Γιατί τη βλέπω ακόμη στον ύπνο μου;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Στο λύκειο έγινα κολλητή με μια κοπέλα η οποία ήταν η Cool του σχολείο και εγώ…. Ας πούμε το ακριβώς αντίθετο. Με έμαθε να ντύνομαι, να βάφομαι και άλλα πολλά.Στον 2ο χρόνο της φιλίας μας άρχισε να μου κάνει απίστευτο λεκτικό bullying, να με μειώνει καθημερινά, να με απομακρύνει από τους γονείς μου, να με αναγκάζει να κάνω πράγματα που δεν ήθελα, να με εκβιάζει και άλλα πολλά. τα υπέμενα όλα, πίστευα πως αυτή ξέρει καλύτερα, πως αν την ξεκοψω θα μείνω μόνη μου και φοβόμουν απίστευτα πολύ να την αντιμετωπίσω. Εν τέλει μετά από 2 χρόνια αυτής της κατάστασης, πήγε στο εξωτερικό και εγώ δεν ξανασηκωσα τηλέφωνο. Δεν την αντιμετώπισα ποτέ. Την είδα μέρα από 2 χρόνια τυχαία σε ένα νησί, χορέψαμε και διασκεδάσαμε σαν να μην είχε γίνει τίποτα. Το ίδιο βράδυ μου ξεκίνησαν οι κρίσεις πανικού. Το ερώτημα μου είναι το εξής: έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια και την βλέπω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στον ύπνο μου στο ίδιο σκηνικό. Στο νησί, να με μειώνει, να με βρίζει και εγώ να μην μπορώ να την αντιμετωπίσω. Και η αλήθεια είναι πως αν ποτέ την πετυχαίνα τυχαία, το πρώτο αίσθημα που μου έρχεται είναι τρόμος. Για ποιο λόγο την βλέπω στον ύπνο μου τόσα χρόνια μετά? Και για ποιο λόγο να την φοβάμαι ακόμα? Είμαι με ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν και δεν με πατάει κάνεις κάτω.

Εκείνο το βράδυ στο νησί πέρασες ένα τραυματικό γεγονός, επιπρόσθετο όλης της ιστορίας που έζησες με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Για κάποιους μπορεί να φαίνεται το πιο απλό πράγμα στον κόσμο και εσύ η ίδια μπορεί να αισθάνεσαι ότι είσαι υπερβολική. Στην πραγματικότητα όμως είδες την επί χρόνια δυνάστη σου, που ποτέ δεν αντιμετώπισες, ίσως μάλιστα μέχρι εκείνη τη στιγμή να πίστευες ότι όταν/αν την έβλεπες ξανά θα ήταν διαφορετικά (θα την αγνοούσες, θα της έλεγες κάτι, θα της φερόσουν υποτιμητικά, τα σενάρια λογικά θα ήταν πολλά), αλλά αυτό που συνέβη ήταν πως χόρεψες μαζί της σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Όμως είχε συμβεί.

Από την άλλη το γεγονός πως τη βλέπεις στον ύπνο σου κάθε βδομάδα, μπορεί να παίρνει μια διαφορετική σημειολογία μέσα σου, επειδή είναι υπαρκτό πρόσωπο και έχεις πολλές δυσάρεστες εμπειρίες από εκείνη, οπότε το συναίσθημα όταν θα ξυπνάς να είναι πολύ άσχημο. Παρόλα αυτά θα κάνω μια υπόθεση, και θα σου πω πως δεν αποκλείεται το όνειρο που βλέπεις να συμβολίζει πως είσαι αγχωμένη με κάτι άλλο. Για τουλάχιστον μια δεκαετία, ίσως και παραπάνω, έβλεπα πως έδινα πανελλήνιες και πως πάντα κάτι πήγαινε στραβά. Όχι κάθε βδομάδα, αλλά αρκετά συχνά, όποτε ήμουν πιεσμένη με άλλα πράγματα. Οι πανελλήνιες ήταν μια τραυματική εμπειρία για μένα, που παρόλα αυτά πέτυχα. Η πίεση όμως μου βίωσα ήταν τεράστια. Αν είχα αποτύχει, ίσως να έλεγα και εγώ «πως γίνεται να μην το έχω ξεπεράσει ακόμη πως απέτυχα τότε;». Δεν παίρνει ιδιαίτερη υπόσταση όμως μέσα μου, γιατί παρά την τρομάρα, ξυπνάω και α) συνειδητοποιώ ότι φιου, ήταν όνειρο και β) δεν βλέπω κάποιον άνθρωπο που υπήρξε στη ζωή μου, όπου η δυναμική είναι διαφορετική.

Θα κάνω μια ακόμα υπόθεση και θα πω πως νιώθεις πως τη φοβάσαι, γιατί ποτέ δεν πήρες το θάρρος να της πεις πόσο άσχημα σου φέρθηκε. Μην νομίζεις πως δεν το ξέρει, αν έχει έστω και λίγο συναίσθηση, θα ξέρει πόσο άσχημα σου φέρθηκε. Φυσικά το να την βρεις τώρα και να την αντιμετωπίσεις, μπορεί να σου ακούγεται παράδοξο ή και ντροπιαστικό (και ανάλογα τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου ανθρώπου, οι αντιδράσεις μπορεί να είναι από αίτηση συγχώρεσης, μέχρι να σε αποκαλέσει παράλογη και υπερβολική). Ωστόσο το να την αντιμετωπίσεις μπορεί να αποβεί λυτρωτικό. Δεν σε ενδιαφέρει τι θα πει για σένα. Δεν θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει. Τώρα ειδικά με τη βοήθεια των σόσιαλ μίντια, όλο αυτό μπορεί να γίνει διαδικτυακά, χωρίς καν να χρειαστεί να τη συναντήσεις. Από την ασφάλεια του σπιτιού σου.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

24 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Open S Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μπορείς να ζητήσεις μια συζήτηση μαζί της στο Skype και να της πεις την αλήθεια. Όχι ως θύμα, αλλά ως άνθρωπος που έχει ανάγκη να ξέρει τι ήταν αυτό που την έκανε να φέρεται έτσι τότε, αν είχε πχ κάποια δική της καταπίεση από το σπίτι που έβγαζε πάνω σου κλπ. Πες της ότι ψάχνεις κάποια “κλειδιά” από εκείνα σου τα χρόνια γιατί σου σκάνε ξαφνικά στο ασυνείδητο.