Αγαπητή «Α, μπα»: Το θεωρούν αυτονόητο ότι τις δουλειές του σπιτιού θα τις κάνουμε οι γυναίκες

Εκνευρίζομαι

Έχω έναν αδερφό και μια αδερφή . Όλα τα χρόνια που θυμάμαι την οικογένεια μας ο μπαμπάς μου δεν σήκωσε ποτε το δαχτυλάκι του να ασχοληθεί με τις δουλειές του σπιτιού και θεωρούσε αυτονόητο ότι θα τα φρόντιζε η μαμά. Και στην εφηβεία μας και οι δύο γονείς γκρίνιαζαν που εγώ και η αδερφή μου, οι κόρες , δεν βοηθούσαμε αρκετά με τις δουλειές και ήμασταν τεμπέλες κτλ. Αυτή η κατάσταση μου δημιουργούσε τρομερό εκνευρισμό και αίσθημα αδικίας και γιατί είναι λάθος και για τη μαμα μας που ποτέ δεν στράφηκε εναντίον του μπαμπά ή του αδερφού που δεν έκαναν ποτέ τίποτα. Όποτε ξαναβρισκόμαστε οικογενειακά γίνεται ακριβώς το ίδιο πράγμα ακόμα και μετά από τόσα χρόνια . Πώς να αντιμετωπίζω αυτή την κατάσταση ώστε να μου προκαλεί τον μικρότερο δυνατό εκνευρισμό;

Down with the patriarchy

Το πρώτο νομίζω είναι να σταματήσεις να περιμένεις ότι κάτι θα αλλάξει, μόνο επειδή πέρασαν τα χρόνια. Αντιθέτως, οι γονείς σου μεγαλώνουν, οπότε όσο περνά ο καιρός, οι πεποιθήσεις τους μάλλον θα ολισθαίνουν προς τα άκρα. Οι αντιδράσεις σου θα ευθυγραμμιστούν με τις προσδοκίες, οπότε προσπάθησε να ελέγχεις τις προσδοκίες σου.

Το δεύτερο είναι να θυμάσαι ότι όσο εκνευρίζεσαι εσύ που δεν αλλάζει τίποτα, άλλο τόσο εκνευρίζονται αυτοί που δεν αλλάζεις εσύ. Δεν υπάρχει κάποιος κερδισμένος σε αυτή την υπόθεση.

Τρίτον, τώρα είσαι φιλοξενούμενη σε αυτό το σπίτι, οπότε κάνε όσες δουλειές αντιστοιχούν σε κάποιον που ζούσε σε αυτό το σπίτι και τώρα έρχεται ως επισκέπτρια, άσχετα από το κοινό σας παρελθόν. Το τι κάνει ο αδερφός σου, τι κάνει ο πατέρας σου και τι η μητέρα σου, δεν έχει πια σημασία. Είσαι ενήλικας και κάνεις ό,τι είναι σωστό για σένα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

30 points
Upvote Downvote

56
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
46 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
βλαχάκι(το)broken heartΓράφων Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Curie-ous
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Curie-ous

Επίσης, με όλο το σεβασμό στις γυναίκες που ασχολούνταν αποκλειστικά με τα οικιακά, είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να μεταθέτουν τις δουλειές του σπιτιού στην κόρη, όσο αυτή είναι αρκετά μεγάλη να τις κάνει σωστά, δηλαδή μαθήτρια λυκείου ή φοιτήτρια, με τον φόρτο που αυτό συνεπάγεται…

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Αχχχχχ
Εγω μοναχοκόρη με δύο αδερφούς.
Πολύ δουλεια, πολύς θυμός, πολύς καυγάς στα νιάτα μου.
Μια γυναικα δύο άντρες
κομπολόι δίχως χάντρες…

alice_in_wonderland
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Άσχημο και εκνευριστικο είναι επίσης οι άντρες να θεωρούν ότι μαζεύοντας ένα ρούχο από την απλώστρα ή πλένοντας τα πιάτα μια στο τόσο θίγεται η αντρική τους ταυτότητα!!
Πώς να τους το βάλεις στο κεφάλι ότι βοηθοντας που κ που με τα οικιακά ιδιαίτερα αν η γυναίκα είναι φουλ εργαζόμενη δεν κάνουν κακό στη σχέση (στον ερωτικό τομέα) αλλά αντίθετα καλό!!! Ξεκουράζονται την!!!! Λάθος πρότυπα!! Πότε θα αλλάξουν πια για μερικούς???

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μα ακόμα και η λογική “βοηθάω τη γυναίκα στο σπίτι” είναι προβληματική, καθώς υποννοεί ότι ο βασικός υπεύθυνος για τις δουλειές είναι η γυναίκα. Δεν θα’πρεπε να είναι έτσι. Φυσικά, κάθε ζευγάρι το βρίσκει μόνο του, και παίζει ρόλο και πόσες ώρες δουλεύει ο καθένας (και αν δουλεύει). Αλλά οι δουλειές του σπιτιού είναι και αυτές δουλειές που πρέπει να γίνουν και δε θα έπρεπε να βαραίνουν (περισσότερο η εξ’ολοκλήρου) το ένα φύλο.

-Liliuth_CopyCat
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σας παρακαλώ, ας μην λέμε πως ο άνδρας πρέπει να βοηθάει που και που με τα οικιακά. Όταν δύο άνθρωποι, ή και περισσότεροι, αποφασίζουν να μείνουν μαζί, ανεξάρτητα από το φύλο τους, και όποια κι αν είναι η μεταξύ τους σχέση (φιλική, ερωτική, απλή συγκατοίκηση λόγω συνθηκών), πρέπει να συμμετέχουν εξίσου στις δουλειές του σπιτιού. Όχι κάποιος να κάνει τις δουλειές και οι άλλοι να “βοηθούν”. Όταν κάποιος σε βοηθάει να κάνεις κάτι, υπονοείται πως σου κάνει μία χάρη και πως δεν είναι η υποχρέωσή του. Και κάπως έτσι, αρχίζουν οι μεγάλες παρεξηγήσεις! 🙂

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αυτό ακριβώς!

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν μας είπες:
– Η μαμά σου εργαζόταν;
– Ο μπαμπάς σου;
– Ο αδερφός σου σήμερα κάνει περισσότερες δουλειές από ότι ο μπαμπάς σου τότε;
– Εσύ γιατί εκνευρίζεσαι; Σε πνίγει κάποιας μορφής αδικία;
– Άλλες μορφές αδικίας σε πνίγουν επίσης ή μόνο αυτές που άπτονται άμεσα των δικών σου υποχρεώσεων; Πχ σε έχει απασχολήσει ποτέ για ποιο λόγο οι άντρες αυτοκτονούν κατά 4 φορές πιο συχνά από τις γυναίκες; Ή γιατί πάνε πιο συχνά φυλακή ή για ποιο λόγο τα δικαστήρια δίνουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τα παιδιά στη μητέρα σε έναν χωρισμό;

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Οπότε αν κάτι είναι άδικο να μην τολμάει να το αναφέρει κανείς αν δεν αναφερθεί παράλληλα σε όλες τις άλλες πιθανές αδικίες που συμβαίνουν στον κόσμο? Δεν είναι ξεκάθαρα άδικο το οτι δεν υπήρχε η απαίτηση από τον αδερφό να κάνει δουλειές?

(παρεπιπτόντως δεν θεωρώ τις αναφερθείσες “αδικίες” αντίστοιχες, ειδικά αυτές που σχετίζονται με αυτοκτονία και φυλάκιση)

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σοβαρά τώρα;

Αυτή που υπογράφει ως down with (the) patriarchy δεν πρέπει να μας πει αν γενικά την ενδιαφέρει η δικαιοσύνη μεταξύ των δύο φύλων ή μόνο να μην πρήζουν την ίδια;

Δεν υπέγραψε ως “μία κουρασμένη θυγάτηρ” ή “ταπεινό χαμομηλάκι” ή “η αδερφή του ξυσταποτέτοια του”.

Λέει συγκεκριμένα πράγματα έχοντας συγκεκριμένη οπτική γωνία (αντι-πατριαρχική):
και ξαναλέω ευθέως “όστις καταγγέλλει πατριαρχία, μητροπόλεις και λοιπά ευαγή ιδρύματα ενδιαφέρεται για τη δικαιοσύνη ή για την καβάντζα ΤΟΥ; Ή έστω η συγκεκριμένη για ποιο πράγμα ενδιαφέρεται, οέο;” Για να καταλαβαίνουμε τι λέμε δηλαδή.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν ανέφερες ότι οι γυναίκες δεν πάμε και στρατό…τι να πω, άδικος κόσμος.

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν ήμασταν Σκανδιναβία όμως θα πήγαιναν οι γυναίκες στρατό. Στην Ελλάδα η ισότητα είναι ένα πράγμα που έχει μόνο benefits… Δεν θα ξεχάσω ατάκα αλλοδαπής φίλης στο μεταπτυχιακό κατά τη λήξη και μετακόμιση “οι Ελληνίδες γιατί φτιάχνουν τεράστιες κούτες και μετά βγαίνουν στον διάδρομο και ζητάνε από κάποιον βοήθεια; Εγώ έφτιαξα μικρές κούτες για να μπορώ να τα κουβαλήσω μόνη μου”. Δεν το είχα παρατηρήσει καν. Πράγματι όλες οι Ελληνίδες φτιάχναν κάτι τεράστιες κούτες που απλά τις σπρωχναν μέχρι την πόρτα του δωματίου τους στην εστία. Μετά ζητούσαν από έναν άντρα να την κουβαλήσει μέχρι το φορτηγό της μετακομισης. Περιοτωσιολογια;… Διαβάστε περισσότερα »

Ms.Lego
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Γράφων
Είσαι διατεθειμένος να υποστηρίξεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να βγάλεις σκάρτο το φεμινισμό. Το τελευταίο σου επιχείρημα είναι΄οτι οι Ελληνίδες ειδικά (όλες οι Ελληνίδες, δεν νομίζεις ότι έτυχε) θέλουν να είναι ίσες στα οφέλη και άνισες στις υποχρεώσεις. Άρα οι αλλοδαπές φεμινίστριες είναι καλύτερες γιατί οι Ελληνίδες ζητάνε δικαιώματα και κάνουν την πάπια στις υποχρέώσεις.Εμένα με ξεπερνά αυτό.
Προσπάθησε να διακρίνεις αν λόγω προκατάληψης σημειώνεις και δεν ξεχνάς μόνο ό,τι βολεύει τις ήδη υπάρχουσες πεποιθήσεις σου και προσπερνάς χωρίς δεύτερη σκέψη ό,τι δεν σε βολεύει γιατί αντικρούει τους συλλογισμούς σου. Δεν ξέρω τι άλλο να πω.

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μα και εσύ αυτό κάνεις. Με την πρόφαση οτι πας να εξισορροπήσεις την εικόνα της κατάστασης αντιπαραθέτεις στη δική της αδικία, άλλες 3 που θεωρείς αδικίες κατα των αντρών αλλά παραβλέπεις να αναφέρεις άλλες αδικίες κατά των γυναικών (εκτός αν θεωρείς οτι η μόνη αδικία κατά των γυναικών είναι τα οικιακά). Η κοπέλα της ερώτησης αντίθετα, ανέφερε απλά μία έκφανση της πατριαρχίας του την αφορά άμεσα. Δε τη σύνδεσε ούτε με άλλες αδικίες κατά των γυναικών, ούτε με άλλες αδικίες κατά των αντρών. Λογικό. Είναι σα να λες σε έναν άνθρωπο που απολύθηκε λόγω περικοπών και δεν έχει να θρέψει… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάμε: (α) Το ερώτημα που θέτω είναι σαφές: οι αυτόκλητοι τιμωροί της έμφυλης αδικίας είναι υπέρ της δικαιοσύνης ή υπέρ της καβάντζας τους και της καλοπέρασής τους; Τα κίνητρα, ξέρεις, παίζουν τεράστιο ρόλο. (β) Η down with (the) patriarchy φαίνεται να θεωρεί ως απαύγασμα της καταπίεσης της πατριαρχίας ότι ο μπαμπάς της δεν έπλενε πιάτα. Ερωτώ λοιπόν αν ο μπαμπάς της εργαζόταν ενώ η μαμά της όχι, ήταν “πατριαρχικό” ότι αυτός δεν έπλενε τα πιάτα ενώ η μαμά της τα έπλενε; Δεν εμπίπτει σε έναν λογικό καταμερισμό εργασίας; (γ) Ναι, θα βγάλουμε τις αδικίες και θα τις μετρήσουμε. Αν αποδειχθεί… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εδώ που τα λέμε οι άντρες είναι περισσότεροι στις φυλακές γιατί κάνουν περισσότερα εγκλήματα. Αλλά ξέχασα κι αυτό αδικαι είναι, οι γυναίκες θα φταίνε που τα κάνουν ε;

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Γράφων νομίζω οτι έχεις καταλάβει οτι η κοπέλα της ερώτησης δεν θέλησε να λύση το παγκόσμιο πρόβλημα ισότητας και μετά να ζητήσει ειρήνη και αγάπη για όλο τον κόσμο α)φυσικά και τα κίνητρα είναι το τι έζησε αυτή στο σπίτι της και πως θα διαχειριστεί το πρόβλημά της, δεν ζητά συμπαντική δικαιοσύνη. Ολοι οι αγώνες περί ισότητας ξέρεις ξεκίνησαν από προσωπικά κίνητρα κι όχι για ηθικούς λόγους. Για να βελτιωθεί η ζωή τους. Η κοπέλα αυτή λέει οτι το οτι ο πατέρας και η μητέρα της περίμεναν από τις κόρες κι οχι τον γιο να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Άσε με να ξέρω καλύτερα περί φίμωσης και ελευθερίας της έκφρασης εδώνανά. Η ανεκτικότητα ενός συστήματος φαίνεται έναντι των διαφωνούντων, όχι έναντι των συμφωνούντων και των groupies. Όχι, δεν γίνεται δημιουργικός διάλογος εδώ μέσα διότι δεν υπάρχει δεύτερη άποψη. Έχεις δει κάποιον με άλλη άποψη; Μόνο εγώ εμφανίστηκα που αφού μου την πέσανε τον πρώτο καιρό, μετά με λογοκρίνανε πλήρως (για κάνα 20ήμερο, 0 δημοσιεύσεις) και μετά είχαμε μέχρι ειρωνικό-αποθαρρυντικό σχόλιο-παρέμβαση σε top level (αν με έχει κοιτάξει γιατρός). Η πλειοψηφία όσων φωνάζουν για ισότητα απλά ενδιαφέρονται για την εξουσία (πχ έτσι όπως αυτή ασκείται εδώ μέσα), όχι για δημοκρατικές… Διαβάστε περισσότερα »

Ms.Lego
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

γράφων, Ερώτημα α) και δ) Η γυναίκα που έστειλε την ερώτηση πουθενά δεν είπε ή υπονόησε ότι θέλει εκείνη να κάθεται και οι άντρες να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού. Θέλει ισότητα, όχι να είναι «στην άνω πλευρά της τραμπάλας» . θεωρώ ότι ζητά εξίσου «καβάντζα» και εξίσου «καλοπέραση» (και ίσες υποχρεώσεις) με τους άντρες. Αυτό, λέγεται δικαιοσύνη και άρα είναι υπέρ της δικαιοσύνης. Ερώτημα β) Αν ο πατέρας της δούλευε και η μητέρα της όχι, και είχαν κάνει κάποια συμφωνία, τότε ναι εμπίπτει σε έναν λογικό καταμερισμό εργασίας. Το γεγονός ότι ο αντίστροφος καταμερισμός (γυναίκα να δουλεύει, άντρας… Διαβάστε περισσότερα »

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

(α) Όσοι εναντιώνονται στην πατριαρχία έχουν διαφορετικά κίνητρα. Δε νομίζω οτι μπορεί κανένας εδώ να απολογηθεί για όλους. Μπορώ να μιλήσω για εμένα και να πω οτι με ενδιαφέρει η ισότητα των φύλων, των φυλών, των ανθρώπων γενικότερα. Με όσους φεμινιστές έχω συγχροτιστεί οι απόψεις και τα κίνητρα μας συγκλίνουν σε αυτό, αλλά μου φαίνεται απολύτως πιθανό οτι κάπου θα υπάρχει και κάποιος/α φεμινιστής/ρια που θα έχει ιδιοτελείς σκοπούς. Ακυρώνει αυτό την ισότητα των φύλων που πρεσβεύει ο φεμινισμός? Πέρα από τα κίνητρα, σου φαίνεται λάθος να ζητάμε ισότητα? (β) Δεν ξέρουμε αν δούλευε μόνο ο πατέρας. Αν το ξέραμε… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

‘Αλλά το να απαιτείς από οποιονδήποτε σχολιάζει ένα περιστατικό υπό το πρίσμα της πατριαρχίας να κάνει ειδική μνεία στην επιρροή της στους άντρες είναι λιγουλάκι αστείο.’

Δεν είναι καθόλου αστείο. Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ανησυχεί και παλεύει για τα κεκτημένα του. Λίγο είναι να του τα πάρουν νύχτα, μέσα απ΄ τα χέρια του;

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Τα παιδάκια στην Αφρική ξέχασες.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Οι άντρες πάνε πιο συχνά φυλακή γιατί κάνουν περισσότερα εγκλήματα.

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Άρα και οι αφροαμερικάνοι κάνουν περισσότερα εγκλήματα στις ΗΠΑ. Σωστά; Άρα δεν υπάρχει ρατσισμός. Σωστά;

Ή όχι; Ή απλά είναι όπως βολεύει κάθε φορά;

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Σοβαρά συγκρίνεις τον ρατσισμό που δέχονται οι αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ με τους Ελληνες εγκληματίες;

Πολλοί αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ περιθωριοποιούνται, ζουν σε γκέτο, πηγαίνουν σε 2ας τάξης σχολεία και καταλήγουν σε συμμορίες. Μετρώντας λοιπόν αυτους θα βγουν παραπάνω από τους λευκούς Εκεί όμως ο κοινωνικός ρατσισμός τους ωθεί σε εγκληματικές πράξεις αλλά σε παρακαλώ μην το συγκρίνεις με τους Ελληνες. Γιατί στις ΗΠΑ έχουν βαθύτερα προβλήματα. Δηλαδή υπονοείς οτι στην Ελλάδα αν είσαι γυναίκα και σε πιάσουν να κλέβεις δεν σε βάζουν φυλακή ενώ αν είσαι άντρας ναι;

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πρόλαβε να απαντήσει εν πολλοίς η Baby Doll. Οι αφροαμερικανοί ανήκουν σε πολύ υψηλότερο ποσοστό σε μη-προνομιούχες τάξεις, και η οικονομική ανισότητα είναι βασικός παράγων της αύξησης της εγκληματικότητας: https://www.theguardian.com/us-news/2017/dec/08/income-inequality-murder-homicide-rates Επιπλέον, αντιμετωπίζουν συχνότερα άδικες καταδίκες: https://www.reuters.com/article/us-usa-crime-race/african-americans-more-likely-to-be-wrongfully-convicted-study-idUSKBN16E0H2 Πόσο πιθανό είναι από την άλλη να καταδικαστεί άντρας για βίαιο έγκλημα που διέπραξε γυναίκα; Πώς συγκρίνεται η οικονομική, ταξική διαφορά ευκών και μαύρων με τη διαφορά αντρών γυναικών; Μεγαλώνουν σε πιο δύσκολες γειτονιές οι άντρες από τις γυναίκες; Έχουν λιγότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν ανώτατες σπουδές; Μήπως είναι κατά μέσο όρο φτωχότεροι; http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/07/01/racial-gender-wage-gaps-persist-in-u-s-despite-some-progress/ Σε ποια ακριβώς κοινωνική αδικία αποδίδεις την τεράστια διαφορά στο ποσοστό… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

BabyDoll & δήθεν αποπειρώμαι να απαντήσω στην αγαπητή Ίριδα σε μια προσπάθεια να σας καλύψω συνολικά. Να σημειώσω ότι τινές εξ υμών που απαντάνε σε εμένα νοερά, δίχως να μου απευθύνουν τον λόγο, ας συνεχίσουν να μονολογούν, άλλως να σπάσουν τους κανόνες που οι ίδιοι αιτήθηκαν και θέσπισαν. Θεμιτή συνομιλήτρια Iris Prismatica: Η αιτία και για τους αφροαμερικανούς και για τους Έλληνες άνδρες που τελούν περισσότερα ποινικά αδικήματα είναι το διαφορετικό σημείο κοινωνικής αφετηρίας σε σχέση με το σημείο σύγκρισης. Ένα σημείο πιο κοντινό στο έγκλημα. Έτσι ο αφροαμερικανός αν γεννιέται σε μια κακόφημη γειτονιά ζει σε ένα περιβάλλον που… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Γράφων, ο ίδιο λες (στη Mafalda) ότι στο «ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού» οι γυναίκες ζούσαν «μέχρι πρότινος». Ουσιαστικά, οι γυναίκες έχουν βγει από το σπίτι πολλές δεκαετίες. Όμως οι στατιστικές που επιβεβαιώνουν την αντρική πρωτοκαθεδρία στο έγκλημα δεν είναι μόνο οι παλιές, είναι και όλες οι έρευνες όλων των τελευταίων ετών. Μιλάμε για άντρες που γεννήθηκαν (και σίγουρα μεγάλωσαν) σε ένα κόσμο όπου οι περισσότερες γυναίκες δουλεύουν (και βγαίνουν και οδηγούν). Και όχι, οι περισσότερες δεν δουλεύουν στο δημόσιο (στο δημόσιο δουλεύουν πιο πολλές γυναίκες από άντρες, αλλά όχι πιο πολλές απ’ όσες στον ιδιωτικό τομέα). Εξάλλου οι γυναίκες που… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η αναφορά στο closure ήταν διότι συνήθως ο κόσμος όταν λέει “έκλεισα” εννοεί “έκλεισα” και όχι “έκλεισα εκτός αν βρεθεί ένας που συμφωνεί μαζί μου οπότε θα ξαναρχίσω”… Αν η ανδρική εγκληματικότητα έχει κοινωνική αιτία γιατί δεν είμαστε επιεικείς όπως με αυτή των αφροαμερικανών; Αν έχει βιολογική αιτία γιατί δεν αποδεχόμαστε το ότι άνδρες και γυναίκες έχουν βιολογικές διαφορές και αυτό επηρεάζει και άλλους τομείς της ζωής τους; Γιατί χρησιμοποιούμε το ‘βιολογικός’ και το ‘κοινωνικός’ εναλλάξ κατά το δοκούν και αυθαίρετα; Το ότι οι γυναίκες έχουν αρχίσει και δουλεύουν συστηματικά έξω από το σπίτι τα τελευταία 40 χρόνια σε κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Κοίτα Γράφων, όταν απαντώ στα σχόλιά σου απαντώ μεν σε εσένα (στα επιχειρήματα που προβάλλεις δηλαδή) αλλά δεν απευθύνομαι ουσιαστικά σε εσένα, γιατί δεν προσπαθώ να πείσω για κάτι. Ξέρω ότι δεν πρόκειται να σε πείσω για κάτι γιατί υπερασπίζεσαι την άποψή σου με ένα θρησκευτικό φανατισμό. Δεν έχω πιάσει ποτέ κανέναν παπά να τον πείσω ότι δεν υπάρχει Θεός, είναι τρελό και άνευ νοήματος, και άχρηστος κόπος. Αυτή τη γνώμη έχεις, αφού δεν παραβιάζεις κανένα νόμο κράτα την, δε μπορώ να σε εμποδίσω και δε χρειάζεται.* Ο λόγος που σου απαντάω είναι γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη ψάχνονται, προβληματίζονται,… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η αναφορά σε θρησκευτικό πάθος από ανθρώπους που πιστεύουν στην ύπαρξη μιας θεωρίας συνωμοσίας που συνδέει κατά τα λοιπά ασύνδετους πολιτισμούς τα τελευταία 5000 (ή 10000;) χρόνια με ξεπερνάει. Όχι. Θρησκεία είναι ο φεμινισμός και ο σατανάς της η πατριαρχία. Με ξεπερνάει όταν φεμινιστές μου λένε ότι οι άντρες πρέπει να κάνουν τις πιο βαριές δουλειές γιατί μπορούν βιολογικά αλλά τρελαίνονται για το πλύσιμο των πιάτων. Με ξεπερνάει όταν φεμινιστές θέλουν ποσόστωση στις θέσεις εργασίας στον κινηματογράφο διότι πιστεύουν ότι υπάρχει σεξισμός αλλά όχι στην υλοτομία. Ηλεκτρικά πριόνια υπάρχουν πλέον, μπορεί και μια γυναικα να δουλέψει μες στο δάσος στη… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Γιατί ως γνωστόν τα ηλεκτρικά πριόνια των υλοτόμων δεν χρειάζονται μυς, λειτουργούν με θετική σκέψη. Ναι μωρέ, όποιο σύστημα και νοοτροπία έχει στο κοντέρ του μερικά εκατοντάδες (χιλιάδες, σου λέω εγώ) χρόνια ας μην το αμφισβητούμε εμείς οι ασεβείς μοντέρνοι. Δουλεία, ομοφοβία, κατακτητικοί πόλεμοι, Ελέω θεού βασιλεία. Για να κράτησαν τόσο, καλά θα’ναι. Πώς δεν το σκέφτηκα. Ξέρω, σε ξεπερνάει. Πολλά σε ξεπερνάνε, Γράφων. Σε ξεπερνάει η εποχή μας. Βασικά, σε προσπερνάει. Υ.Γ. Η Σώτη, με την οποία τόσο δείχνεις να συμφωνείς [κι εγώ συμφωνώ μαζί της σε πάρα πολλά], είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «Δυναμική Αντιφεμινίστρια», και πιστεύει… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η μόνιμη και συνειδητή διαστρέβλωση των όσων λέω δεν σε τιμάει (πχ ουδέποτε είπα ή υπονόησα ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφισβήτηση).

Αλλά συνάδει με το αφήγημα.

Να είσαι καλά σε κάθε περίπτωση και ευχαριστώ για την κουβέντα.

ΥΓ Διατηρώ το δικαίωμα να διαφωνώ με οποιαδήποτε αυθεντία. Ξέρεις, είναι από τις βασικές κατακτήσεις του Διαφωτισμού…

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Εγώ λέω ότι αν αρχίσουν να απασχολούν την down with the patriarchy (ή και εμάς τις υπόλοιπες εδώ μέσα που καθόμαστε και σας απαντάμε) αυτά τα οποία αναφέρεις, Γράφων, στο βαθμό του να αφιερώνουμε σχόλιο επί σχολίου γι’ αυτά, τότε, αναρωτιέμαι, τι θα απασχολεί εσένα;

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Νομίζω ότι το είπε ξεκάθαρα ότι εκνευρίζεται επειδή την πνίγει κάποιας μορφής αδικία και έχει δίκιο. Την πνίγει η πατριαρχία, και η πατριαρχία είναι και η απάντηση στο γιατί τα δικαστήρια δίνουν τα παιδιά στη μητέρα – πράγμα που βλάπτει και τα δύο φύλα, βεβαίως, αλλά αν το προεκτείνουμε σχετίζεται άμεσα με την καταπίεση της γυναίκας μέσα από το στερεότυπο της “ιερής μητρότητας”. Επίσης, ακόμα κι αν μιλάμε για μια οικογένεια στην οποία ο μπαμπάς εργαζόταν και η μαμά όχι, και είχαν συμφωνήσει να ασχολείται η μαμά με τα οικιακά, είναι και πάλι σεξιστικό το ότι είχαν απαίτηση μόνο από… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η πατριαρχία, ένα σύστημα φτιαγμένο να ωφελεί τους άνδρες σε βάρος των γυναικών, βλάπτει και τους άνδρες.

Ακούς τι λες;΄

Είναι σα να μιλάω σε μέλη αίρεσης. Ατάκες copy-paste που οριακά βγάζουν νόημα…

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Φυσικά και βλάπτει και τους άντρες, τουλάχιστον όσους δεν συμμορφώνονται στα πρότυπα που προβάλλει η πατριαρχία. Δεν καταλαβαίνω πού μπερδεύεσαι, χρησιμοποιώ το παράδειγμα που εσύ έφερες για να πεις ότι “και οι άντρες αδικούνται”: πατριαρχία είναι να παίρνει η μητέρα τα παιδιά (απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκα), και βλάπτει, με διαφορετικούς τρόπους, και τα δύο φύλα. Και τα παραδείγματα φυσικά δεν τελειώνουν. Έτσι και η κοπέλα της ερώτηση φέρνει ένα παράδειγμα, στο οποίο την βλάπτει η πατριαρχία και εσύ δεν το δέχεσαι γιατί “ναι αλλά για τις αυτοκτονίες δε λες”. Φυσικά και δεν λέει, αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα.… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και γιατί ρε φιλενάδα να μην έχουμε μητριαρχία αφού οι άντρες πεθαίνουν πιο νέοι, πάνε φυλακή περισσότερο, σπουδάζουν λιγότερο, μέχρι πρότινος παίρναν πιο αργά σύνταξη, κάνουν τις χειρότερες εξωτερικές δουλειές (μεταλλεία, ορυχεία, αγρότες, υλοτόμοι, οικοδόμοι κτλ), και απλά η μητριαρχία στην οποία ζούμε να έχει κάποιες καταπιέσεις και για τις γυναίκες. Εξάλλου οι γυναίκες ζούσαν μέχρι πρότινος στο προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού.

Αναστρεψε το να δεις πόσο ρηχό ακούγεται.

Η ζωή είναι δύσκολη, η ζωή έχει αδικίες. Η ζωή είναι ωραία. Η ανακαλυψη-εφευρεση ενός μπαμπούλα στον οποίο χρεώνουμε οτιδήποτε αρνητικο μας έρθει στο κεφάλι είναι η θεολογία της προϊστορίας…

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Γιατί πατριαρχία δεν είναι μία έννοια που εφηύραμε εμείς εδώ, τώρα που μιλάμε. Είναι μία έννοια υπαρκτή, με ορισμό και απειρή βιβλιογραφία από πίσω, για όποιον φυσικά θέλει να διαβάσει και να ενημερωθεί. Γιατί πατριαρχία είναι ολόκληρο σύστημα κι όχι μία τυχαία αδικία της ζωής (το να μου λες ότι έχουμε μητριαρχία επειδή οι άντρες πεθαίνουν πιο νέοι από φυσικά αίτια είναι σα να σου λέω ότι έχουμε πατριαρχία επειδή οι γυναίκες έχουν περίοδο). Μιλάμε για συστημική καταπίεση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν καταλαβαίνεις το λόγο που οι άντρες κάνουν χειρωνακτικές δουλειές στην πατριαρχία κι επίσης δεν μπορώ να… Διαβάστε περισσότερα »

Ms.Lego
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Στις δουλειες του σπιτιου, η πατριαρχια οφελει τους αντρες. Στην κηδεμονισ σε περιπτωση διαζυγίου, τους βλαπτει. Εν γενει, η πατριαρχια πολυ συχνοτερα οφελει τους αντρες παρα τος βλαπτει. Πού βλεπεις τα μελη της αιρεσης;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

I see dead people φάση κι ετσι

Ms.Lego
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Γιατι συγκρινουμε σν ο αδελφος της σημερα κανει περισσοτερες δουλειες απ οτι ο μπαμπας της τοτε και οχι αν κανει λιγοτερες απ οτι η γραφουσα σημερα; ειναι σαν να υποννοεις οτι θα πρεπει να μη μιλαει και να ειναι ευχαριστημενη με την οποια τυχον προοδο (αν υπαρχει κιολας) και να μην ενοχλειται απο τη συνεχιζομενη ανισοτητα. Ναι, την πνιγει καποιας μορφης αδικια.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Γράφων η πατριαρχία υπάρχει, deal with it, και η πατριαρχία, έχει ειπωθεί πάμπολλες φορές εδώ, είναι αρνητική και για τους άντρες, βλάπτει και τους άντρες. Αν έστελνε ένας άντρας και παραπονιόταν οτι οι γονείς του πχ δεν του μιλάνε γιατί αποφάσισε να μείνει σπίτι με το μωρό και να δουλέψει η γυναίκα του δεν θα του λέγαμε οτι δεν έχει δικαίωμα να παραπονιέται γιατί τόσες γυναίκες να μένουν σπίτι χωρίς να το θέλουν. Κι αυτό πατριαρχικο κατάλοιπο είναι. Αυτόν τον άντρα θα τον ρώταγες αν το πνίγουν κι άλλες μορφές αδικίας που δεν τον αφορούν άμεσα; Το ότι οι γυναίκες… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

BabyDoll ζεις μια ιδεολογική πομφόλυγες. Αλλά δεν γίνεται να κόβεται ένα στα δύο σχόλια μου γιατί “έτσι”.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Τι ζει;

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Τα φληναφήματα που χρησιμποιείς ως επιχειρήματα είναι μάλλον ο λόγος που κόβονται τα σχόλιά σου (μπορώ να χρησιμοποιήσω κι εγώ πομπώδεις λέξεις για να φανώ έξυπνη…ας είναι καλά το google)

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχώς η λογοκρισία είναι τόση που δεν μπορεί να γίνει υποτυπώδης ανταλλαγή απόψεων.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

γράφεις τις απόψεις σου και σου απαντάμε και ξαναγράφεις. Αυτό είναι λογοκρισία;
Αν κόπηκε κάποιο σχόλιο θα ήταν ρατσιστικό, ακραία σεξιστικό ή προσβλητικό.

Emaero
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ναι, καλή ιδέα. Ας μιλήσουμε για το γιατί οι άντρες πάνε πιο συχνά φυλακή. Ας μιλήσουμε για έμφυλη βία και γυναικοκτονίες. Πολύ καλή ιδέα.

Αν δε σου αρέσει που “οι άντρες αυτοκτονούν κατά 4 φορές πιο συχνά από τις γυναίκες” και που “τα δικαστήρια δίνουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τα παιδιά στη μητέρα σε έναν χωρισμό”, τότε ίσως και εσύ να έπρεπε να υπογράφεις ως down with (the) patriarchy.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Το λοιπόν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ το ratio αυτοκτονιών ανδρών/γυναικών διαμορφώνεται, σε παγκόσμια κλίμακα, στο 1,8:1 που σημαίνει πως ετησίως που έχουμε περί τις 800.000 αυτοκτονίες εκ των οποίων οι 515.000 αφορούν σε άντρες ενώ οι 285.000 σε γυναίκες. Στην Αμερική και στην Ευρώπη η αναλογία, πράγματι, είναι περί τα 3,5 με 4:1 …αλλά μόνο την Κίνα να πιάσει, κανείς, οι αυτοκτονίες των γυναικών υπερτερούν. Επιπλέον τα attempts είναι υπερπολλαπλάσια, γενικώς, (τραυματισμοί, νοσοκομιακή περίθαλψη κ.λπ), ενώ τα attempts των γυναικών κάλλιστα τριπλάσια των ανδρών. Έχει πολύ ενδιαφέρον να αναζητήσει τις έμφυλες διαφορές στον τρόπο απόπειρας μίας αυτοκτονίας ( https://www.google.gr/amp/s/amp.theguardian.com/science/2015/jan/21/suicide-gender-men-women-mental-health-nick-clegg) και… Διαβάστε περισσότερα »

broken heart
Επισκέπτης
Συμμετέχων
broken heart

Συγγνώμη αλλα ο Γράφων ειπε κάτι ασυλληπτα εξωφρενικό που παραδόξως περασε απαρατήρητο .
Ειπε οτι οι γυναικες εχουν χρέος σαν μέλη της κοινωνιας να τεκνοποιήσουν.
Φυσικά θα το αρνηθεί και θα πει το γνωστό ´ βάζεις στο στομα μου λόγια ´.

Τώρα ειναι δυνατόν να πάρει κανεις στα σοβαρά τα επιχειρήματα ανθρώπου με τέτοια λογικη?
Τα λέει ωραία κακ με λογικοφανή και περισπούδαστο τρόπο , χειριζεται ωραιότατα τη γλωσσα την ελληνική μόνο για να κρυψει απο πίσω της το απολυτο παράλογο.
Και καποιοι βέβαια ψαρώνουν.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ο Γράφων είναι έξυπνος και ευγενής, και αν μη τι άλλο δεν ψαρώνει ποτέ ο ίδιος… Αν θες, δες την απάντησή μου στην Clementine από κάτω. (Θα καταλάβεις γιατί κάποιες δεν εξεπλάγησαν με όσα είπε εδώ.)

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την γνώμη των γονιών σου. Οπως λέει και η Λένα κάνε τα αναγκαία και τίποτα παραπάνω οταν τους βλέπεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην διαιωνίσεις αυτό το πρόβλημα αν έχεις ή θα έχεις παιδιά γιατί όπως και η ίδια διαπίστωσες η συμπεριφορά αυτή ξεκινά από την οικογένεια.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επειδή πρώτη φορά διαβάζω σχόλια του Γραφωντος, τι ακριβώς πρεσβεύει; Ότι έχουμε μία χαρά ισότητα; Ότι το σύστημα είναι έτσι επειδή οι γυναίκες συμφωνούν να είναι έτσι; Επειδή τις συμφέρει; Θα με ενδιέφερε να μάθω.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Clementine, αν σε ενδιαφέρει αρκεί να δεις αυτό το thread: https://ampa.lifo.gr/koinotita/prosopiki-istoria-den-eimai-i-mama-tis-diafimisis-kai-den-tha-gino-pote/#comment-20921
Είναι μεγαλούτσικο, αλλά νομίζω θα είναι διαφωτιστικό και για αυτό που ρωτάς, αλλά και για τα επιχειρήματα μιας όχι ευκαταφρόνητης μερίδας ανθρώπων που αρνούνται την έννοια της πατριαρχίας.

Κατλέϊα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ωραία απάντηση! To the point!

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Σκόνη, πέτρες, λάσπη Όλη μέρα στο γιαπί Ουρά στο λεωφορείο Και τα ψώνια σε σακούλα πλαστική Μουρμούρα η γυναίκα Κι ο μπόμπιρας στο λούνα παρκ την Κυριακή Πενήντα ώρες τη βδομάδα Για δυο πιάτα φασουλάδα λαδερή Αχ, αγωνίες, ιδρώτες Δεν αντέχω άλλο ρε παιδιά Ψάχνω να βρω μια λύση ριζική Μα όλα στον ορίζοντα τα ίδια και τα ίδια Κι ελπίδες μια απάτη μακρινή Με την ψυχή στο στόμα Μέρα νύχτα να ανασάνω δεν μπορώ Πριν φανεί ο ήλιος, μάλιστα διατάξτε αφεντικό Και κάθε εισπνοή μου καυσαέρια, αναθυμιάσεις και μπετό Τι να πω δεν ξέρω, μου φαίνεται πως έχω πυρετό… Διαβάστε περισσότερα »