούς και αγνώστους πέρα από την οικογένεια/στενή φιλία. Αυτό όμως είναι τεράστιο βαρος. Είναι σαν να είμαι πολιτικός ξέρω γω και πρέπει να φέρομαι αναλόγως. Όμως εγώ δεν εκπροσωπώ τη χώρα. Τη δουλειά μου (θα) κάνω με συγκεκριμένους ανθρώπους. Υπάρχει αυτή η δυσκολία σε αυτό το επάγγελμα ή το φαντάζομαι απλά; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υιοθετήσω την ταυτότητα του ψυχοθεραπευτή σε όλη τη ζωή μου ενώ είναι μια δουλειά και μόνο μια πλευρά της ταυτότητας μου;

 

Καλησπέρα μελλοντικέ συνάδελφε. Σε πρώτη ανάγνωση του κειμένου σου, μπορώ να πω ότι ένιωσα σαν να υπάρχει μια υπερβολή στα σχόλια που λαμβάνεις. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, αντιλήφθηκα πως ίσως υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό. 

Νομίζω όσον αφορά τα social media και την παρουσία σου σε αυτά, είναι σημαντικό να διατηρείς μια σχετική ανωνυμία. Αυτή είναι η δική μου στάση. Δεν θα ήταν νομίζω βοηθητικό οι μελλοντικοί θεραπευόμενοι σου να μπορούν να κατασκοπεύουν τη ζωή σου και να βγάζουν συμπεράσματα για σένα μέσα από κοινοποιήσεις και φωτογραφίες. Αλλά όσον αφορά την υπόλοιπη ζωή σου, νομίζω το βασικό ζήτημα είναι αν οι γνωστοί και οι φίλοι σου είναι τέτοιοι που θα σταθούν στη συμπεριφορά σου μεταξύ φίλων, για να κρίνουν το πόσο ικανή ή όχι είσαι στο επάγγελμα σου. Αυτό ισχύει για κάθε επάγγελμα και σοβαρότητα αναμένουμε από όλους, εκτός ίσως από ανθρώπους που έχουν να κάνουν με τον χώρο της τέχνης, όπου η αποκλίνουσα από τη νόρμα συμπεριφορά είναι πιο συνηθισμένη. Νομίζω όλος ο κόσμος που το επάγγελμα του στηρίζεται (και) στις δημόσιες σχέσεις, οφείλει να διατηρεί ένα σχετικά μετρημένο προφίλ. Δεν νομίζω ότι είναι αποκλειστικότητα των ψυχολόγων. 

Όμως τι σημαίνει μετρημένο προφίλ; Για τον καθένα είναι διαφορετικό και ο καθένας έχει τα δικά του όρια. Το να πας να απολαύσεις για παράδειγμα τη συναυλία σου για μένα είναι αυτονόητο, όποια μουσική και αν ακούς. Και σαφώς μετά να το ποστάρεις, αν αυτό επιθυμείς. Και το χιούμορ έχει χώρο στη ζωή μας, ποιος είπε ότι ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας σοβαροφανής άνθρωπος; 

Νομίζω ότι ο πιο εύκολος τρόπος να απαντήσεις στην ερώτηση σου είναι να σκεφτείς πως θα ήθελες να είναι το προφίλ του δικού σου θεραπευτή (αν δεν έχεις, θα πρέπει να αποκτήσεις σύντομα, μιας και θες να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα). Πως θα ήθελες να συμπεριφέρεται στην προσωπική της/του ζωή, τι θα επέτρεπες και τι θα ήταν ανάρμοστο στα δικά σου μάτια; Αν είσαι νεαρή σε ηλικία έτσι και αλλιώς έχεις δρόμο μπροστά σου για αυτό το επάγγελμα . Μέχρι τότε ίσως και για σένα να είναι σαφές τι μοιράζεσαι στον δημόσιο βίο σου και τι όχι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

30 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
Σκιάς όναρ άνθρωποςMitsiEva Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ως εκπαιδευτικος έχω ακούσει αντίστοιχα σχόλια για το πώς θα πρέπει να φέρεται η να μη φέρεται μια δασκάλα. Για κάποιο λόγο βέβαια τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το σεξ, θου κύριε φυλακή τω στοματι μου, και την ενδυμασία. Αυτό που κάνω εγώ για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο είναι πρώτον να έχω φίλους που δε θα μου πουν τέτοιες μαλακίες και δεύτερον το προφίλ στο φβ που έχει το ονοματεπώνυμο μου να είναι κλειστό για τουςη φίλους και να μην δέχομαι ας πούμε γονείς,ακόμα και παλιών μαθητών, που ενίοτε μου στέλνουν αιτήματα. Κάνω κανονικότητα τη ζωή μου… Διαβάστε περισσότερα »

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Mitsi, καλημέρα! Ελπίζω να το δεις. Η ερώτησή σου μου θύμισε μία γνωστή μου δασκάλα, η οποία δε θέλει να ανεβάζει στο προφίλ της φωτογραφίες με άντρες, ακόμα και αν είναι σε μια μεγάλη παρέα, πχ 5 γυναίκες και ένας άντρας, δεν ανεβάζει τίποτα, ακριβώς επειδή έχει φίλους γονείς των μαθητών της, ακόμα και κάποιους μαθητές της. Καταλαβαίνω ότι δυσκολεύεται να πει “όχι” στα αιτήματα φιλίας αλλά βλέπω τελικά ότι μία εξήγηση τύπου “προτιμώ να μη σας προσθέσω γιατί θα διαταράξει τη σχέση μου με τον μαθητή” είναι μακράν καλύτερη, ειλικρινής και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αν θες, μπορείς… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Καλησπέρα! Εγώ απλά αγνοω τα αιτήματα χωρίς να πω τίποτε. Δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής καμία μάνα που να έχει το θράσος να με ρωτήσει γιατί δεν τη δέχτηκα, αλλά αν με ρωτούσε κανεις θα έλεγα ότι το απαγορεύει η δεοντολογία. Δε χρειάζεται τίποτε άλλο, καμιά άλλη εξήγηση. Η φίλη σου καλά θα κάνει να τους σβήσει όλους αυτούς, και αν φοβάται να το κάνει αρχικά να κάνει μια ομάδα περιορισμένων που να τους βάλει οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση μόνο σε ότι είναι δημόσιο στο προφίλ της. Βέβαια αν έχει ήδη μανάδες μαθητών μετά είναι δύσκολο να αρνηθεί σε… Διαβάστε περισσότερα »

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και λύσεις υπάρχουν, αλλά οκ δεν έχω λόγο να της πω κάτι παραπάνω, δε με έχει ρωτήσει, μόνο έχει πει ότι έρχεται σε δύσκολη θέση. Περισσότερο ρώτησα γιατί είμαι σε παρόμοια θέση (κάνω ιδιαίτερα σε κλειστή κοινωνία, υπόψη έχω μεγαλώσει Αθήνα, δεν είμαι από εδώ) και εκτιμώ την εμπειρία και την άποψή σου.
Σ’ευχαριστώ που απάντησες 🙂

Μπουρμπουλήθρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Αυτό που κάνω εγώ για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο είναι πρώτον να έχω φίλους που δε θα μου πουν τέτοιες μαλακίες”

Αχ, μου έφτιαξες το κέφι με αυτό! 🙂

Kira K.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Το ίδιο θέμα έχουν και οι δικαστές… Και δικηγόροι, και γιατροί (που τους κοιτάνε περίεργα αν καπνίζουν) και αστυνομικοί και εκπαιδευτικοί και ιερείς και γενικά όσοι κάνουν κάποιο λειτούργημα και θεωρούνται role models για την κοινωνία.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Έχω μόνο LinkedIn και το χρησιμοποιώ αυστηρά για επαγγελματικούς λόγους. Για μένα το fb & Instagram είναι πιο προσωπικό, συνεπώς εάν με ενδιέφερε να βρω έναν/μια επαγγελματία θα τ@ έψαχνα στο LinkedIn.
Επίσης αυτό με τράβηξε στη δική μου ψυχολόγο είναι οτι μου έδινε χωρο, δίχως να βάζει στοιχεία της δικής της προσωπικότητας στις συναντήσεις μας. Δεν ξέρω και δε με νοιάζει τι κανει η ίδια στην προσωπική της ζωή.

Eva
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

“Δεν ξέρω και δε με νοιάζει τι κανει η ίδια στην προσωπική της ζωή.” Ακριβώς αυτό, και για μένα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πολύ σαφές όριο. Αυτός μπορεί να ξέρει τις πιο προσωπικές μου σκέψεις, αλλά για αυτόν δεν θέλω ούτε να ξέρω πού πήγε διακοπές που λέει ο λόγος.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ μαζί σας. Έχω μια φίλη που έχει κάνει τον ψυχολόγο της κολλητό (όχι εκτός συνεδριών, απλώς του ζητάει και τα δικά του νέα) και από ότι έχω συμπεράνει αυτός παίζει τον ρόλο του γιατί είναι αποτελεσματικό ώστε αυτή να ανοιχτεί. Εμένα αυτή η δυναμική πολύ με προβληματίζει.

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολύ βαρύ φορτίο, όντως.Γνωμη μου να φτιάξεις μια επαγγελματική σελίδα και μόνο.Να μην έχεις αλλά social media.Απο κει και πέρα κάνεις ο,τι θέλεις στην ζωή σου χωρίς να βγάζουν δικά τους συμπεράσματα οι θεραπευόμενοι σου η ο κάθε γνωστός που εκφέρει άποψη. Πολλοί θα πουν “σιγά μην σβήσω το φμπ και το ινσταγκρα μου”για να μην νομίζουν κλπ κλπ.Κι όμως..πάντα θα βρεθεί κάποιος γνωστός,φίλος του θεραπευόμενου η εν δυνάμει ασθενή που θα αναλάβεις και ο οποίος ακόμα και απ’ τον τρόπο που στέκεσαι σε μια φωτό θα βγάλει πόρισμα για την προσωπικότητα σου και τη δουλειά σου. Είναι η μόνη… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ή αν θέλει να τα έχει ανωνυμα/ κλειστά για τα ατομα τα οποία η ζωή της δεν τα αφορά.

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πάντως, πάντα ενσυναίσθηση για όλους πρέπει να προσπαθείς να έχεις ακόμα κι αν δεν γίνεις ψυχοθεραπευτρια (εντάξει, ίσως όχι για τους αμετανόητους χρυσαυγίτες)

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πόσο επίκαιρη αγαπητή Sally!

ακρίδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Τα social media και η παρουσία σου σε αυτά είναι κομμάτι της επαγγελματικής σου ζωής. Δεν είναι ούτε επαγγελματικό ούτε ωραίο πχ να ανεβάζεις φωτογραφίες μεθυσμένη, όποια δουλειά και αν κάνεις. Στην προσωπική σου ζωή θα φοράς ό,τι θες, θα πηγαίνεις όπου θες με όποιους θες (εξαιρούνται εκδηλώσεις μίσους φυσικά) και θα φροντίσεις να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε δεχονται και σε αγαπάνε για αυτό που είσαι, ο στόχος δηλαφή στον οποίο θα προσπαθείς να οδηγήσεις και τους θεραπευόμενους σου. Έχεις ακόμα μια εσφαλμένη αντίληψη για το ποιος είναι ένας”φροντιστικός” άνθρωπος. Δεν είναι κάποιος κακομοίρης που αυτοθυσιαζεται συνεχώς αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν χρειάζεται ούτε να κλείσει ή να περιορίσεις τα social media ούτε να σταματάς να πηγαίνεις σε συναυλίες και να πρέπει να είσαι σοβαροφανής. Το τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο είναι δικό σου θέμα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα πρέπει να προσέχεις την κοινωνική σου εικόνα γιατί μπορει να υπάρξουν υποψήφιοι ασθενείς που θα σε ψάξουν διαδικτυακά για να δουν αν υπάρχουν σχόλια για την δουλειά σου πχ. Γι αυτό καλό θα είναι να μην είναι δημόσια την σελίδα σου στο φβ ή ιντσταγκραμ για να μην βλέπουν ασθενείς και συνάδελφοι τι ποστάρεις. Να αποδέχεσαι μόνο φίλους… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Κι εγω θα προτεινα να εχεις σελιδα με ψευδώνυμο, κλειστή σε οποιον δεν εχεις κανει φίλο. Κι εκεί να είσαι ελευθερη. Ενταξει, δεν ποσταρουμε πια ολες τις καφριλες μας, οπως καναμε παλιά. Τωρα τις στελνουμε σ αυτους που ξερουμε οτι θα τους αρεσουν. Κι αν σε ρωτησει κάποιος αν εχεις σοσιαλ, πες “δε χρησιμοποιώ”.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ πάλι νομίζω πως ό,τι επάγγελμα και να κάνει κάποιος, πάντα θα πρέπει να προσέχει τον τρόπο που εκφράζεται δημόσια. Στα σόσιαλ εκφραζόμαστε με τρόπο που μας χαρακτηρίζει, που αν τα δει ο οποιοσδήποτε δεν θα ντραπούμε. Το να ποστάρουμε κάτι χιουμοριστικό δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσε να στραφεί εναντίον μας, αντίστοιχα και μια στιγμή χαράς ή κεφιού. Ακόμα και παπάς να ήθελε να γίνει κάποιος δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Τώρα, πόσο ανοιχτό προφίλ έχει κάποιος, τι φωτογραφίες ανεβάζει (παιδιών για παράδειγμα), και πόσο “προστατεύεται” από αδιάκριτα βλέμματα είναι μια άλλη συζήτηση, πολύ σημαντική κατά την γνώμη μου, η οποία… Διαβάστε περισσότερα »

Barolo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν έρθεις αντιμέτωπη με τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί άλλοι τότε η απώλεια, ας πούμε, των social θα φαίνεται ασήμαντη και η διακριτικότητα φυσιολογική.