in

Είναι και τα daddy issues μια μορφή σεξισμού;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Είναι και τα daddy issues μια μορφή σεξισμού; Δεν ξέρω αν υπάρχει όντως σαν ορισμός στην ψυχολογία, δεν είμαι επαγγελματίας, αλλά δηλαδή μια γυναίκα κάνει σεξ οχι επειδή το θέλει, αλλά επειδή επιζητά την προοσχή αντρών;;;!! Πολλοί πιστεύουν οτι μια γυναίκα που κάνει πολύ σεξ έχει daddy issues..Δηλαδή για άλλη μια φορά εξαφανίζεται δια μαγείας […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

23668930 1038835206257825 4099350665594915108 o

Είναι και τα daddy issues μια μορφή σεξισμού; Δεν ξέρω αν υπάρχει όντως σαν ορισμός στην ψυχολογία, δεν είμαι επαγγελματίας, αλλά δηλαδή μια γυναίκα κάνει σεξ οχι επειδή το θέλει, αλλά επειδή επιζητά την προοσχή αντρών;;;!! Πολλοί πιστεύουν οτι μια γυναίκα που κάνει πολύ σεξ έχει daddy issues..Δηλαδή για άλλη μια φορά εξαφανίζεται δια μαγείας η πρωτοβουλία και η απόλαυση και πρέπει να αποδοθεί ένας λόγος που να δικαιολογεί την ανάγκη για σεξ. Και φυσικά ο λόγος αυτός θα επικεντώνεται στη σχέση της με έναν άντρα. Γιατί δεν ακούμε για mommy issues και άντρες που αναπληρώνουν την έλειψη μητρικής στοργής με σεξ;

Τα λεγόμενα daddy issues δεν αποδίδονται σε γυναίκες που κάνουν πολύ σεξ ούτε που κάνουν σεξ γιατί αποζητούν την προσοχή των αντρών. Πρόκειται για μια λαϊκή διάγνωση, στην ψυχανάλυση αναφέρεται ως σύμπλεγμα του πατέρα, και αναφέρεται στην τάση της γυναίκας να προσπαθεί να βρει στον σύντροφο της στοιχεία του πατέρα της. Ωστόσο η ερμηνεία του συμπλέγματος του πατέρα με τα λεγόμενα daddy issues έχουν ουσιαστική διαφορά.

Όσον αφορά τα daddy issues, θα μπορούσαμε να πούμε το εξής: Όταν η πατρική φιγούρα είναι υγιής, δηλαδή ο πατέρας είναι φροντιστικός και παρών, η επιλογή του συντρόφου δεν είναι άξια αναφοράς, υποτίθεται επιλέγεται ένας σύντροφος που είναι και αυτός φροντιστικός, που παρέχει σεβασμό, αγάπη, κτλ. Όταν η πατρική φιγούρα είναι προβληματική, δηλαδή ένας πατέρας κακοποιητικός λεκτικά ή σωματικά ή ένας πατέρας απών, τότε η επιλογή συντρόφου παρατηρείται συχνά να είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου είναι διττή, έτσι τουλάχιστον όπως το κατανοώ εγώ. Αρχικά το άτομο έχει εσφαλμένη αντίληψη για την αγάπη, μιας και αυτό που έχει γνωρίσει ως αγάπη από τους γονείς του και αυτό που έχει συνηθίσει είναι η κακοποίηση ή η εγκατάλειψη. Η φροντίδα, ο σεβασμός, η κατανόηση είναι λειτουργίες που κάνουν το άτομο να νιώθει άβολα και για αυτό είτε δεν επιλέγει συντρόφους με αυτά τα χαρακτηριστικά είτε όταν κατά τύχη τα επιλέξει δημιουργεί συνθήκες ώστε η σχέση να λήξει. Στη συνέχεια της ερμηνείας, θα μπορούσαμε να πούμε πως κάποιος που έχει daddy issues επιθυμεί μέσα από τη συσχέτιση με τον κακοποιητικό σύντροφο να επαναλάβει την γονεϊκή εμπειρία, αλλά αυτή τη φορά με ευτυχέστερη κατάληξη, δηλαδή ο σύντροφος να αλλάξει, να γίνει φροντιστικός, να παρέχει ασφάλεια, αγάπη, κτλ, με αποτέλεσμα να επέλθει η επιθυμητή λύτρωση.

Στην πραγματικότητα όλα όσα αναφέρθηκαν ως daddy issues, υπάρχουν ακριβώς αντίστοιχα και ως mommy issues. Και γενικότερα οποιαδήποτε δυσλειτουργική συμπεριφορά που έχει τη βάση της στις γονεϊκές σχέσεις και την αναζητούμε στους μετέπειτα ανθρώπους που σχετιζόμαστε, μπορεί να ονομαστεί ως έτσι.

Να σημειώσω πως η ερμηνεία είναι περισσότερο μια προσωπική εκτίμηση, καθώς ξαναλέω πρόκειται για λαϊκή ορολογία και δεν είναι μια κατάσταση που ορίζεται επίσημα σε βιβλία ψυχολογίας.

Και μιας και ρώτησες κάτι συγκεκριμένο και νομίζω πως δεν απάντησα ακριβώς, νομίζω πως στην ελληνική κοινωνία ο όρος μαμάκιας είναι τόσο περισσότερο διαδεδομένος, που δεν γίνεται να μιλάμε για σεξισμό όταν προσπαθούμε να σχολιάσουμε/ ερμηνεύσουμε τέτοια κακώς κείμενα στους συντρόφους μας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Σουσουράδα
Σουσουράδα
3 χρόνια πριν

Μα και τα mother issues ακούγονται συχνα, πιο συχνά. Aπορώ πώς δεν έχεις ακούσει κι εσύ τον Ματθαιο Γιωσαφάτ να αναγάγει τα προβλήματα των ανθρώπινων σχέσεων στις σχέσεις μητέρας -βρέφους. Κατά των Γιοσαφατ, μέχρι και οτι οι παλιοί ρεμπέτες κατηγορουν την άτιμη γυναικα στα τραγούδια τους μια εποχή που η γυναικα ηταν σουζα. Και εξηγει αυτο το παραδοξο ως εξης: τη μανα τους εννοουν στα τραγουδια, απο αυτη ένιωθαν προδωμένοι γιατί οι μάνες, πικραμένες από τους άντρες τους, κρέμονταν απο τους γιους, τους αντιμετώπιζαν ως προστάτες τους και όχι ως παιδιά και αυτο τους έκανε κακο. Μη σου πω κιολας… Διαβάστε περισσότερα »

angus
angus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σουσουράδα

Νομίζω ο Ματθαίος Γιωσαφάτ έχει mommy issues με αυτά που γράφει

bitch alternative
bitch alternative
3 χρόνια πριν

Εμένα ξέρεις τι μ’ εκνευρίζει; Που πετάγεται κάποιος σαν κι εσένα, που ξεκινά με εντελώς λάθος premise -εν προκειμένω, ότι τα daddy issues αφορούν “γυναίκες που κάνουν πολύ σεξ”. Αντί να ψάξει το ίδιο το premise, την αρχική υπόθεση δηλ, να δει ΤΙ ΑΦΟΡΑ αυτός ο όρος για τον οποίο θέλει πάσει θυσία να διαμαρτυρηθεί, κάθεται και γράφει ερώτηση, blog post, fb post, ο,τι να’ναι. Κι έτσι -olala- διαδίδεται η λάθος υπόθεση -σε εξίσου τεμπέληδες αναγνώστες, που δεν είναι και λίγοι. Είναι τεμπελιά και με εκνευρίζει πάρα πολύ. Σα να ποστάρεις fake news ένα πράμα. Googlαρε πρώτα λίγο, μάθε πρώτα… Διαβάστε περισσότερα »

angus
angus
3 χρόνια πριν

Mommy issues είχε ο Οιδίποδας.

Avant Gardener
Avant Gardener
3 χρόνια πριν

Ερώτηση προς την Φαινια: θα μπορούσες να μας προτείνεις κάποια βιβλία που να αναλύουν και να εξηγούν αυτού του είδους την ψυχολογία?

angus
angus
3 χρόνια πριν

Όχι μόνο, είναι διαφόρων ειδων ίσιους.