Αγαπητή «Α, μπα»: Τι πρέπει να κάνω σαν πατέρας όταν τα πράγματα στις σχέσεις της κόρης μου δεν πάνε καλά

Μια μέρα μου είπε ότι ο τύπος την έφτυσε στη μέση του δρόμου και την στόλισε με διαφορά κοσμητικά μπροστά σε όλο τον κοσμο

Αγαπητή Αμπα, σε διαβάζω πολλά χρόνια, ο χώρος τα άρθρα και τα σχόλια που διαβάζω κατά καιρούς με βοηθάνε να κατανοήσω καλύτερα πράγματα που δεν θα μπορούσα να καταλάβω αλλιώς. Ειμαι πατέρας μιας κόρης που μόλις έκλεισε τα 18, δεν είμαι και ο πιο επιτυχημένος στις σχέσεις μου, τώρα τελευταία που μεγάλωσα λίγο, τα πράγματα πάνε καλύτερα αλλά και πάλι το βρίσκω δύσκολο να μείνω σταθερός. Η μητέρα της κόρης μου(είμαστε χωρισμένοι πολλά χρόνια) απέφυγε συστηματικά να μιλήσει στη κόρη μας για τις σχέσεις και το σεξ (το θεωρούσε προσωπική της υπόθεση λέει) και έτσι ανέλαβα εγώ να εξηγήσω την κατάσταση πριν λίγα χρόνια . Με τη κόρη μου μιλάμε πολύ για όλα τα θέματα γύρω από τις σχέσεις και τον έρωτα. Τελευταία ήταν με ένα αγόρι που από την αρχή τη ζήλευε και τις έκανε περίεργες σκηνές. Δεν άργησα να καταλάβω ότι το αγόρι αυτό δεν έκανε για τη κορη μου εφόσον έβλεπα ότι γινόταν λεκτικά βιαιος(χωρίς να μου το πει η κόρη μου ακούγοντας διάφορους τηλεφωνικός τσακωμούς.. ). Με τρόπο είπα στη κόρη μου ότι το παιδί δεν κάνει.. Αφού τον χώρισε, κράτησε φιλική σχέση μαζί του μέχρι που μια μέρα μου είπε ότι ο τύπος την έφτυσε στη μέση του δρόμου και την στόλισε με διαφορά κοσμητικά μπροστά σε όλο τον κοσμο. Τι να κάνω σαν γονιός όταν καταλαβαίνω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στις σχέσεις της κόρης μου? Σε αυτή τη περίπτωση το κατάλαβα αμέσως η κόρη μου με άκουσε. Πως θα κάνω έαν γνωρίσει κάνα δειλό τύπο πάλι και αυτή δεν θέλει να το δει και καταλήξει πάλι σε τύπους που μπορεί δυνητικά να γίνουν βιαιοι? 22 χρόνων μαντράχαλος, η κόρη μου του πλήρωνε το εισητηρια για το μετρο μαντράχαλος, και αυτός την έφτυσε δημόσια! Το 2020… Τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος στα 30 και στα 40? – Ανήσυχος –

Ανήσυχε πατέρα, η κόρη σου δεν είναι καταδικασμένη να επαναλάβει τα δικά σου λάθη, αν αυτό υπονοείς με το «δεν είμαι ο πιο πετυχημένος στις σχέσεις μου». Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος για να είσαι καλός γονιός, μπορείς να είσαι επαρκής. Αυτό που χρειάζεται είναι να επικοινωνείς με το παιδί σου, να το αποδέχεσαι, και να του δείχνεις με όλους τους τρόπους ότι είσαι πάντα εκεί και το στηρίζεις.

Εφόσον μιλάτε και σε εμπιστεύεται, έχεις ήδη πετύχει. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά παραπάνω, πέρα από το να κρατήσεις ανοιχτό αυτό το κανάλι επικοινωνίας.

Δεν είναι ότι «το παιδί δεν κάνει». Είναι ότι δεν είναι αποδεκτή η βία μέσα σε μια σχέση, λεκτική ή άλλη, και φταίει πάντα αυτός που την ασκεί. Αυτό, πρέπει να της το πεις πολλές φορές, ξανά και ξανά, γιατί δεν είσαι εσύ που της το έμαθες, είναι όλη η κοινωνία που της λέει ότι αν κάποιος της επιτίθεται, είναι επειδή κάτι έκανε και η ίδια και το προκάλεσε. Πρέπει να της μάθεις να λέει όχι, να φεύγει, και να μην παρακούει ποτέ τον εαυτό της όταν νιώθει άβολα. Πρέπει να της μάθεις να μην φοβάται να γίνεται δυσάρεστη.

Η προσωπική σου ζωή έχει μόνο σημασία αν είσαι βίαιος με κάποιον τρόπο. Δεν λες κάτι τέτοιο, ούτε το υποθέτω, αλλά αν υπάρχει τέτοιο θέμα, πρέπει να κάνεις θεραπεία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

95 points
Upvote Downvote

26
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
12 Απαντήσεις θεμάτων
6 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
ΜιμομιMarialadelbarrioΑσκαρδαμυκτί!calamity janePo the Panda Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Να της συστήσεις το Α,μπα για αρχή 🙂 Οι ερωτήσεις από ανήσυχους γονείς τις τελευταίες μέρες μου δημιούργησαν ένα δυσάρεστο συναίσθημα και αναρωτιόμουν γιατί. Νομίζω το έχω εντοπίσει στο ότι επικεντρώνονται στον φόβο. Με μεγάλη επιφύλαξη, καταλαβαίνω την αγωνία αλλά, όσο δύσκολο κι αν είναι, αντί να λέμε στα νεαρά κορίτσια μόνο να προσέχουν και να φοβούνται, θα ήθελα και να ενδυναμώνουμε. Δεν λέω να μην προσέχουν και να μην έχουν αντίληψη των κινδύνων, δεν θέλω να είμαι αφελής σε ρίσκο άλλων. Αλλά αναρωτιέμαι πόσο θα μπορέσουν να αποφύγουν κακοτοπιές αν μόνο φοβούνται. Στα 18, αν κάποιος μου μετέφερε τόση… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

επίσης σπάνια έχουμε και ερωτήσεις από γονιούς αγοριών – με τέτοιους προβληματισμούς τουλάχιστον στο πώς να ΜΗ γίνει το παιδί τους θύτης.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Βλέπουμε στα σχόλια όμως και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο 🙂

Ίσως να είναι λιγότερες οι αγωνίες που να σχετίζονται με το περιεχόμενο του site;

calamity jane
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σωστά τα λες, λιγότερα πρόσεχε και περισσότερο πρακτικές συμβουλές! Συμφωνώ σε όλα με το κείμενο σου, και ως παιδί και ως γονιός.

lady gaga
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και να συμπληρώσω ότι για να μην παραλύσεις, θα προσπαθήσεις να αποδείξεις ότι εσύ ξέρεις και ότι αυτοί δεν ξέρουν. Ότι δεν φοβάσαι. Ότι δεν είσαι μικρό παιδί για να σου λένε συνέχεια να προσέχεις. Και θα το αποδείξεις δρώντας πολλές φορές χωρίς να είσαι σίγουρη/-ος για το τι πρέπει να προσέξεις. Γιατί δεν θα σε νοιάζει να προσέξεις αλλά να αποδείξεις ότι δεν είσαι μωρό όπως σε κάνουν να νιώθεις. Θα δράσεις με λάθος κίνητρα και άλλες φορές αυτό θα σου βγει σε καλό και θα πάρεις τα πάνω σου σε φάση ‘και καλά, σας έδειξα εγώ’, και άλλες… Διαβάστε περισσότερα »

Emaero
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

“Πρέπει να της μάθεις να λέει όχι, να φεύγει, και να μην παρακούει ποτέ τον εαυτό της όταν νιώθει άβολα. Πρέπει να της μάθεις να μην φοβάται να γίνεται δυσάρεστη.”

Λένα σε ευχαριστώ τόσο πολύ που το επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά με κάθε ευκαιρία. Χρειάζεται εμπέδωση μέχρι να είναι αυτονόητο πλέον.

alala
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πωπω αυτά μου ακούστηκαν όλα κινέζικα, ποτέ δεν είχα τέτοια σχέση με τον πατέρα μου. Με συγκίνησες και ζήλεψα! Κατά τα άλλα συμφωνώ με την αμπα, συνέχισε να την ακούς και να της μιλάς και φυσικά να διαβάζεις α,μπα

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Αγαπητε πατέρα, δυο παρατηρησεις κι απο εμένα. Ο τυπος δεν ειναι οτι δεν κανει για την κόρη σου. Δεν κανει για καμια γυναίκα, και για κανεναν αάνθρωπο γενικά. Επίσης, ακομα και αν δεν του πληρωνε τα εισιτηρια, ή αν της τα πληρωνε αυτος, δε θα ηταν αποδεκτη αυτη η συμπεριφορά. Τα επισημαινω, γιατί ετσι βγαίνουν τα πατριαρχικά στερεοτυπα. Την έδειρε γιατι δεν του καθοταν, γιατι δε δουλευε, γιατι γιατί γιατι. Ποτε δε δικαιολογειται η βια και ποτέ δε φταιει το θυμα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ανήσυχε Πατέρα, Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για την διάθεσή σου να είσαι δίπλα στην κόρη σου, να τα λέμε και αυτά. Θα συμφωνήσω με την Λένα, δεν είναι ότι “το παιδί δεν κάνει”. Μπορεί να φτάσει η στιγμή που το “παιδί” να κάνει για την κόρη σου και για σένα να μην κάνει. Το βασικό είναι να της δώσεις να καταλάβει ότι μπορεί να οριοθετεί τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεται, πότε να αισθάνεται ασφαλής, πότε να φεύγει, πότε να κάνει έρωτα με τον τρόπο της και το θέλω της με συναίνεση και προφύλαξη. Πρακτικά δεν σε νοιάζει αν ο… Διαβάστε περισσότερα »

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Κατάλαβα ότι αυτό για τις σχέσεις το λες κάπως απολογητικά, του τύπου “Πώς να την συμβουλεύσω,αφού εγώ τα έχω κάνει σαλάτα”. Οι περισσότεροι σαλάτα τα κάνουν στα δικά τους, αργούν να δουν πράγματα που στους άλλους κάνουν μπαμ, οπότε δεν είναι κάτι που πρέπει να σε προβληματίζει. Μπράβο που είσαι κοντά στην κόρη σου. Η ιστορία που αναφέρεις πρέπει να σας διδάξει ότι κάποιος με τον οποίο είχε σχέση και ήταν λεκτικά βίαιος, δεν κάνει ούτε για φίλος της, γιατί θα θεωρει ότι έχει διακαιώματα πάνω της. Από εκεί και πέρα το ότι σε εμπιστεύεται είναι το πια βασικό. Να… Διαβάστε περισσότερα »

Lela
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συγχαρητήρια, αφού επικοινωνείς με την κόρη σου και υπάρχει εμπιστοσύνη, έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα. Δεν μπορείς να έχεις πάντα τον έλεγχο σε ότι έχει επηρεάσει την κόρη σου, συμφωνώ με την Λένα ότι η κοινωνία μαθαίνει στις γυναίκες να είναι θύματα και να υποχωρούν. Συνέχισε να στηρίζεις την κόρη σου να διεκδικεί αυτό που της αξίζει και να είσαι σύμμαχος της 🙂

Λου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Αγαπητέ πατέρα, πρώτα απ’όλα η κόρη σου είναι τυχερή που έχει έναν γονιό που νοιάζεται γι’αυτήν κι επικοινωνεί μαζί της (τουλάχιστον έναν, για τη μητέρα της δεν έχει αναφερθεί κάτι, οπότε δε μπορούμε να ξέρουμε). Είναι μια εξαιρετική βάση όταν είσαι δεκαοχτάχρονο κορίτσι και ζεις μέσα σε μια θάλασσα από άντρες που ακόμη αναθρέφονται να πιστεύουν πως είναι το δώρο του Θεού και φέρονται με την αντίστοιχη αλαζονεία. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, καλή ιδέα είναι να αρχίσει κι αυτή να επισκέπτεται πού και πού το σάιτ, θα τη βοηθήσει να καταλάβει ότι είναι οκ να βάζει όρια και να προστατεύει… Διαβάστε περισσότερα »

calamity jane
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο?
Όλος αυτός ο κόσμος που ήταν μπροστά όταν έφτυσε και έβρισε την κόρη σου δεν αντέδρασε?

TNR
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να θυμίσω το περιστατικό στο Καλλιμάρμαρο;

Hatshepsut
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εάν γίνεται σαφως, είναι χαοτικη η Αθήνα και πολλά περνάνε απαρατήρητα δυστυχώς.

TNR
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένας σύζυγος – τέρας χτυπούσε και έβριζε τη γυναίκα του μπροστά σε τόσο κόσμο και στην αρχή τουλάχιστον καθόταν όλοι και απλά δεν έκαναν τίποτα. Ενεπλάκησαν όταν άρχισε να μαλώνει και με τους γύρω του. Να το το σχετικό άρθρο του τι έγινε μετά

https://www.lifo.gr/now/greece/152609

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Καθόλου απαρατήρητα δεν περνάνε, απλά οι περισσότεροι κοιτάνε την πάρτη τους και δεν θέλουν να ασχοληθουν. Η μπορεί να παγώνουν από φόβο.

calamity jane
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μου φαίνεται αδιανόητα να είναι δίπλα / μπροστά κάποιος που βιαιοπραγεί σε έναν άλλο άνθρωπο και να κάνει κανείς πως δεν βλέπει.
Το 1994 – 1995 (?)ήταν κάτω από το σπίτι ένας και χτυπούσε μία γυναίκα, ο μπαμπάς μου ξύπνησε (ήταν ξημερώματα) κατέβηκε κάτω, τα έβαλε με τον τύπο πήρε την γυναίκα (χτυπημένη) σπίτι και πήρε τηλέφωνο την αστυνομία, ακόμα θυμάμαι να ξυπνάω από τις φωνές της!Δεν ξέρω που θα βρίσκονταν αυτή η γυναίκα αν δεν είχε παρέμβει ο πατέρας μου.
Στο μυαλό μου είναι τόσο μα τόσο ξεκάθαρο αυτό, αλλά και τόσο δεδομένο!

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Είναι πολύ διαφορετικό το να κάνει κάποιος ότι δεν βλέπει από το να μην παρέμβει / εμπλακεί άμεσα. Για μένα το μόνο αυτονόητο είναι να παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία, γιατί το δεδομένο είναι ότι σε ένα τετ-α-τετ με κακοποιό προέχει η ασφάλειά μας. Επίσης, προφανώς είναι άλλη η δυναμική στο δρόμο και άλλη στο γεμάτο Καλλιμάρμαρο.

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να εκπλησσόμαστε με την παροιμιώδη απάθεια του κόσμου σε περιστατικά βίας και να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπιστεί. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, πιο συχνά απο όσο φανταζόμαστε.

τα γιασεμιά στα αυτιά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να είσαι δίπλα της, δεν θα την σώσεις από τα πάντα, για αρχή δέξου το αυτό, πολλά πράγματα δεν θα είναι στο χέρι σου, όλοι κάναμε λάθη, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να σου μιλήσει για τα πάντα, ότι θα είσαι δίπλα της όταν κάποιος την πληγώσει, όταν πονέσει, αλλά και όταν κάνει λάθος η ίδια. safe space!
Και όπως είπε κ η Αννα παραπάνω, γνώρισε της το α,μπα!