Αγαπητή «Α, μπα»: Τ’αδέρφια μου δεν μιλάνε στους γονείς μας

Εγώ τους θεωρώ τους καλύτερους γονείς που θα μπορούσα να έχω

Photo by Jude Beck on Unsplash

Αγαπητή α,μπα μου! Είμαι το μικρότερο τέκνο της οικογένειας μου ,με τους αδερφούς μου έχω πολλά χρόνια διαφορά. Θα μπορούσαμε να πούμε χάσμα γενεών. Τα αδέρφια μου τα τελευταία χρόνια έχουν κρατήσει μια αρνητική στάση απέναντι στους δικούς μας. Τους θεωρούν κακούς γονείς και γενικά γίνονται επικριτικοί και κακοί μαζί τους φτάνοντας σε σημείο να μην τους μιλάνε. Α μπα μου,εγώ δεν έχω εντοπίσει κάτι τέτοιο. Τους θεωρώ τους καλύτερους γονείς που θα μπορούσα να έχω χωρίς να έχω ιδιαίτερη μεταχείριση από αυτούς. Πως θα εξηγήσω στα αδέρφια μου ότι ο,τι και αν πιστεύουν για αυτούς είναι γονείς μας και είναι μεγάλοι άνθρωποι που μπορεί αύριο να φύγουν από την ζωή και θα είναι κρίμα να μην μιλάνε ?

-Ελισάβετ

 

Δεν είναι δική σου δουλειά η άποψη τους για τους γονείς σας. Προφανώς ξέρουν τι ηλικία έχουν, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό δεν είναι επιχείρημα. Ούτε είναι επιχείρημα το «κρίμα να μην μιλάνε». Τα ζύγισαν, και αυτό αποφάσισαν. Κρίμα είναι να έχουν φτάσει σε σημείο να μην θέλουν να μιλάνε στους γονείς τους, αλλά σε αυτό το σημείο δεν φτάνεις εύκολα.

Επειδή έχετε μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι πολύ πιθανό να φέρθηκαν αλλιώς στα πρώτα παιδιά και αλλιώς σε σένα, ακριβώς επειδή κατάλαβαν τα λάθη τους. Αν εσύ έχεις καλή σχέση μαζί τους δεν σημαίνει ότι και τα αδέρφια σου πρέπει να έχουν, άλλες εμπειρίες εσύ, άλλες οι άλλοι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

59 points
Upvote Downvote

47
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
33 Θέματα σχολίων
14 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
37 Συντάκτες σχολίων
Kira K.Between WorldsBedlam Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Το”οι καλύτεροι γονείς του κόσμου” μυρίζει προνόμια που μπορεί εκείνοι να μην είχαν.
Ας προσεχαν, ενήλικες ειναι (οι γονεις σου).

Μέλος
Συμμετέχων

Εντάξει, γιατί θεωρείτε δεδομένο ότι φταίνε οι γονείς; Μπορεί και να μην φταίνε, να είναι τα άλλα αδέλφια άπληστα ή στριμμενα ή ποιος ξέρει τι. Άπειρες οι αιτίες που ψυχραίνονται οι οικογένειες.Το βέβαιο είναι ότι η Ελισαβετ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει,

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Φυσικά είναι άπειρες οι αιτίες, αλλά όταν 2 στα 3 παιδιά δεν μιλάνε στους γονείς οι πιθανότητες να έχουν κάνει σοβαρά λάθη οι γονείς αυξάνονται κατακόρυφα.

Μέλος
Συμμετέχων

Αντε ας πούμε ότι αυξάνουν. Και λοιπόν; Πιθανότητες είναι. Να λέμε «ας πρόσεχαν», χωρίς να ξέρουμε τίποτα άλλο είναι επιπόλαιο.

Kira K.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Δεν έχω δει ακόμα περίπτωση που να είναι το παιδί άπληστο ή στριμμένο και να μην φταίει ο γονιός. Βασικά δεν έχω δει ακόμα περίπτωση που να φταίει κατ’ αρχάς αυτός που έχει μικρότερη δύναμη και εξουσία στην ζωή. Ύστερα, αν και όταν οι ισορροπίες αλλάζουν και υπάρχουν επιλογές καταλογίζεται και φταίξιμο και στους πιο αδύναμους. Αλλά ας μην το γενικεύω σε φιλοσοφία ζωής, ας μιλήσουμε μόνο για την οικογένεια: Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο ο ενήλικας γονέας κατά κύριο λόγο φταίει. Γιατί η διαφορά εξουσίας είναι τόσο τεράστια που δεν υφίσταται ερώτημα για το ποιος έχει επιλογές στην σχέση. Να… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Συμμετέχων

Kira K. Η συμπεριφορά και οι αντιλήψεις αυτή των αδερφιών δεν υφισταντο παντα, εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια, όταν δηλ. τα αδέλφια , που είναι μεγάλοι ανθρωποι, ήταν εξίσου δυνατοί, αν όχι και δυνατότεροι, από τους γονείς.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Το αποτέλεσμα εκδηλώθηκε τώρα. Τα αίτια προϋπήρχαν.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Φαντάζομαι οτι δεν ξύπνησαν ένα ωραιο πρωί τα αδερφια και αποφάσισαν ότι δε θα μιλάνε στους γονείς τους. Εχουν σίγουρα προηγηθεί γεγονότα, τα οποία είτε δεν τα γνωρίζεις είτε τα γνωρίζεις και τα κάνεις αβαβά. Τα αδέρφια σου δεν τους μιλάνε, οι γονείς σας τι κάνουν για όλο αυτό;

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Θρύλος

Εδώ εγώ που έχω με την αδερφή μου μόλις 4.5 χρόνια διαφορά, και πάλι έχουμε διαφορετικές απόψεις στο πώς θυμόμαστε κάποια πράγματα και συμπεριφορές, και στο ποια στάση κρατήσαμε/ κρατάμε απέναντί τους. Επίσης, οι γονείς μας μάς συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά. Αυτό που θα σου έλεγα είναι το εξής, αν και λίγο σκληρό: κρίνεις τους αδερφούς σου από το προνόμιο της καλής συμπεριφοράς των γονιών σου απέναντί σου. Δεν μπορείς να το καταλάβεις μάλλον, γιατί (ευτυχώς) δε χρειάστηκε να προβληματιστείς ποτέ επ’ αυτού, αλλά είναι οι ίδιοι γονείς που προφανώς συμπεριφέρθηκαν αλλιώς στα αδέρφια σου, και που προφανώς έχουν μερίδιο ευθύνης στο… Διαβάστε περισσότερα »

Meddle
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Συμφωνώ μαζί σου σε ότι είπες lioness. Καλό είναι να μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια.
Έχω καιρό να δω σχόλιο σου ή είναι ιδέα μου;

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εδώ ο θείος με τον πατέρα μου έχουν 2-3 χρόνια διαφορά και η γιαγιά μου συμπεριφερόταν στον πατέρα μου σαν παραπαίδι. Θυμάμαι κι εγώ ως ενήλικη εγγονή την αδυναμία που έδειχνε η γιαγιά μου στον θείο μου-μιλάμε για ανθρώπους 50 χρόνων (τα αδέρφια).

Meddle
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Έχω την αίσθηση, ότι πολλές οικογένειες είναι έτσι. Τα ίδια κάνει και η γιαγιά μου με τον θείο μου (επειδή ως παιδί είχε προβλήματα υγείας) και τώρα που μεγάλωσε γιατί δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε παιδιά. Ο μπαμπάς μου όμως που έχει αδυναμία στη γιαγιά τα παραβλέπει όλα αυτά.

Bedlam
Μέλος
Συμμετέχων

Μήπως έχει να κάνει και με το φύλο των παιδιών. Μερικές φορές αλλιώς φέρονται οι γονείς στα αγόρια και αλλιώς στα κορίτσια. Πχ ο πεθερός μου στον άντρα μου μιλάει σαν να είναι εχθροί ενώ στις κόρες του λιώνει..

Σουσουράδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εμένα μου κάνει εντύπωση που θέλεις να εξηγήσεις στα αδέρφια σου αντί να θέλεις να τα ακούσεις. Τους ρώτησες ποτέ τι παράπονα έχουν και τι έχουν βιώσει;

extravagantza
Μέλος
Συμμετέχων

Βρε γραφουσα καταλαβαινω γιατι να σε στεναχωρει αλλα εχεις σκεφτει οτι η αποφαση να μην μιλας και να εχεις απομακρυνθει απο τους γονεις σου δεν ειναι καθολου μα καθολου ευκολη; Δεν την παιρνει κανενας μα κανενας μια τετοια αποφαση γιατι ξυπνησε ενα πρωινο στραβα. Και αν μου έλεγες για εναν αδερφο , θα έλεγα πως μπορει να είναι και ΄ παραξενος΄ που και παλι θα ειχε τους λογους του και θα ηταν δικαιωμα του, αλλα εδω μιλαμε για δυο αδερφια και προφανως εχετε εντεώς διαφορετικη εμπειρια απο τους γονεις σου. Γιατι δεν τους ρωτας , τι συμβαινει; Ακουσε ομως, οχι… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αγαπητή Ελισάβετ σε παρακαλώ πολύ πρόσεχε! Καλό θα ήταν να έγραφες και την ηλικία σου. Ένα παιδί όταν δεν μιλάει στους γονείς πάντα έχει ένα πολύ σοβαρό λόγο, όταν δύο παιδιά δεν μιλάνε στους γονείς πάντα υπάρχει πολύ πολύ σοβαρός λόγος, όταν ένα παιδι θεωρεί τους γονείς του τους καλύτερους στον κόσμο ενώ τα άλλα δυο παιδια δεν τους μιλάνε, τότε πρέπει να προσέχει. Να προσέχει γιατί έρχετε η σειρά του, ή αν δεν έρχετε, να προσέχει γιατί μεγαλώνει με δυό γονείς που το μεγαλώνουν ενοχικά, με αποτέλεσμα υπερπροστατευτικότητα, υπεραγάπη, που συνήθως φτιάχνουν έναν κακομαθημένο άβουλο και τυφλό άνθρωπο. Πρόσεχε

Μοναχική ψυχή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Επειδή εσύ, από τη δική σου οπτική, τους βλέπεις ως “τέλειους” και “καλύτερους γονείς” δε σημαίνει οτι και τα αδέρφια σου έχουν την ίδια άποψη και δεν είναι υποχρεωμένα να την ενστερνιστούν. Πιθανόν να προηγήθηκαν κάποια περιστατικά που τους ώθησαν να κόψουν επαφές μαζί τους. Εσύ δεν έχεις δουλειά να ανακατευτείς. Αν στο μέλλον θελήσουν να τα ξαναβρούν με τους γονείς, θα το αποφασίσουν εκείνοι

Rock Kastoras
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Η μάνα μου (ο πάπα κλασικά απών) την μεγάλη μου την αδελφή την πίεζε με το διάβασμα (κ όχι μόνο). Στη δεύτερη πήγε να κάνει το ίδιο αλλά της γύρισε τόσο μπούμερανγκ που ακόμη δεν έχει συνέλθει 100%. Εγώ σαν 3η με είχε χαλαρά να αποφασίζω μόνη μου χωρίς πίεση. Γιατί το λέω αυτό. Οι γονείς δεν ξέρουν πως να είναι γονείς. Είναι κάτι που το μαθαίνουν στην πορεία. Όταν αποκτήσανε εσένα είχαν ήδη μάθει από τα λάθη τους κ δεν τα επαναλάβανε. Σίγουρα κάνανε άλλα,διαφορετικά. Αλλά δε μπορείς να ξέρεις τι έχει συμβεί μεταξύ των γονιών κ των αδερφιών… Διαβάστε περισσότερα »

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Βρε κοπέλα μου.. “Περίεργο” Που δεν αναφέρεις κάτι συγκεκριμένο που τους πειραξε, αλλά μιλάς γενικά.

Δεν ήσουν εκεί να δεις πως μεγάλωσαν τα αδέρφια σου και να συγκρινεις, αλλά είμαι σίγουρη πως όλο και κάτι θα άκουσες σχετικά.

Τα αδέρφια σου, βίωσαν (όλα τα αδέρφια σου) τον ίδιο τρόπο ανατροφής και πιθανόν επειδή είδαν και την διαφορετικη αντιμετώπιση σε σενα, κατέληξαν σε αυτή την απόφαση.

ΜΗΝ κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.. Στο ίδιο σπίτι ζήσατε, έστω και αν έχασες πολλα επεισοδια, επειδη ήσουν η τελευταία που μπηκες. Να υποθέσω πως ουτε και οι γονείς “καταλαβαίνουν”;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχεις σκεφτεί ότι όταν ήταν πολύ πιο νέοι οι γονείς σου, μπορεί να έκαναν μα@@κίες; Ότι μπορεί να έκαναν επικά λάθη; Μπορεί όταν γεννήθηκες εσύ, να είχαν μάθει από τα λάθη που έκανα με τα αδέρφια σου και να είχαν ωριμάσει. Υπάρχει και η ωριμότητα. Κάποιοι άνθρωποι ωριμάζουν. Εκτός από αυτό όμως, υπάρχει και το θέμα της χημείας, μεταξύ γονιών παιδιών και ανθρώπων γενικά. Δεν ενοχλούν όλους τα ίδια. Εσύ γνωρίζεις τα παράπονα των αδελφιών σου; Φρόντισε να μάθεις τους λόγους που τους ώθησαν στο να μη μιλάνε στους γονείς σου. Δε συμφωνώ τελείως ότι δεν είναι δικιά σου δουλειά… Διαβάστε περισσότερα »