in

Δεν έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα

Η ζωή στα βασίλεια εκτός παραμυθιών έχει πολύ διαφορετικό τέλος από αυτό που φανταζόμασταν

Η ζωή στα βασίλεια εκτός παραμυθιών έχει πολύ διαφορετικό τέλος από αυτό που φανταζόμασταν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Prince Harry and Meghan Markle

Όταν στην αγγλική γλώσσα λέμε «shot», μπορεί να εννοούμε ότι μας πυροβόλησαν ή ότι μας φωτογράφισαν και η νοηματική διακλάδωση της λέξης έχει υπάρξει κατά καιρούς από αντικείμενο λογοπαιγνίων μέχρι και λύση γρίφων. Το πιο χαρακτηριστικό προσδιοριστικό που αποδίδεται στην Diana σε όλα τα ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένα στη ζωή της-και είναι πολλά- είναι ότι η πριγκίπισσα ήταν θήραμα. Μια τρομαγμένη ελαφίνα, εκτός τους περιβάλλοντός της, που έπεσε θύμα της βασιλοθηρικής βουλιμίας, που βασανίστηκε και απομονώθηκε όσο σχεδόν κανέναν άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας και που κάθε φωτογραφικό κλικ έμοιαζε με το εξοντωτικό ισοδύναμο μιας σφαίρας.

Εκτός από την Diana που πυρπολήθηκε με τόσους πολλούς και σατανικά δημιουργικούς τρόπους από τα μίντια, η πρώην σύζυγος του Πρίγκιπα Αντρέα, Δούκα της Υόρκης, Sarah Ferguson, η οποία για τη διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας (binge eating disorder) και τα κιλά της, είχε χαρακτηριστεί “Duchess of Pork” και η κόρη της, πριγκίπισσα Βεατρίκη, που φιγούραρε σε σκανδαλοθηρικά εξώφυλλα με μαγιό και οι τίτλοι σχολίαζαν τους γοφούς της. Η Kate Middleton πέρασε τα χίλια μύρια για να γίνει κάπως πιο αγαπητή-αμφίβολο κατά πόσο είναι όντως- και έχει χαρακτηριστεί social climber, ότι έκανε επάγγελμα τον πλούσιο γάμο και ούτε η οικογένειά της δεν έχει ξεφύγει από τα πυρά. Και ας μην αρχίσουμε καλύτερα για την Meghan Markle, το χολυγουντιανό υπόβαθρό της, την καταγωγή της και την κοινωνική της τάξη.

Χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της, το 2011, η εκδότρια του Newsweek και φίλη της Diana στην πραγματική ζωή, Tina Brown, εξέδωσε ένα τεύχος για να γιορτάσει αυτά που θα ήταν τα 50ά γενέθλιά της, αν η πριγκίπισσα ζούσε ακόμα. Ανάμεσα στα αφιερώματα για τη ζωή και την προσωπικότητά της, φιγούραραν φωτογραφίες της Diana εξαιρετικά μιμητικές του πως θα ήταν η ζωή της στα 50- η τεχνολογία όταν δεν την πολυκαταλαβαίνουμε τείνει να μοιάζει με μαγεία- καταφέρνοντας να δημιουργήσει πιστές αναπαραστάσεις των εκφράσεων του προσώπου της, χαϊδεμένες από την υποτιθέμενη ροή του χρόνου. Αν κάποιος άνοιγε το τεύχος χωρίς να γνωρίζει τον θάνατό της, εύκολα θα πίστευε πως η πριγκίπισσα είναι ακόμα ζωντανή -και ακόμα τραγικά πολιορκημένη από τους φωτογραφικούς φακούς.

635752995666158627 princessdiana

Η εκδότρια αφιέρωσε στη φίλη της τις εικόνες σε μια μάλλον πετυχημένη προσπάθεια να δείξει στον κόσμο τι έχασε, οι προθέσεις της ήταν τιμητικές και η δημοσιότητα, όπως έχουμε μάθει τελευταία, μπορεί να καταστήσει ένα πρόβλημα ορατό και άρα αντιμετωπίσιμο. Εκτός, όμως, από όταν το πρόβλημα είναι η ίδια η έννοια της δημοσιότητας. Οι γυναίκες που πέρασαν μόνο από τον Οίκο Γουίνσδορ και απορρίφθηκαν από την βασιλική αφήγηση επειδή δεν ταίριαζαν στο πρότυπο της λευκής, λεπτόκορμης και πολύ ήσυχης πριγκίπισσας, βασανίστηκαν όσο κανένα άλλο μέλος από τη δημοσιότητα και ακόμα και ύστερα από χρόνια μετά το τέλος τους, οι συζητήσεις, τα εξώφυλλα, τα άρθρα και η εμπορική βάση μάρκετινγκ που χτίστηκε στο όνομά τους, μας κάνει να διαπιστώνουμε ότι η βασιλικότητα τους είναι μια εμπορική συναλλαγή πλεγμένη ως υπαρξιακή συνθήκη.

Η Μeghan μπορεί να προσπαθήσει πολύ να είναι πολλά, αλλά το πέρασμά της από τον βασιλικό οίκο, όσο σύντομο και να ήταν, της στέρησε κάθε άλλη ταυτότητα πέραν του πρώην μέλους της. Το αν θα μπορέσει να υπερβεί την υπαρξιακή αυτή συνθήκη και να γίνει κάτι παραπάνω εξαρτάται από το πως θα διαχειριστεί τη διασημότητά της, αλλά κυρίως από το πως θα διαχειριστεί ο κόσμος την στομαχική του ανάγκη για θηλυκή λασπολογία.

prince harry meghan markle archie z z

Εντός ή εκτός του βασιλικού οίκου, σε παλάτια και σε σπίτια, σε μουσικές ή κινηματογραφικές βιομηχανίες, σε παραμύθια και στην πραγματική ζωή, οι γυναίκες μοιράζονται ένα τραγικό χαρακτηριστικό της ύπαρξής τους. Πρέπει πάντα να ταιριάζουν, να είναι κοινωνικά αποδεκτές και να κάνουν ησυχία όταν θέλουν να βγουν με οποιονδήποτε τρόπο και για όσο χρόνο από τον προκαθορισμένο τους ρόλο. Ο βασιλικός οίκος ενσωματώνει βασικά το πολύγνωστο θηλυκό πρόταγμα του καλού κοριτσιού.

Υπάρχει μια σκηνή στο «The Crown», στην οποία η νεαρή και φρεσκοχρισμένη βασίλισσα Ελισάβετ ρωτάει, στο πλαίσιο μιας εθνικής κρίσης, τη γιαγιά της Βασίλισσα Μαίρη «τι θα γινόταν αν η κατάσταση δεν λυνόταν από μόνη της, δεν μπορώ να μην κάνω τίποτα, είμαι η αρχηγός του κράτους. Το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι δουλειά» λέει ενώ την πνίγει το δίκιο και η βασίλισσα Μαίρη της ανταπαντά «Το να μην κάνεις τίποτα είναι η πιο δύσκολη δουλειά από όλες και θα σου ρουφήξει και την τελευταία ρανίδα ενέργειας που έχεις. Όσο λιγότερα λες, κάνεις, νιώθεις, και όσο λιγότερο υπάρχεις, τόσο το καλύτερο»

Στο παγκόσμιο φως του Μetoo και του τρόπου που επαναπροσδιορίζουμε τη γυναικεία διασημότητα, η Meghan μπορεί πρώτη φορά να έχει την ευκαιρία να ξεφύγει και να ζήσει όντως εκείνη καλά, αλλά και εμείς καλύτερα χωρίς να ξέρουμε κάθε λεπτομέρεια της ζωής της. Η ιδιωτικότητα και η δυνατότητα να ξεχαστείς είναι ανακουφιστικά προνόμια για όσους καίγονται βραδυφλεγώς κάτω από εκτυφλωτικά φώτα. Στην πλειοψηφία τους, δηλαδή, γυναίκες που διεκδικούν θέση εκτός του ιδιωτικού.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

27 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mirka Janic
Mirka Janic
3 χρόνια πριν

η βασιλεία είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός, η ύπαρξή της είναι βαθιά προσβλητική για τα δισεκατομμύρια απλών ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτόν τον πλανήτη. Μου είναι προσωπικά παγερά αδιάφορο πώς θέλει να ζήσει το κάθε μέλος ή μη μέλος της- σχεδόν με εξοργίζει το γεγονός ότι πρέπει να τρώω στη μάπα τα προβλήματα της κάθε ζάπλουτης και του κάθε ζάπλουτου κηφήνα.

Σιντι
Σιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μιρέλα Διαλετή

Βασικά, αυτό που νομίζω προκαλεί τον δίκαιο, αν και όχι τοσο λογικό, θυμό είναι ότι τα λεφτά ακριβώς είναι αυτά που σώζουν. Γιατί σώθηκε. Και κάνει και ζωή και κότα.
Δεν σώζουν από την οποιαδήποτε επίθεση, αλλά σου λύνουν τα χέρια στην αντιμετώπιση της επίθεσης.
Μεγάλη η ταξική διάφορα. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να ακούγονται και οι πιο εύκολες ως προς τη λύση τους ιστορίες. Αλίμονο, αλλά μια αγανάκτηση σε πιάνει.

Σιντι
Σιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιντι

Φωτεινή, δεν αμφισβήτησα ότι ως γυναίκα δέχθηκε τα πυρά της πατριαρχίας που είναι παντού. Αλλά πώς να το κάνουμε, στην τελική άμα έχεις τόσα λεφτά, το λύνεις πρόβλημα σου σχετικά εύκολα. Δεν μου βγαίνει να δακρύσω που η πριγκίπισσα (;) αναγκάστηκε να φύγει από το παλάτι (;), για να ζήσει άλλου την πλούσια ζωή της με τα λεφτά από το βασίλειο (;).
Έχουμε 2021 και μιλάμε για βασίλισσες και πρίγκιπες και αν οι πριγκίπισσες δέχονται σεξισμό και ρατσισμό.
Ναι, δέχονται.
Ε, ποιος να το περίμενε ότι οι βασιλιάδες θα είχαν τέτοιες συντηρητικές απόψεις. Οι βασιλιάδες.

Αμπα
Αμπα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιντι

Δεν μας απασχολούν οι γνώμες των βασιλιάδων, αλλά η γνώμη του κοινού. Όλη η συζήτηση είναι για τα αντανακλαστικά του κοινού, όχι για τη μοίρα της Μέγκαν.

Observer
Observer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

H γνώμη του κοινού: https://www.lifo.gr/now/world/hari-kai-megkan-oi-bretanoi-ehoyn-tin-heiroteri-gnomi-apo-pote-gia-zeygari-meta-ti

Μάλλον δεν έπεισε παρά τους συμβούλους επικοινωνίας και την εξαιρετικά φιλική συνέντευξη.

Chublis
Chublis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιντι

Ναι αλλα στα πόσα λεφτά σταματάμε να μιλάμε? Αναλογικά με μια γυναίκα στο ν/οτιο Σουδαν εσύ είσαι βασίλισσα αρα δεν θα έπρεπε να την νοιάζει η καταπίεση που τρώς εσύ απο την πατριαρχία (άσχετα αν δεν γνωρίζε καν το πως ζεις εσύ)

Mirka Janic
Mirka Janic
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chublis

Ναι και καλά θα κάνει η Σουδανή, που μεγαλώνει σε εμπόλεμη κατάσταση και της έχουν κόψει την κλειτορίδα, να μην ασχοληθεί με το δικό μου πρόβλημα που με΄πρήζει η πατριαρχική κοινωνία πότε θα γίνω μάνα. Ούτε εγώ φυσικά θα πήγαινα ποτέ να να της πω α ξέρεις έχουμε το ίδιο πρόβλημα, γιατί δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα και κυρίως δεν έχουμε τα ίδια μέσα για το λύσουμε. Θα ήμουν τελείως κοσμάρα αν είχα απαίτηση από τη Σουδανή να θεωρήσει το δικό μου πρόβλημα δικό της. Έτσι, πώς να θεωρήσω δικό μου πρόβλημα το πρόβλημα της Μέγκαν, οταν ξέρω πως μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

Chublis
Chublis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιντι

Γιατί υποτίθεται με τις γυναικέιες τρέλες της τον σέρνει απο τη μύτη και τον έκανε να απαρνηθει τα βασιλικά αλλα και τα αντρικά του δικαιώματα. Εϊναι ξεκάθαρη επίθεση της πατριαρχίας στη γυναίκα Μεγκαν που τους πήρε ένα εξέχον μέλος τους

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μιρέλα Διαλετή

Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια δεν έγιναν διάσημες με το έργο τους αλλά με τη γέννησή τους ή το γάμο τους. Σόρι, αλλά αν δέχεσαι τα προνόμια που σου προσφέρει ο πιο αναχρονιστικός, συντηριτικός και άδικος θεσμός (μοναρχία), θα λουστείς και τις υποχρεώσεις. Κι όπως λέμε πολύ συχνά σε αυτό το σάιτ, αυτοί είναι οι κανόνεςτου σπιτιού. Αν δεν τους αρέσει, ας το εγκαταλείψουν κι ας βρουν δουλειά.

Observer
Observer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Θα συμφωνήσω απόλυτα: η σχέση με τον πρίγκηπα Χάρι απέφερε στην Μέρκλ πλούτη την έκανε γνωστή σε πολύ μεγάλο βαθμό και άμεσα. Σιγουρα μπήκε ενήμερη για τους περιορισμούς και δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε ενώ ήταν στην βασιλική οικογένεια. Οταν είδε ότι η κατάσταση ήταν ανυπόφορα δύσκολη, θα μπορούσε να αποχωρήσει να πάει στη Βόρειο Αμερική ζώντας μια πιο ήρεμη αλλά με μικρότερα έσοδα και έκθεση στην επικαιρότητα που σίγουρα θα την ενοχλούσε και θα της στερούσε το βιοτικό επίπεδο που έχει συνηθίσει.

Mirka Janic
Mirka Janic
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μιρέλα Διαλετή

Κοιτάξτε, μιλάμε για βασιλικές οικογένειες και τη βασιλεία, ένα θεσμό βαθιά σάπιο και αντικοινωνικό, που μια ζωή ρουφούσε το αίμα του κόσμου σε βαθμό εξοργιστικό και απάνθρωπο και σήμερα είναι απλά ένα μάτσο διακοσμητικές βδέλλες, εντελώς άχρηστες κοινωνικά και προκλητικές. Επομένως δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα της Μέγκαν με αφορά ως γυναίκα και ως άνθρωπο και σε καμία περίπτωση δε θα έβαζα το πρόβλημα της Μέγκαν στο ίδιο ζύγι με το πρόβλημα μιας απλής καθημερινής γυναίκας που βιώνει την πατριαρχία σε συνθήκες ανέχειας. Αν κάπου μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα, ακόμα και αν είναι το ίδιο πρόβλημα… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

πες τα! δεν έχουν πρά να αποποιηθούν τους τίτλους τους και να ζήσουν όπως μπορούν και όπως γουστάρουν. Μιλάμε για βασιλειάδες και πριγκήπισσες το 2021!

Chublis
Chublis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο…

Kay
Kay
3 χρόνια πριν

Έχω εκνευριστεί παααααρα πολύ με τη συγκεκριμένη συνέντευξη! Νομίζω ότι αποτελεί το μανιφέστο του παρτακισμού και εκπροσωπεί ό,τι πάει λάθος με τον κόσμο μας. Αρχικά η Μέγκαν Μαρκλ μίλησε για τον ρατσισμό και είπε ότι λόγω της καταγωγής της δεν έγινε αποδεκτή από την οικογένεια και τον θεσμό. Ωστόσο στη συνέχεια μιλώντας για το παιδί της που δεν πήρε κάποιο τίτλο είπε αυτολεξεί “he has a birth right to this title”. Η Όπρα τη ρώτησε αν την ενδιέφερε ο τίτλος ή η ασφάλεια που μπορεί να συνεπάγεται αυτός και εκείνη απάντησε ναι μεν η ασφάλεια, αλλά επίσης “birth right”. Βirth… Διαβάστε περισσότερα »

Δανδελιον
Δανδελιον
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Kay

Εξαιρετικο σχολιο!

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Με αίμα καταπίεση και απόλυτη απανθρωπιά ολόκληρων λαών φτιάχτηκε αυτό το παλάτι. Η συζήτηση πρέπει να είναι ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ οι ‘’απλοί’’ άνθρωποι έχουν ξεχάσει το πως φτιάχτηκε. Μπορώ να κάτσω να γράφω για ώρες, τι να γράψω πρώτα δεν ξέρω. Το ότι πούλαγαν με το ζόρι όπιο στους κινέζους για να αντισταθμίζουν το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο? Το εμπόριο σκλάβων? Τον ρόλο τους στο εδώ προτεκτοράτο τους τελευταίους 2 αιώνες πριν αναλάβουν οι αμερικανοί? Τους πόσους κρέμασαν στην Κύπρο? Το ότι ακόμα και το 40-50 άφησαν 5000000 Ινδούς να σβήσουν από πείνα? Ακόμα και ο χάρη ‘’υπηρέτησε στο Αφγανιστάν.… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

γι’ αυτό εκτιμώ καλλιτέχνες που αρνήθηκαν τον τίτλο του σερ, πχ o Bowie δύο φορές.

Lela
Lela
3 χρόνια πριν

Αποκαρδιωτικό το ότι η γιαγιά Μαίρη είναι τόσο επίκαιρη

ethelred
ethelred
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lela

Η γιαγιά Μαίρη, δεν υπήρξε ποτέ επικαιρή. Η γιαγιά Μαιρη μαζί με όλο το συναφι της είναι το πρότυπο του ισαποστακισμου. Το να μη καταδικαζεις και να μη παιρνεις πλευρα είναι ενας βάλτος απαθειας, ωχαδελφισμου και αφήνει τους θύτες ελευθερους. Η ρομαντικοποίηση τετοιων δηλωσεων θα μας φαει

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν

Τα ταμπλοιντς είναι ρημάδια για όλες τις διάσημες… συνήθως σχολιάζουν και προσβάλλουν την εμφάνιση τους και γράφουν «συγκλονιστικές» ιστορίες που δεν τεκμηριώνονται. Αναρωτιέμαι ως κοινωνιολογική έρευνα και περιέργεια, αν οι «συντάκτες» των προσβλητικών άρθρων είναι άνδρες ή γυναίκες, και ποιο είναι το κοινό των ταμπλοιντς. Όχι πως εν τέλη, αλλάζει το τοξικό περιεχόμενο τους. Προσωπικά, για την Μέγκαν και τον Χάρρυ, νομίζω ότι η συνέντευξη τους ήταν άστοχη γιατί στα μέσα του covid και οι δύο παραπονιούνται για προβλήματα πρώτου κόσμου όπως λέμε, δεν πήραν Χ εκατομμύρια αλλά μόνο Ψ, ο γιος τους δεν είναι βασιλικός πρίγκιπας, κτλ. ενώ εκατομμύρια… Διαβάστε περισσότερα »

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κόκκινο αυγό

Υ.Γ. Δεν θέλω να μειώσω τα θέματα σχετικά με ρατσισμό και ψυχικής υγείας που ειπώθηκαν στην συνέντευξη, αυτά είναι σοβαρότατα. Αλλά αν η Κάιτ έκανε την Μέγκαν να κλάψει, και όχι το αντίθετο, για τα καλτσόν των παρανύφων, ήταν κάπως ανούσιο κουτσομπόλι.

Las Chica
Las Chica
3 χρόνια πριν

Είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό στην επικαιρότητα που τρέχει, να βρίσκουμε τη Μέγκαν ως κύριο άξονα, ώστε να αναδείξουμε ένα υπαρκτό κατά τ’ άλλα πρόβλημα. Αλήθεια, ντρέπομαι που διάβασα αυτό και όχι ένα κείμενο για την κοπέλα που ο μπάτσος χτύπησε, έβρισε χυδαία και χούφτωσε, με πλήρη έγκριση των συναδέλφων του, για παράδειγμα. Ή για την κοπέλα που ούρλιαζε στο μπάτσο “Χτυπα με” και “το πανεπιστήμιό ΜΑΣ” και φυσικά τα σχόλια στα social αφορούν στην υστερία της και στους τρόπους της σαν γυναίκα και όχι στους λόγους της αγανάκτησής της. Λυπάμαι πολύ.

Woooo
Woooo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Las Chica

makes two of us

Observer
Observer
3 χρόνια πριν

Επιτρέψτε με να σας βοηθήσω για να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα στον πρίγκηπα Άντριου και τις δυο πριγκήπισσες. Ο πρώτος έκανε απαράδεκτα πράγματα τα οποία ακολούθησε μια καταστροφική διαχείριση (μια συνέντευξη που οι σύμβουλοι επικοινωνίας επέμεναν να μην την κάνει) και τώρα ζει ξεκάθαρα στο περιθώριο – όσο είναι περιθώριο με το εισόδημα που φαντάζομαι ότι έχει. Η Δούκισσα του Σάσεξ επέλεξε να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Και να ζήσει όπως επιθυμεί και να επωφεληθεί από την πρόσβαση στη βασιλική οικογένεια ή για να το πω πιο σωστά στα έσοδα και τη γοητεία που έχει… Διαβάστε περισσότερα »

Αμπα
Αμπα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Observer

Σωστά όλα αυτά, αλλά δεν χρειάζεται να είναι τέλεια μια γυναίκα για να σχολιάσουμε/καταγγείλουμε τον σεξισμό που βιώνει. Δεν χρειάζεται να είναι καν φεμινίστρια.

Judy Benjamin
Judy Benjamin
3 χρόνια πριν

Πραγματικά. Εμένα η ιστορία με το αβοκάντο μου έχει μείνει στο μυαλό.
https://www.hitc.com/en-gb/2021/03/08/meghan-markle-avocado/?amp