in ,

Γνωστές και άγνωστες ιστορίες κοριτσιών που άλλαξαν τον κόσμο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κοριτσιού ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

πηκ

Τον Δεκέμβριο του 2011, ο ΟΗΕ διακήρυξε την 11η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το ζήτημα της φυλετικής ανισότητας αλλά και της έμφυλης βίας που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση, το δικαίωμα διατροφής, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την ιατρική περίθαλψη αλλά και τις διακρίσεις, την ανείπωτη βία και τον εξαναγκασμό σε παιδικό γάμο. 

Κάποια από τα κορίτσια αυτά είναι ιστορικά υπεύθυνα για ορισμένες από τις συνθήκες ισότητας που απολαμβάνουμε σήμερα, ενώ άλλα συνεχίζουν να αλλάζουν τον σύγχρονο κόσμο μας προς το καλύτερο :

Ruby Bridges

rudy
H Ruby Bridges έγινε στην ηλικία των 6 σύμβολο και έμπνευση του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, όταν το 1960 έγινε η πρώτη έγχρωμη μαθήτρια που θα παρακολουθούσε ένα σχολείο στην μεγαλύτερή του πλειοψηφία λευκό.

Anne Frank

anne
Ο ορισμός του θάρρους, της ευαισθησίας και της έμπνευσης, με το ημερολόγιό της να έχει μεταφραστεί σε πάνω από 60 γλώσσες , η Anne Frank έζησε μόνο 15 χρόνια αλλά οι ιδέες και οι λέξεις της ζουν ως και σήμερα.

Claudette Colvin

colvin
9 μήνες πριν η Ρόζα Παρκς αρνηθεί να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό άντρα, η 15χρονη Claudette Colvin είχε ήδη αρνηθεί να παραχωρήσει τη δική της στην Αλαμπάμα και είχε ήδη ξεκινήσει τον αγώνα που θα κατέληγε στον τερματισμό του φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

Audrey Faye Hendricks

audrey
To 1963, στα 9 της μόλις χρόνια, περνάει 1 εβδομάδα στη φυλακή μαζί με εκατοντάδες άλλα παιδιά, επειδή πήρε μέρος σε μια μη βίαιη παιδική διαδήλωση κατά του φυλετικού διαχωρισμού.

Mary Shelley

mary
H Mary Shelley ήταν μόλις 18 όταν έγραψε το Frankenstein και έγινε η “μητέρα” της επιστημονικής φαντασίας.

Joan of Arc

joan
Η Ζαν ντ’Αρκ έγινε επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων μόλις στα 17 της, ενώ εκτελέσθηκε στην ηλικία των 19 ετών.

Sylvia Mendes 

συλωια
H Sylvia Mendes ήταν η πρώτη μαθήτρια Λατινοαμερικάνικης καταγωγής που στα 8 της της επιτράπηκε να παρακολουθήσει τελείως λευκό σχολείο.

Nelly Bly

νελλυ
Η 16χρονη Elizabeth Jane Cochrane γράφει μια απάντηση σε ένα σεξιστικό άρθρο στη Pittsburgh Dispatch το 1880. Ο εκδότης της εφημερίδας τής γράφει πίσω προσφέροντάς της δουλειά και η ίδια αρχίζει να γράφει με το ψευδώνυμο Nellie Bly στα 16 για να καταλήξει στα 23 της να αποκαλύψει τις πολλαπλές δυσλειτουργίες μιας ψυχιατρικής κλινικής.

Samantha Smith

samantha smith og6
H Samantha έγινε η μικρότερη πρέσβειρα καλής θελήσεως της Σοβιετικής Ένωσης και η μικρότερη πρεσβευτής της Αμερικής στις ΗΠΑ όταν έγραψε ένα γράμμα στον ΓΓ της Σοβιετικής Ένωσης με αίτημα το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την συμφιλίωση των δύο χωρών. Βοηθημένη από την εκτενή προσοχή των ΜΜΕ και στις δύο χώρες, συμμετείχε στις δραστηριότητες για ειρήνη και σε άλλες χώρες, ενώ μετά από την επίσκεψή της στη Σοβιετική Ένωση, έγραψε ένα βιβλίο και πρωταγωνίστησε σε μια τηλεοπτική σειρά πριν βρει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα μόλις στα 13 της χρόνια.

Malala Yousafsai

μαλαλα 1
Στην ηλικία των 15 γλιτώνει παραλίγο θάνατο από σφαίρα και στην ηλικία των 17 κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης. Παλεύει ακόμα και σήμερα για τα δικαιώματα των κοριτσιών και την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Greta Thunberg

γκρετα
Η 16χρονη Σουηδή μαθήτρια είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος σύγχρονης ευαισθητοποίησης υπερ. της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Melati και Isabel Wijsen

μμμ
Οι δύο αδελφές από την Ινδονησία κάνουν μέχρι και σήμερα θαύματα προσπαθώντας με έντονο ακτιβισμό και καμπάνιες να μειώσουν τη χρήση πλαστικών σακούλων στο Μπαλί.

 Gitanjali Rao

γγγ
Τιμήθηκε με τον τίτλο της κορυφαίας νέας επιστήμονα της Αμερικής όταν στα 11 της εφηύρε μια συσκευή που έχει την ικανότητα να ανιχνεύει πόσιμο νερό, γιατί ήθελε να βάλει ένα τέλος στην έλλειψη πόσιμου νερού που μάστιζε τη πόλη Flint του Mishigan το 2014, ύστερα από εκτεταμένη μόλυνση.

 Bana al-Abed

αλ
Στα 7 της και με τη βοήθεια της αγγλόφωνης μητέρας της κατάφερε να περιγράψει την τρομακτική εμπειρία καθημερινότητάς της στην πολιορκούμενη Συρία.

Η λίστα των κοριτσιών που άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο είναι μεγάλη και κάποιες από τις ιστορίες τους βρίσκονται χαμένες πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, στο άγνωστο κάποιας καθημερινότητας για την οποία ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα. Σήμερα τιμάμε τα κορίτσια αυτά με μια μικρή αναφορά και παλεύουμε όλοι καθημερινά και με ό,τι μέσα έχουμε να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ολα μπλε
Ολα μπλε
3 χρόνια πριν

Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο μέρος, αλλα με αφορμή αυτό συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο Ιστορίες για καληνύχτα για επαναστάτριες, εκδόσεις Ψυχογιός. Είναι για παιδιά ναι, αλλά τόσο η εικονογραφηση οσο και κάποιες από τις ιστορίες που διάβασα με εκαναν να ανατριχιάσω.