Προσωπική ιστορία: Δεν είμαι η μαμά της διαφήμισης και δεν θα γίνω ποτέ

Μου φαίνεται γελοίο όλοι να περιμένουν να είμαι ευτυχισμένη

Η εγκυμοσύνη, η λοχεία και η μητρότητα είναι γεγονότα που σκεπάζονται από ένα υποχρεωτικό πέπλο ευδαιμονίας, τόσο υποχρεωτικό, που όταν τα πράγματα δεν είναι όπως σε διαφήμιση απορρυπαντικού, κάνει τις γυναίκες να έχουν τύψεις που δεν πετάνε στα σύννεφα. Είναι συνταρακτικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας που μπορεί πράγματι να τη φέρουν σε μια κατάσταση μόνιμης ευτυχίας, αλλά πολύ συχνά έχουν μια δύσκολη, ανείπωτη πλευρά, που συζητιέται μόνο ψιθυριστά, ή και καθόλου. Υπογονιμότητα. Εξωσωματική. Αποκόλληση πλακούντα. Αποβολή. Διαβήτης κύησης. Υποχρεωτική ακινησία για μήνες. Υπέρταση. Πρόωρη γέννα. Βρέφος με προβλήματα υγείας. Πάμπολλες επιπλοκές, δυσκολίες, ματαιώσεις και πάρα πολύ άγχος, αγωνία, και ευθύνη, τεράστια ευθύνη.

Ζητήσαμε από γυναίκες να μας γράψουν για αυτή την πλευρά, την πραγματική, αυτή που δεν λέγεται και οι περισσότερες ζουν μόνες τους, γιατί σχεδόν ντρέπονται να ομολογήσουν ότι φοβούνται, ότι δεν ξέρουν πώς θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα. Η ανταπόκριση ήταν χειμαρρώδης.

Η ιστορία της Twin set με τα δικά της λόγια

Στη δική μου περίπτωση, θα μιλήσω για τη μοναξιά. Τη μοναξιά μιας νέας μαμάς, που μάλλον δεν βρίσκεται στο «τρίτο συννεφάκι δεξιά» και δεν ανεβάζει διαρκώς τρυφερές στιγμές στο Instagram.

Βλέπεις, αν και έμεινα έγκυος σχετικά αργά (στα 39 μου), ποτέ δεν ήμουνα από τις γυναίκες που καιγόντουσαν να γίνουν μάνες. Η αλήθεια είναι ότι λόγο πολύπλοκης οικογενειακής κατάστασης- χωρισμένοι γονείς, μητέρα με εγκεφαλικό και σοβαρά προβλήματα υγείας, αδερφός με διανοητική στέρηση..) ήμουνα «μάνα» σχεδόν όλη μου τη ζωή σε κάποιον ή πιο σωστά σε κάποιους.

Κατάφερα περιέργως να προχωρήσω με τη προσωπική ζωή μου, παντρεύτηκα, και τον Ιούνιο του 2016 τράβηξα λαχείο. Όχι απλά έμεινα έγκυος, αλλά έμεινα και έγκυος χωρίς καμία προσπάθεια, σε μονοζυγωτικά- μονοαμνιακά δίδυμα- τα περίφημα monomonoidentical twins. Χωρίς πλάκα, είμαι η μια στις 2000 κυήσεις.

Για την περίοδο εγκυμοσύνης δεν έχω να πω πολλά. Γιατί τα δίδυμα κοριτσάκια ήταν σούπερ αποφασισμένα να έρθουν στη ζωή, και έτσι αν και έκανα άπειρες εξετάσεις, αν και πήγαινα σε δύο γιατρούς κάθε εβδομάδα- λόγω της επικινδυνότητας της περίπτωσής μου (ένας σάκος- ένας πλακούντας), εγώ ήμουνα πραγματικά μια χαρά.

Όμως, λόγω της περίπτωσης, γέννησα στους επτά μήνες. Και έχω να πω πολλά για τις επισκέψεις στη ΜΕΘ, με δύο μωρά τοσοδούλια, δύο φορές τη μέρα, προσπαθώντας να βγάλω γάλα με το θήλαστρο- μπλιάχ- και προσπαθώντας να συνέλθω από τον πόνο της καισαρικής – για δύο μήνες περίπου.

Είμαστε όμως τυχερές κοπέλες και όλα πήγαν τέλεια, και τώρα τα κορίτσια είναι δέκα μηνών.

Όμως, δεν ήμουνα προετοιμασμένη- ούτε ακόμα είμαι- για το ΜΕΤΑ. Για τα ατελείωτα ξενύχτια Χ 2. Για παλινδρομήσεις και «ρουκέτες» στα 50 ml γάλα που τις ταΐζαμε για μια ώρα- και που το έκαναν εμετό εντυπωσιακότατα. Για το γεγονός ότι είχαν κολικούς και έκλαιγαν απαρηγόρητες για δύο ώρες μετά το φαγητό και δεν κοιμόντουσαν παρά μόνο όταν είχε έρθει η ώρα να ξαναφάνε. Και όλα αυτά σε ένα σπίτι 80 τετραγωνικών που η μια ξύπναγε την άλλη. Δεν υπήρχε καθόλου προσωπικός χώρος και τα πεθερικά μου ήταν διαρκώς μαζί μας- ευτυχώς ή δυστυχώς. Δεν υπήρχε καν χρόνος για ένα μπάνιο ή για να φάω. Έτρωγα όρθια, πάνω από την κατσαρόλα, κουτουλώντας από τη νύστα και από τη κούραση, αλλά κυρίως από το άγχος.

Όλα έχουν βελτιωθεί βέβαια με την πάροδο των μηνών. Ποτέ ξανά όμως δεν θα μπορέσω να βρω τον παλιό εαυτό μου. Που έκανε ένα τσιγάρο στο μπαλκόνι. Που έλουζε τα μαλλιά του με την ησυχία του. Που είχε το χρόνο να δει έστω και λίγη τηλεόραση ή να πιει ένα καφέ με φίλους.

Αναγκάστηκα να αλλάξω δουλειά, και να φύγω από την εταιρία που ήμουν δέκα χρόνια, για οικονομικούς λόγους. Και βέβαια αλλάξαμε και σπίτι γιατί δεν χωράγαμε πια. Και το αγαπούσα εκείνο το σπίτι. Και ακόμα περισσότερο αγαπούσα τη δουλειά μου και με αγαπούσαν και οι συνάδελφοί μου.

Όπως φαντάζομαι έχεις καταλάβει, πέρασα πολύ άσχημη επιλόχειο κατάθλιψη.

Θα ρωτήσεις που είναι ο σύζυγός μου σε όλα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί συγκλονιστικά πολύ και βοηθάει όσο δεν φαντάζεσαι. Όμως, έχει κλονιστεί η εικόνα του για μένα. Περίμενε μια χαρούμενη μαμά με ατελείωτη υπομονή και του έλαχα εγώ, με πολλά νεύρα, με κλάματα και με ελάχιστο ύπνο. Περίμενε τη μαμά της διαφήμισης, και του έσκασε η μητριά της Χιονάτης. Πήγαμε και για κάποιους μήνες σε σύμβουλο γάμου, που τον συμβούλεψε να χαλαρώσει λίγο και να μην έχει τόσο υψηλές προσδοκίες, αλλά δεν του άρεσε (τι περίεργο), και σταμάτησε. Εγώ συνέχισα να πηγαίνω για ένα χρονικό διάστημα- μέχρι που έγινε απαγορευτικό για τα οικονομικά μου. Πάλι πριν δυο μέρες ο σύζυγος μου είπε πως είμαι κακή μάνα γιατί δε χαίρομαι αρκετά με τα κορίτσια, δεν τις βγάζω βόλτες και είμαι συνέχεια αγχωμένη.

Ίσως δεν είμαι καλή μάνα όντως, τι να πω. Ίσως σκέφτομαι υπερβολικά τον εαυτό μου.

Αλλά μου φαίνεται γελοίο όλοι να περιμένουν να είμαι ευτυχισμένη και εγώ να είμαι νηστική, άυπνη, ταλαιπωρημένη, να μην μπορώ να έχω ούτε λίγο (λίγο!!! Για δεκαπέντε λεπτά μιλάω) χρόνο για τον εαυτό μου, να αναγκαστώ να αλλάξω δουλειά, να μην προλαβαίνω να κάνω ένα προσωπικό τηλέφωνο, να γυρίζω σπίτι μετά από μια απαιτητική ημέρα στο γραφείο κουβαλώντας ψώνια, αγκομαχώντας με τα τακούνια και προσπαθώντας παράλληλα να είμαι περιποιημένη και να δείχνω ήρεμη.

Είναι η παρεούλα μου τα κορίτσια, το ξέρω ήδη και τις αγαπώ πάρα πολύ. Αλλά δεν είμαι πια αυτή που ήμουν και έχω στεναχωρηθεί απίστευτα με αυτό. Δεν είμαι η μαμά της διαφήμισης. Και μάλλον δεν θα γίνω ποτέ. Αλλά μάλλον η μαμά της διαφήμισης ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Όπως δεν υπάρχει και η μαμά του Instagram. Ή υπάρχει και είναι πιο τυχερή από μένα?

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

84 points
Upvote Downvote

59
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
22 Θέματα σχολίων
37 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
26 Συντάκτες σχολίων
Γράφωνβλαχάκι(το)despoina85GameofDrones Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πολύ τσαντιστηκα με τον άντρα σου που σου είπε ότι είσαι κακή μάνα! Πες του να δοκιμάσει να ασχοληθεί με τα μωρά όσο χρόνο ακριβώς ασχολείσαι εσύ και να προσθέσει και την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης και της γέννας που πέρασες, και να δούμε μετά αν θα έχει κέφια και αν θα βγάζει τα μωρά βόλτες. Και αν σου απαντήσει κανένα κλισέ του στυλ: {Μα εσύ είσαι γυναίκα και είναι στη φύση της γυναίκας να είναι ευτυχισμένη όταν γίνεται μάνα.} , να του απαντήσεις: {Όπως βλέπεις από το δικό μου παράδειγμα, όχι, δεν είναι στην φύση της γυναίκας τίποτα τέτοιο.}. Και… Διαβάστε περισσότερα »

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλες; Ναι υπάρχουν πιο τυχερές ίσως, που έχουν ένα μωρό, που δεν έχει πονακια κ δεν ξενυχτάει, που η γιαγιά μένει δίπλα και χαρίζει απειρη βοήθεια κτλ Αλλά πίστεψε με, η εμπειρία έχει δείξει, ακόμα κι αυτή η μαμά έχει άλλα δικά της προβλήματα. Πάντα πιστευα ότι το να είσαι νέα μαμά δύο μωρών, έχοντας περάσει τον Γολγοθά της μενν, είναι εξαιρετικά δύσκολο! Είναι αξιέπαινο ρε παιδί μου, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το κάνω. Κι αν όλες εμείς με το ένα παιδί φρικαρουμε, τι να πείτε κι εσείς! Είναι τόσο απλό να πας… Διαβάστε περισσότερα »

Luthien
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πολύ μου άρεσε η απάντησή σου! Συμφωνώ!

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Έρχομαι από το μέλλον διδυμομαμά για να σε καθησυχάσω: ως διδυμάκι κι εγώ, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι μπορεί τώρα να περνάς απίστευτα δύσκολες στιγμές (όλα ×2) αλλά σε 2-3 χρόνια θα καταλάβεις πόσο τυχερή είσαι, καθώς τα κοριτσάκια σου θα μπουν στον αυτόματο! Θα’χουν η μία την άλλη να παίζουν, να απασχολούνται κ να γκρινιάζουν, ενώ κ όλες τις φάσεις θα τις περνούν μαζί=λιγότερο τρέξιμο για σένα! Θα έχουν η μία την άλλη στο καθετί=λιγότερο άγχος για σένα και γενικά θα είσαι πολύ χαλαρή αργότερα σε σύγκριση με τις μονάδες!Αλήθεια σου λέω, λίγη υπομονή ακόμα <3

Joan_Twist
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Όχι δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι στη φάση που βρίσκεστε τώρα. Αλλά είμαι πολύ νωρίς ακόμα. Δώσε λίγο χρόνο κ συνέχισε όταν μπορέσεις την ψυχοθεραπεία, θα κανεις άλματα, παράλληλα με τα κορίτσια που ολοένα κ θα ανεξάρτητοιουνται κ θα χρειάζονται μεν την φροντίδα σου αλλά με πολύ πιο διασκεδαστικό τρόπο. Μοναξιά είναι η λέξη που χρησιμοποιώ πιο συχνά όταν περιγράφω την μητρότητα κ το σοκ της μετάβασης από το πριν στο μετά. Έτσι είναι, αλλά τώρα (2 χρόνια μετά) καταλαβαίνω πως όλο κ μειώνεται κ ξεθωριάζει κ πως τελικά αργότερα φαντάζει πολύ μικρό χρονικό κομμάτι αυτό της απέραντης κούρασης κ άγχους.… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Το θέμα της αϋπνίας κ άγχους για μένα επιδεινώθηκε την πρώτη χρονιά παιδικού. Εκεί που είπα ότι στρώνει το πράγμα, έγινε κόλαση! Γενικά σκατουλες. Απλά συνηθίζεις να πηγαίνεις δουλειά άυπνη.

GameofDrones
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τώρα εμένα θα με συγχωρήσετε και θα μου επιτρέψετε να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου – κι αν θέλετε, ανεβάζετε το σχόλιο. Όχι υπέρ του άντρα σου, προς Θεού, η στάση και ο χαρακτηρισμός του είναι απαράδεκτοι. Φυσικά και δεν είσαι κακή μάνα. έτρεξες, πόνεσες, νοιάστηκες, κουράστηκες και συνεχίζεις, για τα κορίτσια σου. Μιλάς γι’αυτά και φαίνεται η αγάπη σου. Νιώθεις ανησυχία για το αν είσαι “κακή” μάνα. Η αγάπη φαίνεται με πράξεις, όχι με την “τελειότητα” που δεν υπάρχει. Οπότε είσαι υπέροχη μάνα και δεν έχεις κι εμένα ανάγκη να στο πω αυτό. Αλλά, συγγνώμη, με αυτές τις απόψεις… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Ρε παιδιά η κοπέλα δεν χρειάζεται το “shut up and suck it up” και αυτά που γράφει process είναι νομίζω, όχι μίρλα χάριν της μίρλας. Προφανώς η εικόνα της “ατσαλάκωτης” μάνας-γυναίκας δεν αφορά μόνο στις παραριές του instagram και δεν αφορά μόνο την μάνα-γυναίκα, αλλά το τι αναμένουν και οι άλλοι -στενοί και μακρυνοί- από εσένα. (*Περίμενε* τη μαμά της διαφήμισης / τον συμβούλεψε να χαλαρώσει λίγο και να μην έχει τόσο υψηλές προσδοκίες). Καλό είναι που ακούμε αυτές τις ιστορίες, για τον εαυτό της μιλά άλλωστε δεν προσπαθεί να τσιμπήσει το μπιφτέκι κανενός. Και, ναι, είναι διαφορετικό να έχεις… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ρωτάς: Δηλαδή σε όλες εσάς και συγκεκριμένα στη γράφουσα, όλα τα υπόλοιπα στη ζωή σας ως τώρα σας ήρθαν όλο αστεράκια και καρδούλες, όπως ακριβώς τα θέλατε; Δε χρειάστηκε να συμβιβαστείτε ποτέ, δεν κάνατε ποτέ θυσίες, δε νιώσατε ποτέ πληγωμένες, απελπισμένες, εγκλωβισμένες στις επιλογές σας ή τα συμβάντα της ζωής; Και αντιγράφω από την ιστορία της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ γράφουσας: [… χωρισμένοι γονείς, μητέρα με εγκεφαλικό και σοβαρά προβλήματα υγείας, αδερφός με διανοητική στέρηση..) ήμουνα «μάνα» σχεδόν όλη μου τη ζωή σε κάποιον ή πιο σωστά σε κάποιους…. τον Ιούνιο του 2016 τράβηξα λαχείο. Όχι απλά έμεινα έγκυος, αλλά έμεινα και έγκυος… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ό,τι είπαν το βλαχάκι και η πόντια ιντερνάσιοναλ. Πραγματικά κι εγώ απόρησα αν διάβασες διαγωνίως την ιστορία. Η κοπέλα ανέφερε ένα σωρό σκληρές περιστάσεις που την έκαναν να προσαρμοστεί σε άλλους ρόλους από αυτούς που ονειρεύτηκε για την ίδια, και περιέγραψε με βασανιστική ειλικρίνεια τον τελευταίο της ρόλο, που από την αρχή του απαιτεί και τις μεγαλύτερες θυσίες. Ακόμη κι εδώ όμως, αντί να ακούσει χίλια μπράβο, υπάρχουν γυναίκες να την εγκαλούν που παραδέχεται ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της για το πώς θα αισθάνεται. Αυτές οι απόψεις είναι που διατηρούν την εικόνα και τις κοινωνικές προσδοκίες… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δε μπορώ να μην δηλώσω πόσο συμφωνώ με την Πόντια, ακριβώς αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας το σχόλιο. Καλά τα λες για κάποιους αρκετά ελαφρόμυαλους ανθρώπους, αλλά η γυναίκα της εξομολόγησης είναι φύσει αδύνατον να ενταχθεί σε αυτούς. Συν αυτό που αναφέρει και το βλαχάκι.

GameofDrones
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πόντια (και σχολιαστές) ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε να απαντήσετε σχόλιό μου. Πόντια, έχεις απόλυτο δίκιο για τη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ γυναίκα και γι’αυτό το λόγο βλέπεις ότι το σχόλιό μου απευθύνεται συλλογικά στον συγκεκριμένο πληθυσμό των απηυδισμένων μανάδων του σήμερα και όχι στοχευμένα στην ίδια. Ίσα-ίσα, εύχομαι ολόψυχα δύναμη και ευτυχία μόνο στο παρόν και το μέλλον της. Αλλά, αφού έχει ζήσει και όλα αυτά – τα οποία δεν επέλεξε ούτε ζήτησε η ίδια – δεν μπορώ να καταλάβω πώς “κολλάει” σε τέτοιο βαθμό, στις προσαρμογές και τις απαιτήσεις που φέρνουν τα παιδιά. Τα οποία συνειδητά έκανε. Πραγματικά λυπάμαι… Διαβάστε περισσότερα »

despoina85
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σας παραπέμπω εδώ:
https://ampa.lifo.gr/apantiseis/agapiti-a-mpa-provlimatizomai-gia-to-min/

οι τελευταίες παράγραφοι της απάντησης νομίζω ότι τα λένε όλα.

AngelikaP
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φαντάζομαι τον άντρα της: Γνήσιος μαμάκιας,έστω ενδόμυχα,που πιστεύει οτι η ΜΑΜΑ ΤΟΥ είναι η καλύτερη και καμία δεν θα είναι τόσο καλή όσο αυτή. Ας κάνει όσα κάνεις εσύ,και μετά ας βγάλει τα ηλίθια συμπεράσματά του. Συγχαρητήρια που τον ανέχεσαι.Όσο κι αν λες οτι σε στηρίζει και είναι κοντά σου,το ”είσαι κακή μάνα” τα αναιρεί όλα.Αν σήμερα σου λέει κάτι τέτοιο,μεθαύριο που τα κορίτσια σου θα είναι στην εφηβεία και θα σηκώσουν το αναμενόμενο μπαιράκι της ηλικίας και δεν θα μαζεύονται,τι θα πει ακριβώς;;; Αυτός πιστεύει οτι είναι καλός πατέρας φαντάζομαι…Μακάρι να είναι,αλλά με αυτή τη φράση παύει να είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

AngelikaP συμφωνώ 100% με αυτά που λες. Και εγώ θυμώνω πολύ και αυτός ΔΕΝ είναι υποστηρικτικός σύζυγος.

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχοντας δεδομένο το κλίμα που επικρατεί εδώνανά και στον ρόλο του τρελού Πιερό κάνω εισαγωγή και λέω: ΑΚΟΥΣΟΝ ΜΕΝ ΠΑΤΑΞΟΝ ΔΕ. Η μανούλα της διαφήμισης υπάρχει διότι μια σειρά από άλλες διαφημίσεις έχουν δημιουργήσει ένα άλλο είδος γυναίκας από αυτό που υπήρχε για χιλιετίες. Διαφημίσεις που υπόσχονται συνεχή καλοπέραση, ευεξία, ευημερία, χαλαρότητα, καταξίωση και κεφαλαιοποίηση αυτών σε υλικά αγαθά-σύμβολα στάτους. Η μανούλα της διαφήμισης δεν διαφημίζει τη μητρότητα αλλά ένα προϊόν για μητέρες. Σαφής διαφορά, nes pas? Η τιμημένη Μεγάλη Μητέρα, η φαντασιακή απαρχή της μητριαρχίας, ήταν μητέρα. Δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν ξενυχτάει ή όχι. Αν θα κάνει ραγάδες… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Θέλω να επισημάνω ότι στις κοινωνίες πριν την βιομηχανική επανάσταση, μητριαρχικές ή πατριαρχικές, την ανατροφή των παιδιών αναλάμβαναν από κοινού οι μητέρες με παιδιά σε κοντινές ηλικίες, άρα το βάρος μοιραζόταν κάπως καλύτερα στο σύνολο και η καθεμία είχε χρόνο για άλλα πράγματα πέραν της ανατροφής — όχι βέβαια για ξεκούραση ή χαλαρές ασχολίες με τα πόδια ψηλά, όλα ήταν σκληρή δουλειά. Και τα παιδιά αρχίζουν να βοηθούν με τις δουλειές από πολύ μικρά. Αυτό επικρατεί και σήμερα σε χώρες της Ανατολής, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής με πληθυσμούς οργανωμένους σε μικρές κλειστές κοινωνίες. Όποιος βρεθεί σε τέτοιο περιβάλλον… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω ότι η διαφορά είναι αστική vs αγροτική κοινωνία αλλά ίσως ξέρεις κάτι καλύτερα.

Ο αστός είναι συνυφασμένος με την ατομικότητα.Ο αγρότης ζει σε κοινότητες των οποίων τα μέλη συλλειτουργούν και συνυπάρχουν. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ένα “μικρό σπίτι στο λιβάδι” μόνο του. Είχαμε χωριά που ο ένας ζούσε στο ρουθούνι του άλλου. Με τα καλά του και τα κακά του.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Αναφέρθηκα αρχικά τη διάκριση αστική vs αγροτική, αλλά το διόρθωσα πριν το δημοσιεύσω. Ο λόγος μου: πιστεύω πλέον ότι η βάση για την ανάδειξη της ατομικότητας είναι η ύπαρξη τεχνολογίας που επιτελεί τους ρόλους διευκόλυνσης της ζωής που ήταν πριν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Και ως τεχνολογία εννοώ το γκαζάκι για μαγείρεμα, την πλαστική λεκάνη, το φορητό φίλτρο για καθαρισμό του νερού, την αντλία για νερό από γεώτρηση, τα ηλιακά κύτταρα για ηλεκτρισμό. Η ύπαρξη τεχνολογίας είναι απόρροια της βιομηχανικής επανάστασης, ομοίως και η αστικοποίηση της κοινωνίας, και η προβολή της μονάδας. Στο δυτικό πολιτισμό. Υπάρχουν ανατολικές κοινωνίες με υψηλή εξάρτηση… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Γράφων, λες ότι η μάνες παλιά περνούσαν χίλια μαρτύρια, αδιαμαρτύρητα δε, άρα δικαίως κέρδιζαν το φωτοστέφανο της Αγίας. Ορθόν. Λες ότι τώρα διεκδικούν το φωτοστέφανο, χωρίς τον κόπο; Αν και όσες το κάνουν, κακώς. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να κερδίσουν επάξια φωτοστέφανο, με το να υφίστανται βάσανα. Είναι να μειώσουν τα βάσανα και να μπορούν να πουν τον καημό τους για τα υπόλοιπα βάσανα, που είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα. Και αντί στεφάνου, να λάβουν απλώς σεβασμό όπως όλοι οι θνητοί, και κατανόηση. Επίσης: Μητριαρχία; Ποιος νορμάλ άνθρωπος επιζητεί την μητριαρχία; Την κατάργηση των ιεραρχιών ζητούν οι φεμινίστριες. Όχι αντιστροφή… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το ότι δεν είναι κάποια εγγενής υποχρέωση των ανδρών να πηγαίνουν φαντάροι το λες ταμπουρωμένη πίσω από την ασφάλεια που σου παρέχει ο δυτικός τρόπος ζωής. Ως το φύλο με τη μεγαλύτερη μυική μάζα όφειλε να προστατέψει ο άνδρας τη γυναίκα του, τους απογόνους τους, το σπίτι τους και το βιος του από επιδρομείς και καιρικά ή φυσικά φαινόμενα. Το γεγονός ότι δεν σου φαντάζουν απειλητικά σήμερα όλα αυτά το οφείλεις σε κάποιους που βάλαν πλάτη χωρίς να διαμαρτύρονται για όλα. Το θέμα δεν είναι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά ή ίδια η διαμαρτυρία αυτή καθεαυτή. Δεν πας μπροστά διαμαρτυρόμενος… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

1. Κατάργηση της ιεραρχίας μεταξύ των φύλων. Να μην είναι το ένα ανώτερο από το άλλο, ασχέτως αν χρειάζεται να επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες ενίοτε. Δε μιλάω για αναρχία ή οτιδήποτε σχετικό. 2. Όσες ζητούν μητριαρχία δεν εκπροσωπούν το κύριο ρεύμα του φεμινισμού. Όπως και όσοι λιθοβολούν μοιχαλίδες δεν εκπροσωπούν όλους τους μη φεμινιστές. Η επίκληση σε ακραία παραδείγματα εμπίπτει στα λογικά σφάλματα. 3. Άλλο να πέφτει στον πιο ισχυρό μυικά το βάρος της σωματικής άμυνας, άλλο να πούμε ότι εγγενώς οι άνδρες πρέπει να κάνουν θητεία εν καιρώ ειρήνης. Επίσης, ναι, οι σύγχρονες κοινωνίες, πατώντας σε κατακτήσεις των προηγούμενων, στο… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1. Διαφορετικές λειτουργίες = κατανομή ρόλων = ιεραρχία. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο διαφωνείς αφού συμφωνείς… 2. Οι μη φεμινιστές δεν είναι μια συγκροτημένη ιδεολογικοπολιτική ομάδα με έδρες σε πανεπιστήμια και κοινοβούλια και δικούς τους εκδοτικούς οίκους και media, όπως οι φεμινιστές. Αν κάποιοι πρέπει να αποκτήσουν ιδεολογική συγκρότηση και σαφήνεια αναφορικά με το τι ζητάνε αυτοί είναι οι φεμινιστές, οι οποίοι εθελοντικά μπαίνουν κάτω από μια ταμπέλα. Ας μάθουν πρώτα οι ίδιοι τι σηματοδοτεί η ταμπέλα αυτή. 3. Το Πόρτο Ρίκο κατήργησε τη θητεία και προσχώρησε στις ΗΠΑ. Κάνεις κάποια σύγκριση με την Ελλάδα; Ακόμα κι η ουδέτερη Ελβετία… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

1. Καθόλου ίδια δεν είναι οι κατανομή ρόλων (είμαστε 2 συνέταιροι που αποφασίζουμε μαζί, αλλά κάνουμε συχνά άλλες δουλειές) με την ιεραρχία (ο προϊστάμενος αποφασίζει, οι υπάλληλοι εκτελούν). Σε πολλά πράγματα είναι ωφέλιμη η ιεραρχία, αλλά όχι στα ζευγάρια. Δεν πρέπει να περνάει περισσότερο ο λόγος κανενός έναντι του άλλου. 2. Κάτω από ταμπέλες μπαίνει πολύς κόσμος. Δεν θα απολογηθεί ο κάθε ένας βετζετέριαν για τους λίγους παρμένους που επιτίθενται σε κρεοπωλεία. Δεν τους έδωσε αυτός κάποια άδεια αυτοπροσδιορισμού, που μπορεί να ανακαλέσει. 3. https://en.wikipedia.org/wiki/Military_service#Countries_without_mandatory_military_service 4. Το εκφράσεις το παράπονό σου δεν σημαίνει ότι θα φτάσεις στο άλλο άκρο και… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1. Η κατανομή ρόλων φέρνει και ιεράρχηση. Πχ εγώ δεν θεωρώ ότι είμαι ανώτερος ή κατώτερος από μια γυναίκα. Αν όμως σε μια εταιρεία έχουμε κατανείμει ρόλους τότε αυτόματα δημιουργείται ιεράρχηση: δεν θα πω εγώ που είμαι Δ/ντής Πωλήσεων στην Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού τι προσλήψεις θα κάνει. Η άποψή της ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ είναι πιο βαρύνουσα από τη δική μου αναφορικά με τις προσλήψεις. Σαφές; Τα ζευγάρια είναι κι αυτά μιας μορφής εταιρεία με ισότιμους εταίρους, οι οποίοι σε πολλά οφείλουν να έχουν διακριτούς ρόλους. Γιατί διακριτούς ρόλους; Για τον ίδιο λόγο που σε μια εταιρεία δεν κάνουν οι πάντες τα πάντα.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

1. Α δηλαδή υπάρχει διακριτός ρόλος ανάλογα με το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, στον καταμερισμό εργασιών; Γιατί εγώ εννοούσα απλούστατα ότι προφανώς δεν περιμένουμε από τον άνδρα να κυοφορήσει. Θα ήθελα να ακούσω πιες είναι αυτές οι αντρικές δουλειές στις οποίες δεν έχουν λόγο οι γυναίκες, και τούμπαλιν. 2. Κανένας εξωσχολικός. Υπάρχουν ηλίθιες φεμινίστριες όπως υπάρχουν ηλίθιες γυναίκες και ηλίθιοι άνθρωποι. Ο κάθε παναθηναϊκός δηλαδή φταίει για κάτι που θα κάνουν οι χούλιγκαν της θύρας 13. Αλλά βέβαια, είναι πιο βολικό να επιμείνει κανείς ότι «αφού το είπε μία, το πιστεύουν όλες, τέρμα». 3. Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και,… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1. Αφορά το ζευγάρι. Δεν είναι δόγμα.

2. Όταν η θ13 κάνει επεισόδια τιμωρείται η ομάδα.

3. Αν εννοείς ότι θα μας προστατέψει το ΝΑΤΟ και πάλι μιλάς υπό την ασφάλεια του δυτικού πολιτισμού. Circular argument alert.

4. https://youtu.be/JkcXRC4HZqc

5. Ποιος έχει εμμονή με ποιον; Ίσως -χωρις να είναι υποχρεωτικο- κάποτε καταλάβεις την έννοια της κοινωνίας. Ότι σημαίνει κοινές υποχρεώσεις και καθήκοντα και όχι μόνο ατομικά δικαιώματα.

Αυτά που έγραψα είναι εκεί. Αν έχεις κάποια απορία ξαναδιάβασε τα.
Καληνύχτα.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Λέω πολύ καθαρά ορισμένα πράγματα, κι εσύ απλώς απαντάς σε αυτά που σε βολεύουν. Λέω πχ. αν ένας απλός φίλαθλος του ΠΑΟ είναι υπεύθυνος για τους χούλιγκαν της 13, μου απαντάς για την τιμωρία της ομάδας. Λέω “ναι δυστυχώς χρειαζόμαστε στρατό στην Ελλάδα λόγω θέσης αλλά η υποχρέωση θητείας δεν είναι κάτι έμφυτο, εγγενές, αυτόματο, όπως το να έχεις τριχοφυΐα στο χείλος αν είσαι άντρας, και είναι λογικό να σε καταπιέζει”, και μου λες άσχετα για το ΝΑΤΟ. Το να κάνω παιδιά είναι καθήκον. Μ-χμ. Μετά το enforced monogamy, θα έχουμε και το enforced motherhood (αυτό δηλαδή που κάποιοι μάτωσαν… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν λες καθαρά τίποτα. Έχεις φαγωθεί -ως άλλη Newman- να βάλεις στο στόμα μου πράγματα που δεν έχω πει. Το κάνεις από την αρχή.

Μακάρι να μπορούσες κι εσύ να μιλήσεις για την ελευθερία του ζευγαριού να αποφασίζει μακριά από δόγματα και ινστρουχτορες.

Ζεις σε μια προνομιούχα γωνιά του πλανήτη, στην πιο προνομιούχα στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Μήπως βλέπεις το κλαράκι και όχι το δάσος;

Για enforced πράγματα ουδέποτε μίλησα. Αντίθετα με τους φεμινιστές, δεν πιστεύω στη βίαιη νομοθέτηση αλλά στην ελευθερία των επιλογών. Μπορείς να πεις το ίδιο;

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Λυπάμαι αν έβαλα στο στόμα σου λόγια, αν το έκανα σίγουρα έβαλα πολύ λιγότερα απ’ό,τι εσύ στο δικό μου (π.χ. σε παραπέμπω στο επιχείρημα .3 της προηγούμενης απάντησής σου). Το ζευγάρι φυσικά πρέπει να αποφασίζει μόνο του για τις ισορροπίες του, αλλά εν τέλει θα αποφασίσει επηρεασμένο από εξωγενείς παράγοντας, γιατί δε ζει σε κενό αέρος. Όταν η πλειονότητα των ανθρώπων (αμφοτέρων φύλων), ειδικά εδώ στην Ελλάδα, έχει μεγαλώσει με τα πρότυπα «το σφουγγάρισμα είναι γυναικεία δουλειά», «το κορίτσι θα σου φέρει κι ένα ποτήρι νερό (το αγόρι όχι)», «το αγόρι θα την κάνει και την κουτσουκέλα του (το κορίτσι… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κοιμήθηκα κι ονειρευτηκα ότι η ζωή είναι χαρά. Ξύπνησα και είδα ότι η ζωή είναι χρέος. Δούλεψα και είδα ότι το χρέος είναι χαρά. – Ραμπιτραναθ Ταγκόρ. Όχι δεν πιστεύω στην πατριαρχία. Μια εννοια που εφευρέθηκε από φεμινιστές τα τελευταία 20-30 χρόνια. Πιστεύω στην ισότητα των ανθρώπων. Οχι στην ομοιότητα τους. Πιστεύω ότι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν σε λειτουργικές κοινωνίες. Πιστεύω ότι οι κοινωνίες είναι λειτουργικές μόνο όταν οι μονάδες έχουν συνείδηση του ανήκειν στο σύνολο. Οι μονάδες έχουν συνείδηση του ανήκειν μόνο όταν κάνουν κάποιας μορφής θυσία για το σύνολο (θητεία, φορολογία, εθελοντική εργασία, τεκνοποιία κτλ). Πιστεύω ότι η ζωή… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αν συνοψίσω όλο αυτό το κατεβατό στη φράση “Ναι, πιστεύω ότι είναι υποχρέωση των γυναικών να κάνουν παιδιά”, θα είμαι πάλι η Newman και θα βάζω λόγια στο στόμα σου; Εγώ φόρους πληρώνω πάντως, πληρώνω και ΕΝΦΙΑ, να μου επιτρέψουμε να λογίζομαι μέρος του συνόλου; Τέλος πάντων, έπειτα από τη φράση “δεν πιστεύω στην πατριαρχία” δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο. Αν έλεγες “δεν πιστεύω ότι υπάρχει πλέον στις δυτικές κοινωνίες” θα διαφωνούσαμε αλλά θα υπήρχε μια βάση. Αλλά η δήλωσή σου σημαίνει ότι πιστεύεις ότι οι χιλιετίες κατά τις οποίες οι γυναίκες α. είχαν λιγότερα ή καθόλου πολιτικά δικαιώματα… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Δεν φτάνει που η ίριδα -και η όποια ίριδα- εργάζεται και πληρώνει τον ασφαλιστικό της φορέα, καθώς και τους αναλογούντες φόρους προς κάθε σκοπό (είτε χρησιμοποιεί είτε όχι αυτή ή προστατευόμενο μέλος τις επιμέρους υπηρεσίες) και θα τα πληρώνει αυτά για δεκαετίες μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, θα έπρεπε να έχει κάνει και 2 παιδια (ενδεχομένως υποαπασχολούμενα με 300 το μήνα ή σε “μαύρη εργασία και να τα χαρτζηλικώνει, διότι btw η ανεργία στους νέους είναι 45%), για να πούμε ότι η ίριδα και η όποια ίριδα, “έκανε το καθήκον της” και δικαιούται να πάρει σύνταξη. …Μάλιστα. Οι άντρες (που είναι αρκετά… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βλαχάκι αίρεται η απαγόρευση να σου απευθύνω τον λόγο;

https://www.lifo.gr/now/world/176956/i-vretania-arnithike-na-dosei-asylo-se-pakistano-epeidi-den-iksere-ton-platona#comment

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Α, μόνο μια επισήμανση για κάτι που μου ξέφυγε σχεδόν λόγω του αρχικού σοκ: Αν δεν υπάρχει η πατριαρχία, τότε πώς γίνεται να έχει φέρει έστω και ένα καλό ο φεμινισμός; Σαν να λες ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν κάνει καλό, παρόλο που δεν υπάρχει ο ιός HIV.
Αυτά από μένα. Over and out.

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κοίτα να δεις… Διάολος ή θεός δεν υπάρχει αλλά ο χριστιανισμός έχει κάνει πολλά καλά. Duh! Ημαρτον, απλή λογική… Δεν χρειάζεται μπαμπούλας στη ζωή για να φας το φαγητό σου! Ευχαριστούμε τον φεμινισμό, τον χριστιανισμό, τον κομμουνισμό για την ιστορικη τους προσφορά. Ας χρησιμοποιήσουν όλους αυτούς τους -ισμούς κοινωνίες που τους έχουν ανάγκη. Αλλά όταν μόνο με όρους ρήξης και αντιθετικών συσχετισμών κατανοείς την πραγματικότητα προβληματα γεννιούνται. Η κοινωνία είναι συνεργασία όχι ρήξη. Όποιος δεν είναι φεμινιστής δεν είναι δυνάστης των γυναικών έτσι όπως οποιος δεν είναι αναρχοχαρούμενος δεν είναι ΧΑιτης. Τόσο απλά. Για να μην είμαι απέναντι σου δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Είπα over & out και δεν σκόπευα να απαντήσω κάτι, αλλά μιας που αναβίωσε η συζήτηση κι από άλλα σχόλια: το βλαχάκι είπε το πιο σωστό. Ξέρεις τι λίγοι που είναι οι childfree; Ας δυνόταν στήριξη και μια οικονομική ασφάλεια σε όσους θέλουν παιδί, ή έχουν αλλά θα ήθελαν & 2ο, 3ο, 4ο, και μια χαρά θα έβγαινε το ασφαλιστικό. (Εσύ βέβαια θα μου πεις ας κάνουν κι ας κυκλοφορούν νηστικά & ξυπόλητα με τρύπια ρούχα σαν τους προπάππουδες μας, επειδή θυσία κλπ.) Όποιος δεν είναι φεμινιστής δεν είναι δυνάστης, λες, αλλά οι φεμινίστριες όλες είναι οπαδοί της μητριαρχίας και… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Είπα over & out και δεν σκόπευα να απαντήσω κάτι, αλλά μιας…” https://www.merriam-webster.com/dictionary/closure

Κοίτα αν θες να τις βγάλουμε όξω να τις μετρήσουμε θα σου πω ότι δεν είμαι φεμινιστής. Είμαι ουμανιστής. Δεν είμαι υπέρ του καλού του μισού πληθυσμού του πλανήτη αλλά υπέρ του καλού όλων.

Επίσης, εγώ δεν έχω φαγωθεί με τίποτα. Η περιγραφή πραγματικών περιστατικών does not classify as “φάγωμα”. Ας πούμε και για την Τελέσιλλα τώρα, την ποιήτρια-πολεμίστρια του Άργους που απώθησε τους Σπαρτιάτες… Ουπς… Φεμινιστικό το Άργος…

Αιδώς Αργείοι…

despoina85
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Welcome back! Μου είχαν λείψει πολύ τα σχόλιά σου!

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αν απευθύνεσαι σε μένα Δέσποινα, σ’ευχαριστώ πολύ!

Lin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο,τι πέρασες δεν είναι λίγο, η μητρότητα είναι εξαντλητική πολλές φορές και ειδικά στην περίπτωση σου (δίδυμη κύηση, πρόωρα μωρά, μαλλον λιποβαρη , συνεπώς συχνό τάισμα κλπ). Χιλιάδες γυναίκες εχουν περάσει αυτα και χειρότερα. Δεν ειναι περιεργο, το αντίθετο θα ήταν, απλά ο,τι και να σου πουν, ποτε δε μπορείς να καταλαβεις μια κατάσταση , αν δεν τη ζήσεις. Χρειαζεσαι οσα περισσότερα χερια βοήθειας γινεται. Θυμάμαι τη μωρουδιακη ηλικία των παιδιών μου, τα χαμόγελα τους, αλλά και απιστευτη κούραση. Δε θα είναι πάντα έτσι τα πράγματα, πίστεψέ με. Αυτό είναι δύσκολο να το δεις τώρα γιατί είναι πολύ μικρά κι… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

“Η μαμά του Instagram”, όπως ακριβώς το είπες, δε διαφέρει σε τίποτα από τη μαμά της διαφήμισης. Ποιος ξέρει πόση ταλαιπωρία και γκρίνια κρύβεται πίσω από κάθε φωτογραφία. Οφείλω να πω ένα τεράστιο μπράβο, σας θαυμάζω λίγο παραπάνω εσάς με τα δίδυμα. Πώς σκατα τα καταφέρνετε;! Με δυσκολία όπως αντιλαμβάνομαι, κι αν για εμάς η ταλαιπωρία είναι επί 1, πώς μπορεί να είναι για εσάς! Το έχω πει άπειρες φορές ότι ο πατέρας παίζει ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο όταν έρχεται το παιδί, γιατί αν η μητέρα ξέρει ότι έχει τη στήριξή του, τότε μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, δε θα… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το πρόβλημα είναι το instagram, όχι η μαμά του instagram.

Το πρόβλημα είναι το facebook, όχι οι μανούλες του facebook.

Το πρόβλημα είναι η αγάπη για την αυτοπροβολή, όχι οι μανάδες που αγαπούν να αυτοπροβάλλονται.

Όσο συνειδητές ή αντοχής στις δυσκολίες είναι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες άλλο τόσο συνειδητοί ή αντοχής στις δυσκολίες είναι και οι άνδρες που γίνονται πατέρες. Δεν μεγαλώνουν σε άλλα σύμπαντα άντρες και γυναίκες. Για την ακρίβεια αν κάποιο φύλο διδάσκεται από την κοινωνία να μη μιλάει και να αντέχει στις δυσκολίες είναι το άρρεν (οι άντρες δεν κλαίνε κτλ).

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Συμφωνώ. Ο άντρας της είναι το πρόβλημα. Αλλά δεν έχω ακούσει κ καμιά να νιώθει πως ο άντρας της εκτιμά την προσπάθειά της. Όλες οσες ξέρω κριτική εισπράττουν..

Gina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ποσο σε καταλαβαίνω, δίδυμα δεν έχω βέβαια αλλά πέρασα πολύ δύσκολη λοχεια κ στα 2 μου παιδιά. Το μόνο που θα σου πω είναι κάτι που μακάρι να μου το είχε πει κάποιος όταν ήθελα να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο από τα κλάματα κ την αϋπνία κ φυσικά τις τύψεις, ότι λοιπόν έρχονται καλύτερες μέρες! Θα έρθουν θα δεις, τα κορίτσια θα μεγαλώσουν, δεν θα έχεις ξανά την παλιά σου ελευθερία φυσικά αλλά θα έχεις χρόνο, θα παίζουν μαζί, θα απασχολούνται μόνες τους, θα κοιμούνται περισσότερο κ θα είσαι πιο χαλαρή! Θα μου πεις πως περνάει ο καιρός… Διαβάστε περισσότερα »