Αγαπητή «Α, μπα»: Η μόνη λύση είναι ο ψυχολόγος

Είναι πολλές οι ερωτήσεις που δεν φτάνουν μέχρι τη δημοσίευση, κι αυτό επειδή η απάντηση είναι «η μόνη λύση είναι ο ψυχολόγος».

Δεν δημοσιεύονται πάντα γιατί μέχρι τώρα πίστευα ότι η απάντηση είναι προφανής, ίσως κουραστική και επαναλαμβανόμενη για τους αναγνώστες, και ότι αυτός που ρωτάει, αν διαβάσει λίγο στο σάιτ, θα το συμπεράνει και μόνος του. Όμως, όσο περνάει ο καιρός, αυτές οι ερωτήσεις όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται.

Αυτό μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα, ή πολλά μαζί. Ότι η καραντίνα κάνει πιο έντονους τους προβληματισμούς. Ότι όσο αυξάνονται οι αναγνώστριες, αυξάνονται και αυτές οι ερωτήσεις, στατιστικά. ή ότι παλιότερες αναγνώστριες βρίσκουν όλο και περισσότερο θάρρος για να στείλουν ερώτηση.

Κάθε Σαββατοκύριακο θα δημοσιεύω λοιπόν αυτές τις ερωτήσεις, για να διαβάζουν και ίσως να απαντούν όσες ενδιαφέρονται. Η δική μου απάντηση για αυτές τις ερωτήσεις είναι το γνωστό μάντρα του α μπα. Δεν έχει γίνει αδίκως μάντρα. Για όσες έχουν παρόμοιους προβληματισμούς, ελπίζω να βρουν μέσα σε αυτές τις ερωτήσεις τον εαυτό τους και να καταλάβουν ότι όταν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι μέσα μας επειδή μας βασανίζει, δεν υπάρχουν ταινίες, βιβλία ή συμβουλές που μπορούν να το κάνουν. Αυτά είναι βοηθήματα. Κανένα από αυτά όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συστηματική θεραπεία. Και επαναλαμβάνω: δεν χρειάζεται να έχουμε «πρόβλημα» για να πάμε. Αρκεί να έχουμε μια ερώτηση που μας βασανίζει σε σημείο να διαταράσσεται η καθημερινότητα μας ή οι σχέσεις μας με τους άλλους.

1

Πως καταλαβαίνεις οτι κάποιος άνθρωπος είναι τοξικός; Βγαίνω κάποιους μήνες με ένα παλικάρι που μου αρέσει αρκετά, το βλέπει και το ξέρει, σε σημείο μάλιστα που νομίζω οτι με θεωρεί δεδομένη και πως οτι και να μου κάνει εγω θα είμαι εκεί. Δεν έχει όρεξη, τότε γίνεται απότομος και απόμακρος και νευριάζει με το παραμικρό. Έχει όρεξη, τότε έχει αρκετή ενέργεια σε σημείο ακόμα και να με εκβιάζει να κάνουμε σεξ, αν δεν έχω όρεξη εγω, και να με απειλεί πως θα τον χάσω. Αρκετές φορές κρίνει και σχολιάζει την συμπεριφορά μου και την εμφάνισή μου, και αισθάνομαι οτι παίζει το μάτι του αρκετά και να φλερτάρει αλλά δεν ξέρω αν προχωράει και σε κάτι άλλο με τις κοπέλες αυτές. Το νιώθω οτι δεν είμαι καλά. Πριν απο αυτόν με πρόσεχα περισσότερο ενώ τώρα οχι. Ότι και να κάνω, δεν θα μου πει ποτέ κάποια όμορφη κουβέντα όπως αν είμαι όμορφα ντυμένη ή έχω φτιάξει όμορφα τα μαλλιά μου, και το άσχημο είναι πως μετά απο αρκετές φορές που προσπάθησα να είμαι όσο πιο όμορφη μπορούσα για αυτόν, τώρα νιώθω σαν να έχω παραιτηθεί, σαν να μην με ενδιαφέρει και τόσο το να φτιάξω τα μαλλιά μου ή να δείξω την ομορφιά μου γενικότερα. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν με ενδιαφέρει ούτε η δουλειά μου, ούτε η σχολή μου, ούτε τίποτα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως έχω γίνει έτσι για έναν άνδρα; Εγω που όλο χαμογελάω και φωτίζεται το πρόσωπό μου κάθε φορά, τώρα είμαι συνεχώς σκυθρωπή και σκεπτική. Προσπαθώ να μιλήσω μαζί του αλλά είναι σαν να μιλάω στον τοίχο στην καλύτερη περίπτωση ενώ στην χειρότερη είναι να τσακωνόμαστε άγρια. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν σηκώνομαι να φύγω; Γιατί δεν ξαναβρίσκω το όμορφο και γλυκό κορίτσι μου και να εξαφανιστώ απο την ζωή του; Γιατί βάζω αυτόν πάνω απο εμένα; Κι αν φύγω και τελικά βρω κάποιον χειρότερο; Αφού το καταλαβαίνω οτι δεν με θέλει, τότε γιατί δεν με αφήνει στην ησυχία μου; Να με διώξει αυτός ώστε να μην σκεφτεί οτι τον χώρισα εγω, επειδή είναι και αρκετά εγωιστής και δεν δέχεται απόρριψη;

Φαντάζομαι ότι δεν θέλεις απάντηση στο «πώς καταλαβαίνεις ότι κάποιος άνθρωπος είναι τοξικός», εφόσον λες ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου.

Δεν σε αφήνει γιατί έχει αυτό που θέλει, που είναι εσένα, με τους όρους που έχει δημιουργήσει. Δεν θέλουν όλοι μια ισότιμη και ζεστή σχέση, επειδή δεν έχουν όλοι την ικανότητα να θέλουν αυτό. Εσύ επειδή το θέλεις, πρέπει να προστατέψεις τον εαυτό σου και να φύγεις.

2

Γειά σου Αμπα μου, έχω ξαναστείλει και άλλες φορές, σήμερα όμως θα ήθελα πολύ πολύ τις απαντήσεις σου, απλά και όμορφα. Δεν χρειάζεται ηλικία, γυναίκα είμαι αλλά τα ερώτηματα μου είναι γενικης φύσεως. Πως αντιμετωπίζεις την κακια; το ψέμα; η απόκρυψη της αλήθειας η έλλειψη ζωντανού συναισθηματος και λόγου σωστού κ καλου; το να σε παίρνουν τηλ δικοί σου άνθρωποι, εννοώ συγγενείς πχ κλπ και να ξέρεις πως σου προκαλούν κακο με τον χαρακτήρα τους και την ύπαρξη τους και την επίδραση τους στην ζωή σου; χωρίς ίχνος τσιπας. Μετά έχω θυμό φυσικά, λέω ποτε ξανά και μετά πάλι τα ίδια, σαν να μην υπάρχει το νορμάλ και το όμορφο, πρεπει σονι και ντε να χτικιασουμε. Αλλά δεν είναι τόσο δυνατή, έτσι μας έμαθαν, να ανεχόμαστε την αίσχοτητα σε όλο της το μεγαλείο. Αν είναι δυνατόν! Και πως προστάτευεις τη ψυχή σου αλλά και την νουθεσια σου όταν όλα τα προηγούμενα τα συναντάς στην εργασία, στους άντρες στους φίλους; δεν λέω πως είναι όλοι έτσι, αλλά επειδη εγω προέρχομαι από ένα περιβάλλον πραγματικα πολύ ασχημο δηλαδή θεωρώ δώρο Θεού το ότι είμαι σε θέση να έχω μια κάποια καλή υγεία και διάθεση, σχέσεις, εργασια όταν έχω εδώ που βρίσκομαι στην Ελλάδα. κλπ κλπ, φαντάσου τώρα τα ψιλά γράμματα που αναλύω εδώ τώρα, όμως είναι η ψυχή, και πονάει και δεν ξερει πως να διαχειριστει όλο αυτό, και πως να μην αλοιωθω φυσικά. Έχω όλα τα καλά του Θεού, μου τα κατέστρεψαν, χωρίς υπερβολη, τα ανεκτησα, όμως τώρα θέλω και πρεπει να μπουν ξεκάθαρα όρια, τι θέλω, το απαγορεύω. Τα σκέφτομαι τα αναλύω αλλά με τουμπαρει η καθημερινότητα εδώ χαμό. τώρα τα ζητήματα. Ενώ θέλω να μην έχω τέτοιες καταστασεις, απο την άλλη δεν έχω που να ακουμπήσω, δεν έχω εννοώ ανθρώπους να με καταλαβαίνουν, να συνεννουμαι σαν άνθρωπος, ανοιχτά, φιλικά, χωρίς αηδίες και το βλάψιμο του καθενός, και οικονομικά θέλω να είμαι κομπλέ, κυρίως όμως συναισθηματικά. και οι καιροί είναι δυσκολοι, και οι νορμάλ άνθρωποι που χαιρόνται την ζωή δεν είναι απαραίτητο να σε βοηθήσουν να νοιαστουν, να μπορέσεις να έχεις και εσύ συνεννόηση και να λύσεις τα θέματα σου. Δηλαδή ρε παιδιά πόσο πολυπλοκα είναι τα πράγματα.. Ποσο χαλί η κατάσταση. Τα γράφω γιατί τώρα καλά καλά τα συνηδητοποιω, και θέλω έτσι να τα λέω, όμως δεν σου κρύβω, πόσο πόνο και κούραση να αλλάξεις τον εαυτό σου, δηλαδή σε εμένα προσωπικά να αλλάξω όλα αυτά που μου μαθαν οι άλλοι και είναι όλα για πέταμα, μια χαρά ήμουν από μόνη μου. Παρολαυτα, ενω πας να ανεβείς, να κάνεις ένα βήμα πιο ψηλό απτή φθορά που είναι για καλό, έχει κούραση τόση. Είπα να μην λυπάμαι για τίποτα, αλλά λυπάμαι για την υπεροχη ζωή που θα μπορούσαμε να ζούμε, αλλά κάποιοι επέλεξαν των ασχήμια. Τουλάχιστον εγώ να μπορέσω να βρω έναν άνθρωπο της πρόκοπης,και να μην αφήσω κανέναν και τίποτα να με βλάψει, και βουρ στον αντίποδα, χαρά, ευεξια, όμορφα συναισθήματα και συμπεριφορα, επιτυχία και δημιουργία. Πες μου την άποψή σου, πως τα επιτυγχάνουμε όλα αυτά;

3


Aγαπητή Α μπα, ήθελα πάντα να σε ρωτήσω…πώς τέλος πάντων χτίζεται η αυτοπεποίθηση; Nιώθω, ότι είμαι τόσο εξαρτημένη από τους άλλους και ότι δεν έχω καθόλου δυναμισμό και εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Η αδυναμία μου αυτή με κάνει να εξαρτώμαι από τις ερωτικές μου σχέσεις, αυτές καθορίζουν το πόσο καλά θα είμαι, γιατί με κάνουν να νιώθω, ότι δεν είμαι μόνη.Ωστόσο, ξέρω ότι δεν είναι αυτό το νόημα της σχέσης και ότι είναι κουραστικό για τους άλλους να στηρίζουν τις δικές μου αδυναμίες και φοβίες. Εξάλλου σε τελική ανάλυση θέλουμε δυνατούς ανθρώπους κοντά μας.

4

Αγαπητή α,μπα , είμαι 21 και κάποτε είχα μια σχέση η οποία κράτησε 1 χρόνο στην οποία έμαθα ότι είχε παράλληλη σχέση , αυτό με στιγμάτισε δημιουργοντας μου αμφιβολίες , έλλειψη εμπιστοσύνης στην καινούργια μου σχέση αλλά και γενικά με τους ανθρώπους δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν , φυσικά και δεν βομβαρδιζω ούτε το νέο μου αγόρι ούτε κανέναν με τα θεματακια μου γιατί ξέρω πως είναι δικό μου πρόβλημα ,κάποιες φορές με πιάνει και φόβος στον ύπνο δεν μπορώ να κοιμηθώ αισθάνομαι ότι θα πεθάνω στον ύπνο μου ,ήθελα να πάω σε ψυχολογο όμως δεν έχω χρήματα και δωρεάν δεν βρήκα κοντά στην Θεσσαλονίκη όπου μένω , ξέρεις πως να το ξεπεράσω μόνη μου όλο αυτό;

Elina saves 21@

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-5 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
BobogirlEveyΣιντιCorry Karav O'Keerie Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Corry Karav O'Keerie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το 2 μου έκαψε τον εγκέφαλο. Οκ βρε παιδιά, καταλαβαίνω το ανεπεξέργαστο του πράγματος, το σπάραγμα που χύνεται (στην προκειμένη περίπτωση) στην οθόνη, όμως υπολογίστε πως απευθύνεστε σε κόσμο που δεν μπορεί να πιεί απανωτές δυο διπλές τεκίλες για να συνέλθει.
Σημεία στίξης: δεν είναι περιττές περικοκλάδες. Δεν έχουν ρόλο διακοσμητικό. Δίνουν σχήμα, φόρμα και νόημα στον γραπτό λόγο.
Με έπιασε πονοκέφαλος.

η Domus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Για την ερώτηση 1. Προσωπική ιστορία που ίσως βοηθήσει. Εγώ ήμουν αυτό το κορίτσι για 3.5 χρονια. Ένα τσακ πριν το μεγάλο βήμα. Ένα κορίτσι που, γυρίζω πίσω και δε με θυμάμαι πριν από αυτόν τον άνθρωπο. Εχασα εμένα. Που πήγε εκείνο το χαρούμενο, δυναμικό κοριτσι; 3.5 χρονιά με άγχος και φόβο μη κάνω κάτι λάθος και τον χάσω, να πηγαίνω με τα νερά του, να ακούω χειριστικές ατάκες : “Εντάξει, δεν πειράζει που δε θες να κάνουμε σεξ, καταλαβαίνω ,μπορεί να μη με θες πια “. Όταν με χώριζε,έτρεχα πίσω του.. Έχασα χαμόγελο, ξεγνοιασιά κλπ. Όταν λοιπόν τελείωσε όλο… Διαβάστε περισσότερα »

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένα μου, σε παρακαλώ πολύ, να φύγεις. Αυτός ο άνθρωπος δεν σέβεται εσένα, δεν σέβεται τις επιθυμίες σου, δεν σέβεται το ποια είσαι. Δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Μου θυμίζει ένα ζευγάρι που ήξερα η ερώτησή σου. Ο άντρα την αποκαλούσε ‘χαϊδευτικά’ “χοντρούλα μου νεοφιλελέδα”. Η γυναίκα αυτή άλλαξε όλη της τη ζωή, όλα της τα όνειρα, όλες της τις απόψεις, όλη της την κοσμοθεωρία, την παραμικρή λεπτομέρεια στην καθημερινότητά της για να ικανοποιήσει τα στάνταρ του συντρόφου της (που δήλωνε και “φεμινιστής”, τρομάρα του). Όταν την είδα καιρό μετά ήταν ένα άτομο άλλο, άχρωμο, που γελούσε χωρίς να γελάει. Τη… Διαβάστε περισσότερα »

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

1. O φίλος σου δεν είναι απλά τοξικός, είναι κακοποιητικός. Και το ξέρεις και η ίδια, αλλιώς δεν θα έστελνες ερώτηση. Αν αυτό που σε κρατάει είναι ο φόβος μη βρεις κάποιον χειρότερο, σκέψου οτι τουλάχιστον θα έχεις τα εφόδισ να τους αναγνωρίζεις πιο γρήγορα και να αποφεύγεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Λες οτι δε σε θέλει, ενώ η απάντηση είναι οτι δεν θέλει να είσαι ο εαυτός σου, ανεξάρτητη και δυναμική, αλλά φτιάχνεται με το να σε έχει υπο τον έλεγχό του. Αν νιώθεις πόσο λάθος είναι αυτό, καταλαβαίνεις οτι τα δικά σου συναισθήματα για αυτόν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Maninanina
Μέλος
Συμμετέχων

Στην ερώτηση 1. Φυσικά να πας σε ψυχολόγο να ξαναβρείς τον εαυτο σου. Αλλά φύγε ΦΥΓΕ από αυτόν , μην κοιτάξεις πίσω , μην γυρισεις ότι και να πει, και μην σκέφτεσαι και αμφιβάλεις η πιστεύεις τίποτα από αυτά που σου είπε. Θα σε βάζει μονίμως να κυνηγάς την ουρά σου και θα πέφτεις όλο και πιο βαθιά. Και τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να σε ρίξουν τόσο «βαθιά» που δεν θα έχεις καν τη συνηδειτοποιηση της κατάστασης όπως την έχεις τώρα. Προλαβαίνεις να ξεκινήσεις την θεραπεία και να δεις γιατί εσυ επέλεξες και έμεινες σε μια τέτοια σχέση. Αν μείνεις πιο… Διαβάστε περισσότερα »

Evey
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Καλή μου στο 1.
Τι να πει ένας άνθρωπος που αυτό το άτομο που περιγράφεις είναι η ίδια του η μάνα. Εφόσον μπορεί αυτός ο άνθρωπος να κόψει από την ίδια του τη μάνα, μπορείς και εσύ από αυτόν.
Νομίζω καταλάβετε ότι αυτός ο άνθρωπος είμαι εγώ.

Bobogirl
Μέλος
Συμμετέχων

Έκανα λογαριασμό να μιλήσω γιατί πόνεσε η καρδιά μου διαβάζοντας.ολες οι ερωτήσεις είναι οικειες. Όσοι βρήκαν απαντήσεις το έκαναν με πόνο, με ρήξεις, με σημάδια απ τις πληγές που θα τα κουβαλάνε. Αλλά προπαντός με βοήθεια. Αν αναρωτιέσαι αν η σχέση σου είναι τοξική, είναι επειδή η σχέση σου είναι τοξική. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι ζεις τη ζωή που θες, είναι επειδή δεν τη ζεις. Η απάντηση είναι πάντα μέσα μας αλλά χρειαζόμαστε μια επιβεβαίωση ή μια διάψευση όταν δεν είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Θα απαντούσα σε όλες ότι δεν είσαι η μόνη που έχεις νιώσει έτσι. Η… Διαβάστε περισσότερα »

Σιντι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένα φύγε τρέχοντας. Έχω βρεθεί σε όμοια θέση για για 2 χρόνια και παρόλο που είχα συνειδητοποιήσει τι γίνεται (βιβλίο: αφού είναι τόσο υπέροχος εγώ γιατί δεν είμαι ευτυχισμένη) μου ήταν πολύ δύσκολο να φύγω για λόγους που ανέφερες αλλά και γιατί φοβόμουν ότι θα λέει ότι ήμουν άκαρδη και τον πλήγωσα ανεπανόρθωτα. 1.5 χρόνος μετά και αρκετή θεραπεία και βρήκα τον παλιό, χαρούμενο εαυτό μου σιγά σιγά. Στην αρχή ήταν άσχημα, όμως περνάει και γίνεται καλύτερο, όλο και καλύτερο. Αν και ακόμα και στην αρχή αν και με δυσκολία έκανα τα βασικά και πάλι ένιωθα μια ανακούφιση, κι ας… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“1. Αφού το καταλαβαίνω οτι δεν με θέλει, τότε γιατί δεν με αφήνει στην ησυχία μου;”

αφου το καταλαβαινεις οτι δεν σε θελει, τοτε γιατι δεν φευγεις, να βρεις την ησυχια σου;

εσυ αποφασιζεις για σενα, εκεινος αποφασιζει για τον εαυτο του.
εκεινον, η κατασταση τον εξυπηρετει. εσενα σε εξυπηρετει;;;
για να καθεσαι, σε εξυπηρετει. αλλα σε τι;;;
πρεπει να το βρεις.

υ.γ. μια μερα να μαζευτουμε και να εξηγησουμε τι σημαινει “τοξικος”…