in

Προσωπική ιστορία: Πώς να σταματήσω να είμαι τόσο ενοχική;

Είναι σα να μην μπορώ να ζήσω από μόνη μου, αλλά ζώ για να κάνω τα χατήρια τους

Είναι σα να μην μπορώ να ζήσω από μόνη μου, αλλά ζώ για να κάνω τα χατήρια τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

αμπα56

Αγαπητό αμπά

Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί σχεδόν πάντα ό,τι κάνω το κάνω για να ευχαριστήσω ή μάλλον για να μην δυσαρεστήσω τους άλλους.

Νομίζω πώς πολύ σπάνια οι πράξεις μου ή τα λόγια μου έχουν την υπογραφή μου. Δεν είναι η επιλογή μου, είναι αυτά που πρέπει να κάνω και να πω για να έχω την αποδοχή τους. Κι αν δεν την έχω δεν μπορώ να κάνω αυτό που θέλω και αυτοσαμποτάρομαι.

Είναι σα να μην μπορώ να ζήσω από μόνη μου, αλλά ζώ για να κάνω τα χατήρια τους

Τι να κάνω για να σταματήσω να είμαι τόσο ενοχική;

ΑΠΟ ΤΗΝ – Guilty

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Nandine
Nandine
7 μήνες πριν

Πάσχεις από το σύνδρομο “people pleasing” (ελληνιστί “στο σύνδρομο του καλού παιδιού”)
Ρωτάς τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσει και η απάντηση είναι μια: Μόνο με την βοήθεια ενός ειδικού.
Στο μεταξύ να θυμάσαι πως η έννοια της προσφοράς σε όλα τα επίπεδα έχει αξία μόνο όταν γίνεται από επιλογή και όχι από ενοχή.
Σου εύχομαι καλή τύχη!

BabyDoll
BabyDoll
7 μήνες πριν

Ενοχική μου φίλη δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για ν αλλάξεις μια συμπεριφορά. Θέλει δουλειά με τον εαυτό σου κι εναν ψυχολόγο για να σε βοηθήσει.

Pearl
Pearl
7 μήνες πριν

Είσαι αυτό που λέμε “people pleaser”, προσπαθείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους, βάζεις τα θέλω τους πάνω από τα δικά σου και θέτεις σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συνειδητοποιήσεις και να αποδεχτείς ότι δεν είναι δική σου δουλειά να είναι όλοι ικανοποιημένοι, ότι δε μπορείς να αρέσεις σε όλους και να αρχίσεις να κάνεις ο, τι ευχαριστεί εσένα και να μη φοβηθείς να γίνεις δυσάρεστη αν χρειαστεί

emdenikseres_emderotages
emdenikseres_emderotages
7 μήνες πριν

1.Να κάνεις ψυχοθεραπεία κυρίως για τη συνεξάρτησή σου (?) και αφού κάνεις, να κατανοήσεις, αποδεχτείς και συγχωρέσεις τους γονείς σου που άθελά τους (?) σε έκαναν να μη σε αγαπάς.
2.Να σε αγαπήσεις. Η σπουδαιότερη και δυσκολότερη δουλειά μας σ αυτή τη ζωή.Και το πρώτο πράγμα για να σε αγαπήσεις είναι αντί για ναι να μάθεις με το ζόρι να λες όχι.
3. Από εκεί κ πέρα, καλή διασκέδαση στη νέα σου ζωή!

Marie
Marie
7 μήνες πριν

Ψυχοθεραπεία.
Είσαι κλασσική περίπτωση people pleaser.
Μονο με Ψυχοθεραπεία, θα βάλεις ορια σε αυτό που κάνεις

dune
dune
7 μήνες πριν

Ισως εχεις θαψει τα συναισθηματα σου, κι επειδη δεν εχεις εξασκηθει στο να τα εκφραζεις συνδεεσαι με τους αλλους μεσω των δικων τους αναγκων

Mary Rho
Mary Rho
7 μήνες πριν

Ζήτα την βοήθεια ειδικού, ώστε να μάθεις να είσαι πιο άμεση, αυθόρμητη, και να βάζεις τις δικές σου ανάγκες σε προτεραιότητα. Επίσης θα βρεις τρόπους να μην αισθάνεσαι ενοχές επειδή δεν είναι όλοι (οι άλλοι) ευχαριστημένοι.
Καλή επιτυχία!

Άλλη μια πσυχούλα
Άλλη μια πσυχούλα
7 μήνες πριν

Ως τέρμα ενοχικός άνθρωπος, γαλουχημένη να είμαι το καλό και υπάκουο παιδί, που τα κάνει όλα τέλεια και ΔΕΝ ενοχλεί, θα σου πω τι Π Ρ Ο Σ Π Α Θ Ω να κάνω εγώ. Αρχικά μην περιμένεις ότι θα ξυπνήσεις μία μέρα και θα πεις “α βρήκα τη δύναμη και θα λέω όχι και θα είμαι κομπλέ”, πρέπει να συνηθίσεις στην ιδέα ότι μέσω των καθημερινών “μικρών” φαινομενικά πράξεων θα μάθεις να είσαι πιο διεκδικητική και να γίνεσαι και δυσάρεστη. Προσπάθησε μέσα σε καθημερινές πράξεις που κάτι μπορεί να σε ενοχλεί και λες απο μέσα σου “ε ενταξει δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Γιώργος Κ.
Γιώργος Κ.
7 μήνες πριν

Καταλαβαίνω τον αγώνα σου να νιώθεις παγιδευμένη σε έναν κύκλο ευχαρίστησης των άλλων και να παραμελείς τις δικές σου επιθυμίες. Είναι σύνηθες για τα άτομα να αναζητούν αποδοχή και επικύρωση από τους γύρω τους, αλλά είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ικανοποίησης των προσδοκιών των άλλων και της ικανοποίησης των δικών τους αναγκών. Ο καθορισμός των ορίων, η αυτοφροντίδα και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που φέρνουν προσωπική ολοκλήρωση και ευχαριστιση μπορούν να καλλιεργήσουν μια αίσθηση ατομικότητας και να μειώσουν τα συναισθήματα ενοχής. Η θεραπεία μπορεί, από κάποιον ψυχολόγο, επίσης να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να εξερευνήσεις αυτά… Διαβάστε περισσότερα »