Φεμινισμός και μουσική: The Slits

Βρισκόμαστε στο έτος 1976: Μεγάλη Βρετανία. Καθωσπρεπισμός, βαθύς συντηρητισμός και μοναρχία, God save the Queen.

Η νεολαία αντιδρά. Τέλος τα κοστούμια, η σοβαροφάνεια, τα καλά παιδιά. Το punk γεννιέται. Ως στυλ, ως τρόπος ζωής, ως μουσική.

Η λονδρέζικη σκηνή θα αναδείξει σχήματα θρυλικά πλέον, The Clash, Sex Pistols. Μέσα από αυτούς τους κύκλους θα ξεπηδήσει άλλη μια μπάντα, με σχετικά σύντομη καριέρα, λιγότερη αναγνώριση αλλά με μεγάλο αντίκτυπο για την φεμινιστική τέχνη: The Slits.

Οι Slits θα περάσουν στην ιστόρια του πενταγράμμου ως το πρώτο γυναικείο punk συγκρότημα. Ή πιό σώστα ένα από τα πρώτα, αφού προυπήρξαν τουλάχιστον οι Flowers of Romance, ιδρυμένες από τις τότε κόπελες των μουσικών των Sex Pistols  και The Clash. Τα τέσσερα κορίτσια προβάραν στο κέλλαρι ενός κατηλειμμένου σπιτιού. Η μπάντα δεν θα είχε μέλλον- μάλλον δεν ήταν καλή ιδέα να προτείνουν τον Sid Vicious ως τραγουδιστή. Ο κατα τ’άλλα cool Sid πήρε τον έλεγχο στα χέρια του για τα καλά, και αντικατέστησε τρία από τα γυναικεία ιδρυτικά μέλη με τα φιλαράκια του. Έτσι λήγει αυτό το κεφάλαιο, και το σχήμα δεν θα ανέβει ποτέ στη σκηνή ως full girl band.

Η δεκαεφτάχρονη και μόλις απολυμένη Paloma Romero, ή αλλίως Palmolive (drums), δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Και θα ιδρύσει την δική της μπάντα. Στην οποία θα παίξει κιθάρα η επίσης απολύμενη φίλη της, Viv Albertine.  Και για τα φωνητικά θα ψαρέψουν σε μια συναυλία την υπέρτατη μορφή, Ari Up, κατά κόσμον Αriane Forster, ετών μόλις δεκατεσσάρων. Αργότερα θα αναλάβει το μπάσο η Tessa Pollitt, και αυτές οι τέσσερις θα γίνουν οι Slits, έτσι όπως θα τις θυμόμαστε για πάντα.

Τhe Slits?

Οι Σχισμές. Νομίζω εδώ δεν θα χρειαστούν εξηγήσεις.

Οι Σχισμές λοιπόν έχουν πολλά να πουν. Θα ενσωματώσουν το φύλο τους στο όνομα τους. Θα τραγουδήσουν για αυτό. Θα φορέσουν μίνι. Θα ξεντυθούν. Θα εκφραστούν ελεύθερα, θα προκαλέσουν, και θα πληρώσουν και για αυτό επίσης: εκτός από τα αρνητικά δημοσιεύματα, η Αri Up θα δεχτεί επίθεση με μαχαίρι από πίσω, συνοδεύμενη από τη φώνη του δράστη: Here’s a slit for you!

Όμως οι Σχισμές δεν ήταν τυπικά κορίτσια. Πως είναι τα τυπικά κορίτσια, άλλωστε;

Don’t create

Don’t rebel

Have intuition

Don’t drive well….

Who invented the typical girl?

Η αγαπημένη Ari Up απεβίωσε το 2010, μας αφήσε όμως την υπέροχη, άγρια φωνή της, όχι μόνο σε punk, αλλά αργότερα και σε reggae/dub άσματα.

Οι άλλες τρεις original Slits ζουν ακόμη, και σας διηγούνται ολόκληρη την ιστoρία τους στο φοβερό ντοκιμαντέρ ‘Here to be Heard: The Story of the Slits’.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

19 points
Upvote Downvote