in

Οι γυναίκες που σήκωσαν κεφάλι απέναντι στη Χρυσή Αυγή

Με αφορμή την πολύκροτη δίκη

Με αφορμή την πολύκροτη δίκη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

magda fyssa diki xrysis avgis apofasi

Είναι βράδυ Οκτωβρίου.  Αυτές οι μέρες είναι λίγο πιο όμορφες. Το πρώην κόμμα με όνομα Λαϊκος σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή κρίνεται εγκληματική οργάνωση. Πήραμε μια μικρή ανάσα, κερδίσαμε μια μάχη κατά του φασισμού.

Ποιες είναι όμως οι γυναίκες που κοίταξαν κατάματα αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα;

Θα κάνω την αρχή με τη γνωστή σε όλες μας Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου.  Δεν χρειάζονται πολλές συστασεις.

Γυναίκα-Μάνα σύμβολο. Μάνα όλων μας,περπάτησε δίπλα μας,δίπλα στους γονείς της Ελένης, δίπλα στη διαμαρτυρία για τη Ζακι, μίλησε για τον Γιακουμάκη. Ανέχτηκε τις ειρωνείες,άκουσε να της φωνάζουν ΄που είναι ο Παύλος σου τώρα΄, ειδε να σχηματίζονται στον αέρα τα λόγια της εισαγγελεως πως ΄δεν υπηρχε δόλος, ήταν τυχαίο συμβαν΄. Η Μάγδα με ενα βλέμμα που σου φωνάζει δύναμη είχε επικοινωνήσει τόσο τρυφερά τις πιο βαθιές της σκέψεις.  Πως περίμενε να μπει στην πόρτα το κλειδί του. Αυτη είναι η γυναίκα που κουβάλησε στην πλάτη της έναν αγώνα για όλους και όλες μας.

Ακόμη μια μάνα,η Σούκραν Μπίμπι, η μάνα του Λουκμάν. Μια γυναίκα από το Πακιστάν έχασε το γιο της από χέρια Φασιστών. Αυτή η γυναίκα απο το Πακισταν που δεν τους συγχώρεσε που ευχαριστεί όσους τη στήριξαν.

Επόμενες γυναίκες. Δυο γυναίκες που έδωσαν σάρκα και οστά στα δικόγραφα,που έτρεξαν έρευνες και πάλεψαν με τη χαρτούρα. Αυτες οι γυναίκες είναι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής και ακούνε στο όνομα Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου. Η κ.Παπαδοπούλου όταν της έγινε η πρόταση να συμμετέχει  στην ομάδα της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση του Π. Φύσσα ήταν μόλις 31 έτων. Η ίδια έκανε την αγόρευση για τη δολοφονία Φύσσα κάνοντας έναρξη με στίχους ενός τραγουδιού του  ΄Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα και όρθιος σε δημόσια θέα ΄ ενώ πρόσπαθησε να αναδείξει, με επιτυχία , τον συσχετισμό της δολοφονίας του Φύσσα με τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Η κ. Τομπατζόγλου τον Φλεβάρη του 2018 δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε μάζι με άλλα άτομα στον κοινωνικο χώρο ΄Φαβέλα΄ στον Πειραιά από ομάδα που φώναζε ΄ Αίμα , τιμή , Χρυσή Αυγή ΄.

Ήταν μέλη μιας ομάδας που διάβασε όλες τις ερωτήσεις και τις αγορεύσεις των βουλευτών/τριων της Χρυσής Αυγής και ενώ μπορεί να φαίνεται ασήμαντο ή και περιέργο ήταν απαραίτητο για να  ισχυροποιήσουν τη θέση τους. Ήταν μέλη μιας ομάδας που κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 150 μάρτυρες.

Eπόμενη γυναικα μια γυναικα μάρτυρας-κλειδί. Ονομαζεται Δήμητρα Σωρζου. Η Δήμητρα, το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου ήταν η μάρτυρας που καθόταν σε ένα διπλανό παγκάκι και αναγνώρισε πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο. Η μάρτυρας που δεν σιώπησε  και δεν κοίταξε τη δουλειά της οπως της είπαν οι αστυνομικοί. Η γυναίκα που παρά τα απειλητικά  τηλεφωνήματα  ώστε να μην καταθέσει. Μία νέα γυναίκα στάθηκε απεναντί τους με πυγμή.

Ένα σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας ήταν η ενημέρωση. Μέσα απο μια νηφάλια ματιά. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που τα μεγάλα ΜΜΕ παραγκώνιζαν τη δίκη σε ολιγόλεπτα ρεπορτάζ ή μόνο ότι θα μπορούσε να πάρει κλικ πουλώντας ανθρώπινο πόνο εκεί ήταν οι δημοσιογράφοι Ελευθερία Κουμάντου και Στευή Κίτσου, μέλη του Golden Dawn Watch παρακολουθώντας και καταγράφοντας από την πρώτη στιγμή τη δίκη για να μην πει κανείς πως δεν ήξερε, πως δεν υπήρχε τρόπος να μάθει τι ειπώθηκε σε μια αίθουσα με τέσσερις τοιχους.

Ξεφεύγω λίγο απο πρόσωπα της δίκης και παω σε μια γυναίκα δημοσιογράφο και σκηνοθέτρια την  Ανζελίκ Κουρούνη που έκανε το εξαιρετικό ντοκιμαντερ ΄ Χρυσή Αυγή : Προσώπική Υπόθεση΄. Ένα από τα ντοκιμαντερ που ξεσκέπασαν το νεοναζίστικο πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και μπήκε μέσα στα γραφεία τους, μίλησε μαζί τους και κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 100 ώρες υλικού. Η Ανζελίκ είναι ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Η ίδια δήλωσε πως έκανε αυτό το ντοκιμαντέρ γιατί φοβόταν ενώ έχει δηλώσει πως ο φασισμός πρέπει να καταπολεμηθεί από την ενημέρωση. Δεν θα κάνει έκπληξη αν αναφέρω πως πάλι υπήρχαν απειλές προς εκείνη και σαμποτάριζαν τη δουλειά της κάνοντας αναφορά σε υλικό της στο youtube για να πέσει.

Χιλιάδες γυναίκες επώνυμες και ανώνυμες παίζουν ρόλο στη μάχη κατά του φασισμού, η κάθε μία με τον τρόπο της και τις ευχαριστούμε  γιατι είναι εδώ για μια καλύτερη κοινωνία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Χαριτωμένη βιοπαλεστρια
Χαριτωμένη βιοπαλεστρια
3 χρόνια πριν

Να προσθέσω τη δικαστινα Μαρία Λεπενιωτη.
Ευχάριστη έκπληξη απ το δικαστικό σώμα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικής υπήρξε αμερόληπτη και όπως φαινόταν από τις ερωτήσεις της εξαιρετικά διαβασμένη πάντοτε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή το υλικό ήταν τεράστιο. Κράτησε δε τέτοια στάση που ως την ανακοίνωση ειλικρινά δε μπορούσα με τίποτα να μαντέψω τι θα αποφασίσει. Το όνομα της θα περάσει στην ιστορία νομίζω.
Δε συμμετείχε φυσικά στον αντιφασιστικό αγώνα αλλά τίμησε το επάγγελμα της σε μια χώρα που αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο.

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν

Και αυτή που τα ξεκινησε ολα: Ευτέρπη Κουτζαμανη, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ( πρώτη ever γυναικα). Μια μικροκαμωμένη κυρία με τεράστιο σθένος.

Alba
Alba
3 χρόνια πριν

Το ντοκιμαντέρ της Κουρούνη είναι πράγματι συγκλονιστικό. Χαίρομαι πολύ που αναφέρθηκε.

J.Brian
J.Brian
3 χρόνια πριν

Μόνο μπράβο σε αυτές τις γυναίκες, που συνέβαλαν με κίνδυνο της ζωής τους, να φωτιστεί η υπόθεση και να καταδικασθούν αυτά τα ομοιώματα ανθρώπων. Διπλό και τριπλό μπράβο στις γυναίκες αυτές, γιατί για τις γυναίκες το θάρρος είναι μια αρετή που σπουδάζεται και καλλιεργείται με μεγάλο τίμημα